Ilyet még nem látott: Magyar Péter rászólt egy árvízi önkéntesre, hogy ne lapátoljon

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.14.

A britek nagyobb része már visszatérne az Európai Unióba

Mindeközben tovább folytatódnak a zavargások.

Egy felmérés szerint a britek jelentős része támogatná Nagy-Britannia visszatérését az Európai Unióba, ha erről népszavazás dönthetne. A YouGov által készített kutatás alapján a britek 59 százaléka voksolna az újbóli csatlakozásra, míg 41 százalékuk ellenezné azt – írta meg a Mandiner.

A britek 2016-ban szűk többséggel döntöttek az EU-ból való kilépés mellett, amely 2020 januárjában valósult meg. A szigetország hivatalosan is elhagyta az uniót és annak belső piacát is. A legfrissebb adatok szerint azonban a lakosság 55 százaléka ma már hibának tartja a nyolc évvel ezelőtti döntést, míg csupán 34 százalék véli helyesnek azt.

Érdekes módon, ha a szigetország még mindig tagja lenne az EU-nak, a jelenlegi szavazók 62 százaléka a bennmaradásra voksolna, míg csak 38 százalékuk támogatná a kilépést. Ennek ellenére, egyetlen országos brit politikai párt sem tervezi egy új népszavazás kiírását az EU-tagságról.

A júliusi parlamenti választásokon győztes Munkáspárt már korábban világossá tette, hogy nem tervezi Nagy-Britannia visszaléptetését az unióba.

Sir Keir Starmer, a Munkáspárt vezetője és jelenlegi miniszterelnök, a választások előtt hangsúlyozta, hogy a 2016-os népszavazás eredménye alapján kell a lehető legjobb kapcsolatot kialakítani az EU-val. A YouGov felmérése szerint a válaszadók 51 százaléka úgy véli, hogy a Munkáspárt győzelme még önmagában nem is adna felhatalmazást az ország visszaléptetésére az EU-ba.

A Liberális Demokraták, a második legnagyobb ellenzéki párt, az egyetlen olyan politikai erő, amely hosszabb távú célkitűzésként tűzte ki a teljes körű brit EU-tagság helyreállítását.

 Ma leginkább a hetek óta tartó zavargások és a késes támadások okán figyel a világ a szigetországra.

Ezernél is több embert vettek őrizetbe Nagy-Britanniában a gyújtogatásokkal, fosztogatásokkal, valamint migránsok és muszlimok elleni támadásokkal is kísért erőszakos rendbontások nyomán – közölte kedden a brit rendőrség.

A hatóságok eddigi összesítése szerint 1024 embert vettek őrizetbe és 575 esetben történt vádemelés. Az őrizetbe vett személyek között van egy 69 éves férfi, akit rongálással vádolnak Liverpool városában, de egy 11 éves belfasti fiú is. Egy 13 éves lány pedig bűnösnek vallotta magát garázdaság vádjában a basingstoke-i bíróságon a helyi ügyészség szerint.

A lány július 31-én szemtanúk szerint egy menekültszállás ajtaját püfölte és rugdosta. „Ez a riasztó incidens igazi félelmet keltett azok között, akiket ezek a gazemberek kiszemeltek maguknak és különösen aggasztó tudomást szerezni arról, hogy egy ilyen fiatal lány részt vett ebben az erőszakos rendbontásban” – hangoztatta Thomas Power ügyész.

Nagy-Britannia-szerte több településen is azután kezdődtek erőszakba torkolló tüntetések és tiltakozóakciók, hogy az északnyugat-angliai Southportban

július 29-én egy rendezvényen három kislányt halálra késelt, majd nyolc gyermeket és két felnőttet is megsebesített egy közeli faluban lakó, ruandai szülőktől született 17 éves brit fiú.

Noha a fiút az incidens után elfogták és vádat emeltek ellene, a demonstrálók a közösségi oldalakon megjelent „Elég volt” jelszóval bevándorlásellenes gyűléseket szerveztek, majd többször és több helyen is összecsaptak a rendőrökkel miközben kirakatokat törtek be, boltokat fosztottak ki, illetve migránsok lakta szállodaépületeket rongáltak meg vagy gyújtottak fel.

Egy 34 éves nő és egy 11 éves lány megsebesült hétfőn Londonban, miután egy férfi késsel rájuk támadt – közölte a brit főváros rendőrsége.

A közlemény szerint a főváros központjában, a Leicester Square-en elkövetett támadás két áldozatát kórházba kellett szállítani. A 34 éves nő könnyebb sebesüléseket szenvedett, a 11 éves lány viszont tartósabb kórházi ápolásra szorul, de nincs életveszélyes állapotban.

A magányos elkövető egy férfi, akit elfogtak, majd őrizetbe vették a helyszínre érkezett rendőrök. Hozzátették, hogy egyelőre nem kezelik terrorcselekményként az ügyet.

A brit nemzeti statisztikai hivatal friss adatai szerint Nagy-Britanniában az elmúlt 10 évben csaknem a duplájára emelkedett a főleg közterületeken elkövetett késelések száma, és az elkövetők jelentős részben fiatalok. A számokból az is kiderült, hogy a 2023-ban regisztrált mintegy 50 ezer késes támadás hétszázalékos növekedést jelentett az előző év számaihoz képest.

A rendőrség szerint megbocsáthatóbb a migránsok őrjöngése, mint a migránsellenes tüntetők rendbontása, legalábbis erről beszélt Nigel Farage brit konzervatív politikus a napok óta tartó utcai zavargásokra reagálva.

 

Polgárháborús állapotok az Egyesült Királyságban egy migránsgyilkosság után (Fotó: AFP/Wiktor Szymanowicz)

Kettős mércével vádolja a rendőrséget és a brit kormányt Nigel Farage konzervatív politikus. A Reform UK párt vezére annak kapcsán reagált, hogy  napok óta polgárháborús állapotok uralkodnak az Egyesült Királyságban. Rengeteg brit városban szabadultak el az indulatok, miután egy héttel ezelőtt a Liverpooltól nyugatra fekvő Southport üdülővárosban egy 17 éves migráns késsel támadt egy lányokból álló tánccsoportra. A rendezvényt 6–11 év közötti gyerekek számára tartották Taylor Swift témájú tánc-, jóga- és karkötőkészítő programmal. 

A támadásban három gyerek meghalt, többen pedig súlyosan megsérültek.

Még hétfőn, a támadás napján elfogták a gyanúsítottat, akinek származását először nem akarta közölni a rendőrség, később derült ki, hogy Ruandából származik a családja, ő maga azonban már az Egyesült Királyságban született.

Farage szerint a rendőrség és Keir Starmer miniszterelnök is túlságosan egyoldalúan kommunikál a zavargásokról, a migránsok őrjöngése nem kap akkora hangsúlyt, mint a brit bevándorlásellenes tüntetőké. Mi több, Keir Starmer az utóbbi csoportokról szólva leszögezte, hogy kemény büntetésre számíthat minden előállított személy, de a migránsbandák rombolásáról már nem tett konkrét megjegyzéseket. Nigel Farage őszintébb vitára szólított fel a parlamentben, a miniszterelnököt pedig arra kérte, hogy szüntesse meg a társadalmat szétszakító igazságtalanságot.

– A kormányfő következtetése nagyon egyszerű – az egész a szélsőjobboldal hibája. Mintha ők okoznának minden problémát. Nem, a szélsőjobboldaliak a félelemre, a kellemetlenségre, a nyugtalanságra adott reakció, amelyet emberek tízmilliói éreznek

– mondta a képviselő, aki leszögezte ugyanakkor, hogy az utcai erőszak semmilyen formáját nem támogatja. Farage megjegyezte, hogy nemcsak a southporti események miatt aggódik, hanem az országban zajló társadalmi hanyatlás miatt is. Kiemelte:

– A törvény és a rend az utcáinkon összeomlóban van. Ennek a miniszterelnöknek halvány fogalma sincs arról, hogyan kell ezt kezelni.

Nem egyedi eset, és nem is meglepő, hogy Nyugat-Európában a hatóságok gyakran eltitkolják egy-egy bűncselekmény elkövetőjének a származását. Európa-szerte ugyanis ugrásszerűen megnőttek az illegális migránsok vagy a migránscsaládokból származó fiatalok által elkövetett erőszakos incidensek. Korábban több uniós országban is napokig tartó utcai zavargások robbantak ki ilyen migránsgyilkosságok után.

Amikor a southporti késelőről kiderült, hogy bevándorló, dühös brit férfiak országszerte utcai tüntetéseket szerveztek, mire válaszul az erőszakos migránsbandák sorozatos ellendemonstrációba kezdtek. A felek késekkel, botokkal, fejszékkel, kövekkel és egyéb tereptárgyakkal estek egymásnak a brit városokban, nem sokkal később a rendőrség is beszállt a zavargásokba. Southportban egy mecset is ostrom alá került.

 

Földi pokol az utcákon

A közösségi oldalakon közzétett felvételeken látható, hogy több száz ember tombolt Sunderland belvárosában, a migránsbandák és a bevándorlásellenes csoportok estek egymásnak. Rendőrökre támadtak, és több autót felgyújtottak.

A rohamrendőrséget is bevetették az angliai Stoke-on-Trentben, miután több százan tüntettek a southporti támadások miatt. Stoke-on-Trent belvárosában a tüntetők pirotechnikai eszközökkel támadtak a rendőrökre, mások éles fegyvereket is bevetettek.

Blackburn utcáin a migránsok úgy masíroztak végig, mintha háborúba mennének, közben pedig Allahot dicsőítették.

A közparkokban eluralkodott a pánik, amikor a járókelők meglátták, hogy kardokkal, késekkel és fejszékkel felfegyverkezett migránsok őrjöngenek a közelben.


 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek