POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.07. 08:04

Izrael tovább bombázza Bejrútot

A terrortámadás egy éves évfordulóján.

A Hamász terrortámadásának egyéves évfordulóján sem csitultak a harcok a Közel-Keleten hétfőre virradó éjjel. Izrael újabb légicsapásokat mért Bejrútra, miután egy hete szárazföldi offenzívát kezdett kezdett Libanonban a Hezbollah ellen. Eközben Libanonból és Gázából is rakétákat lőttek Izraelre.

Izraeli csapások Bejrútban

Hatalmas robbanásokat tapasztaltak Bejrútban, miután Izrael az éjszaka folyamán újabb csapásokat mért a város déli kerületeire – számolt be róla a BBC.

Az izraeli hadsereg szerint a Hezbollah fegyverraktárait találták el, amely másodlagos robbanásokat idézett elő.

Az iráni hatóságok közben bejelentették a légi forgalom újraindítását, miután egyes repülőtereken törölték a járatokat, miközben Izrael arra figyelmeztetett, hogy megtorolja a múlt heti teheráni rakétatámadást.

Meghalt egy izraeli katona a libanoni határon

Az izraeli hadsereg közölte, meghalt egy katonájuk a libanoni és izraeli határon folytatott harcokban, valamint további két katona súlyos sérüléseket szenvedett. Izrael egy hete indított szárazföldi offenzívát Libanonban, hogy felszámolja az Irán által támogatott síita milíciát, a Hezbollahot, amely az elmúlt egy évben folyamatosan rakétákkal támadta az izraeli városokat.

Tíz izraelit sebesítettek meg Libanonból kilőtt rakéták

Libanonból kilőtt rakéták sebesítettek meg tíz embert az észak-izraeli Haifa és Tiberias városokban az éjszaka folyamán – közölte az izraeli mentőszolgálat. Hozzátették: többek sérülését repeszek, üveg- és ablaktörmelékek okozták.

A rakéták egy éttermet, egy házat és egy főutat találtak el – közölte az izraeli hadsereg. Az értesülések szerint még vizsgálják, hogyan tudtak a Hezbollah rakétái áttörni Izrael légvédelmi rendszerén.

Gázából is rakétázták Izraelt

Izrael az éjszaka folyamán csapást mért a gázai kórházra, ahol állításuk szerint Hamász-tagok tevékenykedtek. Az IDF szerint a Hamász innen működtetett parancsnoki központot, amely támadásokat tervezett az izraeli haderő csapatai ellen.

Mint közölték, ez egy újabb példa arra, hogy a Hamász visszaél a polgári infrastruktúrával, ezzel megsértve a nemzetközi jogot.

Négy lövedéket lőttek ki Izrael felé a Gázai övezet déli részéről – közölte az izraeli hadsereg. Hozzátették: három rakétát az izraeli légierő hatástalanított, egy pedig nyílt területen landolt.

Izrael bármilyen korlátozása csak Iránt és szövetségeseit erősíti – jelentette ki vasárnap Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Emmanuel Macron francia elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében.

„Ahogy Irán támogatja az iráni terror tengelyének részeit, ugyanúgy várja el Izrael barátaitól a támogatást, s nem pedig azt, hogy korlátozásokkal sújtsák, amelyek csak az iráni gonosz tengelyét erősítik” – mondta Netanjahu a francia államfőnek az izraeli kormányfő hivatalának közleménye szerint.

Macron szombaton arról beszélt, hogy fel kell függeszteni azokat a fegyverszállítmányokat, amelyeket Izrael a gázai övezeti háborúban használ, véleménye szerint ez elősegítheti a politikai rendezésre irányuló erőfeszítéseket.

Az izraeli hadsereg néhány hete kezdett Libanonban is intenzív támadásokat, és az elmúlt napokban már szárazföldi csapatokat is küldött a határon túlra a Hezbollah síita milícia ellen.

„A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Izrael Hezbollah elleni fellépése lehetőséget teremt a tények megváltoztatására Libanonban a jobb stabilitás, biztonság és béke elérése végett a régióban”

– áll a közleményben, amely kiemelte azt is, hogy Jean-Noel Barrot francia külügyminiszter hétfőn Izraelben esedékes látogatása során folytatják a párbeszédet.

Macron a France Inter rádiónak szombaton adott nyilatkozatában a fegyverszállítások felfüggesztése mellett elsődlegesnek nevezte a visszatérést a politikai megoldáshoz.

Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa vasárnap Bejrútban nyilatkozva kijelentette, hogy Izrael légicsapásai Libanonban sértik a nemzetközi humanitárius jogot, mivel polgári létesítményeket érnek és civilek is áldozatul esnek. Külön szóvá tette az egészségügyi intézmények elleni csapásokat.

Az ENSZ menekültügyi főbiztosa a menekültek számára berendezett szükségszállásokon tett látogatása során sürgette a nemzetközi közösséget, hogy szánjon több forrást a libanoniak támogatására.

A libanoni hatóságok szerint szeptember óta több mint kétezren haltak meg az izraeli műveletekben, az áldozatok között sok a civil. Közlésük szerint mintegy 1,2 millió ember menekült el otthonából, közülük 374 ezren Szíriába.

Zsidók elleni erőszakos támadásokra és gyűlölet-bűncselekmények veszélyére figyelmeztetnek az amerikai titkosszolgálatok, számolt be a Háárec izraeli hírportál. A Közel-Keleten fokozódó háborús helyzet Európára nézve is komoly biztonsági kihívást jelent.

Az izraeli lap hozzáteszi, hogy az amerikai bűnüldözési szervek felhívták a figyelmet a zsidó közösségek fokozottabb védelmére is.

„Az elmúlt egy év során erőszakos, extremista tevékenység kibontakozására és gyűlöletbűcselekményekre lettünk figyelmesek”

 

– írják az FBI és az amerikai igazságügyi minisztérium (Department of Justice) közös sajtóközleményében. Fokozott védelmet javasolnak a zsidó és muszlim vallási intézmények – főként a zsinagógák, mecsetek és iszlám kulturális központok – részére, valamint kiemelt rendőri jelenlétet a tömeges nagygyűlések, megemlékezések, virrasztások, valamint demonstrációk résztvevőinek. Ezek ugyanis az FBI szerint „célpontot jelentenek az erőszakos támadásokra, illetve megtévesztésre”.

A közleményben kiemelik:

A várható támadások a Hamász 2023. október 7-én Izrael ellen indított támadásának egyéves évfordulójához köthetők.

Kathy Hochul, New York Állam demokrata kormányzója pénteki sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy több zsinagóga ellen tervezett támadásról is bejelentést kaptak. A kormányzói hivatal azonban „alapos vizsgálat után” úgy ítélte meg, hogy ezek nem jelentettek valós fenyegetést. Hochul ugyanakkor a zsidó újév, a rós hasána ünnepére utalva kifejtette: „Ezek a fenyegetések szörnyűek és elfogadhatatlanok, zsidó imaházak célba vétele a zsidó vallás legszentebb ünnepein pedig kifejezetten aljasság.”

„Nem fogjuk tolerálni a hasonló, antiszemita cselekményeket, sem bármely félelemkeltésre alkalmas erőfeszítéseket”

– mondta a kormányzó.

A napról napra eszkalálódó közel-keleti helyzet nemcsak a tengerentúlon, hanem Európában is komoly biztonsági kockázatot jelent.

Rómában biztonsági készültség lépett életbe a Hamász palesztin terrorszervezet Izrael elleni támadásának évfordulója alkalmából tervezett utcai megmozdulások miatt. Az olasz rendőrség közölte,

koncentrikus körökben alakítottak ki biztonsági gyűrűket Róma egész területén, és nem engedélyezték az október 7-i támadásra emlékezni kívánó tüntetéseket.

Az elmúlt egy évben Rómában és Olaszország-szerte, továbbá Észak- és Nyugat-Európa számos országában olyan palesztinpárti megmozdulásokat tartottak, amelyen a résztvevők egyértelmű állásfoglalást tettek Izrael-ellenességükről.

A Hamász palesztin terrorszervezet Izrael elleni támadása nyomán a térségben kialakult erőszakspirálra figyelmeztetett Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke vasárnap, a Hamász tavaly október 7-én Izrael ellen elkövetett támadása egyéves évfordulója előestéjén.

Közleményében von der Leyen „a lehető legsúlyosabban” elítélte a terroristák támadását, amely „borzasztó szenvedést okozott nem csupán Izraelnek, hanem ártatlan palesztinok számára is”, valamint a harcok leállítását és a Gázába hurcolt izraeli túszok szabadon bocsátását sürgette.

„Semmi sem igazolhatja a Hamász terrorcselekményeit” – szögezte le, kiemelve, hogy az október 7-i támadás „rettenetes képei örökre bennünk maradnak”.

 

„Az Európai Unió minden ártatlan ember mellett kiáll, akinek életét romokba döntötte az a rettenetes nap”

– olvasható a közleményben.

Az Európai Bizottság elnöke felhívta továbbá a figyelmet a Gázában a háború nyomán kialakult humanitárius válságra is, kiemelve, hogy az EU továbbra is mindent megtesz a palesztin népnek nyújtandó humanitárius segítség érdekében. Hozzátette, hogy ezt a segítségnyújtást immár Libanonra is kiterjeszti.

„A Hamász Izrael elleni terrortámadása erőszakspirált indított el, amely az egész térséget súlyos bizonytalanságba taszította” – szögezte le von der Leyen, felszólítva a szemben álló feleket, hogy törekedjenek a feszültségcsökkentésre.

Emellett aláhúzta:

az EU kész segíteni a harcok befejezését követő időszakban is, a többi között a tartós béke megteremtésére irányuló, a két állami megoldást előmozdító erőfeszítésekben.

„Ez az egyetlen életképes megoldás, amely véget vethet a szenvedéseknek” – tette hozzá.

Figyelmeztetett továbbá az antiszemita incidensek világszerte növekvő számára, és aláhúzta, hogy több erőforrást mozgósítanak az ilyen jellegű támadások – beleértve a kibertérben előforduló agresszió – elleni küzdelemre.

„Az Európai Unióban mindenkit megillet a szabad vallásgyakorlás joga; büszkék vagyunk a sokszínűségre és minden áron meg fogjuk védeni” – jelentette ki.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek