POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.09.

Milyen következményekkel járhat a Hamász vezér megölése?

Irán válaszcsapásra készül.

Izrael stratégiai hibát követett el Iszmail Haníjének, a gázai iszlamista Hamász mozgalom politikai vezetőjének meggyilkolásával, amiért súlyos árat kell majd fizetnie – jelentette ki az AFP hírügynökségnek adott csütörtöki interjújában az iráni külügyminiszter.

Ali Bagheri Káni – aki az 57 tagországot tömörítő Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) a szaúd-arábiai Dzsiddában tartott külügyminiszteri szintű, rendkívüli találkozója után nyilatkozott – hozzátette:

„Izrael ki akarja szélesíteni a háborút, miközben nincs elég ereje és kapacitása arra, hogy megküzdjön Iránnal”.

Az OIC-tanácskozást Irán és Pakisztán kezdeményezésére hívták össze, miután Teherán és térségbeli szövetségesei megtorlást helyeztek kilátásba Haníje megölése miatt. A résztvevők úgy vélték, hogy a gyilkosság csak erősíteni fogja a „palesztinok igazságáért folytatott küzdelmet”. Véleményük szerint az ilyen akciók nem elrettentik, hanem inkább megerősítik „a békére és igazságosságra törekvők elszántságát”.

Iszmail Hanijét, a gázai iszlamista Hamász politikai vezetőjét egyik biztonsági őrével együtt Teheránban pokolgéppel ölték meg július 31-én éjjel, pár órával azután, hogy részt vett az új iráni elnök eskütételi ceremóniáján. A Hamász közleménye szerint a merényletet Izrael követte el, ami „nem marad válasz nélkül”. Izrael azóta sem adott ki hivatalos állásfoglalást a palesztin vezető halálával kapcsolatban.

Irán nem fogja eltűrni az agressziót – jelentette ki Maszúd Peszeskján iráni elnök francia hivatali partnerével, Emmanuel Macronnal tartott telefonbeszélgetésében, amelynek tartalmából idéztek az iráni hírügynökségek.

„Irán sosem marad veszteg az érdekei és biztonsága elleni agresszió esetén” – hangsúlyozta Peszeskján Iszmail Haníje Hamász-vezető Teheránban történt meggyilkolása nyomán. Irán és regionális szövetségesei Izraelt vádolják a július 31-én elkövetett merénylettel.

„Amennyiben az Egyesült Államok és a nyugati országok valóban meg akarják akadályozni a háborút a térségben, akkor rá kell bírniuk azt a rezsimet (Izraelt) arra, hogy leállítsa a népirtást, a támadásokat a Gázai övezetben, és fogadja el a tűzszünetet”

– mondta az iráni elnök.

Az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) külügyminiszteri szintű rendkívüli találkozót tart a közel-keleti helyzet megvitatására a szaúd-arábiai Dzsiddában szerdán. A tanácskozást Irán és Pakisztán kezdeményezésére hívták össze.

Teherán és térségbéli szövetségesei megtorlást helyeztek kilátásba Haníje meggyilkolása miatt.

A Hamász iszlamista palesztin szervezet Jahja esz-Szinvárt, a szervezet gázai övezeti vezetőjét nevezte ki a múlt héten Teheránban meggyilkolt politikai vezető, Iszmail Haníje utódjának.

Szinvár, akit az Izrael ellen tavaly október 7-én végrehajtott támadás megszervezésével vádolnak, a Gázai övezetben rejtőzködik, dacolva a háború eleje óta a likvidálására irányuló izraeli kísérletekkel.

„Az Iszlám Ellenállási Mozgalom (Hamász) bejelenti, hogy Jahja esz-Szinvár parancsnokot választotta a mozgalom politikai bizottságának élére, a mártír Iszmail Haníje utódjául, Allah legyen hozzá könyörületes”

– áll a szervezet által a Telegramon kedden közzétett rövid közleményben.

A kinevezés hírét a Gázai övezetből kilőtt rakéták sortüzével ünnepelték, ahol jelenleg is harcolnak a palesztin fegyveresek az izraeli katonákkal.

Szinvár, aki felnőtt élete felét izraeli börtönökben töltötte, a legbefolyásosabb Hamász-vezető, aki még életben van Haníje meggyilkolása után.

Izrael nem vállalta magára Haníje megölését, de közölte, hogy likvidált több magas rangú vezetőt, közöttük Száleh al-Arúrit, a Hamász második számú vezetőjét, akit Bejrútban öltek meg, valamit Mohammed Deifet, a mozgalom katonai parancsnokát.

A hatvanegy éves Szinvár egy menekülttáborban született a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Juniszban. 2017-ben választották meg a Hamász gázai vezetőjének.

Bebörtönzése előtt hivatalosan az al-Medzs biztonsági egység vezetője volt, amely felkutatta és megölte az izraeli titkosszolgálattal együttműködő palesztinokat.

Jiszrael Katz izraeli külügyminiszter kedd este, röviddel az új Hamász-vezető kinevezése után kijelentette, hogy „gyorsan likvidálni kell” Jahja esz-Szinvárt.

„A fő terrorista Jahja esz-Szinvárnak a Hamász élére, Iszmail Haníje utódjaként történt kinevezése egy okkal több arra, hogy gyorsan likvidáljuk, és letöröljük a térképről ezt a méltatlan szervezetet”

– közölte az izraeli külügyminiszter az X közösségi portálon.

Iszmail Haníjénak, a Hamász politikai vezetőjének megölése csak erősíteni fogja a palesztinok igazságáért folytatott küzdelmet – közölte szerdán az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC).

A muszlim többségű népességgel rendelkező országok egyik legnagyobb szervezete külügyminiszteri szintű rendkívüli találkozót tartott a közel-keleti helyzet megvitatására a szaúd-arábiai Dzsiddában. A tanácskozást Irán és Pakisztán kezdeményezésére hívták össze, miután Teherán és térségbeli szövetségesei megtorlást helyeztek kilátásba Haníje megölése miatt.

„Iszmail Haníje sejk meggyilkolása nem hátráltatja, inkább előmozdítja a palesztinok ügyét, és rámutat a palesztin népet megillető igazságosság és emberi jogok égető szükségére (…) Világossá kell tennünk, hogy az ilyen akciók nem elrettentik, hanem inkább megerősítik a békére és igazságosságra törekvők elszántságát”

– jelentette ki a találkozót megnyitó beszédében Mamadou Tangara, a szervezet soros elnöki tisztségét jelenleg betöltő Gambia külügyminisztere.

A tárcavezető tartós békét sürgetett a találkozón, egyúttal figyelmeztetett: „a nemzetállamok szuverenitásának és területi integritásának, mint a nemzetközi békét alátámasztó alapelveknek a megsértése ”destabilizációhoz, konfliktushoz, igazságtalansághoz, emberiesség elleni bűncselekményekhez és szenvedéshez” vezetne.

Tangara szerint ezért a nemzetközi közösségnek össze kell fognia a Gázai övezetbe irányuló humanitárius segélyek célba juttatása érdekében, valamint olyan fenntartható politikai megoldást kell kidolgoznia, amely elősegíti a békét és a biztonságot a régióban – mondta. Felhívta a figyelmet továbbá arra is, hogy a Hamász és Izrael között zajló háború folytatása további polarizációhoz vezethet, és megnehezítheti a béketörekvéseket a Közel-Keleten.

„Az egész világot és köztük minket is növekvő aggodalommal töltenek el a közel-keleti fejlemények" – írta Szijjártó Péter a Facebook-oldalán.

A külgazdasági és külügyminiszter közölte: ma telefonon egyeztetett Jiszráel Kac izraeli és Ali Bagheri Káni iráni külügyminiszterrel. A megbeszélések „sajnos ismételten azt bizonyították, hogy a 24. órában vagyunk” – írta.

„Abban mindenki biztos lehet, hogy ha a jelenlegi biztonsági válság még egy ország területére kiterjed, akkor az ott nem fog megállni és ebben az esetben könnyen terebélyesedhet a konfliktus egy olyan regionális háborúvá, amely fenyegetést jelenthet a globális biztonság egészére” – hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve: a nemzetközi közösségnek most minden erejével arra kellene koncentrálnia, hogy „meg tudjuk előzni az eszkalációt.”

Szijjártó Péter rögzítette, Magyarország álláspontja egyértelmű: „nem engedhetjük meg, hogy Izraelt még egyszer ilyen terrortámadás érje, mint tavaly októberben, ugyanakkor amíg lehet mindent el kell követni egy nagy regionális háború kitörésének megelőzése érdekében.”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek