Magyar Péter pánikszerűen törölni kezdte a cigarettacsempésszel közös képeket

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.12. 17:51

A CDU megnyerné a jövő évi választásokat Németországban

Sikerülhet-e?

Szerző Ripost

Friedrich Merz, a német konzervatív ellenzéki Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője szombaton a CDU testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) pártkongresszusán kijelentette: a két párt a jövő évi német parlamenti választások megnyerését tűzte ki céljául.

„Eltökélt szándékunk, hogy megnyerjük az egy év múlva esedékes Bundestag-választást”

– mondta Merz az Augsburgban megrendezett pártkongresszuson a küldötteknek.

A szociáldemokrata Olaf Scholz kancellár vezette koalíciós kormányra célozva azt ígérte:

„Olyan kormányt fogunk vezetni, amelyben végre megszűnnek a nyilvános viták”.

A kancellári posztra pályázó Merz beszédében kiemelte, hogy a következő kormánynak vissza kell szereznie a bizalmat a politika megbízhatósága és következetessége iránt.

A pártvezető hangsúlyozta, hogy

a CDU és a CSU között összhang van, megtalálták a közös munka módját.

Merz korábban legyőzte Markus Söder bajor tartományi miniszterelnököt, a CSU elnökét a kancellárjelöltségért folyó belső választáson.

Söder pénteken szintén leszögezte, hogy közös céljuk a kormánykoalíció leváltása, és mint mondta, ebben a személyi kérdések nem játszanak komoly szerepet.

A következő német parlamenti választást 2025. szeptember 28-án rendezik. Az előző, 2021. évi választás előtt Söder nem értett egyet Merz elődje, Armin Laschet kancellárjelöltségével. Az uniópártok akkor elveszítették a választást.

Söder többek között azzal indokolta Merz támogatását a CSU részéről, hogy a két párt egyetért a migrációs politika szigorításában. Ebben a kérdésben a CDU és a CSU véleménye az elmúlt években különbözött egymástól. Angela Merkel előző német kancellár, a CDU volt elnöke és Söder elődje, Horst Seehofer a menekültkérdésben a 2015-ös migrációs válság óta egymástól eltérő véleményt képviselt, ami időnként csaknem szakításhoz vezetett a két testvérpárt között.

Kizárta Friedrich Merz, az ellenzéki, jobbközép német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, hogy pártja együttműködjön az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali párttal, amely sikeresen szerepelt a két kelet-németországi régióban megrendezett tartományi választáson.

„Nem kötünk koalíciót az AfD-vel, nem fogunk együttműködni az AfD-vel” – szögezte le Merz a dpa német hírügynökségnek adott interjúban. A CDU Türingiában a második helyre szorult az AfD mögött, amely a szavazatok több mint 32 százalékával megnyerte a vasárnapi választást. Szászországban pedig a CDU csak csekély előnnyel tudott győzni a 30 százalékot szerző AfD előtt.

Mindkét tartományban minden párt jelezte:

kizártnak tartják, hogy együttműködési megállapodást kössenek az általuk szélsőjobboldalinak tartott AfD-vel.

Az év elején megalakult baloldali Sahra Wagenknecht Szövetséggel (BSW) kapcsolatban Merz úgy fogalmazott, az új párt „nagyrészt ismeretlen” a CDU számára. Merz szavai szerint kollégái most próbálják felmérni, hogy a BSW képviselői „készen állnak-e arra, hogy részt vegyenek egy észszerű kormány megalakításában”.

Merz úgy fogalmazott: a CDU az AfD-hez hasonlóan a Baloldallal sem hajlandó együttműködni. A tárgyalásokat a tartományi vezetőkre bízzák majd, mert a „nyugat-németországi komfortzónából osztogatott kéretlen tanácsok nem biztos, hogy segítenek” – fogalmazott a CDU elnöke.

Friedrich Merz a soron következő brandenburgi tartományi választással kapcsolatban arra kérte az embereket, hogy utasítsák el a szélsőséges politikai erőket, és szavazatukkal inkább a centrumot erősítsék.

A szeptember 22-i választásra készülő szavazóknak azt üzeni, hogy vizsgálják meg figyelmesen, mi történt Türingiában és Szászországban, és szavazzanak úgy, hogy a politikai spektrum közepe szerezzen egyértelmű többséget – mondta a CDU-elnök.

A Német Szociáldemokrata Pártról (SPD) elmondta, „az SPD-nek is felelőssége van abban, hogy a jövőben továbbra is stabil politikai többség alakuljon ki a centrumban” – jelentette ki Merz.

Új korszak kezdetét jelentheti a türingiai és szászországi német tartományi választások eredménye – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban a Mandinernek.

„Magyarország egyetlen ország belpolitikájába sem kíván közvetlenül beleszólni, ugyanakkor figyelemmel kíséri Európa legerősebb államának politikai fejleményeit, és abban érdekelt, hogy Németországnak stabil kormánya legyen. Ebből a szempontból új korszak kezdetét látjuk, hiszen a két keleti tartományban a kormánypártok támogatottsága minimalizálódott, a három párt együtt sem éri el a 14 százalékot, Türingiában a 10 százalékot is alig” – kommentálta a Mandinernek a német tartományi választásokat Gulyás Gergely.

A miniszter hozzátette: azok a pártok, amelyeket a német terminológia szerinti szélsőjobboldaliként vagy szélsőbaloldaliként tartanak számon, többségbe kerültek a tartományi törvényhozásban, a CDU választhat, hogy az AFD-vel vagy a szélsőballal, a német állampárt utódszervezeteivel fog össze.

Gulyás Gergely kifejtette: a kampányban a legmeghatározóbb téma a migráció és a migráció miatt drámaian romló közbiztonság volt, és ebből a szempontból Németország számára is fenyegető az Európai Bizottság és az EU Bíróságának fellépése a példás magyar déli, egyben schengeni határvédelem miatt.

Szerinte ha Brüsszel nem változtat azon szándékán, hogy felszámoltassa Magyarországgal a schengeni külsőhatár-védelmet, akkor Berlin és a német tartományok is újabb migrációs hullámokkal szembesülhetnek.

„Ezért bízunk benne, ez a választási eredmény a német politika gondolkodni képes erőit arra indítja, hogy Németország is segítse Magyarországot a hatékony schengeni határvédelem fenntartásáért Brüsszel ellen folytatott küzdelmében”

– jelentette ki.

Véleménye szerint az orosz–ukrán háború megítélése szempontjából is érdekesek a német tartományi választások, hiszen Szászországban és Türingiában is a fegyverszállítással szemben álló, azonnali tűzszünetet és békét követelő álláspont jutott többségbe. Jelezte: ott nemcsak az AfD és a BSW (Sahra Wagenknecht Szövetség) képviselte ezt az álláspontot, hanem a CDU-s szász miniszterelnök is, azaz az emberek 80 százaléka a háború és a fegyverszállítás ellen, valamint az azonnali tűzszünet és a béke mellett szavazott.

Megjegyezte: a szász CDU-s miniszterelnök politikája e tekintetben minden szavában szembement a szövetségi CDU hivatalos politikájának.

Úgy vélte: a pártok közül egyedül a CDU tudott megmaradni néppártnak, akkor is, ha türingiai eredménye története egyik legrosszabb eredménye, Szászországban pedig a miniszterelnöki pozíciónak és a CDU szövetségi politikájával való szembenállásnak köszönhetően tudta megőrizni pozícióit.

A no war, no gender, no migration ügyében az AfD és BSW álláspontja közt nincs különbség” – mutatott rá Gulyás Gergely.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek