KÜLFÖLD

Szerző t.t.

Létrehozva: 2024.08.15.

Taylor Swift-koncert: áttörést értek el a nyomozók, újabb 5 férfi ellen nyomoznak

Újabb részletek a meghiúsított bécsi terrortámadás hátteréről.

A Taylor Swift-koncert elleni támadás három már őrizetbe vett gyanúsítottja mellett még öt személy került az osztrák rendőrség célkeresztjébe. Gerhard Karner belügyminiszter a heute.at-nek elmondta: újabb öt olyan személyt azonosítottak, akik a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal álláspontja szerint a három, már rács mögött levő férfi ismerősei közé tartoznak. Ők a koncert helyszíneken és a rendezvény étkeztetési területein dolgoztak.

Taylor Swift Concerts In Austria Cancelled After Suspected Terror Plot
Taylor Swift-rajongók énekeltek az elmaradt koncert után Bécsben -Fotó: Thomas Kronsteiner / Getty Images

A terrorriadó után három fiatal férfit vettek őrizetbe, közülük kettőt azzal gyanúsítanak, hogy robbanóanyagokkal és késekkel terveztek támadást az amerikai sztár Ernst Happel stadion előtt várakozó szurkolói ellen. Karner szerint összesen 17 mobiltelefont foglaltak le tőlük, ez azt jelenti, hogy kiterjedt adatanyagot kell a szakértőknek megvizsgálnia.
Beran A., az első számú gyanúsított kihallgatásán azt mondta: 

Allah szolgájának tekinti magát, utálja a popzenét, megveti a hitetleneket és csodálja a terroristákat. Nem fél a haláltól, mert utána a paradicsomba kerül.

 A 19 éves férfi azóta visszavonta a vallomását, és ügyvédje teljesen ártatlan személynek, afféle mama kedvencének igyekszik beállítani. 
A rendőrség informatikai szakértőinek sikerül visszaállítani azt a videót, amin Beran A. hűségesküt tesz az Iszlám Államnak.
Az őrizetben lévő három gyanúsítotthoz tartozó összesen 17 (!) mobiltelefont jelenleg is értékelik a nyomozók. Kiderült, hogy a Signal és Telegram segítségével kommunikáltak; rendeltek lőszert a Darknetre.

Beran A. az előző hetekben nagymértékben radikalizálódott a berlini gyűlöletprédikátor, Abu Baraa videóinak köszönhetően.

"Az volt a terve, hogy minél több embert öljön meg az Ernst Happel stadion előtt" – magyarázta Omar Haijawi-Pirchner állambiztonsági főnök. Beran A. otthonában a terrorellenes akció részeként a rendőrség 21 000 euró hamis pénzt, bombák készítésére vonatkozó utasításokat, gyújtóanyagokat, gyújtókábeleket, gyújtóberendezéseket foglalt le. A hűtőben pedig már egy „tesztbombát” is tároltak.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek