POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.25.

Kamala Harris felelőssége nagy az amerikai inflációban

Több súlyos mértékű adó bevezetését is támogatta.

Egy döntő pillanatban, amikor egyetlen szavazaton múlt az úgynevezett inflációcsökkentési törvény elfogadása, Kamala Harris voksa példátlan áremelkedéseket idézett elő Amerikában. Az alelnök emellett egy sor, amerikaiak tízmillióit sanyargató, súlyos mértékű adó bevezetését is támogatta – derül ki a Fox News összeállításából.

„El akarja pusztítani az országunkat. Miután katasztrofális inflációt okozott, Kamala elvtársnő bejelentette, hogy

szocialista árszabályzást akar bevezetni”

– így minősítette 2023 augusztusában Donald Trump az új ötletekkel gyakran előálló Kamala Harris egyik tervezett intézkedését.

Egy év elteltével az amerikai alelnök immár demokrata elnökjelöltként „infláció-csökkentést” ígér – ennek alkalmából a Fox News összeállításában idézte fel, hogy

Harris szenátusi szavazatai kulcsfontosságúak voltak

az inflációnövelő Biden-politika szempontjából.

A Fox News televíziós hírműsora, az America Reports szakértői, Matt Bennett és Doug Collins felidézték: 2022 augusztusában Joe Biden a 739 milliárd dolláros (259 ezer milliárd forint) kiadási törvénye Harris szavazatának köszönhetően ment át 51-50 arányban a szenátuson.

Fizethettek az amerikaiak

A törvény elfogadását követően azonban mióta Harris a szenátus elnökeként leadta a szavazategyenlőséget eldöntő voksot, a bérleti díjak 13 százalékkal emelkedtek Amerikában. A jelzáloghitelek költsége 36 százalékkal emelkedett az elmúlt két év alatt; a bébiételek ára 13 százalékkal, a fagyasztott zöldségeké 14 százalékkal nőtt.

Biden és Harris 2021 januári hivatalba lépése óta az új jelzáloghitelek kamatai 156 százalékkal szöktek az egekbe, a bérleti díjak pedig 22 százalékkal lettek magasabbak.

A gáz 35 százalékkal, az energia 33 százalékkal, a közlekedés pedig 28 százalékkal drágult.

A tojás ára 53 százalékkal, a bébiétel 30 százalékkal, a fagyasztott zöldségek 28 százalékkal, a kenyér 24 százalékkal, a tej pedig 17 százalékkal nőtt. A szállítás, a vaj, a kenyér, a liszt és a reggelizőpehely ára szintén emelkedett (egyszámjegyű mértékben) az inflációcsökkentő törvény elfogadása óta.

Könyörtelen adóemelések?

Röviddel azután, hogy 2021 márciusában alelnök lett, Harris leadta a döntő szavazatot az 1,9 milliárd dolláros (667 milliárd forint) „amerikai mentőtervről” is, ami szintén több pénz nyomtatásához vezetett a növekvő infláció közepette. Emellett támogatta a „Biden-Harris-féle szabályozási rendszert” is, amely további költségeket rótt a háztartásokra. És most tovább rontja a helyzetet az adóemelések hosszú listájával – mondta Grover Norquist, az Amerikaiak az adóreformért szervezet elnöke a Fox News Digitalnak.

Norquist szerint Harris támogatta a szén-dioxid-adó bevezetését, a 44,6 százalékos tőkenyereség-adót és a 28 százalékos szövetségi társasági adókulcsot – amely magasabb, mint a kínai 25 százalék és az EU 21 százalékos átlaga –, így az amerikaiaknak még kevesebb lesz az otthoni fizetésük.

Kamala Harris „új és előrevivő utat” ajánlott amerikai elnökké választása esetére Chicagóban, amikor a demokraták elnökjelölő gyűlést lezáró beszédében hivatalosan elfogadta pártja jelöltségét csütörtökön.

A Chicagóban tartott négynapos politikai gyűlésen a hivatalban lévő alelnök a szakmai pályáját helyezte a középpontba, ügyészi, főügyészi, szenátori pályáját, amellyel kapcsolatban azt mondta, hogy az mindig az emberekről szólt.

Azoknak a republikánus szavazóknak, akik nem támogatják a republikánus elnökjelöltet, Donald Trumpot,

azt üzente, hogy hozzá tartoznak, és azt ígérte, hogy „minden amerikai elnökeként dolgozik majd”, amennyiben megválasztják a tisztségre.

Tervezett politikai intézkedéseivel kapcsolatban utalt arra, hogy a határpolitikában támogatja a kétpárti támogatással elfogadott, az illegális határátlépéssel szembeni intézkedéseket tartalmazó törvényjavaslatot, amelyet korábban a szintén demokrata Joe Biden elnök is támogatásáról biztosított.

Külpolitikai terveivel kapcsolatban Harris a NATO további erősítését említette meg, valamint kijelentette, hogy az Egyesült Államoknak tovább kell támogatnia Ukrajna Oroszország ellen folytatott háborúját, szavai szerint az ukrán önvédelmet. Azt is hangsúlyozta, hogy támogatja Izrael önvédelemhez való jogát, amely mellett „mindig ki fog állni”.

Ígéretet tett arra, hogy szövetségi szinten helyreállítja a terhesség megszakítására vonatkozó jogot.

A 40 perces beszéddel Kamala Harris lezárta a Demokrata Párt országos politikai gyűlését.

Donald Trump a beszéd elhangzása után a Fox News televízión adott gyors reagálásában úgy fogalmazott, hogy Kamala Harris az elmúlt három és fél évet az ország alelnökeként töltötte, amikor lehetősége lett volna meghozni azokat az intézkedéseket, amelyeket most megígért. A republikánus elnökjelölt kiemelte: demokrata ellenfele nem beszélt a bűnözésről, Kínával kapcsolatos politikai terveiről, valamint az energiaforrások kiaknázásáról.

Kamala Harris elnökválasztási kampánya 540 millió dollár támogatást kapott öt hét alatt – közölte a demokrata elnökjelölti kampányszervezet vasárnap.

Jen O’Malley Dillon kampányfőnök közleménye szerint a beérkezett adományok összege a demokrata elnökjelölő gyűlés napjaiban lépte át a félmilliárd dollárt, és az elnökjelölt beszédét követő órában rekordmértékű felajánlás folyt be.

Kamala Harris kampánya július 21-ét követően indult, amikor Joe Biden elnök bejelentette, hogy visszalép az elnökjelöltségtől, és alelnökét javasolja maga helyett.

Harris kampányának elindulása megfordította a kampányadományok összegéről szóló verseny állását a demokrata és republikánus elnökjelölt között.

A Donald Trump kampánycsapatának bejelentése szerint júliusban csaknem 139 millió dollár érkezett be, és augusztus elején 327 millió dollár állt rendelkezésére a választási harc finanszírozásához.

Júniusban, Joe Biden elnökjelöltségének utolsó teljes hónapjában Donald Trump vezetett a beérkezett kampányadományokat tekintve.

Az elnökjelölti kampányokhoz közvetlenül érkező támogatások mellett külön gyűjtenek politikai adományokat a szervezetileg független politikai akcióbizottságok (Political Action Committee – PAC), amelyek különböző politikai célok mentén alakulnak és állnak be a jelöltek mögé.

A Donald Trump mögött álló 10 legnagyobb politikai akciószervezet az év eleje óta mintegy 305 millió dollárt gyűjtött, míg a Kamala Harris támogató 10 legnagyobb PAC 199 millió dollárral rendelkezik a nyilvánosan elérhető adatok szerint.

A megélhetési és lakhatási költségek csökkentésére vonatkozó választási ígéreteket jelentett be Kamala Harris demokrata elnökjelölt pénteken, egy nappal azután, hogy Donald Trump republikánus jelölt körvonalazta az infláció elleni fellépésről szóló elképzeléseit.

Kamala Harris alelnök és demokrata elnökjelölt Észak-Karolina állam fővárosában Raleigh-ben tartott választási gyűlésén lakásépítési programot ígért, valamint egyszeri anyagi támogatást az első lakásukat megvásárlók számára. Kifejtette, hogy a lakhatáshoz-jutás költségei a lakások alacsony száma miatt magasak.

Az alelnök 25 ezer dolláros egyszeri anyagi támogatást ígért az első lakást vásárlók számára, és elismerte, hogy az amerikai emberek számára változatlanul magasak a megélhetési költségek.

Úgy vélte, hogy az amerikai gazdaság és piac védelmében Donald Trump által tervezett védővámok áremelkedésekhez vezetnének az amerikai emberek számára.

Donald Trump csütörtökön New Jersey államban sajtótájékoztatón ismertette többi között az infláció csökkentésére vonatkozó elképzeléseit, amelyek között első helyen említette az energia- és üzemanyagok árának gyors mérséklését. Ennek elsődleges eszközeként az Egyesült Államokon belül rendelkezésre álló energiahordozók fokozottabb kitermelését ajánlotta. A demokrata ellenfele által javasolt, állami kiadások növekedésével járó gazdaságpolitikai lépéseket „kommunista” intézkedésként jellemezte.

A gazdasági kérdések az elnökválasztás szempontjából az amerikai választók számára meghatározónak számítanak. A felmérések szerint az amerikai emberek súlyos tehernek érzékelik az elmúlt négy év inflációját.

Donald Trump szombaton a Pennsylvania állambeli Wilkes-Barre-ban tart választási nagygyűlést, majd hétfőn szintén Pennsylvaniában, Yorkban a gazdaság helyzetéről hirdetett gyűlést.

Kamala Harris hétfőn a Wisconsin állambeli Milwaukee-ba látogat, ahol választási gyűlésen vesz részt.

Pennsylvania és Wisconsin állam is meghatározónak számít a novemberi elnökválasztás végeredménye szempontjából.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek