POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.08.

Stratégiai megállapodások a lakásállomány felújításáról

Háromoldalú megállapodások.

A belföldi lakásállomány megújítása érdekében háromoldalú megállapodást kötött a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), az ÉMI Nonprofit Kft. és a VELUX Magyarország Kft. – közölte az NGM csütörtökön.

A szakmai együttműködés célja, hogy a felek műszaki-szakmai tudásukat és a magyarországi gyártók tapasztalatait egyesítve támogassák a lakásállomány megújítását, valamint a lakáspolitikai célok megvalósítását.

Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár a megállapodás központi elemeként az ÉMI Nemzeti Mintaházpark és Látogatóközpont fejlesztését emelte ki, amely fontos szerepet játszhat a korszerűtlen családi házak, különösen a kockaházak energiahatékony felújításában.

A Szentendrén megvalósuló létesítmény lehetőséget biztosít ezen házak modellezésére és bemutatására, az innovatív vállalkozások és az otthonuk felújítására készülő családok számára egyaránt

– írták.

A csütörtökön aláírt háromoldalú együttműködési megállapodás magában foglalja közös szakmai rendezvények, képzések és egyéb, széleskörű tájékoztatást célzó események szervezését, valamint közös részvételt kutatás-fejlesztési, innovációs és demonstrációs pályázatokon. Fábián Gergely hangsúlyozta: az együttműködés nemcsak a lakásállomány megújítását, hanem a fenntartható és energiahatékony megoldások elterjedését, valamint a megfelelő lakhatási körülmények megteremtését is elősegíti Magyarországon.

Az 1986 óta a magyar piac fontos szereplőjének számító, több mint 1200 család megélhetését biztosító VELUX Magyarország Kft. célja, hogy a Szlovákiában sikeresen megvalósított „Renovactive” program jó gyakorlatait és piaci megoldásait Magyarországon is alkalmazza.

A modern technikákat felvonultató program a családi házak, különösen a kockaházak energiafogyasztásának csökkentésére összpontosít,

ezért annak magyarországi megvalósítása érdemben hozzájárulhat a hazai lakásállomány megújításához.

A magyarországi projekt keretében két rászoruló család otthonának felújítására is sor kerül majd lakhatási körülményeik javítása érdekében.

A múlt hónapban elindult az Otthonfelújítási program, amely az 1990 vége előtt használatbavételi engedélyt kapott családi házak energetikai korszerűsítését támogatja európai uniós forrásból – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. 

Fábián Gergely hangsúlyozta, hogy a program célja az adott épület energiahatékonyságának javítása, és legalább 30 százalékos energiamegtakarítást kell elérni a felújítással. Hozzátette, hogy a támogatást például a fűtési rendszer, a vízrendszer és a hőszigetelés korszerűsítésére, valamint a nyílászárók cseréjére lehet fordítani.

Megjegyezte, hogy

a program kapcsán tartott társadalmi egyeztetésre nagyon sok felvetés érkezett, így került be a támogatott fejlesztések közé a hőszivattyús fűtési rendszer kiépítése, valamint a műanyag mellett a faszerkezetű nyílászárók beszerelése, és a kőzetgyapot hőszigetelés is.

Fontosnak nevezte, hogy a felhasználható kulcstermékek listája az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. honlapján már elérhető.

Kérdésre válaszolva kifejtette, hogy a program kerete 108 milliárd forint, míg a támogatás maximális összege hatmillió forint, aminek egy része kamatmentes hitel, más része pedig vissza nem térítendő támogatás.

Fábián Gergely azt mondta, hogy a becslések szerint 20-30 ezer család élhet a támogatás nyújtotta kerettel.

Az államtitkár kiemelte, hogy az, akinek van igazolt jövedelme, nullás adóigazolása, valamint önerővel is rendelkezik, és az ingatlana megfelel az előfeltételeknek, elkezdheti a programot.

A részletektől az MFB honlapján, illetve az MFB Pont Plusz lakossági hálózat bankfiókjaiban lehet tájékozódni – mondta Fábián Gergely.

A szakszövetség arra hívja fel a figyelmet, hogy aki teheti, kérje szakértő segítségét, regisztrált vállalkozásokat bízzon meg a munkákkal.

A Kádár-kockaként emlegetett házak felújítására pályáznak majd várhatóan a legtöbben az egy hét múlva induló otthonfelújítási programban. Az újabb állami támogatás feltételei még az eredetileg tervezettnél is kedvezőbbek. A program csak az 1990. december 31-e előtt épült, életvitelszerűen lakott családi házakra vonatkozik. Az állami segítség lényegében

egy vissza nem térítendő támogatás és egy kamatmentes kölcsön kombinációja,

amely együttes értéke legfeljebb hatmillió forint lehet. A végére pedig legalább 30 százalékos energiamegtakarítást kell elérni. Szakemberek szerint óriási érdeklődés várható.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke, Koji László azt mondta, az ágazat is várja már a startot. Számításaik szerint

a program mintegy 30 000 lakás felújítására ad lehetőséget,

ami legalább 200 milliárd forint értékű munkát jelent, főleg a kis- és közepes vállalkozásoknak.

Koji lászló azt tanácsolja a pályázóknak, hogy a sikeres támogatási kérelem elkészítéséhez és persze a munkák minőségi elvégzéséhez

kérjék hozzáértő energetikai és pénzügyi szakértő és regisztrált vállalkozás segítségét.

Ez azért is fontos lehet, mert az ilyen cégek a felújításhoz szükséges támogatási összegeket 75 százalékos előlegként megkaphatják, az egyébként utófinanszírozású támogatási programban. Az elnök szerint aki így jár el, annak garantált a siker.

„A támogatás alapfeltétele, hogy legalább 30 százalékos energiamegtakarítást biztosítunk, ha jól választjuk az építőanyagokat és a kivitelezőt, akkor komoly energiamegtakarítás is elérhető, és ez a valós rezsicsökkentés” – magyarázta Koji lászló.

Az ÉVOSZ becslései szerint mintegy

2,2 millió olyan lakóingatlan van Magyarországon, ami a jövő hónapban startoló programba bevonható lenne.

Ezért is fontos, hogy a mostani állami támogatást újabbak is kövessék. Így például az ÉVOSZ szerint a jövőben az energiafaló panellakásokat is be lehetne vonni egy későbbi otthonfelújítási programba.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek