POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.09.03.

Lebukott az ukrán kormány egyik beszállítója

Hegyekben állt nála a készpénz.

Az ukrán korrupcióellenes hivatal (NABU) őrizetbe vette a védelmi minisztérium legnagyobb termékbeszállítójának igazgatóját, miután egy rajtaütés során a cég könyvelőjének kocsijában 5 millió euró (2 milliárd forint) ismeretlen eredetű készpénzt találtak az ügynökség emberei - jelentette a helyi sajtó.

Brutális korrupció: 5 millió euró készpénzzel bukott le az ukrán kormány beszállítója

A hatóságok feltételezése szerint a meg nem nevezett vállalat igazgatója rájött, hogy megfigyelik, ezért megpróbálta elrejteni a vagyont. A rendőrök ekkor csaptak le rá, és pénz szállító könyvelőjére Kijevben. Elfogásakor a luxusterepjárót vezető nő nem tudta megmagyarázni, miért áll hegyekben a készpénz a kocsijában, az első rendőrségi kihallgatása során pedig azt mondta, kisebb kiadások miatt volt szüksége 5 millió euróra. A NABU úgy véli, a csomagtartóban talált pénz több évnyi adócsalás eredménye.

Az ügyészség nem közölte, hogy a korrupciós ügyben pontosan melyik vállalat érintett. Mindössze annyit árultak el róla, hogy tavaly 14,5 milliárd hrivnya (130 milliárd forint) értékben szállított le terméket, elsősorban élelmiszereket az ukrán hadsereg részére, az erről készült számlákat pedig meghamisították adóelkerülés céljából. 

Az eset kapcsán a hatóságok házkutatásokat tartottak a cégcsoport telephelyén és az érintettek lakóhelyén. Itt további dokumentumokat és céges iratokat foglaltak le. 

A háború kirobbanása óta egyébként sorozatosan korrupciós botrányok rázzák meg az ukrán védelmi minisztériumot. Tavaly februárban például attól volt hangos a sajtó, hogy a katonáknak szánt ellátmány brutálisan túlárazva, a kiskereskedelmi áraknál akár háromszor magasabb áron vásárolta meg a védelmi tárca a beszállítóktól, akik  később feltehetően visszaosztották a pénzt a megfelelő zsebekbe.

A botrány kirobbanása után a hadsereg és védelmi minisztérium több magas rangú tisztségviselőjét is leváltották, majd szeptemberben Olekszij Reznyikov védelmi miniszter is menesztették az ügy miatt. 

Szintén emlékezetes volt a tárca háza táján, amikor idén februárban letartóztatták a Fegyver- és Katonai Felszerelésfejlesztési Főosztályának megbízott igazgatóját , miután a tárca megrendelt százezer aknavetőgránátot egy ismeretlen cégtől, ki is fizetett érte 14 milliárd forintnyi hrivnyát, de a gránátokat soha nem szállították le.

A téma kapcsán fontos elmondani, hogy Ukrajnában szinte minden hétre jut egy hasonló kaliberű korrupciós botrány. Mindez jól mutatja: az ukrán kormány határozott lépései ellenére továbbra is burjánzik a rendszerszintű korrupció az országban. Ezt igazolja egy, a Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség által végzett felmérés, amely szerint az orosz–ukrán háború után a magas szintű korrupció áll a második helyen az ukránok fő problémái között. A lakosság 87,9 százaléka és a vállalkozások 81,3 százaléka szerint emelkedett a sikkasztások szintje az országban a 2022-es mértékhez viszonyítva. Sokan ebben Volodimir Zelenszkij felelősségét is látják, ugyanis a válaszadók mintegy 50 százaléka úgy gondolja, hogy a korrupció leküzdése az elnök és hivatalának a felelőssége.

Mielőtt Moszkva 2022 februárjában támadást indított volna Kijev ellen, Ukrajna folyamatosan ott szerepelt a világ legkorruptabb országainak toplistáján. A háború kirobbanása után azonban a nyugati sajtóorgánumok és befolyásos közszereplők varázsütésre a szabadság és a demokrácia bástyájaként kezdték el beállítani az országot. Az ukrajnai korrupció mértéke azonban továbbra is aggodalomra ad okot, és jelentősen akadályozhatja az ország európai uniós csatlakozási szándékát.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek