POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.04. 18:25

Magyar állampolgárokat menekítenek Libanonból

Idén már másodszor.

Rövidesen további magyar állampolgárokat menekítenek ki Libanonból, ennek lehetőségét a két ország közötti megállapodás alapján ezúttal Szlovákia fogja biztosítani az evakuációs légi járatával – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

A minisztérium tájékoztatása szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy Libanonban néhány száz magyar ember tartózkodik, közülük 233-an vannak a bejrúti nagykövetség látókörében, azonban döntő többségük életvitelszerűen él az országban.

„Huszonkét magyar állampolgár van, aki konzuli védelemre regisztrált, tehát valamilyen okból rövidebb ideig (akár turistaként, tanulóként, dolgozóként vagy bármilyen más okból) tartózkodik Libanonban” – tette hozzá.

Kiemelte, hogy

a kormány augusztus elején már végrehajtott egy evakuációs műveletet, akkor mindazon magyar állampolgárok el tudtak jönni Libanonból, akik akartak. Ők tizennyolcan voltak végül, köztük hét kiskorú.

Tudatta, hogy most is felajánlották a lehetőséget a Libanonban tartózkodó magyar embereknek, hogy segítenek nekik a hazatérésben, amire ezúttal összesen tíz ember jelentkezett.

„Ezért megállapodtunk a szlovák barátainkkal, akik hamarosan mentesítő járatot küldenek Libanonba, hogy ezen a járaton felajánlják a férőhelyek egy részét a jelentkező magyar állampolgárok számára, így az evakuációra jelentkezett magyar állampolgárok hamarosan a szlovák evakuációs járattal jöhetnek haza, a magyar–szlovák együttműködés eredményeként” – jelentette be.

Szijjártó Péter kifejtette, hogy ez nem példátlan, hasonló esetben Magyarország is mindig felajánlja a segítségét először a környező, majd az európai országoknak, végül tágabb körben mindenki másnak.

„A bejrúti repülőtéren ott lesznek a kollégáim, és segítenek majd azoknak a magyar állampolgároknak, akik eljönnek. Számukra hamarosan a konkrét időpontot is jelezni fogjuk, amit biztonsági okokból most itt nem tennék meg” – közölte.

„Az evakuációs járat Pozsonyba érkezik természetesen, ahol pedig a pozsonyi nagykövetségen dolgozó kollégák fogják várni a hazatérő magyar állampolgárokat.

A konkrét időpontról és a konkrét útvonalról pedig majd utólag fogunk tájékoztatást adni – fűzte hozzá.

A miniszter figyelmeztetett, hogy miközben közeleg az első évfordulója a Hamász Izraellel szembeni „ördögi terrortámadásának”, a Közel-Kelet stabilitása rendkívüli mértékben megingott.

„Látható az, hogy folyamatosak a katonai műveletek, és ezek most már az Izrael szomszédságában lévő országokra is kiterjedtek. Napok óta zajlanak a légitámadások és egyéb fegyveres akciók, többek között Libanon területén is” – mutatott rá.

„Ezért ismét hangsúlyosan, tisztelettel arra kérek minden, a régióba utazni kívánó magyar állampolgárt, hogy ha csak valami életbevágóan fontos dolog nincsen, most tekintsen el a térségbe utazásától, hiszen látható, hogy előre nem jelezhető események történnek, folyamatosak a rakétatámadások, a fegyveres összecsapások”

– mondta.

Kitért arra is, hogy számos repülőjáratot törölni kellett vagy máshova átirányítani, így Budapest is ilyen vészhelyzeti repülőtérré vált.

Végül ismét aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a közel-keleti konfliktus egyre súlyosabb, és fontosnak nevezte a további eszkaláció elkerülését.

„Még egyszer arra kérek minden magyar állampolgárt, hogy lehetőleg kerülje el a térséget a következő időszakban utazásai során (…) Ha pedig valaki Libanonban bajba kerül, akkor kérem, hogy keresse vagy a konzuli ügyeletet, vagy a nagykövetséget a jól ismert elérhetőségek valamelyikén” – összegzett.

Izrael napok óta heves légicsapásokat mér Libanonban az Irán támogatását élvező Hezbollah milícia állásaira, ugyanakkor csak ritkán támadott célpontokat a libanoni főváros központi részén. A zsidó állam hadserege eddig kilenc katonájának halálát erősítette meg.

Az izraeli erők közlése szerint a hét eleje óta Libanon-szerte mintegy 200, a Hezbollah hadi infrastruktúráját képző célpontra mértek csapást. A légitámadások csütörtök éjszaka is folytatódtak, a beszámolók szerint hatalmas robbanásokat okozva Bejrút déli külvárosaiban.

A csapások elsődleges célpontja az Axios amerikai hírportál bennfentes izraeli forrásokon alapuló értesülései szerint

egy földalatti bunker volt, amelyben Hásem Szafieddin, a múlt héten likvidált Hezbollah-vezető, Haszan Naszrallah vélhető utódja tartózkodott a támadás idején.

Szafieddin sorsa egyelőre nem tisztázott, Izrael nem kommentálta az értesülést. A hadsereg ugyanakkor közölte, hogy a Hezbollah bejrúti hírszerzési részlege ellen végrehajtott légicsapásban megölték a szervezet egyik magas rangú tisztviselőjét. Mohammed Aniszi a jelentés szerint részt vett a szervezet precíziós, irányított rakétáinak fejlesztésében.

Izraeli légicsapás az izraeli határ közelében fekvő dél-libanoni faluban, Hiamban 2024. október 3-án (Fotó: MTI/EPA9

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) pénteki jelentése szerint az előző nap 28 egészségügyi dolgozó vesztette életét Libanonban, miközben három tucat egészségügyi intézményt zártak be az ország déli részén,

Bejrútban pedig öt kórházat kiürítettek.

Ali Hamie libanoni közlekedési miniszter arról számolt be, hogy egy izraeli légitámadás péntek reggel a masznai határátkelőnél elvágta azt a főutat, amelyen az elmúlt tíz napban több mint

300 ezren menekültek Szíriába Libanonból az egyre fokozódó támadások elől.

Az izraeli hadsereg előző nap azzal vádolta a Hezbollahot, ezen az átkelőn keresztül jut hozzá katonai felszerelésekhez.

Szerda éjszaka kilenc ember, köztük hét, a Hezbollahhoz köthető civil elsősegélynyújtó vesztette életét egy légicsapásban, amely egy belvárosi lakóépületet ért az ENSZ helyi központja, a libanoni miniszterelnöki hivatal és a parlament közelében – közölte pénteken a libanoni egészségügyi minisztérium.

Az ország válságstábjának jelentése szerint szeptember vége óta 1,2 millió embernek kellett elhagynia otthonát Libanonban.

Izrael napok óta heves légicsapásokat mér Libanonban az Irán támogatását élvező Hezbollah milícia állásaira, ugyanakkor csak ritkán támadott célpontokat a libanoni főváros központi részén. Keddre virradóra Izrael korlátozott szárazföldi műveletet indított a szomszédos ország területén. A zsidó állam hadserege eddig kilenc katonájának halálát erősítette meg.

A libanoni síita Hezbollah milícia azt állította csütörtökön, hogy sikerrel visszaverték az izraeli hadsereg egy benyomulási kísérletét Libanon déli határánál.

Az izraeli erők Fatima kapuja felé próbáltak előretörni az Izraelt és Libanont elválasztó betonfalnál, de a Hezbollah fegyveresei visszaverték az ellenséges izraeli erőket – állt a milícia közleményében.

A Hezbollah azt is közölte: felrobbantottak két robbanószerkezetet, hogy feltartóztassák a Marun ar-Rasz határ menti város irányába beszivárogni próbáló izraeli szárazföldi erőket.

A fegyveres szervezet közleményében arra is kitért, hogy csütörtökön „rakéták sorozatát” lőtték ki az észak-izraeli Tiberias város felé, válaszul a libanoni „városokat, falvakat és civileket” célba vevő izraeli támadásokra.

Pénteken is légiriadók ébresztették az Izrael északi részén élőket, Haifát és környékét, s a délebbi Saron-vidéket is támadták Libanonból az Irán támogatta libanoni síita Hezbollah fegyveresei – jelentette az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője.

Galileában, Izrael északi részén számos településen ébredtek a légvédelmi szirénák hangjaira péntek reggel is, és erdőtűz ütött ki a határ menti Slomi nevű falunál egy libanoni rakéta nyomán, melyet három tűzoltó egység próbál megfékezni. Szintén tüzet okozott egy rakéta Kirjat Smóna egyik épületében.

Az IDF felszólította harmincöt, dél-libanoni település lakóit, hogy haladéktalanul meneküljenek az Avali folyótól északra, mintegy negyven kilométer távolságra az izraeli határtól. Korábban huszonhat másik dél-libanoni település lakóit szólították fel távozásra.

Az IDF és a Sin Bet belbiztonsági szolgálat pénteken bejelentette, hogy a légierő bevetésével megölte a Hamász terrorszervezet helyi vezetőjét, Zahai Jasszer Abdel Razak Ofit, és több munkatársát Túl-Karmben.

Szeptember elején Ofi szervezte az Ateret nevű ciszjordániai zsidó telep elleni támadási kísérletet, valamint fegyverekkel látott el számos ciszjordániai palesztint, és további támadásokat tervezett az IDF közleménye szerint.

A Palesztin Nemzeti Hatóság egészségügyi minisztériuma azt jelentette, hogy a Túl-Karmben végrehajtott támadás egy olyan épületet vett célba, melyben egy kávézó található, ahol sok ember tartózkodott. A légicsapásban életét vesztette egy négy tagú palesztin család is, köztük két gyermek.

A vörösfélhold palesztin mentőszolgálat bejelentette, hogy az épület súlyosan megrongálódott, tűz ütött ki benne, és sokan a romok alatt rekedtek. A minisztérium tizennyolc halottról számolt be.

A ciszjordániai palesztin pártok a légicsapás miatt általános sztrájkot hirdettek, és tüntetésekre szólítottak fel Ciszjordániában, hogy meneteljenek az izraeli ellenőrzőpontok felé.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek