Magyar Péter a migrációpárti brüsszeli szabályokat követeli

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.23.
Módosítva: 2024.08.27.

Nyugati újságírók lépték át illegálisan az orosz határt

Moszkva nem hagyta szó nélkül.

Illegális határátlépés miatt eljárás indult a CNN újságírója, Walsh ellen az Orosz Föderációban.

 

Kurszk, ahol folytatódnak a konfliktusok az orosz és az ukrán erők között.

Kurszk, ahol folytatódnak a konfliktusok az orosz és az ukrán erők között. Fotó: AFP/Anadolu/Vladimir Aleksandrov

Az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat bejelentette, hogy eljárást indított az államhatár illegális átlépése miatt Nick Peyton Walsh CNN-újságíró és számos ukrán tudósító ellen, akik a Kurszk régióban lévő Szudzsa térségében forgattak anyagokat – írta az Interfax orosz hírügynökség.

Az Orosz Föderáció büntető törvénykönyve 322. cikkelyének 3. része alapján büntetőeljárás indult és folyik a nyomozás Nick Peyton Walsh amerikai újságíró, valamint Borovik Olesia Nikolaevna és Butsko Diana Vladimirovna ukrán tudósítók ellen, akik illegálisan lépték át az Orosz Föderáció államhatárát és videókat forgattak a Kurszk régióbeli Szudzsa falu környékén

 – mondta a titkosszolgálat az Interfaxnak. Az FSZB hozzátette, hogy az újságírók hamarosan felkerülnek a nemzetközi körözöttlistára.

Az államhatár tiltott átlépéséről szóló cikk maximális szankciója öt évig terjedő szabadságvesztést ír elő.

Korábban az FSZB büntetőeljárás megindítását jelentette be Simoni Traini és Stefani Battistini olasz újságírók ellen, akik a Kurszk régióbeli Szudzsában dolgoztak, miután illegálisan átlépték az államhatárt. Később az orosz külügyminisztérium tiltakozását fejezte ki az olasz nagykövetnek ezzel kapcsolatban.

A hírszerző szolgálat beszámolt arról is: „jogi értékelést végeznek a médiában terjesztett anyagokon, amelyek azt mutatják, hogy Nick Peyton Walsh külföldi tudósító a Szudzsa orosz ellenőrző pont területén tartózkodik”. Peyton Walsh a múlt héten filmre vett egy jelentést a Kurszk régióbeli Szudzsából, miközben az ukrán hadsereg ott volt. Jelenleg a kurszki régióban terrorellenes műveleti rendszer működik az Orosz Föderáció FSZB igazgatójának határozata nyomán.

Megerősítette az eljárás megindítását a külföldi újságírók ellen a Lenta.ru, a legnépszerűbb orosz hírportálok egyike is. Mint arra ők is emlékeztettek, augusztus 17-én arról számoltak be, hogy az FSZB egy hasonló ügyben kezdett nyomozásba a két fent említett olasz újságíró, ellen, akik szintén az orosz határövezetből készítettek riportot.

Mint azt a Magyar Nemzet korábban megírta, egy héttel a meglepetésszerű támadás után a The New York Times munkatársai ellátogattak arra a helyre, ahol az ukrán erők betörtek Oroszországba. Akkor az URA.news megjegyezte: a The New York Times újságírójának az ukrán fegyveres erők engedélyezték, hogy orosz földre lépjen a Kurszki területen. Arról nem közöltek részleteket, hogy az amerikai lap értesítette-e az orosz felet az orosz államhatár átlépéséről. Legutóbb pedig azt jelentették be, hogy az orosz bűnüldöző szervek vizsgálják a Washington Post újságíróinak a Kurszki területen történt akcióját.

Az orosz külügyminisztériumba augusztus 20-án bekéretett amerikai ügyvivőnek kifejeztük határozott tiltakozásunkat az amerikai riporterek provokatív tette miatt, akik törvénytelenül hatoltak be a Kurszki területre, hogy propagandacélból tudósítsanak az ukrajnai rezsim bűncselekményeiről, valamint azok miatt a megnyilvánuló tanújelek láttán, amelyek szerint az ukrán haderőt egy amerikai magánhadsereg támogatta az Oroszországi Föderáció területére történő betöréskor

− közölték  a tárcánál.

A moszkvai külügyminisztériumba kérették az amerikai ügyvivőt, hogy tiltakozzanak amerikai újságíróknak a Kurszki területen véghezvitt provokatív tettei miatt – közölte kedden a tárca.

A külügyminisztériumban közölték Stephanie Holmesszal, hogy a riporterek illegálisan lépték át a Kurszki terület határát, ahol az ukrán erők két hete betörtek, és Oroszország felelősségre kívánja vonni őket. „Az orosz külügyminisztériumba augusztus 20-án bekéretett amerikai ügyvivőnek kifejeztük határozott tiltakozásunkat az amerikai riporterek provokatív tette miatt, akik törvénytelenül hatoltak be a Kurszki területre, hogy propagandacélból tudósítsanak az ukrajnai rezsim bűncselekményeiről, valamint azok miatt a megnyilvánuló tanújelek láttán, amelyek szerint az ukrán haderőt egy amerikai magánhadsereg támogatta az Oroszországi Föderáció területére történő betöréskor” – közölték a tárcánál.

A közlemény szerint a hasonló lépések – amelyek ellentétesek Joe Biden amerikai elnök kormányzatának azon állításaival, amelyek szerint nincs közük az ukrán neonácik Oroszország elleni támadásához -, nyilvánvalóan bizonyítják, hogy az Egyesült Államok mint a konfliktus közvetett résztvevője, támogatja Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rosszindulatú szándékait. Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma kedd délután közölte, hogy több mint ötszáz ember hagyta el Kurszk veszélyes területeit az elmúlt huszonnégy órában. Az ukrán támadás kezdete óta összesen 122 ezer embert menekítettek biztonságos övezetekbe.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden azzal vádolta meg az ukránokat, hogy destabilizálni akarják az országot, és terroristákhoz hasonlította őket.

„Megbüntetjük a bűnözőket. Efelől nem lehet kétség”

– jelentette ki.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) bejelentette, hogy őrizetbe vett egy árulással vádolt tudóst, aki Ukrajnának dolgozott.

A szolgálat tájékoztatása szerint a férfit azzal vádolják, hogy úgynevezett túlterheléses, DDoS módszerű támadással akarta megbénítani Oroszország kulcsfontosságú informatikai infrastruktúráját.

Az FSZB szerint a tudós kezdeményezte a kapcsolatfelvételt az ukrán biztonsági szolgálat képviselőivel, majd az ukrajnai „különleges katonai művelet” megindítását követően DDoS-támadásokat indított az Oroszországi Föderáció kulcsfontosságú létesítményei ellen azzal a céllal, hogy károkat okozzon Oroszország információs biztonságának. Ezenfelül információkat gyűjtött orosz katonákról és a haditechnikai eszközök mozgásáról, s pénzt is küldött az ukrán hadseregnek – tette hozzá a szolgálat.

Az FSZB szerint a gyanúsított beismerő vallomást tett.

A politikai hírekkel foglalkozó Osztorozsno, Novosztyi nevű Telegram-csatorna szerint Artyjom Horosilov fizikusról van szó, akiről a Ria Novosztyi orosz hírügynökség korábban azt írta, hogy 2023 decemberében elkövetett DDoS-támadások miatt vették őrizetbe.

Oroszország három új harccsoportot hozott létre Ukrajnával közös határrégióinak védelmére – jelentette be kedden Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter a határterületek katonai biztonságának kérdéseivel foglalkozó koordinációs tanács ülésén.

A harccsoportokat a Kurszki, a Belgorodi és a Brjanszki területekről nevezték el. Belouszov egyben hangsúlyozta, hogy a határterületek biztonságáról legfontosabb döntéseket személyesen hozza meg. Az orosz védelmi tárca keddi hadijelentésében közölte, hogy

az ukrán csapatok augusztus 6-án indított betörése óta az ukrán erők vesztesége Kurszk megyében 4130 halott és sebesült.

Emellett az ukrán hadsereg 58 harckocsit, 27 gyalogsági harcjárművet, 50 csapatszállítót és 299 egyéb páncélozott harcjárművet vesztett.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint a különböző frontszakaszokon az utóbbi egy napban az ukrán hadseregnek 2250 katonája esett el vagy sebesült meg a harcokban, közülük 350-en a Kurszkban harcoló ukrán alakulatokból. A minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg több lőszer- és üzemanyagraktárt és tüzérségi eszközt, valamint 10 HIMARS rakétát, továbbá 31 drónt.

A tárca közölte azt is, hogy orosz erők ellenőrzése alá került a Toreck agglomerációjához tartozó, fontos stratégiai csomópontnak számító Nyu Jork (oroszul: Novgorodszkoje) település.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek