A Magyar Péter-lufi elkezdett leereszteni

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.06. 08:04

A korábbi merénylet helyszínén tartott újra nagygyűlést Trump

Elon Musk is ott volt.

Az ellene elkövetett merényletkísérlet áldozatáról is megemlékezett Donald Trump republikánus elnökjelölt szombaton Butler városában, ahova csaknem három hónappal a merényletkísérletet követően tért vissza megtartani választási gyűlését.

A Pennsylvania állam nyugati részén fekvő kisvárosban a becslések szerint több mint 50 ezer támogatója gyűlt össze. A választási kampányesemény a „Tiszteletadás az amerikai szellemnek” címet viselte, és napra pontosan egy hónappal az elnökválasztás előtt, valamint 12 héttel azt követően tartották, hogy ugyanazon a helyen a 20 éves Thomas Matthew Crooks egy közeli épület tetejéről rálőtt a volt elnökre. A július 13-i lövések eldördülésének időpontjában, 18 óra 11 perckor megemlékeztek az erőszakos cselekmény halálos áldozatáról, Corey Comperatore-ról, akinek családtagjai is ott voltak a választási gyűlésen. Donald Trump kifejtette az illegális bevándorlás megszüntetésére vonatkozó célkitűzéseit, az Egyesült Államok nemzetközi tekintélyének helyreállítására vonatkozó elképzelését, valamint az infláció csökkentésének szándékát, és a belföldi energiaforrások fokozottabb kitermelését ígérte az árak mérséklése érdekében. 

Az elnökjelölt beszéde előtt többek között felszólalt JD Vance alelnökjelölt, Eric Trump, Donald Trump fia, valamint Elon Musk milliárdos üzletember. Ez utóbbi szavazásra buzdított minden résztvevőt, a közelgő választásokról pedig azt mondta, hogy nem egy mindennapos választás lesz, ami véleménye szerint a szólásszabadság megóvásáról is szól. A vállalkozó idén az év első felében biztosította támogatásáról Donald Trump elnökjelöltségét, de most szólalt meg első alkalommal kampányeseményen. 

A szabadtéri politikai eseményt fokozott biztonsági intézkedések kísérték drónok, helikopterek és a Titkos Szolgálat mesterlövészeinek bevonásával. A volt elnök és elnökjelölt biztonságáért felelős Titkos Szolgálat ügynökeit, az állami és városi rendőrség erői segítették nagy létszámban, autós, motoros és lovas járőrök is szolgálatban voltak. A kiemelt készenlétet részben az indokolta, hogy július 13-án a Titkos Szolgálat által is elismert hiányosságok voltak a gyűlés biztosításában, aminek nyomán nem tudták megakadályozni a lövések eldördülését. Akkor a halálos áldozaton kívül ketten súlyos sebesülést szenvedtek, míg Donald Trump a fülén sebesült meg könnyebben. Az első merényletkísérletet követően megerősítették Donald Trump védelmét, akit szeptember 15-én Floridában is megpróbált lelőni egy fegyveres. Pennsylvania állam a november 5-i elnökválasztás végeredménye szempontjából is meghatározó lehet, ahol rendkívül szoros eredményt várnak a szakemberek. A közvéleménykutatások fej-fej melletti verseny mutatnak Donald Trump republikánus és Kamala Harris demokrata elnökjelölt között.

Elon Musk, a Tesla és a SpaceX vezérigazgatója gyújtó hangulatú beszédet mondott Donald Trump kampányrendezvényén Butlerben, Pennsylvaniában, arra kérve a jelenlévőket, hogy regisztráljanak a választásokra és ösztönözzék másokat is erre.

 

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója támogatja a republikánus elnökjelöltet, Donald Trump korábbi elnököt egy kampánygyűlésen a Butler Farm Show vásártéren 2024. október 05-én a pennsylvaniai Butlerben.

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója támogatja a republikánus elnökjelöltet, Donald Trump korábbi elnököt egy kampánygyűlésen a Butler Farm Show vásártéren 2024. október 05-én a pennsylvaniai Butlerben. Fotó: Getty Images via AFP

 

Elon Musk, a Tesla és a SpaceX vezérigazgatója Donald Trump pennsylvaniai kampányrendezvényén szólalt fel, ahol határozott támogatásáról biztosította a volt elnököt. Musk kiemelte a közelgő választás jelentőségét, és sürgette a hallgatóságot, hogy mozgósítsanak minél több szavazót.

 

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója (jobbra) beszél a színpadon, miközben csatlakozik Donald Trump volt amerikai elnökhöz és republikánus elnökjelölthez egy kampánygyűlésen, az első merényletének helyszínén, a pennsylvaniai Butlerben 2024. október 5-én.
Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója (jobbra) beszél a színpadon, miközben csatlakozik Donald Trump volt amerikai elnökhöz és republikánus elnökjelölthez egy kampánygyűlésen, az első merényletének helyszínén, a pennsylvaniai Butlerben 2024. október 5-én.  Fotó: AFP

„Ez nem egy hétköznapi választás” - hangsúlyozta Musk. „A másik oldal el akarja venni a szólásszabadságunkat, a fegyverviseléshez való jogunkat, és hatékonyan a szavazati jogunkat is.”

 

A tech-milliárdos aggodalmát fejezte ki a személyazonosság-ellenőrzés nélküli szavazás miatt egyes államokban. „Kalifornia, ahol korábban éltem, épp most tiltotta be a szavazói azonosítást. Még mindig nem hiszem el, hogy ez valóság” - mondta.

Musk kiemelte a szólásszabadság fontosságát a demokrácia szempontjából: 

A szólásszabadság a demokrácia alapköve. Ha az emberek nem tudják, mi folyik, ha nem ismerik az igazságot, hogyan szavazhatnának tájékozottan?

A vállalkozó erőteljes felhívást intézett a hallgatósághoz és az online nézőkhöz: „Regisztráljanak szavazásra, és mindenkit, akit ismernek vagy nem ismernek, vigyék magukkal, hogy regisztráljon.” Hangsúlyozta, hogy egyes államokban már csak pár nap maradt a regisztrációra.

Musk drámai jóslattal zárta beszédét: 

Ha az emberek nem szavaznak, ez lesz az utolsó választás. Ez a jóslatom. Semmi sem fontosabb ennél.

A rendezvény helyszíne, Butler, különös jelentőséggel bír, hiszen itt korábban merényletet kíséreltek meg Trump ellen. Musk ezt is megemlítette beszédében, dicsérve Trump bátorságát: „Amerika a bátrak hazája, és nincs igazabb próbája a bátorságnak, mint a tűz alatt tanúsított helytállás.”

Tim Walz amerikai demokrata alelnökjelölt bevallotta, hogy barátságban állt amerikai iskolai lövöldözőkkel – írja a CBS.

A csatorna egy vitát közvetített, ahol a Demokrata Pártot képviselő politikus republikánus ellenfelével találkozott. Walz tisztázta, hogy régóta támogatja a lövészegyletet.

„A Sandy Hook középiskolások szüleivel ültem az irodában. Barátságot kötöttem az iskolai lövészekkel. Láttam őket. Nézze, régóta támogatom a lövészegyesületet” – mondta a demokrata politikus.

Donald Trump amerikai elnökjelölt a közösségi médiában reagált Walznak: „A politikus elismerte, hogy őrült.” Trump arra volt kíváncsi, mire gondol a demokrata, amikor az iskolai lövöldözőkkel való barátságról beszél. A Fehér Ház volt vezetője azért is megdorgálta Walzot, hogy még kormányzónak sem alkalmas.

A Sandy Hook iskolában (Newtown, Connecticut) 2012-ben történt lövöldözésről van szó. Akkor az intézményben tömeggyilkosság történt – egy 20 éves amerikai lőtt le 20 gyereket, akik nem voltak több mint hétévesek.

Korábban Trump azt mondta, hogy az Egyesült Államok államfőjelöltje, Kamala Harris nem lesz képes megakadályozni a harmadik világháborút. A volt elnök szerint riválisa a legegyszerűbb kérdésekre sem képes válaszolni.

A demokraták attól tartanak, a kutatóintézetek alulmérik Donald Trump népszerűségét. A jelek szerint Kamala Harris alelnök, demokrata párti elnökjelölt a szeptemberi vitából sem tudott érdemben profitálni.

A demokraták attól tartanak, a kutatóintézetek alulmérik Donald Trump népszerűségét – írja a Guardian. A lap szerint Kamala Harris támogatói közül az alelnök előnyének jócskán hibahatáron belüli mértékéből – egyes csatatérállamokban 1-2 százalékpontos előnyéből – következtetnek erre. A demokraták félelmüket Trump 2016-os, azon államokban nyújtott teljesítményére is alapozzák, amelyekben nagyon csekély mértékkel, de képes volt legyőzni Hillary Clintont, ahogy a Siena College/New York Times felmérés is komoly aggályokat kelt bennük, miszerint

Trump fölényes győzelmet aratna Georgia államban, Arizonában és Észak-Karolinában.

Ezenfelül olyan elemzések is napvilágot láttak, amelyek szintén Trump alulmérésével foglalkoznak. A Focaldata – amely azokat a demográfiai csoportokat vizsgálja, amelyek eldönthetik a választást – előrejelzése szerint Harris csupán átlagosan 2,4 százalékponttal vezet a csatatérállamokban. „Egy novemberi választáson, ahol csupán 60 ezer ember szava lehet a döntő, ott ez az érték könnyen lehet a különbség a jó és rossz választási előrejelzés között” – mondta a kutatás vezetője.

További aggasztó jelnek tekintik a demokraták, hogy a New York Times/Siena felmérése szerint a Trump elleni szeptemberi vitát követően Kamala Harris a valaha volt legkisebb előretörést érte el a 21. században.

Harris kisebb mértékben tudott belőle profitálni, mint bármely elnökjelölt, amely eddig vitát nyert az elmúlt 24 év során.

34 felmérés alapján azt látjuk, hogy Kamala Harris csupán 1 százalékponttal áll jobban a vita után, mint előtte – írja a New York Times vezető közvélemény-kutatója, Nate Cohn, aki szerint e két jelölt között jelenleg holtverseny van.

„George W. Bush, John Kerry, Barack Obama, Mitt Romney, Hillary Clinton, Joe Biden és igen, Donald J. Trump az év elején; mind legalább két százalékpontos előnyre tettek szert a vita után” 

– tette hozzá.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek