POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.29.

Ukrajna nem hosszabbít a Gazprommal

Súlyos kihatások az európai gazdaságra.

A Mandiner közölte, hogy a jelenlegi szerződés már idén decemberben le fog járni, amelyet az ukrán elnök nem kíván meghosszabbítani. Az oroszok részéről azonnal érkezett a válasz: Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, hogy 

Kijev újabb döntése súlyos anyagi nehézségeket fog kiróni az európaiakra. 

Ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy ezen vezetékeket leszámítva - mely Ausztria, Szlovákia és Magyarország irányába szállít - léteznek még alternatív útvonalak, mégpedig Törökországon keresztül. 

Többet kell majd fizetniük az energiáért, és ez tovább gyengíti az iparuk versenyképességét. Az Egyesült Államok cseppfolyósított földgázáért még többet kellene fizetnie Európának, de ezt az ukránok pontosan tudják

– mutatott rá Peszkov.

A lap emlékeztetett, hogy a magyar kormány már ezidáig is számos megoldással igyekezett garantálni a magyar fogyasztók energiabiztonságát, ám az Európai Bizottság a támogatás helyett büntetéssel fenyegetőzik.

Mint ahogyan korábban megírtuk, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Tihanyban megrendezett Tranziton a következőket fogalmazta meg:

Az Európai Bizottság fellépésének hiánya azt támasztja alá, hogy Brüsszelből küldhették az utasításokat Ukrajnának arra, hogy okozzon problémákat Magyarország és Szlovákia energiaellátásában is az orosz Lukoil kőolajtranzitjának ellehetetlenítésével 

A miniszter kifejtette, hogy a kormány az elmúlt hetekben sokat dolgozott azon, hogy mindenfajta átmeneti megoldásokkal rövid- és középtávon is garantálni tudja hazánk kőolajellátásának biztonságát.

Most már nagyon közel vagyunk egy olyan megoldáshoz, amely hosszú távon is garanciát jelent arra, hogy a korábbi éveknek megfelelően menjen a kőolaj-együttműködés Oroszország és Magyarország, illetve Oroszország és Szlovákia között

- tudatta.

A magyar külügyminiszter júliusban a közösségi oldalán igazi sikertörténetnek nevezte a magyar és a török együttműködést. Úgy látja, a két ország közötti kereskedelmi forgalom újabb rekordot döntött, tavaly már a 4 milliárd dollárt is meghaladta.

Továbbá az együttműködésünk Törökországgal hozzájárul hazánk energiaellátásának biztonságához, idén ugyanis mi lettünk az első olyan Törökországgal nem szomszédos ország, ahová Törökország földgázt exportál

 - fogalmazott a tárcavezető. Hangsúlyozta továbbá, hogy az ország földgáz ellátása nem lenne megoldható a Török Áramlat vezeték és Törökország megbízható tranzitszerepe nélkül; tavaly mintegy 6 milliárd köbméter földgáz érkezett ezen az útvonalon Magyarországra. 

Szijjártó Péter az azerbajdzsáni Susában, a Türk Államok Szervezete csúcstalálkozójának helyszínén írt bejegyzése szerint a két ország közötti kereskedelmi forgalom újabb rekordot döntött, tavaly már a 4 milliárd dollárt is meghaladta.

Továbbá az együttműködésünk Törökországgal hozzájárul hazánk energiaellátásának biztonságához, idén ugyanis mi lettünk az első olyan Törökországgal nem szomszédos ország, ahová Törökország földgázt exportál

 - fogalmazott a tárcavezető.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország földgáz ellátása nem lenne megoldható a Török Áramlat vezeték és Törökország megbízható tranzitszerepe nélkül; tavaly mintegy 6 milliárd köbméter földgáz érkezett ezen az útvonalon Magyarországra és idén is folyamatosan megbízhatók a szállítások. Hozzátette, hogy folyamatosan egyeztetnek az energetikai együttműködés kiterjesztéséről a kőolajkitermelés és nukleáris energia területére.

Szijjártó Péter azt írta, hogy "uniós elnökségünk alatt össze kívánjuk hívni az EU-Törökország Társulási Tanács ülését, és a kereskedelmi együttműködés fejlesztése érdekében szeretnénk megújítani az EU és Törökország vámunióját és előre szeretnénk lépni a vízumkönnyítés terén is".

Az Európai Bizottság fellépésének hiánya azt támasztja alá, hogy Brüsszelből küldhették az utasításokat Ukrajnának arra, hogy okozzon problémákat Magyarország és Szlovákia energiaellátásában is az orosz Lukoil kőolajtranzitjának ellehetetlenítésével - reagált a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton Tihanyban arra, hogy az Európai Bizottság nem kíván közvetíteni a felek között.

Bár az Európai Unió végzetesen meggyengült az elmúlt évek önsorsrontó brüsszeli politikája miatt, de azért annyira gyenge mégsem lehet, hogy két tagállam alapvető biztonsági érdekét ne tudja megvédeni egy tagjelölt ország szórakozásával szemben

- hangsúlyozta a tárcavezető. "Ezért szerintem az a tény, hogy az Európai Bizottság deklarálta, hogy nem hajlandó segíteni Magyarország és Szlovákia biztonságos energiaellátásának tekintetében, azt támasztja alá, hogy Brüsszelből küldték az utasítást Kijevnek, hogy Magyarország és Szlovákia energiaellátásában okozzanak kihívásokat és problémákat" - fogalmazott.

Szijjártó Péter kifejtette, hogy a kormány az elmúlt hetekben sokat dolgozott azon, hogy mindenfajta átmeneti megoldásokkal rövid- és középtávon is garantálni tudja hazánk kőolaj ellátásának biztonságát.

Szijjártó,Péter
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a magyar külpolitika mozgásteréről tartott előadást
Fotó: Facebook / Szijjártó Péter 

Most már nagyon közel vagyunk egy olyan megoldáshoz, amely hosszú távon is garanciát jelent arra, hogy a korábbi éveknek megfelelően menjen a kőolaj-együttműködés Oroszország és Magyarország, illetve Oroszország és Szlovákia között

- tudatta. "Amint ezek a tárgyalások véget érnek, s minden szükséges aláírás ott lesz a papírokon, természetesen azonnal be fogjuk jelenteni" - tette hozzá. "De szégyenteljesnek és önleleplezőnek tartom mindazt, amit az Európai Bizottság tett, illetve nem tett ebben az ügyben" - szögezte le.
 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek