POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.15.

Szeptemberig letartózatásban az MSZP-s politikus

Százmilliós korrupcióval gyanúsítja az ügyészség.

Szeptemberig börtönben marad az óbudai korrupciós botrány kulcsfigurája, a baloldal fontos háttérembere, P. Gábor – tudta meg a Magyar Nemzet. A III. kerületi kenőpénzes ügynek eddig tíz gyanúsítottja van, köztük az óbudai alpolgármester, akit százmilliós korrupcióval gyanúsít az ügyészség.

 

 

Karácsony Gergely főpolgármester és Kiss László óbudai polgármester

Még hónapokig rácsok mögött marad a baloldal egyik bizalmi háttérembere, P. Gábor és egy társa, miután a bíróság szeptemberig meghosszabbította a letartóztatásukat – értesült lapunk.

Milliók papírzacskóban

Mindkét személy az óbudai korrupciós botrány miatt került a hatóságok célkeresztjébe. Az ügy hátteréről 2021-ben Anonymous számolt be több alkalommal. Az álarcos alak által közzétett anyagok közül a „legütősebb” az volt, amikor egy rejtett kamerával készített felvételen az látszik, hogy a baloldal egyik fontos háttérembere, P. Gábor és egy ismeretlen személy egy autóban ülve több millió forint feltételezhetően kenőpénzzel számolt el. 

A felvételeken jól látható, ahogyan az összegeket papírzacskóba tették. Az álarcos alak tájékoztatása szerint a III. kerületi önkormányzat megbízásaiból visszaosztott pénzről volt szó. 

Óbuda alpolgármesterénél is landolhatott kenőpénz

Az első gyanúsítottakat – köztük P. Gábort – március elején fogták el. Akkor annyit lehetett tudni a gyanúsításról, hogy egy férfi a kft.-jén keresztül szolgáltatások nyújtására, illetve eszközbeszerzésekre fiktív szerződéseket kötött a Budapest Főváros III. Kerület – Óbuda-Békásmegyer Önkormányzattal, illetve az egyik gyanúsított társa által kijelölt két gazdasági társasággal. 

A gyanúsítottak a fiktív szerződések ellenértékeként beérkezett pénzösszegeket készpénzben felvették, és korrupciós célokra fordították.

Nem kellett rá sokat várni, és az is kiderült (legalábbis a gyanú szintjén), hogy kikhez került a pénzek egy jelentős része. Ugyanis néhány hete őrizetbe vették, majd letartóztatták a minősített vesztegetéssel gyanúsított Czeglédy Gergőt, Óbuda MSZP-s alpolgármesterét és egy bizalmasát, velük együtt a botránynak összesen már tíz gyanúsítottja van. A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) az alpolgármestert azzal gyanúsítja, hogy százmillió forintnyi kenőpénzt fogadott el, hogy biztosítsa egy reklámcég plakátjainak elhelyezését Óbudán. A vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezésére fiktív szerződéseket kötöttek. 

 

Kiss László polgármester is bajba kerülhet?

Korábban megírtuk azt is, az alpolgármesterhez úgy jutottak el a nyomozó ügyészek, hogy a gyanúsítottak közül valaki megszólalt és terhelő vallomást tett Czeglédy Gergőre. Mindezt csak erősíti, hogy az ügy egyik terheltje az óbudai alpolgármester elfogásával egy időben szabadult a börtönből

Az már csak hab a tortán, hogy Kiss László polgármester is gyanúba keveredett. Az ügy egyik szereplője ugyanis azt vallotta, hogy a fiktív szerződések ellenértékeként beérkezett, készpénzben felvett pénzösszegekből Kiss László polgármesternek is adni kellett. 

Azt persze az ügyészek nyilván vizsgálják, hogy itt klasszikus befolyással üzérkedéssel van-e dolguk, azaz Kissre csak hivatkoztak a bűnözők, ám valójában a pénzt ők tették zsebre, vagy pedig korrumpálták a DK-s polgármestert. Amennyiben utóbbi bizonyosodik be, úgy Kiss László is az alpolgármestere sorsára juthat. 

Czeglédy Gergő még mindig alpolgármester Óbudán, egy vallomás szerint Kiss László polgármester is érintett lehet

A helyi Fidesz szerint Czeglédynek le kellene mondania pozíciójáról.

 

Budapest, 2023. június 3.
Az 1906-ban épült Városháza, Polgármesteri Hivatal Óbudán a Fõ téren. Mellette jobbra a Szindbád Közösségi Iroda és Rendezvénytérnek is helyet adó lakóépület.
MTVA/Bizományosi: Róka László 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Fotó: MTVA/Róka László

„Ideje lenne, ha Czeglédy Gergő vállalná a felelősséget és lemondana alpolgármesteri posztjáról” – mondta el a Metropolnak Gyepes Ádám. Az óbudai fideszes önkormányzati képviselő úgy értesült a hírekből, hogy egyre többen kötnek vádalkut az óbudai korrupciógyanús ügy vádlottai közül, az egyik gyanúsított vallomása alapján pedig Kiss László polgármester is érintett lehet az ügyben.

 A Központi Nyomozó Főügyészség vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés és más bűncselekmények gyanújával folytat nyomozást, az óbudai önkormányzatnál többször is járt.

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) eddig tíz személyt hallgatott ki gyanúsítottként a nagy port kavaró korrupciós, vélhetően önkormányzati pénzek visszaosztásáról is szóló botrány miatt. Legutóbb Czeglédy Gergőt, Óbuda alpolgármesterét tartóztatta le a hatóság. A vesztegetéssel vádolt baloldali politikus sorsáról a napokban döntött a hatóság. A másodfokú bíróság helyben hagyta a Budai Központi Kerületi Bíróság korábbi végzését, így továbbra is letartóztatásban marad társával együtt. 

A KNYF az alpolgármestert egyébként azzal gyanúsítja, hogy százmillió forintnyi kenőpénzt fogadott el azért, hogy biztosítsa egy reklámcég plakátjainak elhelyezését Óbudán. A vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezésére fiktív szerződéseket kötöttek. 

Gyepes Ádám fideszes képviselő a lapnak elmondta:

Szintén ő vezette 2022-ben Szabó Tímea kampányát, amikor kábítószerből származó pénzekről számolt be a sajtó és Szabó botránya a nyomozóhatóságok látókörébe került.

Mindennek ellenére, Kiss László polgármester továbbra is körömszakadtáig ragaszkodik bukott alpolgármesteréhez, akit már Karácsony Gergely főpolgármester is felmentett fővárosi pozíciójából, a BKK felügyelőbizottságából. 

Lassan fél éve tart a III. kerület történetének legnagyobb korrupciós botránya, az önkormányzat hivatalos lapja – amelyet az óbudaiak pénzéből finanszíroznak –, mégsem adott tájékoztatást az itt élőknek arról, hogy miért tartóztatták le a kerület egyik választott vezetőjét, hogy milyen bűncselekmények miatt folyik a nyomozás az önkormányzatot érintően és hogy Kiss László polgármester mit kíván tenni annak érdekében, hogy helyreállítsa Óbuda-Békásmegyer becsületét

– mondta a Metropolnak Gyepes Ádám.

Egyik bűntársa buktathatta le az óbudai alpolgármestert?

Egy terhelő vallomás vezethetett el Óbuda alpolgármesteréhez, akit minősített vesztegetéssel gyanúsított meg a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) – tudta meg korábban a Magyar Nemzet. Czeglédy Gergőt és egyik társát néhány napja vették őrizetbe, majd tartóztatták le, de velük együtt a III. kerületet megrázó korrupciós ügynek tíz gyanúsítottja van.

Egyre több információ lát napvilágot az óbudai korrupciós botrányról, amelynek szálai több évvel ezelőttre nyúlnak vissza: az ügy hátteréről 2021-ben még Anonymous számolt be több alkalommal. Az álarcos alak által közzétett anyagok közül a „legütősebb” az volt, amikor egy rejtett kamerával készített felvételen az látszik, hogy a baloldal egyik fontos háttérembere, P. Gábor és egy ismeretlen személy egy autóban ülve több millió forint – feltételezhetően – kenőpénzzel számol el. A felvételeken jól látható, ahogyan az összegeket papírzacskóba tették. Az álarcos alak tájékoztatása szerint a III. kerületi önkormányzat megbízásaiból visszaosztott pénzről volt szó.

A hatóság nyomozni kezdett, az első gyanúsítottakat – köztük P. Gábort – március elején fogták el. Három embert közülük letartóztattak, egy személy bűnügyi felügyeletbe került, míg egy társuk szabadlábon védekezhetett. Akkor annyit lehetett tudni a gyanúsításról, hogy egy férfi a kft.-jén keresztül szolgáltatások nyújtására, illetve eszközbeszerzésekre fiktív szerződéseket kötött a Budapest Főváros III. Kerület – Óbuda-Békásmegyer Önkormányzattal, illetve az egyik gyanúsított-társa által kijelölt két gazdasági társasággal. A gyanúsítottak a fiktív szerződések ellenértékeként beérkezett összegeket készpénzben felvették és korrupciós célokra fordították.

Lapunk már az első elfogások után arról írt, hogy a nyomozás akár politikusokig is elérhet, ha bebizonyosodik, hogy részesültek a kenőpénzekből.

Minderre pár hónappal később sor is került, hiszen napokkal ezelőtt őrizetbe vették, majd letartóztatták a minősített vesztegetéssel gyanúsított Czeglédy Gergőt, Óbuda MSZP-s alpolgármesterét és egy társát, de rajtuk kívül a botránynak összesen már tíz gyanúsítottja van. A KNYF az alpolgármestert azzal gyanúsítja, hogy százmillió forintnyi kenőpénzt fogadott el, hogy biztosítsa egy reklámcég plakátjainak elhelyezését Óbudán. A vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezésére fiktív szerződéseket kötöttek. 
 

Egy alku buktathatta le az alpolgármestert?

Információink szerint az alpolgármesterhez úgy jutottak el a nyomozó ügyészek, hogy a gyanúsítottak közül valaki megszólalt és terhelő vallomást tett Czeglédy Gergőre. Mindez nem lenne meglepő, hiszen a nyomozás során bármikor alkut köthetnek a gyanúsítottak kisebb büntetés kiszabása vagy a teljes felelősségre vonástól való mentesülés reményében.

Úgy tudjuk, az érintettek körében az alpolgármester elfogása után azonnal elterjedt, hogy a még márciusban letartóztatott személyek közül szólalhatott meg valaki a szabadulás reményében. A főügyészség ugyanakkor a nyomozás érdekeire tekintettel nem árulta el lapunknak, hogy megszüntették-e bárkinek is a letartóztatását a júliusi határidő lejárta előtt.
 

Kiss László polgármesterre is vallott egy érintett

Ami még izgalmasabbá teszi a történetet, hogy a PestiSrácok.hu korábbi információi szerint Kiss László polgármester is gyanúba keveredett. Az ügy egyik szereplője ugyanis azt vallotta, hogy a fiktív szerződések ellenértékeként beérkezett, készpénzben felvett összegekből Kiss László polgármesternek is adni kellett. 

Azt persze az ügyészek nyilván vizsgálják, hogy itt egy klasszikus befolyással üzérkedéssel van-e dolguk, azaz Kissre csak hivatkoztak a bűnözők, ám valójában a pénzt ők tették zsebre, vagy pedig korrumpálták a DK-s polgármestert. Amennyiben utóbbi bizonyosodik be, úgy Kiss László is az alpolgármestere sorsára juthat.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek