POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.05. 08:22

Farkasokat(!) is bevetnek az oroszok az ukrán fronton

Érzik a drónok közeledését.

A ragadozók állítólag érzékelik a drónok közeledését, előre figyelmeztethetnek a veszélyre.

Vlagyimir Putyin orosz elnök állítólag farkasokat küld a frontra az ukrán drónok fenyegetésének elhárítása érdekében – írja az ATV a Daily Express orosz forrásokra hivatkozó jelentése alapján.

A háborúban résztvevő felek számára a kamikaze drónok komoly kihívást jelentenek, és a farkasok a lap szerint hatékony megoldást nyújthatnak.

Katonai szakértők úgy vélik, hogy ezek az állatok kiváló szaglással bírnak, aktívak, és képesek előre figyelmeztetni a veszélyre.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ezért kísérleti jelleggel vizsgálják, hogy a speciálisan kiképzett farkasok javíthatják-e a helyzetet.

A ragadozók állítólag érzékelik a drónok közeledését, előre figyelmeztethetnek a veszélyre,

és az orosz katonák munkáját is segíthetik a háborús övezetben az orosz híroldalak szerint.

Elsőként két nőstény farkast küldenek a frontra,

akiket a Hakassziai Köztársaságból mentettek ki.

Arra utasította az orosz vezérkart Andrej Belouszov védelmi miniszter, hogy tegyen javaslatokat azonnali válaszintézkedésekre a Fekete-tenger feletti amerikai „provokációkra” – közölte pénteken az orosz katonai tárca.

Közleményében a minisztérium rámutatott, hogy megnőtt a pilóta nélküli amerikai légi járművek repüléseinek intenzitása a Fekete-tenger vizei felett.

„Ez arról tanúskodik, hogy az Egyesült Államok és a NATO-országok egyre nagyobb mértékben részesei az ukrajnai konfliktusnak a kijevi rezsim oldalán. Az ilyen repülések megsokszorozzák a légtérben az orosz légi- és űrerők repülőgépeivel való incidensek valószínűségét, ami növeli a katonai szövetség és az Oroszországi Föderáció közötti közvetlen konfrontáció kockázatát”

– közölte az orosz védelmi tárca, amely szerint mindezért „a NATO-országok viselik a felelősséget”.

Tambovban péntek hajnalban egy ukrán drón tüzet okozott egy olajtárolóban. A helyi hatóságok szerint a lángokat lokalizálták, személyi sérülés nem történt. Az orosz védelmi tárca közölte, hogy péntekre virradóra 25 pilóta nélküli repülőszerkezetet lőtt le a légierő Brjanszk, Voronyezs, Kurszk, Rosztov és Szmolenszk megye felett.

Veszélyes szakaszba lépett a háború: az Egyesült Államok már a legújabb fegyvereit teszteli Ukrajnában, Vlagyimir Putyin erre további szövetségeseket keres és úgy tűnik, talál is jószerivel. Ezúttal Iránnal fonta szorosabbra az együttműködést. Az Európai Unió közben Ukrajna uniós tagságáról tárgyal, ami a Híradónak nyilatkozó elemző szerint oda vezethet, hogy a közösség is belesodródhat a háborúba.

Teherán az év elején jelentette be, hogy ballisztikus rakétákat szállít Oroszországnak. Irán 2022 tavasza óta legkevesebb 400 rakétát küldött Moszkvának, amelyeket Ukrajnában használtak fel. Az orosz–iráni kapcsolatok példátlan fellendülését tükröző új államközi szerződés a végső fázisban van – közölte a Kreml, miután szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon tárgyalt az ideiglenes iráni elnökkel. Az orosz külügyi szóvivő úgy fogalmazott: Moszkva érdekeit tartják szem előtt.

Bármelyik országgal kötünk olyan szerződést, ami nekünk és nekik is megfelel. Ezek a szerződések különböznek egymástól, most az Iránnal kötendő nagy szerződésen folyik a munka” – közölte Maria Zaharova.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a közelmúltban Kínában, Vietnamban és Észak-Koreában is járt. A phenjani találkozó után Kim Dzsongun észak-koreai vezető közölte: minden támogatást megad Oroszországnak az ukrajnai háborúhoz.

Ágyútölteléknek használná az észak-koreaiakat Vlagyimir Putyin – írta a Politico. A brüsszeli lap amerikai forrásokra hivatkozva úgy fogalmaz: Észak-Koreának kétszer is meg kellene gondolnia, hogy katonákat küldjön Ukrajnába.

Közben Amerika a legújabb fegyvereket teszteli Ukrajnában. Washington a legmozgékonyabb könnyűtüzérségi rendszerét küldte el Kijevnek, amelyet a gyalogság vagy a különleges egységek használhatnak, és akár 15 kilométerre is ellő.

Ukrajna folytatni akarja a harcot és nem akar békét kötni, amiben a Nyugat is támogatja. A Biden-adminisztráció azt fontolgatja, hogy feloldja a tilalmat a katonai vállalkozók Ukrajnába küldéséről, hogy segítsenek a fegyverek működtetésében. De Washington a fegyverszállításokban is elsőbbséget biztosított Kijevnek.

Az Európai Unió is mindent megtesz Ukrajna támogatásáért: a tagállamok folyamatosan küldik a fegyvert és pénzt a háborúba. Sőt, szerdán hivatalosan is elkezdődtek a tárgyalások Ukrajna uniós csatlakozásáról.

Ez egy történelmi eredmény. Hosszú ideje dolgoztunk azon, hogy hivatalosan is elkezdődjenek a tárgyalások. Minden szükséges lépést megteszünk a csatlakozás érdekében” – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

A magyar kormány szerint viszont Ukrajna nem áll készen a csatlakozásra.

Egy háborúban álló országot felvenni az unióba, lényegében azt jelenti, hogy az Európai Unió is egy háborús fél lenne” – mondta az Alapjogokért Központ elemzője. Szerinte a háborún kívül más problémák is vannak Kijev uniós tagságával. Lajkó Fanni az M1-en azt mondta: Ukrajna csatlakozásával sok tagállam elesne az uniós támogatásoktól és befizetővé válna. „A teljes költségvetést át kellene rajzolni, kezdve a kohéziós politikán át egészen az agrárpolitikáig. Talán ami Magyarországot is leginkább befolyásolja, az agárártámogatások kérdése. Ukrajnának akkora termőföldjei vannak – ha csak az ukrán területet nézzük –, mint Olaszország teljes területe. Nagyon nagy termőfölddel rendelkezik, ahova támogatásokat kellene küldeni, ezért az agrártámogatásoknak a legnagyobb hányada Ukrajnába menne” – mondta.

Lajkó Fanni kiemelte: még az Európai Bizottság is elismeri, hogy Kijev a jogállamisági és környezetvédelmi kritériumoknak sem felel meg, valamint a korrupcióval, az oligarchákkal és a kisebbségi jogokkal is komoly problémák vannak.

Az ukrán erők támadást intéztek az Annanyeftyeprodukt üzemanyag- és kenőanyagbázis ellen Oroszország voronyezsi régiójában, a találat következtében az egyik tartályban tűz keletkezett – közölte pénteken az ukrán vezérkar.

A közlés szerint a műveletet az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) erői és hajtották végre más egységekkel együttműködve. Az okozott kár felmérése még folyamatban van.

Az ukrán fegyveres erők drónhadviselésre szakosodott ága arról számolt be, hogy a kelet-ukrajnai luhanszki frontvonalnál megsemmisítették az orosz erők pontonátkelőhelyét, amelyen keresztül a megszállók erősítést és lőszert szállítottak csapataiknak.

Az ukrán katonai hírszerzés sajtószolgálata nyilvánosságra hozta, hogy az oroszországi Novoszibirszk városában leégett az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) regionális irodája, miután ismeretlenek gyúlékony keveréket dobtak egy kitört ablakba. „Az agresszor államon belül egyre gyakoribbak az ilyen események, mivel fokozatosan növekszik azoknak a száma, akik készek kétségbeesett lépéseket tenni a Kreml bűnözői rezsimje ellen” – fűzte hozzá a hírszerzés.

A katonai hírszerzés egy másik közleményben arról számolt be, hogy péntek reggel az orosz megszállás alá került Zaporizzsja megyei Enerhodarban felrobbant egy autó, amelyben a zaporizzsjai atomerőmű orosz hatóságokkal együttműködő biztonsági főnöke, Andrij Korotkij ült. A hírszerzés hozzátette, hogy Korotkij a nukleáris létesítmény orosz elfoglalása után önként együttműködött az orosz megszállókkal, átadta nekik az üzemi alkalmazottak személyes adatait tartalmazó listát, kiemelve abból az Ukrajna-párti nézeteket vallókat. „Részt vett az atomerőmű személyzetének elnyomásában, az ideiglenesen megszállt Enerhodar polgári lakossága elleni háborús bűnökben. Folyamatosan rendezvényeket szervezett, amelyek célja az orosz megszálló hadsereg támogatása volt. Belépett a Vlagyimir Putyin orosz elnök mögött álló Egységes Oroszország pártjába” – fejtette ki a hírszerzés.

Az ukrán légierő jelentette, hogy péntekre virradó éjjel Oroszország 19 kamikaze drónnal támadott ukrajnai infrastrukturális létesítményeket. A légvédelem kilenc orosz drónt lelőtt, további hetet pedig elektronikai hadviselési eszközökkel hatástalanítottak.

A déli Herszon megye kormányzója arról tájékoztatott, hogy a régió éjszakai orosz ágyúzása következtében Bilozerka településen egy ember meghalt, ketten pedig megsebesültek. A keleti Donyeck megye kormányzója pedig arról adott hírt, hogy az elmúlt nap során orosz támadások két ember halálát okozták régiójában, két ember pedig megsérült.

A vezérkar pénteki harctéri jelentése szerint az elmúlt 24 órában 142 katonai összecsapás történt a fronton, az orosz erők a legaktívabban Donyeck megyében, Pokrovszk és Kurahove irányában támadtak.

Szerhij Dobrjak, Pokrovszk polgármestere egy tévéműsorban elmondta, hogy a városban még mintegy 13 ezer ember maradt, köztük 94 gyermek. Szavai szerint az orosz támadásokban a város létfontosságú infrastruktúrájának csaknem 80 százaléka megsemmisült vagy károsodott.

„Az ellenség minden nap áram, víz és gáz nélkül hagy bennünket. A város csaknem fele, a Pokrovszktól északra fekvő Rodinszke városa és további tíz környező falu áramellátás nélkül maradt, amit szinte lehetetlen helyreállítani, mivel az orosz csapatok minden nap lövik az energetikai infrastruktúrát” – fejtette ki Dobrjak.


 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek