Fanatikus Ukrajna-párti merénylő akarta megölni Donald Trumpot

KÜLFÖLD
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.09.08.

Lehet-e végre tűzszünet Gázában?

Kiszabadulhatnak-e a még életben lévő túszok?

Elismerte az amerikai kormányzat aggodalmát a gázai tűzszüneti tárgyalások sikertelensége miatt a Fehér Ház nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadója csütörtökön.

John Kirby egy online sajtóbeszélgetésen hangsúlyozta, a Hamász újabb hat túszának meggyilkolása hatással van a tárgyalásokra, és megnehezíti azokat, ugyanakkor csak még inkább felhívja a figyelmet a megállapodás sürgető voltára. Ezzel együtt megismételte, hogy

a még életben lévő túszok szabadságához elvezető egyezség elérhető, hozzáfűzve, hogy a közvetítők útján zajló egyeztetések továbbra is zajlanak.

A Nemzetbiztonsági Tanács tisztségviselője reagált Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök amerikai médiában elhangzott csütörtöki interjújára, amelyben nem osztotta az amerikai adminisztráció véleményét arról, hogy közel lenne a tűzszüneti megállapodás. John Kirby vitatta, hogy a Biden-kormányzat indokolatlanul optimista lenne; megfogalmazása szerint a Fehér Ház nem optimista, hanem realista.

Joe Biden elnök szombaton újságírók előtt a helyzetet úgy értékelte, hogy küszöbön áll a megállapodás.

Benjámin Netanjahu a Fox News hírtelevíziónak adott csütörtöki interjúban „hamis olvasatnak” nevezte azt az állítást, hogy közel lenne a megállapodás. A tárgyalások kudarcáért a Hamászt okolta, mondván, a palesztin fél minden egyes javaslatot visszautasít. Izrael jövőbeli biztonsága szempontjából kulcsfontosságúnak nevezte a Gázai övezet és Egyiptom között húzódó 14 kilométeres katonai pufferzóna, a Philadelphi-folyosó izraeli felügyelet alatt tartását.

John Kirby a sajtóbeszélgetésen beszámolt arról, hogy szerdáig mintegy 189 ezer gyermeket sikerült poliovírus elleni oltásban részesíteni, és méltatta az ENSZ, valamint Izrael szerepét a nehéz körülmények között végzett egészségügyi beavatkozásban.

Az oltási akció a hétvégéig tart a Gázai övezetben. Poliovírus okozta megbetegedéseket először júliusban észleltek a palesztin térségben élő gyermekek körében.

A Hamász iszlamista terrorszervezet kedden közzétette az Eden Jerusalmiról, az egyik meggyilkolt túszról a fogságban készített videóját

Az ismeretlen időpontban készített, néhány másodperces, a család beleegyezésével közzétett videofelvételen a 24 éves Jerusalmi azt üzeni legközelebbi családtagjainak, hogy szereti őket, és nagyon hiányoznak neki. A Tel-Avivban élő Jerusalmit október 7-én, a Hamász terrortámadásában a Gázai övezet melletti Nova technopartiról rabolták el, ahol pultosként dolgozott. A támadás idején az első órákban egy kocsiban rejtőzködött barátai holtteste mellett, majd egy bokorban bújt el, ahol két és fél óra múlva a terroristák rátaláltak. Eközben végig kapcsolatban állt telefonon családjával.

Eden Jerusalmi tárgyalásos kiszabadítása kétszer is meghiúsult. Először tavaly decemberben, amikor a Hamász csak hét nő, köztük az ő nevét adta át az előre megbeszélt tíz helyett Izraelnek, és három idős férfit akartak a nők mellett kiadni, de ezt az izraeli kormány elutasította, és újraindultak a harcok. Később szerepelt Joe Biden amerikai elnök májusban bejelentett, az izraeli kormány feltételeivel megfogalmazott megállapodástervezetben is, de ehhez július 27-én az izraeli kormányfő kérésére hétoldalas kiegészítést fűztek, miszerint az izraeli csapatok továbbra is maradtak volna a Gázai övezet és Egyiptom közötti határsávon, amit a Hamász utasított el, s ezzel az egyezség meghiúsult.

Jerusalmit öt másik társával együtt, csaknem egyéves fogság után,  a múlt csütörtök éjjel vagy péntek reggel gyilkolták meg Hamászhoz tartozó őreik Rafahnál, az övezet déli csücskénél egy alagútban, amikor közeledtek feléjük az izraeli csapatok. A Hamász arra utasította a túszok őreit, hogy öljék meg foglyaikat, ha közelednek az izraeli katonák. Ezt már két héttel a terrortámadás és túszejtés után közölték az izraeli médiában.

Az újabb hat elhurcolt izraeli megölése után a múlt vasárnap este a túszok kiszabadulását lehetővé tévő megállapodás aláírását követelő tömegtüntetések kezdődtek Izraelben.

Az Egyesült Államok kormánya nyilvánosságra hozta a Hamász vezetői ellen emelt bűnvádat kedden, amit a 2023. október 7-én elkövetett terrorista atrocitás miatt az év elején kezdeményezett.

Merrick Garland igazságügyi miniszter a bejelentésről szóló tájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a vádak közzététele egy részét jelenti az amerikai erőfeszítéseknek arra, hogy a Hamász működésének minden eleme célkeresztbe kerüljön. Hangsúlyozta, további lépések következnek.

„Az életük hátralevő részében üldözni fogjuk azokat a terroristákat, akik felelősek amerikaiak elleni gyilkosságért, ide értve azokat is, akik őket illegálisan eszközökkel látják el”

– közölte a Biden-adminisztráció főügyészi posztját is betöltő kormánytag, hozzátéve, hogy az igazságügyi minisztériumnak „hosszú az emlékezete”.

A bűnvádi indítvány hét vádpontból áll, elkövetőként pedig hat embert tartalmaz, köztük az időközben izraeli rakétatámadásban meghalt Iszmail Hanijét, a Hamász volt legfőbb vezetőjét és utódját, Jahja Szinvárt.

Az izraeli hadsereg (IDF) drónnal végrehajtott légicsapással megölt legkevesebb hat palesztin fegyverest Ciszjordánia északi részén, Náblusz mellett csütörtökre virradóra – jelentette a Palesztin Nemzeti Hatóság egészségügyi minisztériuma és a vörösfélhold mentőszolgálat csütörtökön.

A hat halálos áldozattal, és három sebesüléssel járó izraeli légicsapást palesztin fegyvereseket szállító jármű ellen hajtották végre a Náblusztól északkeletre fekvő Tubasznál. Az IDF jelentése szerint három célzott támadást indítottak az éjjel izraeli katonákat veszélyeztető fegyveresek ellen. A palesztinok tüzet nyitottak és robbanószerkezeteket dobtak az izraeli egységekre.

Az IDF augusztus 28-a óta jelentős rajtaütéseket hajt végre Ciszjordánia északi részén, hogy felszámolja az Irán támogatta helyi Hamász és az Iszlám Dzsihád hálózatát.Az IDF jelentése szerint eddig több mint harminc palesztin fegyveres vesztette életét ebben a műveletben, köztük a Hamász dzseníni, és az Iszlám Dzsihád túl-karm-i vezetője.

Rajtuk kívül a felelősök közé sorolják Iránt mint a terrorszervezet támogatóját, valamint az Izrael ellen harcoló libanoni Hezbollah fegyveres szervezetet.

Az amerikai adminisztráció New York város egy szövetségi bíróságánál indította a pert, ami egyelőre szimbolikus, hiszen a vádlottak közül hárman a feltételezések szerint halottak, hárman pedig valószínűleg a Gázai övezet alatti alagútrendszerben rejtőznek.

A vádat eredetileg februárban emelték, de titokban tartották abban a reményben, hogy sikerül kézre keríteni a fővádlottat, a Hamász vezetőjét, Iszmail Hanijét. A jogi iratot két nappal azt követően hozta nyilvánosságra Merrick Garland igazságügy miniszter, hogy azonosították a Hamász túszaként tartott amerikai állampolgár holttestét, aki a szombaton a Gázai övezetben megtalált hat halott túsz között volt.

Letartóztattak egy férfit Kanadában, aki az Iszlám Állam nevében a New York-i zsidó közösség elleni támadásra készült. Elmondása szerint a merénylet „a legnagyobb támadás” lett volna amerikai földön 2001. szeptember 11-e óta.

Letartóztattak Kanadában egy 20 év körüli férfit, aki terrortámadásra készült a New York-i zsidó közösség ellen az Iszlám Állam nevében – írja a BBC. A brit közszolgálati média hozzáteszi: A 20 éves pakisztáni születésű férfit szerdán vették őrizetbe Quebec tartományban, 19 kilométerre az amerikai határtól,

a vád szerint gépfegyveres támadásra készült a new yorki zsidóság ellen, amelyet október 7-én vagy október 11-én hajtott volna végre.

A férfit a kanadai és amerikai hatóságok összehangolt akció keretében, beépített ügynökök segítségével buktatták le, akiket AR-15 típusú gépfegyverek és vadászkések beszerzésére bíztatott. Hozzáteszik: a férfi embercsempészeket is kifizetett, hogy segítsenek neki bejutni az Egyesült Államokba. A letartóztatott férfi az ügynökök elmondása szerint a következőképpen beszélt a merényletről:

„Ha sikerrel járunk, akkor a legnagyobb támadást követjük el az Egyesült Államok területén szeptember 11-e óta.”

Mindkét dátum – október 7. és 11. – kiemelt fontossággal bír a zsidóság szempontjából. Október 7-én lesz az izraeli-palesztin háború kitörésének egyéves évfordulója, miután 2023-ban a palesztin terrorszervezet, a Hamász kiterjedt offenzívát indított a zsidó állam ellen,

a támadás során közel 800 civil, köztük 36 kisgyermek halt meg és legalább 250-en estek a terroristák fogságába, akik közül azóta sokakat kivégeztek, a többiek kiszabadítására tett kísérlet pedig jelenleg is folyamatban van.

A Jom Kippur-ünnep – az „engesztelés napja”, amikor arra emlékezik a zsidóság, hogy Isten megbocsátotta nekik az aranyborjú imádását – pedig idén október 11-re és 12-re esik. A zsidó közösség erre szigorú böjttel emlékezik, ezt kihasználva indított átfogó támadást az Egyiptom és Szíria vezette arab koalíció Izrael ellen 1973. október 6-án, öt évtizeddel a Hamász 2023-as izraeli betörése előtt.

A gyanúsított szeptember 13-án állhat a montreáli bíróság elé.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek