Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.20.

Meloni pártja ezért nem szavazott Ursula von der Leyenre

Szembemegy az európaiak többségének akaratával.

Következetesen mondtunk nemet Ursula von der Leyen európai bizottsági elnökké választására, mivel a német politikus nem vette figyelembe az európai polgárok akaratát – nyilatkozta Giorgia Meloni olasz kormányfő, az Olasz Testvérek (FdI) és az Európai Konzervatívok és Reformerek elnöke a Corriere della Sera napilapnak szombaton.

Giorgia Meloni szerint az Európai Unió stratégiát tévesztett. Az Ursula von der Leyen második mandátumát biztosító európai parlamenti többségben „mindenféle erő és annak az ellentéte is megtalálható, olyan politikai erők szövetségével, amelyek semmiről nem gondolják ugyanazt, amivel azt kockáztatod, hogy nem lesz világos a kép” – mondta a miniszterelnök.

Az FdI az utolsó pillanatig nem nyilatkozott szándékáról, csak az Európai Parlament csütörtöki szavazási eredménye után jelentette be, hogy nemmel voksolt Ursula von der Leyenre.

Megjegyezte: az Európai Parlament politikai programja nem tükrözi az európai polgárok akaratát, amely a június 9-én lezárult EP-választásokon fogalmazódott meg.

„Nem a helyes irányt követi olyan témákban, melyekben az európai polgárok lépésváltást kértek” – utalt elsősorban a zöld átállásra.

Giorgia Meloni kijelentette: „Európa nem figyel a kontextusra, melyben mozog, és azt gondolja, hogy a missziója nem más, mint mindent túlszabályozni (…). Ha nem méred fel a színteret, fennáll a veszélye, hogy hatalmas problémákat okozol a versenyképességben”.

Emlékeztetett, hogy 1990-ben a tizenkét tagállamból álló EU a világ GDP-jének 26,5 százalékát mutatta fel, most viszont, huszonhét tagállammal az arány 16,5 százalék, miközben Kína tizennyolc százaléknál tart.

Az olasz ellenzék bírálatára, miszerint Giorgia Meloni az első olasz kormányfő, akinek pártja nemmel szavazott az Európai Bizottság elnökének megválasztására, és ezzel elszigetelte az országot, közölte:

„kötelességem kimondani, ha úgy gondolom, hogy a dolgok nem működnek, ahelyett, hogy a fejem a homokba dugnám”.

Olaszország az EU egyik alapítója, egyik legnagyobb és legbefolyásosabb országa. Feladata az, hogy részt vegyen az „út kijelölésében, nem pedig az, hogy csendben asszisztáljon az eseményekhez”. Olaszországhoz súlyához megfelelő biztosi pozíciót fog szerezni – mondta Meloni.

Az Olasz Testvérek és a Matteo Salvini vezette Liga, a Patrióták Európáért tagja nemmel szavazott Ursula von der Leyen újraválasztására, az Antonio Tajani vezette Hajrá Olaszország (FI) viszont az Európai Néppárt tagjaként igennel voksolt. Meloni úgy vélte, hogy az olasz kormányerők pártjainak európai pozíciói, bár eltérőek, de hasznosak lesznek a római többség erősítésére.

Ursula von der Leyen megerősítése rossz hír az európai polgárok, különösen az olaszok számára, a baloldali és a fanatikus környezetvédő erők veszélyes támogatása miatt – hangoztatta közleményben a Matteo Salvini vezette olasz Liga párt, miután az Európai Parlament csütörtökön újraválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság élére.

Az olasz jobboldali kormánypárt, a Patrióták Európáért frakció tagja, azt hangoztatta, hogy Ursula von der Leyen újraválasztása

„elárulta annak a több millió választónak a szavazatát, akik az Európai Parlamenti választásokon változást kértek, és akiknek most a zöld szélsőségesek gyalázatos döntéseit kell elszenvedniük”.

Matteo Salvini még a szavazás előtt közösségi bejegyzésben hangoztatta, hogy Ursula von der Leyen első célja a zöld átállás politikájának a megvalósítása lesz mandátuma első száz napjában.  „Új adók és újabb őrült és felesleges kiadásokkal a vállalkozások, a dolgozók, az olasz és európai családok számára”  – tette hozzá Salvini.

A Liga nemmel szavazott Ursula von der Leyen megválasztására.

Nemmel szavazott az Olasz Testvérek (FdI) frakciója is

– jelentette be Carlo Fidanza, a másik olasz jobboldali párt európai delegációjának vezetője. Az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) tagjaként az FdI csak a szavazást követően hozta nyilvánosságra, hogy nem támogatta Ursula von der Leyen újraválasztását. Fidanza közölte, hogy az Ursula von der Leyen és az olasz kormányfő, Giorgia Meloni, az ECR elnöke közötti együttműködés ellenére „az utóbbi napok döntései, a von der Leyentől választott politikai oldal, a támogatottság keresése a baloldalon éppúgy mint a Zöldek között, lehetetlenné tette az Olasz Testvérek támogatását Ursula von der Leyen elnöki megerősítésében”. Carlo Fidanza úgy nyilatkozott, hogy sem az Európai Bizottság elnöke, sem a mögötte felsorakozott többség nem hallotta meg az európai parlamenti választások erős üzenetét, amely változást sürgetett.

Az ECR társelnöke, Nicola Procaccini abszurdnak nevezte, hogy a

„zöldek, az olyan szocialisták mint Frans Timmermans, a Franciaországban Macronnal elsüllyesztett liberálisok vették kezükbe Ursula von der Leyen sorsát, aki megadta magát nekik”.

Procaccini leszögezte, hogy mostantól „a játszma a tartalomról folyik majd”. Hozzátette, hogy a baloldal és a Zöldek szavazataival megválasztott Ursula von der Leyennek a bizottságban az EP-választásokon győztes jobboldali kormányok biztosaival kell együtt dolgoznia. Az Európai Néppárthoz (EPP) tartozó Hajrá, Olaszország! (FI), a harmadik olasz kormánypárt, támogatta Ursula von der Leyen újraválasztását.

Az Európai Szocialisták Pártjához (PSE)  tartozó Demokrata Párt (PD) támogatta von der Leyen újraválasztását. A legnagyobb olasz ellenzéki párt EP-képviselője, Sandro Ruotolo kijelentette, hogy von der Leyen támogatása „az egyetlen lehetőség a szélsőjobboldal fekete hullámaival szemben, melyek aláaknázzák a demokráciát és a jogállamot.”

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöki székébe történő újraválasztása érdekében politikai alkut kötött az Európai Parlament háborúpárti többségével, és ebben megállapodásban az is szerepelt, hogy szélsőséges módon támadta meg Orbán Viktor békemisszióját – jelentette ki Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő csütörtöki sajtótájékoztatóján Strasbourgban.

„Világos és egyértelmű politikai paktum született. A háborúpárti európai parlamenti többség azt várta el a szavazatokért cserébe, hogy Von der Leyen a lehető legélesebben támadja Orbán Viktor békemisszióját” – hangsúlyozta. Deutsch úgy véli, hogy az elmúlt időszakban Gyurcsány Ferenc és Magyar Péter között a nyilvánosság előtt folyó „cicaharc” alakult ki, azonban – hangsúlyozta – a két politikus pártja, a DK és a Tisza teljes politikai koalícióban van az Európai Parlamentben, szembehelyezkedve az alapvető magyar nemzeti érdekekkel. „Az EP-ben a szocialista, illetve a néppárti frakció lelkesen, majdnem teljes egyetértéssel támogatta Ursula von der Leyen újraválasztását (….) Magyar Péter és Tarr István képviselő már hűségesküt tett a háborúpárti, migránssimogató, a genderideológiai őrületet tovább erősítő politikát meghirdető, és azt folytató Ursula von der Leyennek.”

„Ebből az következik, hogy a dollárbaloldal és az új ellenzék is Brüsszel alázatos szolgájaként működik”

– mutatott rá.

Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy véleménye szerint Orbán Viktor békemisszióját relativizálja-e, hogy moszkvai látogatása másnapján kijevi gyermekkórházat támadtak az orosz erők, Deutsch hangsúlyozta: az ilyen eseményeket csak az tudja megelőzni, ha a háború megszűnik. „Reméljük sikeresek lesznek a béke érdekében tett aktív lépések, és elejét tudják venni, hogy újabb tragédiák következzenek be. Ha nincs háború, akkor nincsenek háborús áldozatok” – húzta alá.

Gál Kinga fideszes EP-képviselő a sajtótájékoztatón kiemelte:

a Patrióták Európáért frakció nem szavazta meg Von der Leyen újabb öt évre szóló kinevezését.

„Európa ma gyengébb, mint öt évvel ezelőtt, és Ursula von der Leyen döntései is felelősek ezért. Nem tesz semmit a békéért, és egyre közelebb kerül Európa egy háborús konfliktushoz. Áterőltette a migrációs paktumot, ahelyett, hogy védte volna az Európai Unió külső határait. Nem védte meg a gyerekeinket, és továbbra is erőlteti a genderideológia propagálását. A méregzöld politikájával gyakorlatilag tönkretette a mezőgazdaságból élőket, a gazdákat, gyengítette Európa versenyképességét, nem beszélve arról a szankciós politikáról, ami ártott az egész Európa energiabiztonságának” – taglalta. Hozzátette, hogy

szerdán a bíróság is elmarasztalta a korrupciógyanús vakcinaszerződések kérdése miatt.

Gál Kinga szerint az elmúlt öt évben a brüsszeli bürokrácia túlterjeszkedett és ezt a megerősítést az Európai Bizottság elnökétől kapta. Emellett sértette és bejelentése szerint tovább is fogja sérteni a tagállamok hatáskörét, szuverenitását, például azáltal, hogy át akar térni a minősített többségű szavazásra, megfosztva a tagállamokat vétójoguktól – mutatott rá. Hangsúlyozta, hogy Von der Leyen politikai zsarolásra használta fel a jogállamisági elvet, jogtalanul visszatartva az uniós forrásokat, Magyarország, és a korábbi lengyel kormány esetében is „Főszabállyá tette a kettős mércét, és az is választási kampánya része lett, hogy az uniós intézményeket utasítja a magyar uniós elnökség bojkottálásra. Ez árt az európai együttműködésnek az intézmények közötti jó kapcsolatnak és jóhiszeműségnek” – hívta fel a figyelmet Gál Kinga.

Hölvényi György, a KDNP EP-képviselője Von der Leyen újraválasztásával kapcsolatban a Facebookon közzétett bejegyzésében azt írta:

„Európa többet érdemel, mint amit Von der Leyentől kapott az elmúlt öt évben.”

„A mai, hibás döntés nehezíti egy normális, XXI. századi európai együttműködés esélyét. Mérhetetlen sok munka! Több bizalom egymásban!”.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek