POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.03.

Mit mondanak a jogászok arról, hogy Magyar Péter telefont lopott?

Három éves börtönbüntetés tartanak valószerűnek.

Magyar Péter akár letöltendő börtönt is kaphat, miután részegen őrjöngött egy belvárosi szórakozóhelyen, ahol elvette, vagy elrabolta egy férfi mobiltelefonját, majd azt a Dunába dobta. A hatóság rongálás és garázdaság miatt indított nyomozást, de jogi szakértők szerint akár rablást is elkövethetett a Tisza Párt alelnöke. A Magyar Nemzet ezért kérdéssel fordult az eljárást folytató Központi Nyomozó Főügyészséghez, hogy megtudjuk, pontosan milyen bűncselekmény gyanújával nyomoznak. Az elmúlt években történt hasonló esetekben egyébként következetesen szigorú ítéleteket hoztak a bíróságok.

 

Forrás: Képernyőkép

 

Garázdaság, rongálás, lopás vagy rablás: ezekért a cselekményekért vonhatják felelősségre Magyar Pétert, aki másfél hete egy szórakozóhelyen randalírozott ittasan. Lomnici Zoltán alkotmányjogász szerint akár háromévnyi börtönbüntetést is kaphat az újdonsült politikus. A kérdés csak az, hogy pontosan milyen bűncselekmények miatt vonják felelősségre Magyar Pétert.

Ittasan kötözködött

A beszámolók szerint a Tisza Párt alelnöke kötözködött, nőket zaklatott, az egyik vendég kezéből pedig kicsavarta a mobiltelefonját, amit zsebre tett. Az őrjöngő Magyar Pétert végül a biztonsági őrök vezették ki a szórakozóhelyről, fojtófogást alkalmazva – látható a nyilvánosságra került felvételeken. Az Európai Parlamentbe készülő politikus az elvett, vagy elrabolt telefont a Dunába hajította, amit búvárok segítségével talált meg a rendőrség.

Gőzerővel zajlik a nyomozás

Magyar Péter botránya ügyében garázdaság és rongálás miatt, több feljelentést követően már aznap megindult a rendőrségi nyomozás. Mivel a Tisza Párt alelnökének mentelmi joga van, az ügy átkerült a Központi Nyomozó Főügyészségre (KNYF). Lapunk megkereste a vádhatóságot, hogy pontosan milyen bűncselekmények miatt folytatnak eljárást, illetve hogy bárkit kihallgattak-e már gyanúsítottként. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Választás utáni botrány

Több szemtanú egybehangzó állítása szerint Magyar nagy mennyiségű szeszes ital elfogyasztása után órákon át agresszívan, garázda módon viselkedett június 21-én, pénteken az Ötkert nevű belvárosi szórakozóhelyen. A Ripost úgy tudja, a politikus több vendégbe is belekötött, nőket zaklatott, többeknek a szemtanúk szerint „visszautasíthatatlan” ajánlatot tett, idővel pedig egyre minősíthetetlenebbül viselkedett. A helyszínen bulizó több hölgy férfipartnere kérte számon Magyar Péteren a szexualitással kapcsolatos agresszív „beszólásait”. A történtekről a jelenlévők több videófelvételt is készítettek, így történt a fentebb már bemutatott eset is: az egyik, mobiljával kamerázó férfi kezéből Magyar kicsavarta a telefont, ami végül a Dunában landolt.

Börtön lehet a vége

A rablás gyanúja kapcsán a Metropol jogi szakértőket szólaltatott meg, a lap szerint az egyre szaporodó esetek miatt a bíróságok az ilyesfajta bűncselekményeket szigorúan ítélik meg, és számos esetben végrehajtandó szabadságvesztést szabnak ki az elkövetőkre akkor is, ha nem visszaeső bűnözők.

A lap szerint Magyar Péter esetéhez hasonlatos egy 2016-os rablás, amelynek során egy 19 éves tolvaj a buszon erőszakkal elvette egy 14 éves kislány mobiltelefonját. A gyanúsítottat gyorsított eljárásban két év letöltendő szabadságvesztésre ítélték. 2022-ben egy 31 éves férfi lopott telefonokat az 1-es villamoson és a megállók környékén: a tettes Magyar Péterhez hasonlóan kicsavarta a készüléket az áldozatok kezeiből, majd elrohant. A férfit elfogták és szintén letöltendő börtönbüntetést kapott.

Rablás bűntettét követhette el Magyar Péter az ötödik kerületi szórakozóhelyen, ahol másfél héttel ezelőtt ittasan fiatal lányokkal táncolt, kétszer felpofozott egy férfit, majd elvette a telefonját – ezt nyilatkozták jogi szakértők a Metropolnak. A lap arra hívja fel a figyelmet, hogy hasonló esetekben szinte kivétel nélkül többéves börtönbüntetést szabtak ki a bíróságok. Az ügyben már nyomoz a rendőrség.

Jogi szakértők szerint rablás bűntettét követhette el Magyar Péter, amikor két hete egy budapesti szórakozóhelyen erőszakkal elvette egy vendég mobiltelefonját. A Metropol által megkérdezett jogi szakértők egybehangzóan állítják:

a Tisza párti politikus ezzel elkövette a büntető törvénykönyvben megfogalmazott rablás bűncselekményét.

A lap ezzel összefüggésben idézi a Btk. 365. paragrafusát, miszerint: „Aki idegen dolgot jogtalan eltulajdonítás végett úgy vesz el mástól, hogy e végből valaki ellen erőszakot alkalmaz, az rablás bűntette miatt két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.” A cikk konkrét eseteket is említ, amikor hasonló bűncselekményt követtek el.

Az egyik eset szerint az elkövető észrevett egy nőt, aki a kezében tartotta a mobilját. A tettes – amikor a megállóhoz ért – odalépett hozzá, és egy hirtelen mozdulattal kikapta azt a kezéből, majd leugrott a villamosról és elmenekült. Egy másik esetben a Gyulai Járási Ügyészség azért emelt vádat és kért végrehajtandó fogházbüntetést egy 17 éves muronyi illetőségű fiúval szemben, mert az erőszakkal vette el egy 15 éves társa mobiltelefonját. De hasonló ügyben jártak el a gyöngyösi rendőrök is, miután egy nő kezéből kicsavarták a telefont és pénzért cserébe sem adták vissza neki.

Az eltulajdonítás tényét Magyar Péter is elismerte,

amikor a botrányos viselkedésének másnapján – június 21-én – közösségi oldalán tett magyarázkodásában azt írta, hogy egy általa provokátornak nevezett személy kezéből kikapta a telefont, aminek fizikai fenyegetés lett a következménye.

A Metropol a hasonló típusú rablásokra utalva megjegyzi: a bíróságok a megelőzés érdekében egyre többször végrehajtabdó szabadságvesztést szabnak ki, még akkor is, ha az elkövető nem visszaeső bűnelkövető. A lapnak nyilatkozó jogi szakértők úgy látják, hogy Magyar Péter esetében – a rendelkezésre álló adatok, videók és tanúvallomások szerint – halmazati büntetésként a rablás, garázdaság és rongálás miatt börtönbüntetés kiszabása valószínűsíthető.

A június 9-i választások után EP-mandátumhoz jutó Magyar Péter a Ripost korábbi beszámolója szerint

jelentős mennyiségű ital elfogyasztása után egyre erőszakosabbá vált,

több emberbe belekötött, illetve nőket zaklatott. De volt, amikor négykézláb mászott a vendégek lábai között. A botrányt több vendég is rögzítette, köztük az a férfi is, akihez később Magyar Péter odalépett, megütötte, majd sajtóhírek szerint

fizikai erőszakot alkalmazva elrabolta a mobilját.

Magyar Pétert végül a biztonsági őrök távolították el a szórakozóhelyről. Több szemtanú azt állítja: Magyar ezután tántorogva ment le a Dunához, és az elrabolt készüléket bedobta a folyóba. Az Index később azt írta, az ügyben a Dunában megtalált telefon miatt is nyomoz a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

Bojár Gábor elismerte, hogy Magyar Péter kérésére pénzzel támogatta a Tisza Pártot

Nem először nyújtott anyagi segítséget a baloldalnak.

 

 

Valóban támogatta Magyar Péter törekvéseit Bojár Gábor, aki szerint nem kell szeretni a Tisza Párt alelnökét – írta a Mandiner a Media1 cikke nyomán.

A lap emlékeztet, a HVG-nek írt publicisztikájában Bojár korábban arról értekezett, hogy nem kell szeretni Magyar Pétert, de támogatni kell. Mint fogalmazott „az én világom nem az ő világa, ezért természetesen sok mindenben nem szimpatikus. De támogatom.”

A milliárdos üzletember, aki annak idején korrupcióval alapozta meg a vagyonát, nem először nyújt segítő kezett, korábban a Momentum egyik legnagyobb szponzora volt.

Bojár, akit elmondása szerint a szülei polgári liberális eszmék szerint neveltek, a Magyaréknak nyújtott nagylelkű támogatásról elmondta: 

Ezen belül tisztelem a szociáldemokrata (tehát nem a kommunista) értékeket, és természetesen tisztelem az európai értelemben vett konzervatív értékeket is. A Magyar Péter pártjának nyújtott támogatásomat tehát ennek fényében lehet értelmezni.

Az üzletember szerint ugyanis a „magát keresztény-konzervatívnak hazudó kormányzatunk elárulta ezeket az értékeket”. Bojár úgy véli, van néhány párt, amely betölteni igyekszik a keletkezett űrt: például a néppártosodni próbáló Jobbik, a Második Reformkor vagy épp a Márki-Zay Péter féle Mindenki Magyarországa. 

Bojár viszont úgy látta, hogy most Magyar Péternek nagyobb esélye van a Fidesz hatalmának megrendítésére, mint bárki másnak, beleértve az értékrendjükben hozzá sokkal közelebb álló pártokat is. 

– Ezért vállaltam kérésére az anyagi támogatást, különös tekintettel arra is, hogy eddig még országgyűlési választáson nem indult, és így – ellentétben az összes parlamenti párttal – semmiféle állami támogatásban nem részesül – fogalmazott.

 

origo.hu

Még a bíró sem tudta elcsalni: kiestek a nagyképű németek

ripost.hu

Elárulta a csordásként dolgozó András, meddig tart a hétvégén beköszönő kánikula

life.hu

Ben Affleck bekattant: "Elérte a töréspontját"

hirtv.hu

Az Orbán–Zelenszkij-találkozón olyat tapasztalt az ukrán elnök, amelyre korábban még nem volt példa + videó

ripost.hu

Pénzeső júliusban: 3 csillagjegyre most rámosolyog a szerencse

mandiner.hu

„Aggasztó a jövőre nézve" – francia világsztár kritizálta Szoboszlai Dominiket

ripost.hu

"Rágalmazási perrel fenyeget" - Szabó Simon volt felesége súlyos dolgokat állít a színészről

astronet.hu

Júliusi pénzhoroszkóp 2024.: szerencsés fordulatot hoznak a bolygók

ripost.hu

„Nem akarom a származásomat magyarázni” – Sihell Ferryt fehér bőre miatt támadják

ripost.hu

Rád fog kacsintani a szerencse, ha ez a csillagjegyed

ripost.hu

Fuldoklik az idegességtől a magyar sztárséf, botrány, amit valaki megtett a Michelin-csillagos étteremében

ripost.hu

Zseniális IQ-d van, ha meg tudod fejteni ezt a matekfeladványt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Zelenszkij népszerűsége csökken, Putyin elfogadottsága nő – Belefáradt a világ a háborúba

POLITIK

Orbán Viktor: A béke érdekében lépéseket kell tenni

POLITIK

Egyre pesszimistábban az európaiak Ukrajnával kapcsolatban

POLITIK

Háborús készülődés Németországban

POLITIK

Moszkva így értékeli Orbán Viktor békemisszióját

POLITIK

Nicolas Sarkozy volt francia elnök dicsérte Orbán Viktor békemisszióját

POLITIK

Magyar Péter így táncolt két éve a FIDESZ buliján

POLITIK

Békemisszió. Így nevezték el Orbán moszkvai útját