POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.20.

Izrael elfogadta az amerikai tűzszüneti javaslatot

Ez az utolsó esély.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter izraeli tárgyalásai után a médiának adott hétfői nyilatkozatában bejelentette, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök megerősítette számára, hogy Izrael elfogadja az amerikai áthidaló javaslatot a gázai tűzszünetre és túszalkura, s most ezt az iszlamista Hamász terrorszervezetnek is meg kell tennie.

Az új amerikai javaslatot Joe Biden amerikai elnök Egyiptommal és Katarral együttműködve szövegezte meg. „A vele folytatott eredményes találkozó után Netanjahu megerősítette, hogy Izrael jóváhagyja ezt a közvetítői egyezményt” – mondta Blinken.

„Most a Hamásznak kell ugyanezt megtennie”

– tette hozzá.

„Azután a következő napokban találkoznak a felek, hogy megállapodjanak az alku végrehajtásával kapcsolatban. Ezek még mindig bonyolult, és nehéz döntéseket igénylő kérdések” – hangsúlyozta.

„Itt és az egész térségben érezni ez egyezmény létrehozásának sürgősségét, hogy az a lehető leghamarabb megtörténjen. Az Egyesült Államok elkötelezte magát amellett, hogy ezt tegye, mégpedig, hogy ezt most tegye meg” – közölte Blinken.

Hozzátette, hogy az izraeli látogatás után Egyiptomban és Katarban folytatja útját, hogy erőfeszítéseket tegyen az alku megszületéséért. Netanjahu azt mondta Blinken nyilatkozata után, hogy az Egyesült Államok és Izrael közös erőfeszítéseket tesz „a maximális számú élő túsz szabadon bocsátásáért már az ügylet első szakaszában”.

A Hamász vasárnap este visszautasította az amerikai áthidaló javaslatot. Nyilatkozatukban azzal vádolták Netanjahut, hogy „új feltételeket és követeléseket támaszt”, hogy meghiúsítsa a tárgyalásokat és meghosszabbítsa a gázai háborút.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter Jichák Hercog izraeli államelnökkel folytatott hétfői megbeszélésén kijelentette, hogy a jelenlegi tűzszüneti és túszcsere-tárgyalások talán az utolsó esély az elraboltak szabadon engedésére.

A tűzszüneti megállapodás elleni obstrukcióval vádolta meg Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt a Hamász vasárnap, a Dohában tartott tárgyalások legutóbbi fordulója után. Netanjahu korábban bírálta a Hamásznak a tűzszüneti megállapodás megkötésével kapcsolatos „makacs elutasítását”.

„Benjamin Netanjahut tesszük felelőssé a közvetítők erőfeszítéseinek a kudarcáért, a túszok életéért, akik ugyanolyan veszélyben vannak, mint a mi népünk a Gázai övezetben folytatódó légitámadások miatt” – áll a palesztin iszlamista szervezet által kiadott közleményben.

Az Egyesült Államok pénteken nyújtott be újabb kompromisszumos javaslatot az amerikai katari és egyiptomi közvetítők Izraellel folytatott kétnapos tárgyalása után.

A javaslat „a Netanjahu által megszabott feltételeknek felel meg, különös tekintettel az állandó tűzszünet és a Gázai övezetből történő teljes kivonulás elutasítására”

– írta a Hamász.

A miniszterelnök továbbá „újabb feltételeket szabott a fogolycsere kérdésében, és több más pontban visszavonult, megakadályozva így a megállapodás nyélbe ütését” – olvasható a közleményben.

Netanjahu előzőleg bírálta a Hamásznak a tűzszüneti megállapodás megkötésével kapcsolatos „makacs elutasítását”, és a Hamászra, nem pedig Izraelre történő nyomásgyakorlást szorgalmazott egy nappal Antony Blinken amerikai külügyminiszter látogatása előtt, aki vasárnap este érkezett Tel-Avivba, hogy előbbre vigye a megállapodás ügyét.

A Hamász a közleményben megismételte „elkötelezettségét” az iránt, amiben július 2-án Joe Biden amerikai elnök és az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata alapján egyezséget kötöttek, valamint

felszólította a közvetítőket, hogy „vállalják a felelősségüket, és kényszerítsék a megszállót: valósítsa meg, amiben megállapodtak”.

Az amerikai elnök terve az első szakaszban hathetes fegyverszünetet ír elő, egyidejűleg az izraeli erők kivonásával a Gázai övezet sűrűn lakott részeiről, valamint az október 7-én elrabolt túszok kiszabadításával. A második szakasz teljes izraeli kivonulást irányoz elő.

„A tárgyalások talán az utolsó esély az elraboltak szabadon engedésére, itt az ideje, hogy igent mondjunk, fel kellene hagyni az alku megtagadását szolgáló kifogások keresésével” – mondta Blinken Hercognak. „A tárgyalások döntő pillanataiban járunk” – tette hozzá.

Blinken az izraeli államfővel tartott találkozón hangsúlyozta továbbá: ügyelni kell arra, hogy senki ne tegyen olyan lépéseket, amelyek megzavarhatják az Egyesült Államok és a közvetítők által támogatott rendezési folyamatot.

„Látogatásom középpontjában az elraboltak visszaküldése, és a tűzszünet megkötése áll” – emelte ki Blinken.

Hercog Tel-Avivban, a Kempinski Szállodában találkozott hétfő reggel az amerikai külügyminiszterrel, aki vasárnap este érkezett Izraelbe.

Antony Blinkennek a Hamász és Izrael október 7-én kezdődött összetűzése óta ez a kilencedik közel-keleti útja. A látogatás célja a tűzszüneti megállapodás elérése. Az amerikai külügyminiszter hétfőn Jichák Hercog államfőn kívül Benjámin Netanjahu miniszterelnök mellett Joáv Galant védelmi miniszterrel is tárgyal, majd kedden Egyiptomba utazik.

Legalább kilenc ember meghalt és öten megsebesültek a dél-libanoni Nabatíje városában egy lakóházat ért izraeli légicsapásban – közölte a libanoni egészségügyi minisztérium, amely szerint egy nő és két gyerek is van az áldozatok között.

Az izraeli hadsereg szerint a légicsapás célja a Hezbollah fegyveresei által használt fegyverraktár volt.

A térségben nőtt a feszültség az elmúlt hetekben, miután a Hezbollah libanoni síita mozgalomnak tulajdonított rakétacsapásban életét vesztette 12 gyermek és tinédzser az izraeli megszállás alatt álló Golán-fennsíkon.

Izrael válaszul megölte a Hezbollah egyik vezető parancsnokát Bejrút külvárosában.

Erre a Hezbollah megtorlást helyezett kilátásba csakúgy, mint Irán, amiért Teheránban meggyilkolták Iszmail Haníjét, a Hamász palesztin terrorszervezet politikai vezetőjét.

Az izraeli hadsereg (IDF) kimentette hétfő éjjel hat, élve elrabolt izraeli túsz holttestét a Gázai övezetből – jelentette a katonai szóvivő kedd reggel.

Avraham Monder, Chaim Perry, Alex Dancyg és Joram Metzger Nir Óz kibucban, Nadav Popelval és Jagev Bohstab a Gázai övezet szomszédságában megtámadott Nirim kibucban élt. Monder haláláról csak kedden értesültek hozzátartozói, a többiek halálát már korábban bejelentették az izraeli hatóságok.

A holttesteket Hán-Juniszban egy alagútból hozták elő az izraeli katonák. A szakemberek becslése szerint Mondert már márciusban megölték.

A kibucok bejelentették, hogy temetőikben helyezik örök nyugalomra a megölt túszokat, és közleményeikben emlékeztettek a túszalku mihamarabbi megkötésének szükségességére.

„Joram Metzger testének visszatérése a legnagyobb bizonyítéka azon egyezmény fontosságának, amely a lehető leghamarabb visszaadja fiainkat és lányainkat, mielőtt túl késő lenne” – hangsúlyozta közleményében Nir Óz kibuc.

Az izraeli hadsereg (IDF) műveletet indított Tubasz és Tamon falvuban, Ciszjordánia északkeleti részén, Dzsenin körzetében fegyveres összecsapások törtek ki palesztin fegyveresekkel, többen meghaltak és megsebesültek.

Az IDF erői megöltek egy palesztin fegyverest, és többeket megsebesítettek a két palesztin faluban kitört tűzharcban, melynek célja terrortevékenység miatt körözött fegyveresek letartóztatása volt. Az izraeli katonák fegyvereket találtak és foglaltak le. Palesztin jelentések szerint az IDF körülvett egy házat a ciszjordániai Tubaszban, ahol fegyveres összecsapás tört ki az izraeli katonák és a palesztinok között.

Az IDF jelentése szerint Tamon faluban légi eszközzel támadtak meg palesztin fegyvereseket.

Az IDF szóvivője mindeközben bejelentette, hogy a legutóbbi napon a gázai övezet déli, Rafah-hoz közeli részein számos fegyvert, köztük lőszereket, gránátokat és robbanóanyagokat találtak. Hán-Júniszban a légierő több mint negyven célpontot támadott, köztük olyan épületeket, amelyekből páncéltörő rakétákat lőttek ki, és olyan fegyvereseket, akik veszélyt jelentettek az izraeli erőkre. Az övezet központjában is folytatták a rajtaütéseket, terrorista infrastruktúrák megsemmisítését és terroristák megölését.

Megsemmisítették a Hamász mesterlövész és megfigyelő állásait, valamint más katonai létesítményeit.

Az ország északi, libanoni határvidékén, Galileában, szerda reggel is megszólaltak a légvédelmi figyelmeztetések az ország légterébe hatoló drónra vagy rakétára figyelmeztetve. Izraeli vadászgépek kedd este csapást mértek a libanoni síita Hezbollah rakétakilövőjére és katonai épületére Dél-Libanonban – közölte az IDF szóvivője.

Izraelben a védelmi minisztérium rehabilitációs osztályának adatai szerint havonta több mint ezer új sebesültet kezelnek a háború október eleji kitörése óta. A háború 10 056 sebesültje harmincöt százalékának mentális sérülése, vagy poszttraumás stressz szindrómája is van, 37 százalékuknak végtagja sebesült. A sérültek 68 százaléka tartalékos, többségük fiatal, 51 százalékuk 18 és 30 év közötti, 31 százalékuk pedig 30 és 40 év közötti.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek