Fanatikus Ukrajna-párti merénylő akarta megölni Donald Trumpot

KÜLFÖLD
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.10.
Módosítva: 2024.07.13.

Újabb párt csatlakozott a Patriótákhoz

Már 84 tagjuk van!

A cseh Eskütétel-Motorosok önmaguknak (Prísaha-Motoristé sobe) pártkoalíció két európai parlamenti (EP-) képviselője a Patrióták Európáért-frakcióhoz csatlakozik – jelentette be egyikük, Filip Turek szerdán prágai sajtótájékoztatóján.

Turek szerint döntésüket az értékrendjük alapján hozták meg. A két képviselő a Patrióták Európáért, valamint az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) között mérlegelve választott.

„A patrióták értékei egybeesnek pártjaink értékeivel: kritikusan viszonyulnak a zöldmgállapodáshoz, támogatják a nemzetállamok szuverenitásának fenntartását, ellenzik az Európai Unió föderalizálását, és éles álláspontjuk van a migráció kérdésében is” – mondta Turek, a Motorosok önmaguknak elnöke.

Úgy vélte: nem volt semmi értelme, hogy betolakodjanak az ECR soraiba, ahol nem volt érdeklődés irántuk, ráadásul a legerősebb cseh kormánypárt, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) is jelezte feléjük, hogy megakadályozza csatlakozásukat.

A Patrióták Európáért frakciójába ül a legnagyobb cseh ellenzéki erő, az Elégedetlen Polgárok Szövetsége (ANO) is. A frakciónak jelenleg 84 képviselője van, az ECR-nek 78.

Petr Fiala cseh kormányfő, az ODS elnöke hétfőn élesen bírálta a Patrióták Európáért-frakciót, mely szerinte tudatosan vagy tudattalanul Oroszország érdekeit szolgálja, s ezzel veszélyezteti Európa biztonságát és szabadságát. Andrej Babis, volt cseh kormányfő, az ANO elnöke visszautasította Fiala kijelentéseit, és beteges hazudozónak nevezte a miniszterelnököt.

Mint ismert hétfőn alakult meg a Patrióták Európáért EP-frakciója. A tömörülés 12 európai tagállam 84 képviselőjét foglalja magában, ezzel pedig a harmadik legnagyobb frakció jelenleg az EU-ban. A frakció elnökévé a francia Jordan Bardellát, a Nemzeti Tömörülés képviselőjét választották, az első alelnök pedig a fideszes Gál Kinga lett. A Patrióták Európáért-frakció célja, hogy változást hozzon az európai uniós politikában.

Orbán Viktor miniszterelnök június 30-án Bécsben jelentette be, hogy Herbert Kickllel az Osztrák Szabadságpárt elnökével és Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel, az ANO párt elnökével Patrióták Európáért néven új képviselőcsoportot alakítanak. Több európai jobboldali párt azonnal jelezte érdeklődését a frakciószövetség iránt. Ilyen volt a portugál Chega párt, a spanyol VOX, majd a holland Szabadságpárt, a Dán Néppárt és a jobboldali Flamand Érdek nevű belgiumi párt is.

A Marine Le Pen vezette francia Nemzeti Tömörülés is jelezte csatlakozási szándékát, majd nem sokkal később Matteo Salvini, az olasz jobboldali Liga vezetője is közölte: belép a Patrióták Európáért-frakcióba.

Az az elképzelés, hogy a Patrióták Európáért Putyin-barát, külső elemzőktől ered – jelentette ki Giorgia Meloni olasz kormányfő, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsalád elnöke az új európai parlamenti pártcsoport megszületését kommentálva kedden.

Giorgia Meloni úgy vélte, nem felel meg a valóságnak a „megfigyelőktől” származó kijelentés, miszerint a Patrióták Európáért egy olyan csoport, amely közel áll Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz.

Az ECR és egyben az olasz jobboldali kormánypárt elnökének ez volt az első kommentárja az Európai Parlamentben (EP) hétfőn megalakult új pártcsaláddal kapcsolatban.

A Patrióták Európáért megelőzte az ECR-t, amely létszámát tekintve így a harmadikról a negyedik helyre szorult vissza az EP-pártcsoportok sorában. Az ECR-ből a Patrióták Európáérthoz csatlakozott a spanyol Vox, és Giorgia Meloni kormányszövetségese, a Matteo Salvini vezette Liga is az új európai formáció tagja lett.

Giorgia Meloni azoknak az újságíróknak nyilatkozott, akik elkísérték őt a NATO kedden kezdődő washingtoni csúcstalálkozójára, amelyen Orbán Viktor magyar miniszterelnök, a Patrióták Európáért egyik alapítója is jelen van.

Az olasz kormányfő úgy vélte, hogy „túl egyszerű” az elemzőknek az az olvasata is, miszerint a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés (RN) francia párt elveszítette a választásokat. „Senki sem hirdethet győzelmet: a három politikai front közül egyik sem tud önállóan kormányozni” – mondta Meloni.

Hozzátette, hogy számos más európai tagállammal ellentétben most Olaszország az a tagállam, ahol stabil a kormányzás, miközben korábban pont fordított volt a helyzet.

A NATO-csúccsal kapcsolatban Giorgia Meloni hangsúlyozta, hogy a szövetségnek „egységet és a változó világhoz való alkalmazkodási képességét” kell felmutatni. Úgy vélte, a Kijevben lebombázott gyermekkórház bizonyítja „az igazi akaratot a békés megoldás keresését hirdető orosz propagandához képest. Amikor ilyen erőteljes támadás éri a civil lakosságot, és gyerekeket vesznek célpontba, teljesen más üzenet érkezik”.

Történelmi jelentőségűnek tartja a Patrióták Európáért európai parlamenti (EP-) frakció megalakulását az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója, aki erről a közmédiának hétfőn úgy fogalmazott: a patrióták a kezükbe vették a sorsukat.

Kovács István az M1-en kiemelte: a hétfőn megalakult frakció jelenleg a harmadik legnagyobb az EP-ben, de várakozásai szerint fognak még csatlakozni hozzájuk.

Nem irreális az alapítók által megfogalmazott célkitűzés, hogy átformálják Európát, és felrázzák abból a válságból az Európai Parlamentet, amelyben évtizedek óta van

– tette hozzá.

Kovács István azt mondta: érezhető, hogy vannak olyan baloldali globális részei a médiának, amelyek megpróbálják a szélsőjobboldali, szélsőséges jelzőt ráhúzni a frissen megalakult képviselőcsoportra. Azonban képviselői számánál és erejénél fogva is megkerülhetetlen lesz a frakció az EP-ben, ha jól sáfárkodik a politikai tőkéjével – fogalmazott.

Az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója szerint

ez csábító lehet a még más frakcióban ülőknek, akik azt fogják látni, hogy míg más politikai erők hanyatlanak, addig itt egy vitális, cselekvőképes közösség van.

Jorge Buxadé, a spanyol Vox európai parlamenti listavezetője, António Tanger Correa, a portugál Chega európai parlamenti listavezetője, Harald Vilimsky, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai parlamenti listavezetője, Gál Kinga, a Patrióták Európáért európai parlamenti frakció alelnöke, a Fidesz európai parlamenti képviselője, Jean-Paul Garraud, a francia Nemzeti Tömörülés EP-képviselője (b-j) a Patrióták Európáért pártcsoport EP-frakciójának alakuló ülése után tartott sajtótájékoztatón az Európai Parlament brüsszeli épületében 2024. július 8-án (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

Kitért arra is, hogy az EP-ben betöltött tisztségekről még korai beszélni, azon kell dolgozni minden nap, hogy egyre nagyobb befolyással bírjanak a frakció képviselői az európai parlamentben, és a lehető legerősebb pozíciókat szerezzék meg.

No gender, no migration, no war

Kovács István kiemelte, hogy a főbb kérdésekben a frakció álláspontja teljesen egyértelmű: „nemet mondanak a genderre, nemet mondanak a migrációra és nemet mondanak a háborúra” az itt levő politikai erők. Ahogy közülük többen is hangsúlyozták a hétfői sajtótájékoztatón: bárkivel készek együttműködni, akik osztják álláspontjukat – jelentette ki.

Hozzáfűzte: mivel nem ideológiai dogmák kötik őket, hanem megfogalmazott céljaikat kell elérniük, ezért bárki, aki osztja ezeket a célkitűzéseket, tárt karokra fog találni. Emellett a szavazásokon is köthetnek alkalmi szövetségeket.

Kovács István azt mondta: az elmúlt években a néppárt és a szocialisták közt köttetett nagykoalícióról – amelybe később bevették a liberálisokat és a zöldeket is – nyilvánvalóvá vált, hogy tévút.

A válságokban, amelyekben helyt kellett volna állnia az EU-nak, egytől egyig csődöt mondott az EP.

Legyen szó akár a 2008-ban indult pénzügyi válságról, akár a 2015-ben kezdődött migrációs válságról, a koronavírus-járványról vagy a háborúról, a nagykoalíció elégtelenre vizsgázott az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója szerint.

A nagykoalíció vezetői nem érdekeltek másban, csak hatalmuk megszilárdításában. Ezen kell változtani – emelte ki, jelezve: most minden adott ahhoz, hogy valódi átütő erőt tudjon képviselni a Patrióták Európáért frakció.

Rámutatott:

a jobboldal erősödött meg hétfőn, és az, hogy hány frakció van, mellékes.

A lényegnek azt nevezte, hogy számszerűen többen vannak a jobboldali patrióta, szuverenista képviselők, mint voltak korábban, és nagyobb erőt képviselnek majd az EP-ben.

Szükség is lesz rá, mert a kihívások, amelyekkel szembe kell néznie az EU-nak, napról napra súlyosabbak – hangsúlyozta. Hozzátette: az ukrajnai háború napról napra közelebb kerül ahhoz a ponthoz, amikor európai katonákat akarnak a frontra vezényelni, és az EP-nek nem főszerepet kell játszani ebben a folyamatban, hanem a gátját kellene képeznie.

Kovács István közölte:

a választópolgárok az európai parlamenti választásokon egyértelmű üzenetet fogalmaztak meg, amelyet a nagykoalíció „elszabotált”, megadva a „végső löketet” az új frakció megalapításához.

Ennek emblematikus figurája Orbán Viktor, aki életre hívta a kezdeményezést. Az az irányvonal, amelyet a magyar miniszterelnök képvisel, irányt tud mutatni az egész frakciónak – zárta szavait az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója.

A hétfőn Brüsszelben megalakult Patrióták Európáért pártcsoporthoz a Fidesz 10 képviselője mellett a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) 1, a francia Nemzeti Tömörülés 30, a cseh ANO részéről 7, az ugyancsak cseh Eskü és Motorosok részéről 2, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) részéről 6, belga Vlaams Belang (Flamand érdek) részéről 3, az olasz Liga részéről 8, a holland Szabadságpárt (PVV) részéről 6, a spanyol VOX részéről 6, a portugál Chega részéről 2, a Dán Néppárt részéről 1, a görög Logika hangja részéről 1, a lett Lettország az első részéről szintén 1 képviselő csatlakozott.


 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek