POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.03.

Trump kiáll tévévitára Kamala Harris-szel

Szeptember 4-én élő adásban.

Donald Trump amerikai republikánus párti elnökjelölt, volt elnök elfogadta a Fox News ajánlatát, hogy szeptember 4-én élő adásban vitát folytasson Kamala Harris demokrata párti alelnökkel.

A bejelentést maga Trump tette közzé Truth Social nevű közösségi médiaoldalán helyi idő szerint péntek éjjel. „A szabályok hasonlóak lesznek, mint az Álmos Joe-val folytatott vitám esetében, akivel szörnyen bánt a pártja, de az esemény ezúttal népes közönség előtt zajlik” – fogalmazott Trump, utalva Joe Biden amerikai elnökre és visszalépésére a választási indulástól.

A posztot néhány percre eltávolították az oldalról, az újabb bejegyzésben azonban már nem szerepelt Trump arra vonatkozó elképzelése, hogy ugyanezen a napon „nagyszabású” gyűlést szervezne, ha Harris „nem hajlandó vagy nem képes vitázni”.

A Fox Joe Biden június 21-i visszalépését követően vetette fel Trumpnak és a demokrata párt várható elnökjelöltjének, hogy szeptember 17-én vitázzanak egymással a kameráik előtt.

Kamala Harris akkor kijelentette, hogy „készen áll” a vitára, Donald Trump azonban – miután korábban Harris hivatalos elnökjelöltségének hiányában attól elzárkózott – feltételes módban beszélt a demokrata riválisával való összecsapásról.

A Demokrata Párt vezető testülete, a Demokrata Nemzeti Bizottság pénteken tudatta, hogy Kamala Harris megszerezte a demokrata konvención szavazati joggal bíró delegáltak több mint felének a voksát, és így a Demokrata Párt elnökjelöltjévé válik már hétfőn, miután lezárul a delegáltak virtuális szavazása.

Kamala Harris megszerezte az elnökjelöltséghez szükséges delegálti szavazatok több mint felét – jelentette be pénteken a Demokrata Párt vezető testülete a Demokrata Nemzeti Bizottság elnöke .

Jaime Harrison közleményben tudatta, hogy Kamala Harris alelnök megkapta a demokrata kongresszuson szavazati joggal bíró delegáltak több mint felének a voksát, és így a Demokrata Párt elnökjelöltjévé válik már hétfőn, miután lezárul a delegáltak virtuális szavazása.

Kamala Harris támogatóinak körében telefonon tartott beszédében a delegáltak fáradhatatlan munkáját dicsérte, és megtisztelőnek nevezte a demokrata párti elnökjelöltséget.

A Demokrata Párt vezetése a virtuális szavazással elébe ment az augusztus 19-22. között Chicagóban tartandó elnökjelölő kongresszusnak.

A kongresszuson szavazati joggal bíró delegáltak az előrehozott internetes voksoláson hétfőig adhatják le a szavazatukat, majd az elnökjelöltség hivatalossá tétele augusztus 7-ig történik meg.

A Demokrata Párt szerint a felgyorsított jelölési folyamatra azért volt szükség, mert Ohio államban augusztus 7. a határidő az elnökválasztás szavazólapján szereplő jelöltek listájának véglegesítésére.

A Demokrata Párt előrehozott jelölési folyamata egyben azt jelenti, hogy a négy napos demokrata kongresszus formalitássá válik eredeti célját, az elnökjelölt kiválasztását illetően.

A Facebookot is birtokló Meta, illetve a PayPal internetes fizetőalkalmazás korábbi ügyvezető igazgatója, David Marcus bejelentette, hogy politikai oldalt vált, és mostantól a Republikánus Párt, illetve Donald Trump választási kampányát támogatja.

Az Egyesült Államok egyik leggazdagabb vállalkozójának számító Marcus, aki néhány hónapja még a Meta Messenger-alkalmazásának ügyvezető igazgatója volt, szerdán közleményben tudatta:

„átlépte a Rubicont” és mostantól a demokraták helyett a Republikánus Pártot, illetve Donald Trump kampányát támogatja

– számolt be a Fox News hírportálja.

 „Átlépem a Rubicont, immár a Republikánus Párt és Trump elnök mögött állok. Sokan – beleértve a korábbi önmagamat is – egy mentális csapdába esnek, amivel aztán azonosulnak, ez pedig meggátolja őket abban, hogy az új tények és információk alapján fejlesszék a gondolkodásukat. Én végre kitörtem ebből a burokból” – írta az 51 éves üzletember a X-en (korábbi nevén Twitter).

David Marcus kitért arra is, hogy az élete 180 fokos fordulatot vett a korábbihoz képest. Posztjában azt írta: hosszú folyamat során jutott el a mostani önmagához, amikor

„felnyílt a szemem a kiábrándultság, az életre szóló meggyőződések megsemmisülése után, a személyes újjáépülésem során”

Az üzletember felidézett egy 2017-es esetet, amikor egy demokrata párti érdekcsoport azzal bízta meg, hogy 100 millió dollár adományt gyűjtsön a Szilícium-völgyben működő big-tech vállalatok vezetőitől arra, hogy a demokraták választási nagygyűlésén megakadályozzák Hillary Clinton „nem megfelelő, elavult (választási) kampányának megismétlődését”. Marcus – mint írta –

döbbenten tapasztalta azt is, hogy a Demokrata Párt választmánya csak „egy számjegyű százalékot” kívánt technológiai célokra fordítani.

Utalt egy másik, 2019-es esetre is, amikor a Facebook/Meta képviseletében az amerikai szenátusban és a képviselőházban tárgyalt. „Akkoriban még hittem a mainstream elképzelésben, miszerint a demokraták a népet szolgálják. Azonban megdöbbenve tapasztaltam, hogy a republikánusok jobban törődtek a választóikkal, míg a demokraták tapasztalatom szerint inkább a kormányzati hatalommal és ellenőrzéssel voltak elfoglalva.”

Marcus mindezek mellett fontosnak tartja az amerikai technológiai fejlesztések, például a kriptovaluták forgalmazásának támogatását, valamint, hogy a big-tech cégek székhelye az Egyesült Államokban maradjon. Az internetalapú cégek ott termeljenek, ott fizessék alkalmazottaikat és ott adózzanak.

„Úgy vélem, olyan elnökre van szükségünk, aki egyértelműen kiáll Amerika, az alkotmányunk és az üzleti élet (fejlesztése) mellett; aki a Bitcoin/kriptovaluta, az innováció (…), a legális bevándorlás, a szólásszabadság, a meritokrácia és a józan ész pártján áll. És aki ellenzi a túlszabályozottságot, az illegális bevándorlást, az igazságtalan háborúkat, szembehelyezkedik a jelenlegi iráni rezsimmel és az amerikai értékekkel szemben álló hazai csoportokkal” fogalmazott.

Marcus szerint a felsoroltak mindegyike fontos ok, ami miatt az amerikai (hazai) ipart védővámokkal és más intézkedésekkel támogató Donald Trump táborához csatlakozott.

Óriási az amerikai elnökválasztás tétje – jelentette ki a magyar miniszterelnök szombaton az erdélyi Tusnádfürdőn.

Orbán Viktor a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján azt mondta, Donald Trump republikánus elnökjelölt azt tűzi ki célul, hogy az amerikai népet a posztnemzeti liberális állapotból visszahozza a nemzetállami állapotba.

Ezért akarják megakadályozni, hogy Donald Trump el tudjon indulni a választáson. Ezért akarják börtönbe zárni, veszik el a vagyonát, és ha ez nem segít, ezért akarták megölni

– hangsúlyozta, hozzátéve: pénteken beszélt a korábbi elnökkel, aki üdvözölte a tábor résztvevőit.

A posztnemzeti állapot drámai demokráciát megrengető politikai következménye az elitizmus és a populizmus politikai problémája. Az elitek elítélik a népet, amiért a jobboldal irányába sodródik, a nép érzéseit és gondolatait idegengyűlölőnek, homofóbnak és nacionalistának minősítik. A nép válaszul azzal gyanúsítja az elitet, hogy nem azzal foglalkozik, ami neki fontos, hanem valami esztelen globalizmusba süllyed – mondta Orbán Viktor.

Úgy fogalmazott, ez felveti a képviseleti demokrácia problémáját is: az elit nem akarja képviselni az embereket, sőt büszke is erre, miközben a nép nincs képviselve.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek