POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.28.

Újabb iskolát ért légicsapás Gázában

Újabb iskolaépületet ért izraeli légitámadás a Gázai övezetben: legkevesebb harminc ember életét vesztette az övezet középső részén lévő Deir al-Balahban – közölték szombaton a palesztin egészségügyi hatóságok. Az izraeli hadsereg állítása szerint az épületben a Hamász palesztin szélsőséges szervezet parancsnokságának egyik központja működött.

A halálos áldozatok között 15 gyerek és 9 nő van – közölte Hamász kommunikációs hivatala. Palesztin hatósági közlések szerint a támadásban további mintegy száz ember megsebesült.

„A Gázai övezet középső részén található Khadija iskolában a Hamász parancsnoki és irányítási központja működött” – írta közleményében az izraeli hadsereg. Az épületet fegyverraktárnak és támadások indítására használta a szervezet – tették hozzá, kiemelve, hogy a lakosságot még a támadás előtt figyelmeztették. Legutóbb június 6-án ért légicsapás iskolaépületet, az ENSZ gázai segélyszervezete, az UNRWA közlése szerint ebben több mint harminc palesztin vesztette életét, köztük legalább 27 civil.

Hán-Júniszban szombati palesztin médiajelentések szerint legkevesebb 14 ember halt meg különböző izraeli támadásokban. Az izraeli hadsereg felszólította a palesztin lakosságot, hogy hagyják el Hán-Júnisz déli területeit, és költözzenek át a Gázai övezet déli részén felállított humanitárius övezet területére, Al-Mavaszira – áll a katonai közleményben. Az izraeli hadsereg kiemelte, hogy többféle médiumon keresztül is tájékoztatta a lakosságot az evakuálásról.

A gázai egészségügyi minisztérium állítása szerint a háborúnak már legkevesebb 39 258 palesztin áldozata van, 90 589-en megsebesültek.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a Hamász palesztin szervezet teljes megsemmisítését tartja a Gázai övezetbeli tűzszünet egyik legfontosabb előfeltételének, de ez a feladat irreális – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki malajziai látogatását követően nyilatkozott újságíróknak.

A politikus szavait vasárnap idézte az orosz TASZSZ hírügynökség. Lavrov kifejtette: „Egyelőre nincs kilátás a vérontás befejezésére. Az izraeli miniszterelnök, Benjámin Netanjahu a tűzszüneti felhívásokra azt válaszolta, addig nem hagyja abba (a támadásokat), amíg teljesen el nem pusztítja a Hamászt. Véleményem szerint – és ezt az álláspontot sok kollégám is osztja – irreális feladat teljesen elpusztítani egy létező szervezetet, amely elegendő lehetőséggel és támogatással rendelkezik, többek között a muzulmán világban is”.

Az orosz külügyi tárcavezető felhívta a figyelmet arra, hogy egyes országok új kompromisszumos javaslatokat próbálnak kidolgozni, amelyek az erőszak fokozatos megszüntetését irányozzák elő, „tekintettel arra, hogy Izrael elutasítja az azonnali tűzszünetet”.

Egyes arab országok, Egyiptom, Katar együtt az amerikaiakkal, valamint az izraeliekkel folytatnak találkozókat. A palesztinok sincsenek kizárva a folyamatból, amely végső soron a sorsukat hivatott meghatározni. Ebben a helyzetben Oroszország továbbra is segíteni fogja a palesztin egység helyreállítását – hangsúlyozta Szergej Lavrov.

Tizenegy gyermek meghalt, mintegy harmincan pedig megsebesültek, amikor szombaton rakétatalálat ért egy futballpályát az Izrael által megszállt Golán-fennsíkon – közölte a Magen David Amon (MDA) izraeli országos mentőszolgálat.

Előzőleg az izraeli 13. Csatorna még kilenc ember haláláról számolt be.

Az izraeli mentőszolgálat korábban azt közölte, hogy kilenc ember életveszélyesen megsebesült, amikor egy Libanonból kilőtt rakéta becsapódott Madzsdel Samsz drúz falu futballpályájába. Mintegy harmincan megsebesültek, hatuknak súlyos az állapota.

Ez a legsúlyosabb Izrael elleni támadás október 7. óta – közölte David Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője.

Izraeli katonai vezetők a Hezbollahnak tulajdonították a támadást, amelynek igen hatékony rakétái vannak.

A libanoni síita fegyveres mozgalom tagadta, hogy megtámadta volna Madzsdel Samszot, ugyanakkor hét másik, Észak-Izrael elleni támadást magára vállalt.

Előzőleg szombaton egy izraeli légicsapásban négy fegyveres halt meg a dél-libanoni Kfarkilában. Libanoni biztonsági vezetők szerint az áldozatok különböző fegyveres csoportok tagjai voltak, legalább egyikük az Irán támogatását élvező síita Hezbollahé.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy a harci gépe egy, a Hezbollahhoz tartozó katonai létesítményt vett célba, miután látta egy fegyveres sejt tagjait belépni az épületbe.

Az Egyesült Államokban tartózkodó Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő utasítást adott a látogatás lerövidítésére és a lehető legrövidebb időn belüli visszatérésre – közölte a miniszterelnök hivatala.

A miniszterelnök kijelentette, hogy Izrael nem fogja válasz nélkül hagyni a támadást, és a Hezbollah „minden korábbinál nagy árat fog fizetni” a Golán-fennsík elleni támadásért.

A tragédia után Joav Gallant védelmi miniszter tanácskozást tartott a hadsereg vezérkari főnökével, Herzi Halevi altábornaggyal és más magas rangú katonai vezetőkkel.

Jichák Hercog izraeli elnök elítélte a támadást, és bírálta, hogy „a Hezbollah terroristái gyermekeket gyilkoltak meg kegyetlenül, akiknek mindössze annyi volt a bűnük, hogy elmentek futballozni”.

„Semmi kétség, hogy a Hezbollah átlépte a tiltott vonalat” – figyelmeztetett az izraeli 12. Csatorna televíziónak adott interjúban Izrael Katz külügyminiszter.

A libanoni kormány elítélt minden, polgári személyek elleni támadást, és felszólította a feleket az ellenségeskedések beszüntetésére minden fronton.

„A civilek elleni támadás a nemzetközi jog nyilvánvaló megsértése, és ellentmond az emberiesség elveinek” – szögezte le közleményében a bejrúti kormány az NNA libanoni állami hírügynökség szerint.

Az ENSZ Libanoni Békefenntartó Missziója (UNIFIL) közölte, hogy a feszültségek csökkentése érdekében kapcsolatban áll a felekkel.

Az izraeli légierő Libanonban több helyszínen, kiterjedt légicsapásokkal felelt a Hezbollah libanoni síita szélsőséges szervezet szombati, tizenkét halálos áldozatot követelő rakétatámadására – jelentette a katonai rádió vasárnap reggel.

Az izraeli hadsereg (IDF) vasárnap a Hezbollah több célpontjára csapott le, az ország keleti részén fekvő Baalbek településtől nyugatra, Libanon mélyén is, nem csak az izraeli határ szomszédságában, Dél-Libanonban – jelentette az IDF szóvivője.

A kitűzött célpontok között fegyverraktárak és a terrorista infrastruktúra építményei szerepeltek Csabriha, Bordzs el-Csmali, el-Bika, Kfarkela, Rab-el-Talatín, Hiam és Tair Harfa térségében.

Az éjszakai rakétatámadások azonban még nem a Herci Halevy vezérkari főnök megígérte súlyos válaszlépést jelentik, annak meghatározásával megvárják az egyesült államokbeli látogatásáról visszatérő Benjámin Netanjahu miniszterelnököt, majd a vezetésével összeülő biztonságpolitikai kabinet döntéseit.

Szombaton kora este egy Libanonból kilőtt rakéta csapódott be a Golán-fennsíkon fekvő Madzsdel Samsz nevű drúz falu közepén elhelyezkedő futballpályára, amely megölt tizenkét, tíz és húsz év közötti gyermeket és tizenévest, és megsebesítette a helyi ifjúsági meccs további harmincnyolc résztvevőjét, játékosokat és nézőket.

Az IDF szakértői megállapították, hogy a támadást Falak 1-es, legalább ötven kilogramm robbanóanyagot hordozó, iráni gyártmányú rakétával hajtották végre, amely Libanonban csak a Hezbollah birtokában van.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek