Ilyet még nem látott: Magyar Péter rászólt egy árvízi önkéntesre, hogy ne lapátoljon

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.14.
Módosítva: 2024.08.14.

Őrizetbe vették az óbudai polgármestert

Gyurcsány a védelmére kelt.

A nyomozó főügyészség nemrég közölte, összehangolt akciót hajt végre szerdán az úgynevezett óbudai korrupciós ügyben több helyszínen, köztük Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatánál. Ennek apropóján úgy tűnik, magát Kiss Lászlót, Óbuda polgármesterét is letartóztatták. 

Erről Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció vezetője közölt információkat a közösségi oldalán. 

A baloldal vezetője közösségi oldalán nyilvánvaló politikai provokációnak és aljasságnak nevezte az őrizetbevételt, majd közölte, 

jelen esetben a kényszerintézkedés valójában arra szolgál, hogy megtörje, megfélemlítse, megalázza a gyanúsítottat.

Ezek után a korrupt polgármestert védő Gyurcsány féktelen orbánozásba kezdett és azt állította, egyértelműen politikai oka volt az őrizetbe vételnek. 

Mint ahogy nyilvánvalóan nem egy kerületi rendőrkapitány döntött arról se, hogy egy politikával átitatott ügyben börtönbüntetéssel fenyegetett eljárást kezdeményez Donáth Anna, Gurmai Zita és Herényi Károly ellen. Ugyan kérem!

– jelentette ki a politikus. 

Amint arról már korábban is beszámoltunk, szeptemberig börtönben marad az óbudai korrupciós botrány kulcsfigurája, a baloldal fontos háttérembere, P. Gábor. A III. kerületi kenőpénzes ügynek eddig tíz gyanúsítottja van, köztük az óbudai alpolgármester, akit százmilliós korrupcióval gyanúsít az ügyészség.

 

Mindkét személy az óbudai korrupciós botrány miatt került a hatóságok célkeresztjébe. Az ügy hátteréről 2021-ben Anonymous számolt be több alkalommal. Az álarcos alak által közzétett anyagok közül a „legütősebb” az volt, amikor egy rejtett kamerával készített felvételen az látszik, hogy a baloldal egyik fontos háttérembere, P. Gábor és egy ismeretlen személy egy autóban ülve több millió forint feltételezhetően kenőpénzzel számolt el. 

A felvételeken jól látható, ahogyan az összegeket papírzacskóba tették. Az álarcos alak tájékoztatása szerint a III. kerületi önkormányzat megbízásaiból visszaosztott pénzről volt szó. 

 

Óbuda alpolgármesterénél is landolhatott kenőpénz

Az első gyanúsítottakat – köztük P. Gábort – március elején fogták el. Akkor annyit lehetett tudni a gyanúsításról, hogy egy férfi a kft.-jén keresztül szolgáltatások nyújtására, illetve eszközbeszerzésekre fiktív szerződéseket kötött a Budapest Főváros III. Kerület – Óbuda-Békásmegyer Önkormányzattal, illetve az egyik gyanúsított társa által kijelölt két gazdasági társasággal. 

A gyanúsítottak a fiktív szerződések ellenértékeként beérkezett pénzösszegeket készpénzben felvették, és korrupciós célokra fordították.

Nem kellett rá sokat várni, és az is kiderült (legalábbis a gyanú szintjén), hogy kikhez került a pénzek egy jelentős része. Ugyanis néhány hete őrizetbe vették, majd letartóztatták a minősített vesztegetéssel gyanúsított Czeglédy Gergőt, Óbuda MSZP-s alpolgármesterét és egy bizalmasát, velük együtt a botránynak összesen már tíz gyanúsítottja van. A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) az alpolgármestert azzal gyanúsítja, hogy százmillió forintnyi kenőpénzt fogadott el, hogy biztosítsa egy reklámcég plakátjainak elhelyezését Óbudán. A vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezésére fiktív szerződéseket kötöttek. 

Korábban Kiss László érintettségével kapcsolatban az ügy egyik szereplője azt vallotta, hogy a fiktív szerződések ellenértékeként beérkezett, készpénzben felvett pénzösszegekből Kiss László polgármesternek is adni kellett. 

Azt persze az ügyészek nyilván vizsgálják, hogy itt klasszikus befolyással üzérkedéssel van-e dolguk, azaz Kissre csak hivatkoztak a bűnözők, ám valójában a pénzt ők tették zsebre, vagy pedig korrumpálták a DK-s polgármestert. 

Ez az az ügy, amibe nemrég belebukott Óbuda szocialista alpolgármestere, Czeglédy Gergő, ám a történet szálai több évvel korábbra vezetnek vissza.

A III. kerületi botrányt Anonymous tárta fel 2021 őszén, több videó kiszivárogtatásával. Az álarcos alak által közzétett anyagok közül a legmegdöbbentőbb az volt, amikor egy rejtett kamerával készített felvételen az látszik, hogy a baloldal egyik fontos háttérembere, P. Gábor és egy ismeretlen személy egy autóban ülve több millió forint kenőpénzzel számolt el. A felvételeken jól látható, ahogyan az összegeket papírzacskóba tették. Az álarcos alak tájékoztatása szerint a III. kerületi önkormányzat megbízásaiból visszaosztott pénzről volt szó. 

További Belföld híreink

Az ügyben eljárás indult, az első gyanúsítottakat – köztük P. Gábort és D. Róbertet – március elején fogták el. Akkor annyit lehetett tudni a gyanúsításról, hogy egy férfi a kft.-jén keresztül szolgáltatások nyújtására, illetve eszközbeszerzésekre fiktív szerződéseket kötött a Budapest Főváros III. Kerület – Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatával, illetve az egyik gyanúsított-társa által kijelölt két gazdasági társasággal. A gyanúsítottak a fiktív szerződések ellenértékeként beérkezett pénzösszegeket készpénzben felvették, és korrupciós célokra fordították. 

Visszatérve D. Róbert kiengedéséhez: érdemes megemlíteni, hogy a férfi szabadulása egybeesett Óbuda MSZP-s, minősített vesztegetéssel gyanúsított alpolgármesterének őrizetbe vételével, akit egy társával együtt pár nappal ezelőtt le is tartóztatott a bíróság. Az eljárásban eddig összesen tíz gyanúsítottat hallgattak ki. Az ügy érintettjeinek körében azonnal elterjedt, hogy valaki a szabadulás reményében a gyanúsítottak közül beszélni kezdett, és így jutottak el Czeglédyhez.

A Központi Nyomozó Főügyészség azt rója Czeglédy Gergő terhére, hogy százmillió forintnyi kenőpénzt fogadott el azért, hogy biztosítsa egy reklámcég plakátjainak elhelyezését Óbudán. A vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezésére fiktív szerződéseket kötöttek.

Nem mellékes körülmény, hogy egy vallomásban Kiss László DK-s polgármestert is úgy emlegették, mint aki részesült a kenőpénzekből.

Sokan reszkethetnek most a baloldali kerületekben, miután letartóztatták a több korrupciógyanús ügyben is vélhetően kulcsfigurának számító P. Gábort – írta korábban a Metropol

A lap szerint kiderülhet, hogyan működött a baloldali kerületeken átívelő korrupciós hálózat, amely elérhet egészen Szabó Tímeán és Karácsony Gergelyen át Szaniszló Sándorig vagy Kiss László DK-s polgármesterig, mert P. Gábor személyes és sok-sok ügye összeköti ezeket a kerületeket és politikusokat.

Emlékeztettek, a Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) három gyanúsított – köztük P. Gábor – letartóztatásáról döntött a napokban, egyelőre harminc napra. Egy személy esetében a bíróság bűnügyi felügyeletet rendelt el. A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) az ügyben vesztegetés, befolyással üzérkedés és más bűncselekmények miatt vizsgálódik. A hatóságok egyelőre az óbudai lehetséges visszaélések kapcsán tartóztatták le P. Gábort és feltételezett társait. Az eddig nyilvánosságra került információk egy kerületeken átívelő, baloldali politikusokhoz erősen kapcsolódó bűnszervezet képét rajzolják ki – mutatott rá laptársunk.

 

Kenőpénz-visszaosztás a baloldali kerületekben

A baloldal egyik háttéremberére még két évvel ezelőtt hívta fel újra a figyelmet Anonymus. A maszkos alak által nyilvánosságra hozott felvételek szerint P. Gábor több baloldali vezetésű kerületben is osztott vissza kenőpénzeket.

 A DK-s Kiss László vezette Óbudához, a DK-s Szaniszló Sándor vezette XVIII. kerülethez, de a szocialista Gajda Péter vezette Kispesthez is kötötték feltételezett korrupciós ügyek.

A III. kerületi önkormányzattól lefoglalt dokumentumok alapján nem csak az Óbuda Újság botránya kapcsán indított nyomozás során tartottak nemrég házkutatást a DK-s Kiss László által vezette önkormányzatnál. Az újságügyről jelenleg annyit tudni, hogy P. Gábor Key Price Kft.-je vette át annak kiadási feladatait, miután 2019-ben az új DK-s kerületvezetés szerződést bontott az addig munkát végző céggel. A Key Price öt évre nyerte el a kiadói munkákat 356 millió forint értékben. 

 

Karácsony kampányát is a letartóztatott P. Gábor szervezte

A KNYF szerint „egy férfi” a kft.-jén keresztül szolgáltatások nyújtására, eszközbeszerzésekre fiktív szerződéseket kötött az óbudai önkormányzattal, illetve az egyik gyanúsított-társa által kijelölt két gazdasági társasággal. Ezért csapott le P. Gáborékra és ezért szállt ki az önkormányzathoz is a hatóság. P. Gábor azonban számtalan botrányhoz kötődik a napvilágot látott felvételek alapján. P. Gábor neve például elhangzik azon a felvételen is, amelyen arról beszélnek, hogy miből finanszírozta a baloldal a párbeszédes Szabó Tímea kampányát, és egy másik felvételen ő maga jelenti ki a zuglói parkolási üggyel kapcsolatban: 

Az annyira bitang, hogy igaz!

P. egyébként arról is ismert, hogy ő szervezte Karácsony Gergely főpolgármester kampányát is az ellenzéki előválasztáson. 

Korrupciógyanú Gyurcsány embereinek kerületeiben

Anonymus videóiban több korrupciógyanús üggyel is összefüggésbe hozta P. Gábort: a maszkos alak egy rejtett kamerával készített felvételt mutatott be a többi között, amelyen P. és egy ismeretlen személy egy autóban ülve több millió forintnyi pénzzel számolt el, ami a feltételezések szerint korrupcióból származott. A felvételeken jól látható, ahogyan az összegeket papírzacskóba tették. Az álarcos alak szerint a III. kerületi önkormányzat megbízásaiból visszaosztott pénzről volt szó. Egy másik videóban közölt hangfelvételen P. Gábor és egy, a nyilvánosság számára ismeretlen személy a pestszentlőrinci ingatlanfejlesztések megcsapolásáról beszélgetett. 

A felvétel szerint P. Gábor, Szaniszló Sándor DK-s polgármester, a helyi alpolgármester, valamint a kerületi vagyonkezelő vezetője számára egy negyvenhat és egy nyolcvanhat lakásos ingatlanból „osztottak vissza” nyolc lakást. 

Szaniszló tagad: szerinte az elhangzott súlyos állítások közül egyik sem igaz. 

 

Karácsonyék a megrendelők, kilencvenszázalékos kedvezmény

Anonymus olyan dokumentumot mutatott be, mint például egy 2021. augusztus 26-i e-mail, amely szerint P. a Key Price Kft. nevében eljárva kért ajánlatot és elérhető felületlistát száz óriásplakát elhelyezésére. P. Gábor azt írta, hogy megrendelőként a Párbeszéd Magyarországért Pártot tüntessék fel, ám felhívta a figyelmet arra, hogy a végfelhasználó a 99 Mozgalom lesz, amely akkor nem volt jogi személy. A megrendelő, vagyis a Párbeszéd Magyarországért egyik társelnöke Karácsony Gergely főpolgármester volt abban az időben, aki néhány éve még ringbe szállt a kormányfőjelölti posztért, majd váratlanul visszalépett Márki-Zay Péter javára. 

A párt másik társelnöke az a Szabó Tímea volt, aki a korrupciós ügyletek miatt már említett III. kerületben a baloldal közös jelöltjeként vett részt az országgyűlési választásokon. A végfelhasználóként említett 99 Mozgalom azt követően bontott zászlót és szervezte a főpolgármester kampányát, hogy kiderült, Karácsony Gergely lesz az MSZP, a PM és az LMP közös miniszterelnök-jelöltje az előválasztáson. Az üzlet végül meg is valósult Anonymus állítása értelmében, aki az erről szóló számlát is mellékelte.
 

A JCDecaux Hungary Zrt. által kiállított bizonylat szerint a 123 hirdetési felületért csupán 5,2 millió forintot kellett fizetni, hiszen az 51 millió forintos árból a Key Price Kft. csaknem 46 millió forint engedményt kapott. Az álarcos alak szerint az, hogy P. Gábor ilyen mértékű kedvezményt tudott elintézni, nem teljesen szabályos.

Mind a III. kerületi korrupciós botrány, mind Karácsony Gergely előválasztási kampánya ügyében is nyomozást indított a Nemzeti Nyomozó Iroda vesztegetés és más bűncselekmények gyanújával. A Mediaworks Hírcentrum korábbi értesülése szerint mindkét eljárást átvette és egyesítette a Központi Nyomozó Főügyészség – idézte fel laptársunk.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek