POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.06.
Módosítva: 2024.07.06.

Nicolas Sarkozy volt francia elnök dicsérte Orbán Viktor békemisszióját

Brüsszelben a fejüket vakarják.

Helyesen cselekszik a magyar miniszterelnök – mondta Nicolas Sarkozy a Mandinernek Orbán Viktor moszkvai útjáról. A volt francia elnök kiemelte: a békéhez vezető út első lépése, hogy helyre kell állítani a kommunikációs csatornákat, az orosz–ukrán háborúnak ugyanis nincs katonai megoldása. Közben Josep Borrell uniós külügyi főképviselő azt közölte, hogy Orbán Viktor nem az EU-t képviseli a tárgyaláson. Megszólalt a NATO-főtitkár is. Jens Stoltenberg azt mondta: a magyar miniszterelnök  tájékoztatta a szövetséget moszkvai látogatásáról.

Az orosz–ukrán háború kitörése előtt, 2022 februárjában járt legutóbb Orbán Viktor Moszkvában. Akkor mintegy öt órán keresztül tárgyalt Vlagyimir Putyinnal. Szóba került a gázszállítás, a paksi bővítés, valamint az orosz–ukrán konfliktus is.

A kormányfő a moszkvai látogatást békemissziónak nevezte, mert mint fogalmazott: az Európai Unió egyetlen vezetője sem akar háborút.

A magyar miniszterelnök azóta nem utazott Oroszországba, az orosz elnökkel azonban találkozott. Tavaly ősszel ugyanis mindketten részt vettek az Egy övezet, egy út fórumon Pekingben, ahol tárgyaltak is egymással – hangzott el az M1 Híradójában.

A mostani találkozó 2009 óta a 14. volt Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin között. A magyar kormányfő mindössze néhány nappal azután érkezett meg Moszkvába, hogy Kijevben Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozott. A mostani, újabb békemisszióra Európa-szerte kiemelten figyeltek. A brüsszeli politikusok láthatóan nem örültek a látogatásnak.

Orbán Viktor miniszterelnök nem kapott felhatalmazást az Európai Tanácstól arra, hogy Moszkvába látogasson – jelentette ki az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Josep Borrell hozzátette, a magyar miniszterelnök semmilyen formában sem képviseli az EU-t.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen pedig közösségi oldalán reagált. Azt írta:

a kiengesztelés nem állítja meg Putyint. Csak az egység és az elszántság fogja kikövezni az utat egy átfogó, igazságos és tartós békéhez Ukrajnában.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár más hangot ütött meg. Azt mondta: Orbán Viktor tájékoztatta a katonai szövetséget moszkvai látogatásáról. A főtitkár ugyanakkor emlékeztetett: Magyarország minden NATO-kötelezettségének eleget tesz és számos olyan nyilatkozat elfogadását támogatta, amely elítéli Oroszország ukrajnai invázióját.

Jens Stoltenberg emlékeztetett, hogy júniusi budapesti látogatásakor a NATO elfogadta Magyarország álláspontját, miszerint nem kíván részt venni az Ukrajnának nyújtandó katonai és pénzügyi támogatásban, ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy nem blokkolja az erre irányuló NATO-erőfeszítéseket.

Közben többen egyértelműen kiálltak a magyar miniszterelnök mellett. Sebastian Kurz volt osztrák kancellár a Mandinernek azt mondta:

Orbán Viktor erőfeszítései lehetőséget kínálnak arra, hogy elindulhassunk a jó irányba. Kiemelte: meg kell állítani a vérontást, és tárgyalóasztalhoz kell ülni.

Helyesen cselekszik a magyar miniszterelnök – ezt pedig Nicolas Sarkozy mondta a Mandinernek. A korábbi francia államfő szerint a békéhez vezető út első lépése, hogy helyre kell állítani a kommunikációs csatornákat. Úgy fogalmazott: az orosz–ukrán háborúnak nincs katonai megoldása. Békét pusztán diplomáciai tárgyalások útján lehet elérni.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erőfeszítései lehetőséget kínálnak arra, hogy elindulhassunk a jó irányba – nyilatkozta Sebastian Kurz volt osztrák kancellár a Mandinernek pénteken.

A portál azt írta: a korábbi osztrák kancellár szerint meg kell állítani a vérontást és tárgyalóasztalhoz kell ülni.

Emlékeztettek: Orbán Viktor a hét elején Kijevbe látogatott, hogy egy békejavaslatról egyeztessen Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Pénteken pedig Moszkvába utazott, hogy tárgyalást folytasson Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

A kormányfő ukrajnai és oroszországi békemissziójával kapcsolatban a Mandiner megkereste Sebastian Kurzot, aki 2017-2019, illetve 2020-2021 között volt Ausztria kancellárja.

Válaszában Sebastian Kurz kiemelte, hogy az Ukrajna elleni „agresszív orosz háború hihetetlen szenvedést hozott”. Úgy folytatta:

elsődleges célnak „a vérontás befejezésének és a tárgyalásokhoz való visszatérésnek kell lennie”.

Álláspontja szerint ezt csak diplomáciai úton és nyílt kommunikáción keresztül lehet elérni. „Orbán Viktor és a magyar elnökség erőfeszítései lehetőséget kínálnak arra, hogy tehessünk egy lépést a jó irányba, de végső soron a harcoló feleknek kell megoldást találniuk” – közölte Sebastian Kurz.

A magyar miniszterelnök régóta jó kapcsolatot ápol az osztrák konzervatív politikussal – olvasható a cikkben, amelyben felidézték, hogy Sebastian Kurz a korábban a Mandinernek adott interjújában kifejtette: politikai pályafutása során mindig jól együtt tudott működni Magyarországgal.

Hangsúlyozta, hogy jó személyes kapcsolatok fűzik Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterhez és Orbán Viktorhoz is, illetve sok más magyar kormánytaghoz.

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti – hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.

A kormányfő elmondta, hogy pénteken 14. alkalommal folytatott megbeszélést Oroszország elnökével. Úgy fogalmazott: a találkozó különös jelentőségét az adta, hogy háborús időben történt, „egy olyan pillanatban, amikor Európának nagy szüksége van a békére”.

Orbán Viktor közölte: a találkozón elmondta az orosz elnöknek, hogy az elmúlt évtizedek kivételes európai fejlődésének alapját a béke adta.

„Most viszont két és fél éve a háború árnyékában élünk Európában, és ez rendkívüli nehézséget okoz Európa számára” – tette hozzá.

„Nem érezzük magunkat biztonságban, látjuk a pusztítás és a szenvedés képeit, és ez a háború most már a gazdasági fejlődés megtörésében és versenyképességünk visszaesésében is jelentkezik” – állapította meg.

A miniszterelnök szavai szerint az elmúlt két és fél évben azt tanultuk meg, hogy dialógus nélkül és diplomáciai csatornák nélkül nem tudjuk elérni a békét.

„Mert a béke nem magától lesz, hanem meg kell teremteni, azért dolgozni kell” – hangsúlyozta, hozzátéve: Európának békére van szüksége.

Ennek módozatait tárgyalta meg a találkozón az orosz elnökkel, azt akarta megtudni, hogy merre van a békéhez vezető legrövidebb út – mondta.

A miniszterelnök közölte: három kérdésben szerette volna hallani az orosz elnök álláspontját. Elsőként arról kérdezte, hogy mit gondol az asztalon lévő béketervekről és a béketárgyalási formátumról. Másodsorban arra volt kíváncsi, hogy mit gondol a tűzszünet és a béketárgyalás viszonyáról, „lehetséges-e hamarabb tűzszünet, mint béketárgyalás?” Kíváncsi volt továbbá az orosz elnök véleményére a háború utáni európai biztonsági rendszerre vonatkozóan – sorolta a magyar kormányfő.

Orbán Viktor kijelentette:

hálás az orosz elnöknek a nyílt és őszinte megbeszélésért.

Kitért arra is, hogy az elmúlt két és fél év során „fogytak és alig maradtak olyanok”, akik mindkét háborúzó féllel tudnak beszélni. Magyarország a nagyon kevesek egyike – mutatott rá, hozzátéve: ezért járt a héten Kijevben és ezért van most Moszkvában.

„Megtapasztaltam, hogy az álláspontok messze vannak egymástól, a háború lezárásához és a béke megteremtéséhez szükséges lépések száma magas, de a dialógus és párbeszéd helyreállítása tekintetében az első fontos lépést ma sikerült megtenni” – mondta Orbán Viktor, majd megjegyezte: folytatja ezt a munkát.

Oroszország nagyra értékeli Orbán Viktor irányvonalát, amelynek célja Oroszország és Ukrajna álláspontjának összevetése – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a Rosszija 1 tévécsatornának a magyar miniszterelnöknek a Kremlben pénteken Vlagyimir Putyin elnökkel tartott találkozójáról.

„Teljesen egyértelműen nagyra lehet értékelni Orbánnak ezt a szilárd, világos és következetes irányvonalát, amely azt célozza, hogy megpróbálja összevetni a két fél álláspontját” – mondta Peszkov.

Elmondta, hogy a pénteki moszkvai találkozót a magyar miniszterelnök kezdeményezte szerdán.

Orbán Viktor kedden Kijevben Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel tárgyalt az ukrajnai rendezés kilátásairól.

Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója ugyancsak a Rosszija 1 televíziónak azt mondta, hogy Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin „jól ismeri egymást”, és ezért a Kremlben pénteken „őszinte megbeszélést folytatott minden éles kérdésről”, elsősorban az ukrán válsággal kapcsolatban, és érintették a kétoldalú kapcsolatokat is. A tárgyalások légkörét jónak minősítette.

Usakov szerint az orosz fél Orbán Viktor jogkörét a moszkvai útja során magyar miniszterelnökként értelmezi, „de senki nem vonta meg tőle az EU-tanács elnöki jogkörét”.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek