Fanatikus Ukrajna-párti merénylő akarta megölni Donald Trumpot

KÜLFÖLD
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.26.

Száz vadászgéppel támadta Libanont Izrael

Válaszul jött háromszáz drón és rakéta.

Vasárnap hajnalban száz vadászgéppel megelőző támadást indított dél-libanoni célpontok ellen az izraeli hadsereg. Válaszul a Hezbollah több mint 300 drónt és rakétát lőtt ki Izraelre. További támadásoktól tartva az izraeli kormány Tel-Avivtól északra rendkívüli állapotot hirdetett. Az izraeli miniszterelnök közölte, hogy az országa ellen indított összes rakétát és drónt megsemmisítették, az izraeli csapás pedig „csak a kezdet volt”. A Hamász közben üdvözölte a Hezbollah Izrael elleni válaszcsapását.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap egyértelművé tette, hogy az Irán által támogatott libanoni Hezbollah elleni fellépés „nem a történet vége”. Netanjahu továbbá arról is beszélt, hogy a Hezbollah és Irán vezetőinek tudniuk kell, hogy a válaszlépés „egy újabb lépés az északi helyzet megváltoztatása és lakosaink biztonságos hazatérése felé”.

Mindeközben a Hamász, a Hezbollah-szövetséges palesztin militáns csoport a Telegramon közzétett bejegyzésében üdvözölte a Hezbollah Izrael elleni válaszcsapását, mondván: „A palesztin és a libanoni nép elleni bűnök nem múlnak el válasz nélkül”.

A kialakult helyzet miatt vasárnap reggel összeült a izraeli biztonsági kabinet.

Hajnalban a hírszerzés megállapította, hogy a Hezbollah előkészületeket végez, hogy támadást indítson Izrael ellen. Megbeszélést folytattunk a védelmi miniszterrel és a vezérkari főnökkel és kiadtuk a parancsot, hogy a hadsereg mérjen megelőző csapásokat Libanonban. Több ezer olyan rakétát semmisítettünk meg, amit észak-Izraelre akartak kilőni. Továbbra is kitartunk amellett, hogy aki bennünket bánt, azt mi is bántjuk” – fogalmazott az izraeli miniszterelnök.

A feszült helyzetben Bejrútban rendkívüli ülést tartott a libanoni ideiglenes kormány is. A kabinet egyik tagja szerint

a kairói béketárgyalások sikere és a túszok szabadon engedése jelentősen enyhítene a konfliktuson.

Nagyon fontos most az, hogy mi fog Kairóban történni. Hiszek abban hogy az elkövetkező órákban pozitív irányban mozdul majd el a helyzet ez nagy megkönnyebülést jelentene az országnak” – mondta a libanoni gazdasági miniszter.

Közben a Hezbollah további támadásaitól tartva rendkívüli állapotot vezettek be Tel-Avivtól északra. Korlátozták a gyülekezést, Galileában és a Golán-fennsíkon az óvóhelyek közelében kell tartózkodni, Tel-Avivban és Haifában lezárták a tengerpartot is.

Az M1 Híradója szerint a vasárnap hajnali támadásokat Izrael és a Hezbollah is sikeresnek nevezte. Izrael 100 vadászgéppel 40 célpontot semmisített meg, köztük a terrorszervezet rengeteg rakétáját.

A Hezbollah azt állítja, befejeződött a támadássorozat első része, amelyben 11 izraeli katonai bázisra mértek csapást. Mint mondták, az offenzívát bosszúnak szánták, amiért Izrael júliusban Bejrútben megölte a Hezbollah magas rangú vezetőjét, Fuad Sukrt.

A támadásokkal valószínűleg nem ér véget Izrael és a Hezbollah konfliktusa, bár megfigyelők szerint

egyik fél sem szerelné, ha a helyzet annyira elmérgesedne, hogy abba az Egyesült Államok és Irán is bekapcsolódjon.

Szakértők szerint azonban az izraeli vezetés továbbra sem fogja eltűrni, hogy Libanonból folyamatosan fenyegessék az ország északi részét, a Hezbollah pedig addig nem fog leállni a támadásaival, amíg nem rendeződik a gázai helyzet.

Joe Biden amerikai elnök vasárnap utasította tisztviselőit, hogy „folyamatosan” tartsák a kapcsolatot Izraellel azt követően, hogy az izraeli hadsereg vasárnap megelőző csapásokat hajtott végre Libanonban a libanoni síita Hezbollah mozgalom által indított „nagyszabású támadás” ellen.

Sean Savett, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője közleményében kifejtette, továbbra is támogatni fogják Izrael önvédelemhez való jogát, és a regionális stabilitásért dolgoznak. Hozzátette: Joe Biden elnök utasítására „magas rangú amerikai tisztviselők folyamatos kapcsolatban állnak izraeli kollégáikkal”.

Nem sokkal később a Pentagon szóvivője azt mondta: „szorosan figyelemmel kísérjük a helyzetet, egyben világosan közöltük, az Egyesült Államok kész támogatni Izrael védelmét”.

Az izraeli légierő célzott csapással megölte Dél-Libanonban szerdán az irániak megbízottját, aki pénzt és fegyvereket juttatott Ciszjordániába Izrael elleni terrortevékenységhez – jelentette be az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője.

Közlése szerint a Sin Bet belbiztonsági szolgálat és az IDF katonai hírszerzése közös irányításával az izraeli légierő egyik vadászgépe légicsapást intézett a dél-libanoni Szidón térségében Khalil al-Makdah, a palesztinok mérsékeltnek tekintett Fatah pártjához tartozó Al-Aksza Mártírjainak Brigádja nevű fegyveres szervezet aktivistája ellen.

Khalil a Libanonban élő Munir al-Makdah testvére, aki a libanoni síita Hezbollah és az Iráni Forradalmi Gárda megbízásából terrortámadások létrehozásán dolgozik.

Az IDF közleménye szerint mindketten az Iráni Forradalmi Gárda szolgálatában álltak, részt vettek terrorakciók vezénylésében, valamint pénzt és fegyvereket juttattak el Ciszjordániába.

Márciusban derült fény arra, hogy katonai eszközöket csempésztek Ciszjordániába olyan helyi csoportokhoz, amelyeket Khalil és Munir al-Makdah toborzott és irányított Libanonból.

Az Izraelbe küldött fegyverek mögött irániak álltak, Dzsavad Afari, a Forradalmi Gárda hírszerzőegységének vezetője, és Azhar Bakri, a 840-es egység parancsnoka, a Forradalmi Gárda alá tartozó Kudsz erők különleges műveleteinek vezetője – ismertette a szóvivő.

Az IDF és a Sin Bet az irániak ciszjordániai fegyvercsempészetének leleplezésén dolgozik, valamint az irániak toborozta terroristasejtek felderítésén és felszámolásán, mert ezek veszélyeztetik Izrael és polgárainak biztonságát – áll az izraeli hadsereg szóvivőjének közleményében.

Az izraeli légierő „precíziós csapással” megölte a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet egyik magas rangú fegyverszakértőjét a Gázai övezetben – számolt be az izraeli hadsereg (IDF) sajtószolgálata.

A szombati közlemény szerint Taha Abu Nada, a Hamász terrorszervezet számára fegyverek, katonai felszerelések és fegyverek előállításához használt kiegészítő felszerelések gyártásáért volt felelős.

A likvidált radikális felelt azoknak a fegyvereknek az előállításáért amelyeket „a Hamász izraeli területek és a Gázai övezetben tevékenykedő izraeli csapatok ágyúzására használt” – jegyezte meg az IDF.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter Jichák Hercog izraeli államelnökkel folytatott múlt heti megbeszélésén kijelentette, hogy a jelenlegi tűzszüneti és túszcsere-tárgyalások talán az utolsó esély az elraboltak szabadon engedésére.

„A tárgyalások talán az utolsó esély az elraboltak szabadon engedésére, itt az ideje, hogy igent mondjunk, fel kellene hagyni az alku megtagadását szolgáló kifogások keresésével” – mondta Blinken Hercognak. „A tárgyalások döntő pillanataiban járunk” – tette hozzá.

Blinken az izraeli államfővel tartott találkozón hangsúlyozta továbbá: ügyelni kell arra, hogy senki ne tegyen olyan lépéseket, amelyek megzavarhatják az Egyesült Államok és a közvetítők által támogatott rendezési folyamatot.

„Látogatásom középpontjában az elraboltak visszaküldése, és a tűzszünet megkötése áll” – emelte ki Blinken.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek