POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.09.13.

Terrorveszély: Razziasorozat Ausztriában

Iszlám szélsőségeseket keresnek.

Az osztrák biztonsági erők a héten országszerte razziákat hajtottak végre feltételezett iszlamista szélsőségesek ellen – jelentették be a hatóságok csütörtökön.

 

Franz Ruf, Ausztria közbiztonsági főigazgatója, Gerhard Karner osztrák belügyminiszter és Omar Haijawi-Pirchner, az osztrák belföldi hírszerző ügynökség (DSN) vezetője sajtótájékoztatót tart 2024. augusztus 8-án Bécsben, Ausztriában

Franz Ruf, Ausztria közbiztonsági főigazgatója, Gerhard Karner osztrák belügyminiszter és Omar Haijawi-Pirchner, az osztrák belföldi hírszerző ügynökség (DSN) vezetője sajtótájékoztatót tart 2024. augusztus 8-án Bécsben, Ausztriában Fotó: Alex Halada Forrás: AFP

A megelőzési célú rajtaütések összesen 72 embert vettek célba kedden. Az akciót a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások évfordulója előtti napra időzítették, mert a tapasztalatok szerint azok a merényletek máig jelképes erejűek a szélsőségesek köreiben, és már több alkalommal inspiráltak újabb támadásokat – közölte az osztrák állambiztonsági és hírszerzési igazgatóság. A közleményben felidézték: tavaly az osztrák hatóságok meghiúsítottak egy tervezett merényletet, amelyet az évfordulón akartak elkövetni a bécsi központi pályaudvaron. Az évnek ezen a napján világszerte továbbra is magas a kockázat – hangsúlyozták az osztrák hatóságok, írja az MTI.

A Cobra különleges rendőrségi egység tagjai lakásokban és börtöncellákban hajtották végre a razziát, több gyanúsítottat kihallgattak, és digitális eszközöket foglaltak le, hogy azokon radikális iszlamista propaganda nyomai után kutassanak. 

Franz Ruf, az osztrák belügyminisztérium közbiztonsági ügyekért felelős főigazgatója kiemelte, hogy az utóbbi hetek eseményei megmutatták, milyen fontos a biztonsági ügynökségek közötti együttműködés a szélsőséges támadások kivédésében. Augusztus elején két, radikális nézeteket valló fiatalt vettek őrizetbe, aki merényletre készült Taylor Swift bécsi koncertjén. Az Iszlám Állam terrorszervezet által inspirált gyanúsítottak több tízezer ember megölését tervezték a bécsi stadionban. 

Gerhard Karner belügyminiszter azt szorgalmazta, hogy bővítsék a nyomozók hatáskörét annak érdekében, hogy hatékonyabban tudják elejét venni a tervezett merényleteknek. Jelenleg Ausztriában a nyomozó hatóságok gyakran kénytelenek más országok hírszerzési értesüléseire hagyatkozni, például a Taylor Swift-koncert esetében is, amikor az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség értesítette az osztrák hatóságokat a készülő terrortámadásról. Más külföldi hírszerzési szolgálatokkal ellentétben Ausztriában a nyomozók törvényesen nem figyelhetnek meg elektronikus üzenetváltásokat.

Tovább fokozódik a bizonytalanság Ausztriában. Moussa Al-Hassan Diaw, szakértő az egyre fiatalabbak radikalizálódására figyelmeztet. Az ország volt védelmi minisztere szerint pedig a terrorizmus fenyegetését Ausztriában évtizedek óta lekicsinylik.

 

2024. augusztus 8-án biztonsági őrök eltávolították a bécsi Ernst Happel Stadion színpadát, miután az amerikai megasztár, Taylor Swift három koncertjét törölték. (Fotó: AFP/ Alex HALADA) Fotó: AFP

Az Ausztriában napvilágra kerülő adatok ijesztőek. A kormány évek óta figyelmen kívül hagyja a radikális iszlamisták táptalajaként szolgáló, ellenőrizetlen bevándorlási politikával kapcsolatban felmerülő problémákat, írja az osztrák eXXpress.

Feature: High School in Vienna
Osztályterem egy bécsi gimnáziumban, Ausztriában (Fotó: APA-PictureDesk/AFP/Tobias Steinmaurer)

Ausztriában szinte nap sem telik el késelések, nemi erőszakok, rablások és egyéb erőszakos bűncselekmények nélkül. A Taylor Swift-koncerteket célzó terrorista tervek egyértelműen azt mutatják, hogy a szomszédos ország biztonságpolitikájában hiányosságok vannak.

Radikalizálódás a fiatalok körében

Az amerikai énekesnő koncertjén tervezett terrortámadás is felveti a kérdést, hogy milyen ideológiai indítékok állnak az ilyen erőszakos tervek mögött. Moussa Al-Hassan Diaw iszlamizmus-szakértő ijesztő tényeket közölt egy interjúban. Szerinte iskolai osztályonként két-három ISIS ideológia-szimpatizáns jut.

Minden iskolai osztályban legfeljebb három olyan ember van, aki legalább szimpatizál ezekkel az elképzelésekkel. Még az őshonos osztrákok is, még a 13 éves fiúk és lányok is

– figyelmeztet a szakértő.

Az iszlamizmuskutató szerint ezek közül a fiatal fiúk közül sokan hűséget is esküdtek az ISIS-nek.

Erősnek akarnak látszani, ijesztőnek tűnnek. Aztán beléjük oltják az ellenség képeit.

Arra a kérdésre, hogy ki ezeknek a fiataloknak az ellensége, Diaw kifejti: „A Nyugat, az amerikaiak és a zsidók. Az ISIS radikálisai nem hisznek a demokráciában és az ember alkotta törvényekben. Teokráciát akarnak. A fanatikusok számára a gyilkosság jogos.”

A volt védelmi miniszter is az ország biztonsági helyzetére figyelmeztet

Herbert Scheibner, volt védelmi miniszter is beszélt a jelenlegi terrorfenyegetésről Ausztriában és Európában.

Scheibner egyértelművé teszi, hogy az iszlamista terrorfenyegetés korántsem új keletű. Az európai szakértők már évek óta figyelmeztetnek erre.

Főleg Ausztriában az emberek mindig megpróbálják ezt egy kicsit eltolni. De a 2020-as bécsi terrortámadás óta tudni kell, hogy valós veszély fenyeget

– mondta a volt védelmi miniszter.

Gyertyák égnek a terrortámadás áldozatainak emlékére a Seitenstettengasse egyik helyszínén, a zsinagóga előtt, Bécs központjában, Ausztriában 2020 november 8-án (Fotó: AFP/Herbert Pfarrhofer)

 

Scheibner szerint „a szélsőségesek bárhol lecsaphatnak”. Az ilyen támadásokat nem lehet 100 százalékosan kizárni, de „a problémát az elmúlt években – Ausztriában is – lekicsinyelték”.

Ausztriában a muszlimok 10-20 százaléka is „fogékony a radikális eszmékre”. Azok, akik az elmúlt évtizedekben a „multikulturális társadalmat nagy utópiaként” ábrázolták, nagyon keveset tettek annak érdekében, hogy az együttélés valóban működhessen.

Vasárnap este többen összetűztek Bécs belvárosában. Négy férfit egy másik öt fős csoport késekkel és vasrudakkal támadott meg. A véres összecsapás a Duna-csatorna Freda-Meissner-Blau-sétányán zajlott – írja a krone.at

Fotó: Facebook

A rendőrség szerint a két csoport valószínűleg nem ismerte egymást korábban. Amikor a rendőrök kiérkeztek, a négy súlyosan sérült férfinak már a szemtanúk és a járókelők nyújtottak elsősegélyt. A szemtanúk arról számoltak be, hogy az öt gyanúsított nem sokkal a brutális támadás után az Augarten-híd felé menekült. Személyazonosságukat még nem sikerült megállapítani.
A szombat esti támadás elkövetőit azonban már ismeri a rendőrség. A heute.at szerint csoportosan támadtak egy 27 éves férfira szombat éjszaka Bécsben, egy közlekedési helyzetből kialakult vita nyomán. Az áldozatot egy késsel megszúrták a tarkóján, majd a kocsiját is megrongálták. A rendőrség hajtóvadászatot indított a támadók elfogására, mely során öt, 23 és 27 év közötti férfit őrizetbe vettek. Járművükben elrejtve egy kést és kis mennyiségű kannabiszt is találtak. A rendőrség szerint a férfiak Szíriából érkezett migránsok, illetve hontalanok.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek