Lopás miatt kikérte a legfőbb ügyész Magyar Péter mentelmi jogát

POLITIK
POLITIK

Szerző t.t.

Létrehozva: 2024.09.26.

Ötezer ember él Európa legnagyobb menekültszállóján Berlinben

Berlinben van Európa legnagyobb menekülttábora. Ötezer ember lakja.

Ötezer embert zsúfolt össze a német menekültügyi hatóság a ma már nem működő Berlin-Tegel repülőtéren. Szeméthalmok, nyílt drogjelenetek, elviselhetetlen állapotok uralkodnak a környéken. Az utolsó gép 2020-ban szállt fel a Tegel repülőtérről. Volt itt egy Covid-oltóközpont, majd menekültek és a migránsok érkeztek az itt felállított hatalmas táborvárosba. Az itt élők négyötöde ukrán, valamint iraki, afgán és szír.

Ötezer
Ötezer menedékkérőt szállásoltak el az egykori repülőtéren - Fotó: Fishman64 / Shutterstock

Ötezer ember él ott jelenleg, de várhatóan nyolcezer lakosa lesz

Őrültség, ami jelenleg az egykori Tegel repülőtéren, Európa legnagyobb menekült- és migránstáborában történik. A tábort a berlini zöldek migrációs politikai szóvivője, Jian Omar  „pénzégető gépezetnek” nevezi – írja riportjában a Bild
A jelenleg 5000 férőhelyes tábort az Állami Menekültügyi Hivatal (LAS) megbízásából a Német Vöröskereszt működteti, csaknem 500 millió euróért. Vagyis lakosonként 250 euróért, és ennyi pénzért akár luxusszállóba is elhelyezhetnék a migránsokat. Ráadásul a tábor 8000 fős bővítését tervezik, és a költségek nőni fognak.

ötezer
Tegel tízszer annyiba kerül, mint más, sokkal jobb színvonalú szálláshelyek - Fotó: picture alliance / Getty Images


Jian Omar  szerint Tegel tízszer annyiba kerül, mint más, sokkal jobb színvonalú szálláshelyek. Úgy tudja, hogy az állami tulajdonú Messe Berlin 15 százalékos jutalékot kap az összes ott szolgálatban lévő biztonsági őr után. Tegel nélkül azonban komoly anyagi gondjaik lennének. 
Az itt élő kilencszáz iskoláskorú gyerek egyfajta tábori iskolában van elhelyezve, így kint alig van lehetőségük beilleszkedni. A nők a biztonsági erők és más menekültek szexuális zaklatására panaszkodnak. 
A környékbeli kiskertek tulajdonosai arról számolnak be, hogy szeméthalmok gyűlnek össze a pihenőhelyeik körül, drogoznak, tűzet raknak a táborból odaérkezők. Illegális prostitúció gyanúja miatt többször riasztották a rendőrséget. 
„Tömegverekedés is volt - meséli Omar -, a biztonsági szolgálat és a kurd menekültek között. Egy kurd azt mondta nekem, hogy a biztonsági őrök között iszlamista emberek sértegették a kurdokat, mint hitetleneket. Ezután razziát tartottak, és kiderült, hogy a biztonságiak egyharmadának nincsenek meg a munkavégzéshez szükséges dokumentumai.”
Tegelen landolt az 55 éves kelet-ukrajnai Vika is. 

„Néhány nőt zaklatnak, vannak, akik pénzért randevúznak férfiakkal, ez is probléma és az alkohol!” – mondja.


Négy hónapja van a táborban, és még nem kapott tartózkodási engedélyt. „Sokan fekszenek az ágyon, és nem csinálnak semmit, nem tudnak német nyelvtanfolyamra járni ezen dokumentumok nélkül, és nem dolgozhatnak” – sorolja. Úgy véli: a tábor vezetésének érdeke, hogy minél tovább ott maradjanak az emberek. "Napi 250 euró nekünk? ugyan, hol van ez a pénz?" Szerinte, ha Németország nem tudja megfelelően integrálni az ukránokat, akkor csak az ukrán frontrégiókból érkezőket kellene befogadni.
 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek