POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.22. 07:08

Hét iráni kémet tartóztattak le Izraelben

A támaszpontokról gyűjtöttek adatokat.

Letartóztatták Izraelben egy hálózat hét tagját, amely a gyanú szerint Iránnak kémkedett – jelentette be hétfőn a Sin Bet belföldi hírszerző szolgálat és a rendőrség.

A Haifán és környékén élő hét ember két éven át érzékeny információkat gyűjtött katonai támaszpontokról, az energetikai infrastruktúráról és kiemelkedő izraeli személyiségekről. Hat-hétszáz feladatot teljesítettek. A hatóságok az illetők közül megneveztek ötöt, kettő azonban kiskorú, akinek kiléte nem közölhető.

Kihallgatásukon arra hivatkoztak, hogy „a pénz rabjai lettek”. Ugyanis szolgáltatásaikért több százezer dollárt kaptak, részben banki átutalás formájában orosz turistáktól, részben kriptovalutában.

A feltételezett kémek információkat szereztek és továbbítottak az izraeli légierő nabatimi és ramat-davidi támaszpontjairól, a tel-avivi főhadiszállásáról, a Vaskupola légvédelmi ütegek helyéről.

Az iráni hírszerzés két ügynöke irányította őket. Az irániak stratégiai helyek térképeivel és fejlett technológiájú készülékekkel segítették őket. A térképeken be volt jelölve például a Golani katonai egység kiképzőlaktanyája, amelynek ebédlőjét a közelmúltban Libanonból dróntámadás érte. Emellett követtek egy magas pozícióban lévő izraeli vezetőt és fiát, és a gyanú szerint merényletet terveztek ellenük.

A gyanúsítottak a rendőrség szerint információt szolgáltattak azokról az izraeli katonai bázisokról, amelyeket azután idén áprilisban iráni támadás ért, majd megbízóik megvizsgáltatták velük az okozott károkat.

A vád ellenük hivatalosan az ellenség segítése háború idején, és ha bűnösnek találják őket, akkor életfogytig tartó börtönre vagy akár halálra is ítélhetik őket.

Az utóbbi időben több olyan esetet lepleztek le a hatóságok, amelyben Irán számára kémkedtek Izraelben, de az izraeli média szerint ez az eset különösen súlyos.

A Fehér Ház mélyen aggasztónak tartja az Irán elleni lehetséges izraeli előkészületekről szóló, szigorúan titkos hírszerzési iratok nyilvánosságra kerülését – jelentette ki az elnöki hivatal nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadója hétfőn.

John Kirby szokásos internetes sajtóbeszélgetésén kijelentette, hogy Joe Biden elnököt komolyan aggasztja az eset, és hozzátette, hogy az elnök szorosan nyomon követi a vizsgálatot.

A Nemzetbiztonsági Tanács tisztségviselője megerősítette, hogy az ügyet a Pentagon vizsgálja. Elmondta, az

egyelőre nem világos, hogy belső kiszivárogtatásról van-e szó, vagy hackertámadásról.

Semmi nem utal arra, hogy számítani kell további hasonló dokumentumok nyilvánosságra kerülésére – mondta John Kirby.

Megjegyezte, hogy várják a védelmi illetékesek javaslatát arra, hogy miként lehet csökkenteni ilyen esetek előfordulásának esélyét. Kiemelte, az ilyen esetek elfogadhatatlanok.

Az amerikai Nemzeti Térinformatikai Hírszerző Ügynökség (National Geospatial Intelligence Agency) és a Nemzetbiztonsági Ügynökség (National Security Agency) által jegyzett szigorúan titkos minősítésű iratok izraeli katonai mozgásokról szóltak, amelyek egy Irán elleni válaszcsapást előkészületeire utalnak. A dokumentumok pénteken a Telegramm internetes közösségi felületen jelentek meg, amely Iránban népszerű kommunikációs csatorna.

Az izraeli kormány a zsidó állam a területe ellen október 1-jén Iránból végrehajtott nagyszabású rakétatámadásra választ ígért, hozzátéve, hogy a reagálás módját és idejét maga választja meg.

Több mint száz rakétát indítottak Libanonból Izrael felé, s az izraeli harci gépek az északi és a déli fronton, Libanon mélyén, valamint a Gázai övezetben is célpontokat támadtak.

Tűz ütött ki Galilea északi részén a lakatlan területekre becsapódott rakéták miatt. Az észak-izraeli Cfátban tizenöt tűzoltó egység dolgozik az oltáson a szárazföldről és tűzoltó repülőkkel. Kacrinban, a Golán-fennsík legnagyobb városában is légiriadót rendeltek el. A Hezbollah jelentkezett a támadás elkövetőjeként, azt állítva, hogy egy Cfát melletti izraeli katonai létesítményt vettek célba.

Az izraeli légierő csapásokat mért a Libanon középső-északi részén fekvő Bekaa-völgyben, és a déli tengerparti Türosz városban is az Iránból támogatott síita Hezbollah milícia különböző létesítményeire.

Az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője elmondta, hogy megtámadták a Hezbollah hírszerzési főhadiszállását és egy földalatti fegyverkészítő műhelyét Bejrútban. Emellett légicsapással végeztek a Hezbollah három magas rangú tisztjével.

Az izraeli hadsereg (IDF) erői bejelentették, hogy folytatják a harcokat a Gázai övezetben is a Hamász iszlamista terrorszervezet ellen. Vasárnap az északi Dzsabálijában, a déli Rafahban és az övezet közepén is zajlottak fegyveres összecsapások.

Az IDF reggel azt közölte, hogy erői több tucat terroristával végezetek Dél-Libanonban és a Gázai övezet különböző részein történt harcokban az elmúlt napon, akik részben személyes tűzharcban, részben légicsapásokban vesztették életüket.

Arról is beszámoltak, hogy az elmúlt napon a légierő 175 célpontot támadott a két fronton, Libanonban és a Gázai övezetben;

lőszerraktárakat, Izraelt célzó kilövőállásokat, valamint az ellenséges szervezetek katonai épületeit.

Az izraeli miniszterelnöki hivatal vasárnap közleményben tudatta, hogy Izrael „tekintettel van az amerikai kormányra, de nemzeti érdekeinek megfelelően fog döntéseket hozni”. Benjámin Netanjahu miniszterelnök szóvivője Donald Trump korábbi nyilatkozata nyomán adta ki közleményét. Trump ugyanis azt mondta, hogy szerinte Netanjahu „nem hallgat Bidenre, és ezért Izrael sokkal erősebb helyzetben van, mint három hónappal ezelőtt”.

Az izraeli légierő az Iránból támogatott síita Hezbollah terrorszervezet több tucat katonai parancsnokságára és pénzügyi központjára mért csapás Libanonban vasárnap éjjel – jelentette be az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője hétfőn.

Az IDF közölte, hogy a légierő libanoni célpontokat támadott az ország belsejében és Bejrútban, ott libanoni források szerint az Al-Hariri nemzetközi repülőtér közelében.

Libanonban azt jelentették, hogy az ország északi részén fekvő Al-Harmelben célba vették a Hezbollahhoz közeli Al-Kard Al-Hasszan Bank épületét, valamint egyik fiókját Ali a-Nahari faluban. Ennek az 1982-ben alapított, és 2016 óta amerikai szankciókkal sújtott banknak több mint kétszázezer ügyfele van. Több tonna arannyal is rendelkezik, mert ékszert is elfogadnak letétként hitelnyújtáshoz, s a Hezbollah pénzmosodájának tekintik.

Emellett légicsapással végeztek a Hezbollah milícia egyik osztagával, amely Libanonból rakétákat indított Izrael északi része felé, és megsemmisítettek több tucat Izrael ellen bekészített lövedéket. Dél-Libanonban, a határövezetben tovább tevékenykednek az izraeli katonai erők, fegyvereket semmisítettek meg és Hezbollah-milicistákat öltek meg.

Izrael északi részén hétfő reggel is működésbe léptek a légvédelmi szirénák, hogy Libanonból indított rakéta- és dróntámadásra figyelmeztessék a lakosságot.

Mintegy huszonöt lövedék vette célba az észak-izraeli, galileai Karmiel várost és környékét.

Az IDF katonai szóvivője közölte, hogy a Gázai övezetben több tucat palesztin fegyverest öltek meg az izraeli csapatok az északi részen fekvő Dzsabalia menekülttábornál, alagutakat semmisítettek meg az övezet középső részén, és a levegőből végeztek az iszlamista Hamász terrorszervezet egyik hadmérnöki feladatokat ellátó, izraeli katonákra veszélyt jelentő munkatársával.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter bejelentette, hogy a ballisztikus rakéták elfogására Izraelbe telepítették és hadrendbe állították az amerikai THAAD légvédelmi rendszer. Izrael a közeljövőben várhatóan ellencsapást mér valamely iráni célpontra, válaszul Teherán Izrael elleni, október elsején közel kétszáz rakétával végrehajtott rakétatámadására. Az ellencsapás után újabb iráni támadás várható.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek