Magyar Péter szerint a brüsszeli szabályok megvédenek a migránsoktól: '"Peti, megártott a sok diszkózás?"

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.17.

Tagadni próbál a bécsi Taylor Swift-merénylet gyanúsítottja

A hatóságok már 6 nappal a bécsi Taylor Swift-koncert előtt tudtak a merénylőről.

Most már tagadja az ellene felhozott vádakat a bécsi Taylor Swift-koncert ellen tervezett támadás első számú gyanúsítottja – közölte a védője.

A 19 éves férfi azt állítja, hogy nem híve az Iszlám Állam terrorszervezetnek és nem tervezett merényletet az amerikai énekesnő rajongói ellen – erősítette meg Ina-Christin Stiglitz az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva.

Az ügyvéd állítása szerint a 19 éves az interneten akadt rá az Iszlám Állam eszméire, érdeklődött irántuk, de nem azonosult velük. Stiglitz ugyanakkor elismerte, hogy védence különböző hitszónokokat is követett a különböző közösségi platformokon.

A hatóságok a fiatal férfi elfogását követően még arról számoltak be, hogy átfogó beismerő vallomást tett és egyenesen dicsekedett elhatározásával.

Stiglitz úgy fogalmazott, hogy védence mindössze „vagánykodott”. A robbanószert pedig egy interneten talált leírás alapján állította elő, kísérletezni akart vele, de legfeljebb az erdőben akarta kipróbálni a pokolgépet. Az ügyvédnő szerint védencének sosem állt szándékában embereket ölni. Azzal kapcsolatban, hogy a fő gyanúsítottnak több kése és más szúrófegyvere volt, a jogász azzal felelt, hogy „ezeket az Amazonon rendelte, mert megtetszettek neki”. Úgy fogalmazott, hogy a 19 éves védence nem terrorista, „hanem egy éretlen, tudatlan gyerek”.

A korábban hivatalosan nyilvánosságra hozott információk szerint az észak-macedóniai származású osztrák állampolgár gyanúsított hűséget fogadott az Iszlám Államnak, s július 25-én felmondott munkahelyén azt mondván, hogy még „nagy dolgokra” készül. Őrizetbe vételekor késeket, machetéket és robbanószert találtak nála, és a koncert helyszínéül szolgáló stadionnál akart vérfürdőt rendezni.

Két ismerősét, egy török-horvát gyökerekkel rendelkező 17 éves osztrák állampolgárt és egy 18 éves iraki férfit is őrizetbe vettek. A 17 éves gyanúsított a koncert tervezett helyszínéül szolgáló Ernst Happel stadionban dolgozott állványépítőként. Gerhard Karner belügyminiszter pénteken elmondta, hogy a 18 éves iraki férfi a fő gyanúsított ismeretségi körébe tartozik, és találkozott vele közvetlenül azelőtt, hogy utóbbit őrizetbe vették, de a merénylettervhez nem volt köze közvetlenül, bár ő is hűséget fogadott az iszlamistáknak.

Swift  a múlt héten csütörtökön, pénteken és szombaton adott volna koncertet a bécsi arénában, de  mindhárom fellépést lemondták.

Bő két héttel ezelőtt számtalan „Swifty” állt volna énekelve és szurkolva az Ernst Happel Stadionban Taylor Swift fellépésére várva. Egy terrortámadás terve miatt azonban lemondták a koncertet, amelyre sokan oly régóta vártak. A feltételezett elkövetőket a hatóságok még időben megállították - írja a heute. at. 

Beran A. nevét, fotóját, telefonszámát is egy külföldi titkosszolgálat adta meg az osztrák hatóságoknak. 6 nappal a koncert előtt tudtak róla - Fotó: AFP

Az Állambiztonsági és Hírszerzési Igazgatóság (DSN) minapi jelentése betekintést nyújt a nyomozásokba és a támadási tervekbe. A gyanúsított Beran A. megfigyelése már augusztus 2-án kezdődött, hat nappal az első koncertrendezvény előtt.
 

„Magányos farkas elkövetőről kaptak értesítést, aki lőfegyvert próbál szerezni, és ha ez nem sikerül, akkor késes támadást tervez” – áll a jelentésben.

Az osztrákok hatóságoknak egy külföldi titkosszolgálat adta meg Beran A. nevét, telefonszámát, a férfi fotóját, a Telegram- profilját és azt, hogy az érintett a fórumokon Abu Dujanának nevezi magát
A titkosszolgálat augusztus 2-án 19 órától kezdte el figyelni Beran A. házát Ternitzben.
Az első este a 19 éves fiatalembert feltételezett bűntársa, Luka K. kereste fel, és egy átalakított autóval „próbaútat” tettek, tesztelve a járműbe szerelt kék lámpát és rendőrségi szirénát. Vagyis a lehető legközelebb akartak kerülni a stadionhoz, hogy megvalósítsák tervüket: megölni a lehető legtöbb Taylor Swift-rajongót. A további megfigyelések során a fő gyanúsított FFP2-es maszkot és kesztyűt viselve jelent meg a kertben. Gyanús tárgyakat dobott a szerves hulladékgyűjtőbe.
A letartóztatásra augusztus 7-én, kora reggel 7 óra 36 perckor került sor. Biztonsági óvintézkedésként az egész kerület lakóépületeit kiürítették. A razziában 40 rendőr, robbanóanyag-specialista, sőt robotkutyák is részt vettek.
A hűtőszekrényben egy üvegpalackban 45 gramm folyékony robbanóanyagot találtak, amit a hatóságok a kertben azonnal megsemmisítettek. Lefoglaltak egy üveg acetont, kénsavat és egy bontatlan hidrogén-peroxidos palackot.
A DSN szerint a 19 éves fiatalember robbanóanyag-gyártással és fegyvervásárlással nagyszámú ember megölését tervezte.

Az amerikai hatóságok megosztottak információkat Ausztriával, amelyek segítettek megelőzni a Taylor Swift amerikai énekesnő koncertjén Bécsben tervezett támadást – jelentette ki a Fehér Ház nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadója.

John Kirby egy washingtoni sajtóbeszélgetésen úgy fogalmazott, az Egyesült Államok hosszú távon is kiemelt figyelmet fordít a terrorellenes küzdelemre, a fenyegetések nyomon követésére és felszámolására, aminek részeként szorosan együttműködik a partnereivel világszerte. Ennek keretében

az amerikai hatóságok információt osztottak meg az osztrák társszervekkel, hogy az lehetővé tegye a fenyegetés elhárítását Taylor Swift bécsi koncertjein.

Az osztrák hatóságok őrizetbe vettek egy 18 éves iraki állampolgárságú férfit is Bécsben a Taylor Swift koncertje elleni merénylettervvel kapcsolatban a korábbi három őrizetbe vétel után – jelentette be pénteken az osztrák belügyminisztérium.

Ő is hűséget esküdött az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezetnek, mint a fő gyanúsított, a 19 éves, észak-macedóniai származású osztrák állampolgár. Az iraki a fő gyanúsított ismeretségi körébe tartozik, és találkozott vele közvetlenül azelőtt, hogy utóbbit őrizetbe vették, de a merénylettervhez nem volt köze közvetlenül – közölte Gerhard Karner belügyminiszter.

Az osztrák rendőrség szerint a 19 éves fő gyanúsított csütörtökön teljes körű beismerő vallomást tett őrizetbe vétele után. Mint kiderült, a csütörtöki vagy a pénteki koncert után a stadionon kívül pokolgépekkel és szúró-vágó fegyverekkel felszerelkezve készült vérfürdőt rendezni.

Mint a nyomozók elmondták, autóval tervezte a lehető legjobban megközelíteni az Ernst Happel stadiont, és saját készítésű folyékon robbanószerrel, valamint a szúró-vágó fegyverekkel támadt volna a stadionon kívül rekedt rajongókra. Becslések szerint esténként 30 ezren kívülről hallgatták volna a koncertet, amely alkalmanként 65 ezer jegyet adtak el.

A gyanúsított már korábban rendőri megfigyelés alatt állt, mert szoros szálak fűzték egy iszlamista hálózathoz.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek