POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.14. 08:03
Módosítva: 2024.10.14. 11:09

Formálódik a Gyurcsány-Magyar Péter szövetség

Összenő ami összetartozik.

Hónapokon át csak vitázott egymással Gyurcsány Ferenc és Magyar Péter, de az utóbbi időszak során nyilvánvaló lett, hogy az újbaloldal és az óbaloldal vezére közötti összefogás hamarosan valósággá válhat. A DK elnöke nemrég egy interjúban utalt rá, hogy a Tisza Párttal is keresik az együttműködés lehetőségét, míg Magyar Péter segített abban, hogy Gyurcsány embere pozícióhoz jusson a fővárosban -írja a Magyar Nemzet.

 

GYURCSÁNY Ferenc

Budapest, 2024. június 7. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke sajtótájékoztatót tart a DK budapesti székházában 2024. június 7-én. Ezen a napon Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje visszalépett a jelöltségtől, és Vitézy Dávid támogatására kérte támogatóit. MTI/Purger Tamás Fotó: Purger Tamás

Összenő, ami összetartozik: egyre közelebb kerülünk Gyurcsány Ferenc és Magyar Péter koalíciójához. A DK-vezér a múlt héten a Telexnek adott interjúban a Tisza Párttal való esetleges együttműködés apropóján arról beszélt, hogy mindenkivel keresik az együttműködést, aki Orbán Viktorral szemben áll. Arra a kérdésre, hogy azok után is együttműködést keresne Magyarral, hogy az elmúlt hónapokban árulónak, erkölcsileg alkalmatlannak és stricinek is nevezte a Tisza Párt elnökét, úgy válaszolt: „ez a koalíciós együttműködés természete”. 

A DK elnöke úgy vélekedett, hogy továbbra sincs más alternatíva, mint a közös ellenzéki ajánlat. Magyar Péter pedig korábban olyan megjegyzéseket tett, hogy Gyurcsány Ferencet nem tartja politikusnak, és szerinte döglött oroszlánba belerúgni sem érdemes. De olyanra is volt példa, hogy az újbaloldal vezére visszavonulásra szólította fel az óbaloldal első emberét.

Az állandó viták ellenére Gyurcsány Ferenc már korábban is utalt rá, hogy elképzelhetőnek tartja az összefogást Magyar Péterrel. Mindez aligha meglepő, mivel ezzel garantálná a politikai túlélését a 2026-ot követő időszakra is. 

Még nyáron Gyurcsány egy Face­book-bejegyzésben értekezett arról, hogy az ellenzéknek önvizsgálatot kell tarta­nia, majd jelezte, hogy már most fel kell készülniük a 2026-os választásokra, és ez szerinte még a végiggondolatlan politikai küzdelmeknél is fontosabb. Korábban a Spirit ­FM-nek adott interjúban Gyurcsány arról beszélt, hogy ha nincs többsége egy pártnak sem a 2026-os választások után, tárgyalni kell, ezt pedig a DK bárkivel megtenné, aki a jelenlegi kormánypártok bukását szeretné.

A Fővárosi Közgyűlésben már szemmel látható a Gyurcsány–Magyar-koa­líció létrejötte. 

Ahogyan arról korábban lapunk beszámolt, Karácsony Gergely a Telexnek adott interjúban kifejtette: ha a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén a pártok nem szavazzák meg Kiss Ambrust főpolgármester-helyettesnek, akkor is pontosan ugyanazokat a feladatokat fogja ellátni, mint eddig, csak a hivatal főigazgatójaként. A Fővárosi Közgyűlés október 4-i alakuló ülésén nem szavazták meg Kiss Ambrust főpolgármester-helyettesnek. Szentkirályi Alexandra, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője nemrég egy Facebook-videójában jelezte: Magyar Péter javasolta Karácsonynak, hogy trükközzék ki a közgyűlést, és Kiss Ambrus inkább Budapest főigazgatója legyen, ha a közgyűlés többségét nem tudják Gyurcsány embere mögé tenni.

Mint ismert, a múlt héten parázs vita zajlott a strasbourgi Európai Parlamentben Orbán Viktor miniszterelnök és uniós vezetők, valamint baloldali EP-képviselők között. Figyelemre méltó, hogy az EP-vita során Dobrev Klára és Magyar Péter egyaránt Magyarország ellen foglalt állást és támadta a magyar kormányfő által elmondottakat.

Az Európai Bizottság és az Európai Néppárt vezetője, Ursula von der Leyen és Manfred Weber meg akarja buktatni a szuverenista magyar kormányt, és a helyére az európai szocialisták Dobrev Klárát, a néppárt pedig a Tisza Pártot Magyar Péterrel akarja kormányon 

– fogalmazott a strasbourgi csörtével kapcsolatban Orbán Viktor a Kossuth rádiónak adott szokásos péntek reggeli interjúban. 

– Világossá tették, hogy ez az a koalíció, amit szeretnének, és amelynek a házassága meg is történt a szemünk előtt. Celebrálta papként vagy anyakönyvvezetőként Von der Leyen, Manfred Weber volt a tanú – jegyezte meg a miniszterelnök.

Eközben Európa végveszélyben

Az Európai Unió gazdasági nehézségei évek óta halmozódnak, a vezetők pedig csak most kezdik felismerni a helyzet súlyosságát. A tagállamok megosztottak a megoldások terén, a közös eladósodás kérdése pedig komoly vitákat szül.

 

European Council Summit In Brussels

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Charles Michel, az Európai Tanács elnökével és Alexander De Croo belga miniszterelnökkel közös sae

Az uniós vezetők csütörtökön Brüsszelben gyűlnek össze, hogy megvitassák a gazdasági válság kezelésének lehetséges stratégiáit, de a tagállamok megosztottak abban, hogyan közelítsenek a problémához. 

Az Európai Unió gazdasága mély válságba süllyed. A Bloomberg jelentése szerint a stagnáló német gazdaság, a technológiai versenyben való lemaradás, a zöld átállás nehézségei és az orosz-ukrán háború együttes hatása komoly fenyegetést jelent az EU egésze számára. A tagállamok közötti megosztottság tovább súlyosbítja a helyzetet, különösen a közös eladósodás kérdésében.

A német pénzügyminiszter, Christian Lindner, és Olaf Scholz kancellár csak most ismerte fel a helyzet súlyosságát, míg Mario Draghi volt olasz miniszterelnök 800 milliárd eurós beruházási terve, mely közös eladósodáson alapul, komoly ellenállásba ütközött Németországban. 

Christian Lindner pénzügyminiszter egy előadást hallgatott a Nemzetközi Valutaalap áprilisi ülésén, amikor végre rájött, milyen rosszra fordult Németország helyzete - fogalmaz a Bloomberg.

Paschal Donohoe, az euróövezeti pénzügyminiszterek elnöke aggodalmát fejezte ki a lassú reakciók miatt, de bizakodását is kifejezte a közelgő brüsszeli csúcstalálkozóval kapcsolatban. Bruno Le Maire korábbi francia pénzügyminiszter javaslata a gazdasági növekedés megduplázására egyelőre nem kapott támogatást.

A tagállamok közötti eltérő nézőpontok jelentős akadályt jelentenek a hatékony fellépés előtt. A közös eladósodás kérdése mellett, a tagállamok belpolitikai helyzete, a törékeny koalíciók is hátráltatja a konszenzust. Franciaország és Németország gazdasági nehézségei – a francia államkötvények iránti bizalom csökkenése és a német autóipart sújtó nehézségek – tovább rontják a helyzetet.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke várhatóan részletezi a Draghi-terv kezelésére vonatkozó terveit a brüsszeli csúcstalálkozón. A találkozó azonban nem csak a gazdasági megoldásokról szól, hanem az EU jövőjéről is. Az idő sürget, és a kérdés az, hogy az uniós vezetők képesek lesznek-e közös nevezőre jutni, és hatékony lépéseket tenni a válság elhárítása érdekében. A tét pedig nem kevesebb, mint Európa gazdasági jövője - fogalmaz a lap.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek