POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.09.27. 10:54

Szijjártó Péter: Donald Trump az egyetlen remény a békére

Bízunk a volt elnök újraválasztásában.

Donald Trump volt amerikai elnök újraválasztása az egyetlen remény arra, hogy stabilizálni lehessen a törékeny és egyre kaotikusabb nemzetközi biztonsági helyzetet – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Fox News Digital hírportálnak adott, csütörtökön sugárzott interjújában.

„Úgy véljük, hogy tulajdonképpen az amerikai elnökválasztás lehet az, ami mindent megváltoztathat, amennyiben Trump arat győzelmet” – húzta alá a magyar tárcavezető különösen az ukrajnai háborúra utalva.

„Ismervén Trumpot, úgy gondolom, teljességgel lehetséges, sőt teljességgel valószínű, hogy két telefonhívással véget vethet ennek a konfliktusnak”

– mondta. „Senki más nem képes erre” – szögezte le Szijjártó Péter. „Úgy vélem, egyedül Trump elnök jelent reményt és a mi teljes reménységünk Trump elnökben van, hogy ezt megtegye” – tette hozzá. Mikor arról kérdezték a minisztert, hogy ez felfogható-e annak, hogy előnyben részesítene egy második Trump-elnökséget, Szijjártó Péter azzal felelt, hogy „nem vagyunk amerikaiak, így nem mondhatjuk azt, hogy ezt, vagy azt részesítjük előnyben”.

„Amit határozottan kijelenthetünk az: a politika tapasztalaton alapul, és nekünk egyértelmű tapasztalatunk van Trump elnök hivatali idejéről, és világos tapasztalataink vannak a demokraták hivatali idejeiről is”

– mutatott rá a miniszter.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy az amerikai-magyar kapcsolatok és a globális biztonsági helyzet szemszögéből nyilvánvaló, hogy az amerikai-magyar viszony Trump elnöksége idején volt a csúcson; a lehető legjobb.

„Trump elnöksége alatt minden kézben volt tartva”

– hangsúlyozta a magyar tárcavezető. „Mióta Trump távozott hivatalából, az egész globális biztonsági helyzet romlásnak indult, úgy értem, ezek a tapasztalatok” – fűzte hozzá. „Amennyiben tapasztalatainkból indulunk ki, akkor azt mondhatjuk, hogy igen, az amerikai-magyar viszony szempontjából úgy vélem, Trump elnök újabb löketet, frissességet, dinamikát hozhat e kapcsolatba, és úgy gondolom, ha Trump elnököt újraválasztják, a világnak jó esélye van arra, hogy ismét egy békésebb hellyé váljon a mostani helyzethez képest” – mondta. Szijjártó Péter elutasította a magyar béketörekvéseket ért bírálatokat. „Egyértelműen háborúpárti politikusok voltak azok, akik kritizáltak minket, a miniszterelnököt és a békemissziót” – mondta.

„Egyszerűen csak nem nézik jó szemmel, hogy van egy ország, egy kormány, egy miniszterelnök Európában, aki közvetlen hangot üt meg, aki őszintén beszél és nem rabja a liberális fősodornak”

– húzta alá a miniszter. „Ezért roppant kellemetlen és kényelmetlen számukra, hogy ott vagyunk, cselekszünk, beszélünk és intézkedünk” – tette hozzá. Szijjártó Péter elutasította Ukrajna NATO-csatlakozásának gondolatát, mondván hogy „Ukrajna felvétele a NATO-ba biztonsági szempontból teljességgel kiszolgáltatottá tenne minket, mert ez azt jelentené, hogy a NATO-t bármikor könnyedén bele lehetne rángatni egy háborúba Oroszország ellen, és ez olyasvalami, amit nem szeretnénk”. „Mindenki tudja, hogy bármilyen közvetlen konfrontáció a NATO és Oroszország között azonnal a harmadik világháború kitörésével járna, mi pedig azért csatlakoztunk NATO-hoz, hogy fokozzuk biztonságunkat, nem pedig azért, hogy kiszolgáltatottá váljunk” – hívta fel a figyelmet a miniszter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arra kérte fel helyi idő szerint csütörtökön New Yorkban António Guterres ENSZ-főtitkárt, hogy járjon közbe annak érdekében, hogy végre tárgyaljon egymással az Egyesült Államok és Oroszország.

A tárca közleménye szerint a miniszter az ENSZ-főtitkárral folytatott tárgyalását követően kiemelte, hogy rendkívüli kockázatot jelent ma a globális biztonságra nézve az, hogy a világpolitika legjelentősebb szereplői képtelenek vagy nem hajlandóak beszélni egymással. „Pontosan tudjuk, hogy ez annak a kockázatával jár együtt, hogy a világot újra blokkokra szabdalhatják, és visszatérhetünk a hidegháború rémálmához, amit jó lenne elkerülni” – figyelmeztetett.

„Arra kértem az ENSZ főtitkárát, hogy járjon közben annak az érdekében, hogy a világ vezető hatalmai, az amerikaiak és az oroszok végre beszéljenek egymással”

– tudatta a tárcavezető.

Szijjártó Péter kifejtette, hogy a világ lassan ezer napja él az ukrajnai háború árnyékában, és pontosan lehet tudnii, hogy amerikai-orosz párbeszéd nélkül nem lesz lehetséges véget vetni a konfliktusnak. Majd kijelentette, hogy ezért abban is António Guterres segítségét kérte, hogy az ENSZ visszatérhessen a megalapításakor megfogalmazott célkitűzésekhez, ahhoz, hogy platformként szolgáljon az egymással rossz viszonyban lévő, adott esetben akár háborúban álló országok közötti párbeszédre. Illetve ennek kapcsán emlékeztetett rá, hogy a világszervezetet nem hasonlóan gondolkodó országok klubjaként hozták létre.

„Az ENSZ jelentősége Magyarország számára talán soha nem volt olyan nagy, mint most.”

„Az ENSZ keretei kínálhatnak esélyt arra, hogy meginduljon egy amerikai-orosz párbeszéd, amely az egész globális biztonság és azon belül Közép-Európa biztonsága szempontjából is egy új reményt hozhatna el nekünk” – összegzett Szijjártó Péter.

Nonszensz, hogy a világ vezető nagyhatalmai nem tárgyalnak egymással, hiszen a diplomáciának éppen arról kellene szólnia, hogy a szembenálló felek is megvitathassák a fontos kérdéseket – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán New Yorkban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a világ legnagyobb gazdaságait tömörítő G20-csoport külügyminiszteri találkozóján arról számolt be, hogy az emberiség ma a veszélyek korában él, nem túlzás, hogy a globális biztonsági helyzet a második világháború lezárulta óta nem volt ilyen rossz formában, mint most.

Szavai szerint a jelenlegi folyamatok a hidegháború időszakára emlékeztetnek, amikor a világ blokkokra volt osztva, márpedig Magyarország ezen erősen rajtavesztett, ezért érdekében állna ennek elkerülése. Nonszensznek nevezte, hogy a nagyhatalmak nem beszélnek egymással, és úgy vélekedett, hogy nem kellene ezt tenniük a világ többi részével. „Ahogyan nonszensz, hogy ha valaki a béke mellett érvel, vagy a diplomáciai megoldások, a diplomáciai csatornák nyitva tartása mellett érvel, akkor azt azonnal megbélyegzik és súlyos vádakkal illetik” – húzta alá. „Nonszensz, hogy a diplomácia is valamiféle új definíciót kap, mivel egyesek ez alatt már azt értik, hogy kizárólag azokkal beszélünk, akikkel mindenben egyetértünk” – mondta. Majd hozzátette, hogy ez nem teljesítmény, a diplomáciának pedig arról kellene szólnia, hogy mindenki tárgyalni tudjon mindenkivel.

„Nonszensz, hogy a béke egyfajta szitokszóvá vált, s aki a béke mellett érvel, azt azonnal megtámadják, pénzügyileg, jogilag, poltitikailag, sőt időnként fizikailag”

– fogalmazott.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy hazánk kiáll a tisztességes, kölcsönös tiszteleten alapuló nemzetközi együttműködés mellett, kiáll egy olyan nemzetközi rend mellett, amelyben senki nem oktat ki másokat. Aláhúzta: az egész világ sokat profitálhatna abból, ha a következő időszakot a konnektivitás határozná meg. Erre példaként Magyarországot hozta fel, amely a pragmatikus gazdaság- és külpolitikája nyomán mára fontos találkozási pontjává vált a keleti és a nyugati vállalatoknak, különösen az autóiparban. Kifejtette, hogy hazánkban mindhárom német prémium autómárka gyárral van jelen, illetve a világ tíz legnagyobb keleti elektromosakkumulátor-gyártója közül öt is a letelepedésről döntött.

„Ez mutatja, hogy nonszensz a keleti és a nyugati gazdaság szétválasztására törekedni”

– jelentette ki. A miniszter kiemelte, hogy a magyar kormány ellenez és károsnak tart minden olyan intézkedést, amely további polarizációhoz, a világkereskedelem szabadságának további korlátozásához vezet.

„Ha el tudjuk kerülni a további polarizációval járó döntéseket, akkor az egész világ sokat profitálhat az új multipoláris világrendből”

– vélekedett. „Ezért mi, magyarok számítunk a G20-országok nyitottságára és bölcsességére, amelynek segítségével a konnektivitás korszakába léphetünk a hidegháborús érához való visszatérés helyett” – összegzett.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek