Fanatikus Ukrajna-párti merénylő akarta megölni Donald Trumpot

KÜLFÖLD
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.10.

Több mint 100 halottja van egy iskolát ért támadásnak Gázában

Izrael a Hamász egyik parancsnoki központját találta el.

Több mint százan meghaltak és több tucatnyian megsebesültek egy menekülteknek menedéket nyújtó iskola épületegyüttesét ért támadásban a Gázai övezetben – közölte a hivatalos palesztin hírügynökség szombaton, míg az izraeli hadsereg arról számolt be, hogy a Hamász egyik parancsnoki központját találta el.

A Hamász gázai tájékoztatási minisztériumának közleménye szerint „az izraeli csapások a lakhelyüket elhagyni kényszerült embereket vették célba, miközben a hajnali imádságot tartották”. Az izraeli hadsereg (IDF) viszont arról számolt be, hogy légiereje (IAF) „csapást mért a Hamász terroristái és parancsnokai számára rejtekhelyül szolgáló irányító központra”.

„Az IAF célzott csapást mért a Hamász terroristáira, akik a Gázaváros Tuffah elővárosában található iskolában működtették egyik parancsnoki és irányító központjukat. A csapást megelőzően számos lépést tettünk a civilek sérüléseinek csökkentésére, többek között precíziós lőszerek, légi megfigyelés és a hírszerzési információk felhasználásával”

– közölte az IDF.

Izrael fokozta légicsapásait  a Gázai övezetben, aminek következtében legalább negyven palesztin vesztette életét – közölték csütörtökön a palesztinok lakta övezet egészségügyi hatóságai.

A tájékoztatás szerint légitámadás érte a térség központi részén található Bureidzs és a közeli Nuszeirat menekülttáborokat.

A légicsapásoknak 15, illetve 4 halálos áldozatuk volt.

A Gázai övezet legsűrűbben lakott menekülttáborai közé tartozó Bureidzset és Nuszeiratot Izrael a radikális iszlamista Hamász fellegvárainak tekinti.

Ezenkívül Gázaváros szívében egy házat bombatalálat ért, megölve öt palesztint, míg a déli Hán Júniszban egy ember életét követelte, és többeket megsebesített egy másik légicsapás.

Szintén a nap folyamán tizenöten meghaltak, és mintegy harmincan megsebesültek két iskola elleni légitámadásban Gázavárostól keletre – közölte a térség polgári védelmi szolgálata.

Az izraeli hadsereg beszámolója szerint az utóbbi 24 órában több tucat célpontot támadtak a Gázai övezetben, ideértve rakétaindító állásokat is. Kiemelte, hogy

Gázaváros Tuffah elővárosában a Hamász parancsnoki és irányító központjait támadták, amelyeket az Abdel-Fattah Hamúda és al-Zahra iskolákban rendeztek be a szélsőségesek.

Izrael ismételten azzal vádolta a Hamászt, hogy saját katonai céljaira használja a polgári létesítményeket, amit a radikálisok tagadnak.

A Hamász katonai szárnya és az Iszlám Dzsihád terrorszervezet közlése szerint tankelhárító rakétákkal és aknavetőgránátokkal veszteségeket okoztak a Gázai övezetben tevékenykedő izraeli erőknek.

Legalább két ember meghalt, és hatan megsebesültek szerdán egy izraeli támadásban a Libanon déli részén fekvő Dzsuvajja városban – közölte a bejrúti egészségügyi minisztérium.

A jelentés szerint a támadás egy motorkerékpár ellen irányult, ám arról nem adtak tájékoztatást, hogy milyen jellegű akciót hajtottak végre az izraeli erők, illetve arról sem, hogy a Hezbollah libanoni síita milícia tagjai voltak-e az incidens áldozatai és sebesültjei.

A Hezbollah és Izrael között a gázai háború tavaly októberi kezdete óta szinte naponta zajló harci cselekmények következtében eddig több mint 120 civil vesztette életét, legtöbben a libanoni oldalon, az összetűzésekben emellett több mint 350 Hezbollah-fegyveres és izraeli katona halt meg.

Sokkolónak nevezte az ENSZ emberi jogi főbiztosa az izraeli pénzügyminiszter azon hét eleji kijelentését, amelyben Becalel Szmotrics azt mondta, „nem fogja hagyni a világ, hogy halálra éheztessünk kétmillió embert, pedig ez talán indokolt lenne erkölcsileg azért, hogy elérjük a túszok szabadon bocsátását”.

Volker Türk emberi jogi főbiztos reagálását a hivatali szóvivője, Jeremy Laurence ismertette a sajtóval. Elmondta, hogy „a főbiztos a legnagyobb határozottsággal utasítja vissza ezt a gyűlöletkeltő, ártatlan civilek elleni kijelentést”, hozzátéve, hogy „a civilek halálra éheztetésének háborús eszközként való felhasználása háborús bűncselekmény, és egy ilyen nyilvános kijelentés azzal a kockázattal jár, hogy egyéb borzalmas bűntettek elkövetésére sarkall embereket”.

A szóvivő ezután kiemelte, hogy

„az ilyen kijelentésekkel szemben legalább a kijelentést tevő országában vizsgálatot kell indítani főleg akkor, ha egy közszereplő mond ilyet”.

Szmotrics kijelentését – amely egy, a Gázai övezet jövőjéről szóló tanácskozáson hangzott el – azóta több ország, köztük Izrael szövetségesének számító országok – képviselői is elítélték.

A Hamász iszlamista palesztin szervezet Jahja esz-Szinvárt, a szervezet gázai övezeti vezetőjét nevezte ki a múlt héten Teheránban meggyilkolt politikai vezető, Iszmail Haníje utódjának.

Szinvár, akit az Izrael ellen tavaly október 7-én végrehajtott támadás megszervezésével vádolnak, a Gázai övezetben rejtőzködik, dacolva a háború eleje óta a likvidálására irányuló izraeli kísérletekkel.

„Az Iszlám Ellenállási Mozgalom (Hamász) bejelenti, hogy Jahja esz-Szinvár parancsnokot választotta a mozgalom politikai bizottságának élére, a mártír Iszmail Haníje utódjául, Allah legyen hozzá könyörületes”

– áll a szervezet által a Telegramon kedden közzétett rövid közleményben.

A kinevezés hírét a Gázai övezetből kilőtt rakéták sortüzével ünnepelték, ahol jelenleg is harcolnak a palesztin fegyveresek az izraeli katonákkal.

Szinvár, aki felnőtt élete felét izraeli börtönökben töltötte, a legbefolyásosabb Hamász-vezető, aki még életben van Haníje meggyilkolása után.

Izrael nem vállalta magára Haníje megölését, de közölte, hogy likvidált több magas rangú vezetőt, közöttük Száleh al-Arúrit, a Hamász második számú vezetőjét, akit Bejrútban öltek meg, valamit Mohammed Deifet, a mozgalom katonai parancsnokát.

A hatvanegy éves Szinvár egy menekülttáborban született a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Juniszban. 2017-ben választották meg a Hamász gázai vezetőjének.

Bebörtönzése előtt hivatalosan az al-Medzs biztonsági egység vezetője volt, amely felkutatta és megölte az izraeli titkosszolgálattal együttműködő palesztinokat.

Jiszrael Katz izraeli külügyminiszter kedd este, röviddel az új Hamász-vezető kinevezése után kijelentette, hogy „gyorsan likvidálni kell” Jahja esz-Szinvárt.

„A fő terrorista Jahja esz-Szinvárnak a Hamász élére, Iszmail Haníje utódjaként történt kinevezése egy okkal több arra, hogy gyorsan likvidáljuk, és letöröljük a térképről ezt a méltatlan szervezetet”

– közölte az izraeli külügyminiszter az X közösségi portálon.

Izraeli katonák megöltek négy palesztin fegyverest, és legkevesebb hét másikat megsebesítettek egy hajnali ciszjordániai akcióban – közölte a terület közigazgatását irányító Palesztin Nemzeti Hatóság egészségügyi minisztériuma.

A katonai akció az északi al-Akaba faluban történt. A halottak között egy 14 éves fiú is van, és a sebesültek közül kettőnek az állapota súlyos – tette hozzá a minisztérium.

Az izraeli hadsereg (IDF) egy másik kommandója razziát tartott a ciszjordániai Dzsenín menekülttáborában körözött palesztinok után kutatva, és ott is fegyveres összetűzésbe keveredett – közölték, de esetleges veszteségekről nem tettek említést.

Később közölte a Palesztin Vörös Félhold, hogy öt palesztin meghalt két gépkocsi elleni légicsapásban Dzsenín keleti részén. A szaúd-arábiai al-Hadad hírcsatorna arról számolt be, hogy a dél-libanoni Nabatíje régióban található Majfadúnban is légicsapást hajtott végre az IDF egy ház ellen, amelyben négyen életüket vesztették.

David Barnea, Izrael külföldi titkosszolgálatának, a Moszadnak az igazgatója egy heteRómában találkozott a Hamásszal a tárgyalásokon közvetítő Egyesült Államok, Egyiptom és Katar főtárgyalóival, hogy megbeszéljék az újabb feltételekkel kiegészített izraeli javaslatot, amelyet Izrael szombaton a Fehér Háznak is átadott.

Barnea  William Burns CIA-főnökkel, Abbász Kamellel, az egyiptomi hírszerzés vezetőjével, és Mohammed bin Abdulrahman al-Thani katari miniszterelnökkel másfél órán át tanácskozott.

Az átadott dokumentum részletezi többek között azokat a feltételeket, amelyeket Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök az utóbbi időben jelentett be. Ezek a fegyveresek átjutásának megakadályozása Gázai övezet északi részbe, valamint az egyiptomi határövezet, a Philadelphi-folyosó és a rafahi határállomás izraeli felügyelete iránti igény.

A közvetítők várhatóan átadják ezt az új javaslatot a Hamásznak, és megvárják válaszát a követelésekre. A Haarec című újságnak nyilatkozó forrás szerint a miniszterelnök fenntartásait amerikai nyomásra óvatosan fogalmazták meg, hogy csökkentsék annak lehetőségét, hogy a Hamász ezen feltételek miatt lefújja a további tárgyalásokat.

A túszmegállapodás körüli egyezkedések „a következő napokban” folytatódnak – közölte a miniszterelnöki hivatal vasárnap este, miután Barnea visszatért Rómából. A 115, a Gázzai övezetben élve vagy holtan fogva tartott izraeli túsz szabadon bocsátásának korábbi izraeli javaslatát elvileg elfogadta a Hamász, de Netanjahu szigorúbb követelésekkel állt elő, melyeket a Hamász elutasít.

Az izraeli miniszterelnök jelenleg azt követeli, hogy megoldásokat dolgozzanak ki annak megakadályozására, hogy palesztin fegyveresek a Gázai övezet déli részéről északra vándoroljanak. Izraeli magas rangú tisztségviselők a közelmúltban úgy becsülték, hogy Netanjahu ezen követelése meghiúsíthatja a megállapodást a Hamász miatt, amely eddig minden tárgyalási menetben az összes izraeli katonai kivonását követelte Gázából.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek