POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.07.
Módosítva: 2024.08.08.

Mit lehet tudni az új demokrata alelnökjelöltről?

Miért őt választotta Kamala Harris?

Kamala Harris, a Demokrata Párt elnökjelöltje a minnesotai kormányzót, Tim Walzot nevezte meg alelnökjelöltjének az amerikai elnökválasztási kampányban – jelentette be Harris az X-en kedden délután.

Harris ma késő délután személyesen Philadelphiában mutathatja be jelöltjét a pennsylvaniai nagyvárosban szervezett választási gyűlésén, amelyen sajtóértesülések szerint részt vesz Tim Walz is.

A beszámolók szerint Kamala Harris az alelnökjelölt személyét illetően két kormányzó között mérlegelt,

Tim Walz mellett a végső esélyesek közé sorolták Josh Shapirót, Pennsylvania állam kormányzóját.

A Demokrata Párt meghatározó politikusa, Nancy Pelosi korábbi képviselőházi elnök egy televízióinterjúban Tim Walzot „Amerika középső részét képviselő igazi demokrataként” jellemezte. Kamala Harris döntését méltatta többek között Hillary Clinton volt külügyminiszter és korábbi demokrata elnökjelölt, valamint Bernie Sanders szenátor, aki 2016-ban és 2020-ban is pályázott a demokrata elnökjelöltségre.

A BBC World politikai elemzője emlékeztet: a minnesotai kormányzó neve kevés szakértőnél merült fel Kamala Harris lehetséges alelnökjelöltjei között.

Tim Walz korábban középiskolai tanár és futballedző volt, aki megnyerő, barátságos stílusával sok támogatót szerzett demokraták körökben

és képes volt úgy kritizálni a republikánus opárti jelöltet, Donald Trumpot, hogy retorikájában nem volt túl agresszív.

Az amerikai alkotmány alapján az alelnök elsődleges jog-, és feladatköre az, hogy az Egyesült Államok elnökének feladatkörét meghatározott esetekben ideiglenesen, vagy véglegesen átvegye. Ezen kívül az alkotmány egyetlen feladatkört engedélyez az alelnöknek: ő a szenátus elnöke, de szavazati jog nélkül. Emellett külön törvény alapján hivatalból tagja a Smithsonian Intézet 17 tagú irányító testületének, valamint joga van kinevezni a testület szenátusának három tagját. Az alelnök hivatalból tagja az amerikai szövetségi kormányának. Ezen túlmenően jogköre szűkre szabott; kizárólag azt a feladatot láthatja el, amire az elnök megbízást adott, önálló végrehajtó jogosítványai nincsenek.

A BBC felhívta a figyelmet arra is, hogy bár Minnesota nem csatatérállam, Harris kampánystábja reménykedhet abban, hogy Walz államhatáron átívelő vonzerővel rendelkezik a hagyományosan billegő Wisconsin és Michigan államokban, továbbá az amerikai középnyugaton (Mid-West), ami segíthet a demokraták javára billenteni a választást.

Walz számos progresszív intézkedést hozott, illetve fogadtatott el Minnesotában, ugyanakkor a független szavazók számára is elfogadható módon képes volt kiállni azok mellett, írja a BBC.

A jobboldali amerikai hírportálok ugyanakkor

bírálják Walzot, amiért 2020-ban a George Floyd-gyilkosság után szabad utat engedett a woke-ideológiának Minnesotában,

ahol az utcára vonuló tüntetők üzletek kirakatait törték be, fosztogattak, autókat borítottak és gyújtottak fel, lángtengerré változtatva az állam nagyvárosait.

Nikki Haley volt dél-karolinai kormányzó, korábbi republikánus elnökjelölt-aspiráns úgy nyilatkozott, hogy Harris választása „győzelem a nyitott határok politikája és a szocializmus számára”.

Donald Trump amerikai republikánus párti elnökjelölt, volt elnök elfogadta a Fox News ajánlatát, hogy szeptember 4-én élő adásban vitát folytasson Kamala Harris demokrata párti alelnökkel.

A bejelentést maga Trump tette közzé Truth Social nevű közösségi médiaoldalán helyi idő szerint péntek éjjel. „A szabályok hasonlóak lesznek, mint az Álmos Joe-val folytatott vitám esetében, akivel szörnyen bánt a pártja, de az esemény ezúttal népes közönség előtt zajlik” – fogalmazott Trump, utalva Joe Biden amerikai elnökre és visszalépésére a választási indulástól.

A posztot néhány percre eltávolították az oldalról, az újabb bejegyzésben azonban már nem szerepelt Trump arra vonatkozó elképzelése, hogy ugyanezen a napon „nagyszabású” gyűlést szervezne, ha Harris „nem hajlandó vagy nem képes vitázni”.

A Fox Joe Biden június 21-i visszalépését követően vetette fel Trumpnak és a demokrata párt várható elnökjelöltjének, hogy szeptember 17-én vitázzanak egymással a kameráik előtt.

Kamala Harris akkor kijelentette, hogy „készen áll” a vitára, Donald Trump azonban – miután korábban Harris hivatalos elnökjelöltségének hiányában attól elzárkózott – feltételes módban beszélt a demokrata riválisával való összecsapásról.

A következő elnökjelölti televíziós vita helyéről és idejéről keveredett később üzenetváltásba Donald Trump és Kamala Harris.

Donald Trump, a republikánusok elnökjelöltje pénteken Truth Social-oldalán jelezte, hogy új időpontot akar, szeptember 4-ét, valamint módosított helyszínt és lebonyolítást. Válaszul Kamala Harris szombaton azt közölte, hogy ő a Joe Biden elnökjelöltségét feltételezve megbeszélt szeptember 10-ei vitára készül.

A korábbi elnök és republikánus elnökjelölt közlése szerint szeptember 4-én a Fox News hírtelevízió adna teret a disputának,

amelyet Pennsylvania államban, egy csarnokban, közönség előtt tartanának. Megfogalmazása szerint ez az egyedüli mód arra, hogy részt vegyen a második elnökjelölti vitán.

Donald Trump azzal érvelt, hogy az ABC országos televízióval szeptember 10-ére tervezett elnökjelölti vita másik szereplője Joe Biden lett volna, a feltételeket a Biden-kampánycsapattal egyeztették. A republikánus elnökjelölt emellett egy jogvitára hivatkozott az ABC csatornával, és annak egyik műsorvezetőjével, George Stephanopoulosszal.

Kamala Harris az X közösségi oldalon közzétett válaszában azt írta, hogy ő szeptember 10-én lesz ott azon a vitán, amelynek megtartásába Donald Trump is beleegyezett korábban.

Reményét fejezte ki, hogy ellenfele szintén megjelenik majd.

Michael Tyler, a Harris-kampány vezetője megfutamodással vádolta Donald Trumpot, és hozzátette, hogy nyitottak az egyeztetésre további viták megszervezéséről, a már korábban lekötött szeptember 10-ei eseményt követően.

Az amerikai elnökválasztási kampány első televíziós vitáját június 27-én tartották Donald Trump és Joe Biden között a CNN hírtelevízió stúdiójában. Joe Biden ott mutatott teljesítménye után indult a demokrata párton belül vita, amely odáig vezetett, hogy július 21-én bejelentette visszalépését a demokrata párti elnökjelöltségtől.

Donald Trump és Joe Biden, valamint választási kampányuk illetékesei tavasszal állapodtak meg a két vita feltételeiről,

amelyek szerint a második szeptember 10-én az ABC televízió stúdiójában lenne, a demokraták igénye szerint közönség nélkül.

A Donald Trump által javasolt Fox News hírtelevíziót a republikánusokhoz közel állóként emlegetik, míg a CNN-t és az ABC-t a demokratákhoz közeliként szokták elhelyezni az amerikai médiatérképen.

Kamala Harris  a múlt héten megszerezte az elnökjelöltséghez szükséges delegálti szavazatok több mint felét – jelentette be a Demokrata Párt vezető testülete a Demokrata Nemzeti Bizottság elnöke .

Jaime Harrison közleményben tudatta, hogy Kamala Harris alelnök megkapta a demokrata kongresszuson szavazati joggal bíró delegáltak több mint felének a voksát, és így a Demokrata Párt elnökjelöltjévé vált, miután lezárult a delegáltak virtuális szavazása.

Kamala Harris támogatóinak körében telefonon tartott beszédében a delegáltak fáradhatatlan munkáját dicsérte, és megtisztelőnek nevezte a demokrata párti elnökjelöltséget.

A Demokrata Párt vezetése a virtuális szavazással elébe ment az augusztus 19-22. között Chicagóban tartandó elnökjelölő kongresszusnak.

A kongresszuson szavazati joggal bíró delegáltak az előrehozott internetes voksoláson hétfőig adhatják le a szavazatukat, majd az elnökjelöltség hivatalossá tétele augusztus 7-ig történik meg.

A Demokrata Párt szerint a felgyorsított jelölési folyamatra azért volt szükség, mert Ohio államban augusztus 7. a határidő az elnökválasztás szavazólapján szereplő jelöltek listájának véglegesítésére.

A Demokrata Párt előrehozott jelölési folyamata egyben azt jelenti, hogy a négy napos demokrata kongresszus formalitássá válik eredeti célját, az elnökjelölt kiválasztását illetően.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek