POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.04.

Macron már bárkivel összefog a jobboldal győzelme ellen

Ha szélsőbal, hát szélsőbal...

Macron francia államfő pártja és a szélsőbaloldali Új Népfront több mint 200 választókörzetben léptette vissza képviselőit a másik fél javára, hogy legyőzzék a szélsőjobboldalinak bélyegzett Nemzeti Tömörülést (RN). Macron elnök azokkal kötött szövetséget, akiket néhány napja még veszélyes szélsőbaloldali erőnek nevezett.

A jobboldal győz, Emmanuel Macron pedig összeolvad a baloldallal – így jellemezte a hirado.hu-nak a francia nemzetgyűlési választások várható kimenetelét Gát Ákos Bence, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) brüsszeli irodájának európai uniós ügyekért felelős vezetője, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutatója.

Le Penék a hatalom kapujában

A szakértő szerint jól kirajzolódnak a francia politikai erőviszonyok, ha a múlt vasárnapi első fordulós eredményeket összevetjük a két évvel ezelőtti választás első fordulós eredményeivel.

A Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés (RN) több mint 14 százalékos erősödéssel most a szavazatok 33,25 százalékát szerezte meg, és az első helyen végzett. A jobboldali pártot az Új Népfront követi 28,63 százalékkal, ami 2 százalékos erősödést jelent a 2022-es hasonló baloldali összefogás eredményéhez képest.

A francia elnök pártját is magában foglaló koalíciós erő, az Együtt (Ensemble) népszerűsége ezzel szemben tovább csökkent, csak 20,94 százalékot ért el a két évvel ezelőtti 25 százalékos eredménnyel szemben.

Gát Ákos Bence rámutatott, hogy a Nemzeti Tömörülés választásról választásra erősödik, a legdinamikusabban növekvő francia pártként ott áll a hatalom kapujában.

A vasárnapi elsőfordulós győzelem jelentőségét a szakértő szerint jól szemlélteti, hogy Macron elnök szövetsége fénykorában, a 2017-es törvényhozási választásokon 32 százalékot ért el, amit a második fordulóban abszolút többségre tudott váltani.

Már csak emiatt is sokan reális forgatókönyvként vetették fel, hogy ezúttal a 33 százalék feletti eredményt elért Nemzeti Tömörülés megszerezheti a kormányzáshoz szükséges abszolút többséget.

A francia paradoxon

A választások sajátos, kétfordulós jellege azonban árnyalja a képet: a fő kérdés az, hogyan reagálnak a francia választók az első fordulót követő kiesésekre és taktikai visszalépésekre – emelte ki a szakértő. A második fordulóba bejutott jelöltek kedd estig jelenthették be a visszalépésüket. Gát Ákos Bence szerint a számok magukért beszélnek:

az eddig ismert becslések szerint több mint 200 macronista és új népfronti jelölt lépett vissza egymás javára, azaz Macron és a baloldal lepaktált egymással, annak ellenére, hogy az Új Népfront baloldali pártjai folyamatosan kritizálják Macront, utóbbi pedig veszélyes szélsőbaloldali erőként jellemezte őket még néhány nappal korábban is.

A szakértő szerint ez a jelenség egy több évtizedes francia választási gyakorlatra vezethető vissza, mely értelmében a második fordulóban mindig össze kell fogni Le Penék ellen. Ez a gyakorlat azonban még akkor alakult ki, amikor az RN elődpártja, az FN radikális rétegpártként működött, és nem Marine Le Pen, hanem apja, Jean-Marie Le Pen vezette. A szakértő azt is hozzátette, hogy a helyzet mára megváltozott: az RN messze a legerősebb társadalmi támogatottsággal rendelkező párt, s mint olyan, az ellene újra és újra összehívott választási bojkott a demokráciára tekintve is kérdéseket vet fel.

Gát Ákos Bence szerint paradox helyzetnek vagyunk szemtanúi:

a francia társadalom változást akar, de azt a pártot, amelynek esélye lenne elhozni a változást, szisztematikusan gáncsolják minden oldalról. Az eredmény egyre növekvő társadalmi elégedetlenség és egy egyre kormányozhatatlanabb ország.

Marine Le Penék folyamatos sikerei azonban azt mutatják, hogy az RN bojkottjára vonatkozó felhívásokra egyre kevésbé reagálnak pozitívan a választók, és ha a jelenlegi tendencia folytatódik, a Nemzeti Tömörülés előbb-utóbb áttöri az üvegplafont. A most vasárnapi választásokon várhatóan a Nemzeti Tömörülés szerzi a legtöbb mandátumot, ami még akkor is történelmi eredménynek számítana, ha nem sikerül megszerezni a kormányzáshoz szükséges abszolút többséget.

Adminisztratív államcsínnyel vádolta meg Emmanuel Macron francia államfőt Marine Le Pen, az előre hozott nemzetgyűlési választások vasárnapi második fordulóját követően kormányzásra készülő Nemzeti Tömörülés (RN) vezéralakja, miután az elnök a választásokat megelőző napokban kinevezéseket írt alá.

„Ez egyfajta adminisztratív államcsíny” – jelentette ki kedden a France Inter közrádióban a volt és 2027-es ellenzéki elnökjelölt, akit az észak-franciaországi Hénin-Beaumont településen már a múlt vasárnapi első fordulóban újraválasztottak képviselőnek a szavazatok 58 százalékával.

Az ellenzéki politikus a „pletykák” alapján úgy véli, hogy az államfő a választók szavazatát, a választások eredményét akarja ellensúlyozni azzal, hogy hozzá közeli embereket nevez ki, megakadályozandó, hogy az államon belül megvalósulhasson az a politika, amelyet a franciák szeretnének – fogalmazott Le Pen, aki szerint Emmanuel Macron mindent megtesz azért, hogy megpróbálja meghiúsítani a demokratikus folyamatot.

Miközben egyre több politikus, közéleti személyiség és szervezet szólít fel az RN győzelmét megakadályozó összefogásokra, Le Pen szerint Emmanuel Macron azt tervezi, hogy még akkor is, ha a nép az RN képviselőinek ad többséget, megakadályozza az RN kormányzását.

A választások első fordulóját megelőző kormányülést követően, június 26-án az államfő több magas rangú köztisztviselő kinevezését írta alá. Kinevezték többek között Párizs katonai kormányzóját, a francia légierő új vezérkari főnökét, a külügyminisztérium új európai uniós igazgatóját és három nagykövetet. Az államfő csütörtökön Brüsszelben azt is bejelentette, hogy szeretné, ha Thierry Breton maradna a francia biztos az Európai Unió végrehajtó testületében.

Ezenkívül Olivier Klein korábbi város- és lakásügyi miniszteri megbízottat a strasbourgi akadémia rektorává nevezték ki. Jean-Philippe Agresti, a választások első fordulójában alulmaradt Sabrina Agresti-Roubache állampolgársági és városügyi államtitkár férje pedig a Centre-Val de Loire akadémiai régió rektora lett.

Marine Le Pen szerint az ilyen kinevezések célja megakadályozni, hogy (a Nemzeti Tömörülés miniszterelnök-jelöltje), Jordan Bardella úgy kormányozza majd az országot, ahogyan ő szeretné, amennyiben a Nemzeti Tömörülés többséget szerez a nemzetgyűlési választások vasárnapi második fordulójában. A párt nemzetgyűlési frakcióvezetője jelezte, hogy ha pártja hatalomra kerül, visszavonja ezeket a kinevezéseket annak érdekében, hogy kormányozni tudjon.

„Azoktól az emberektől, akik az egész világot kioktatják demokráciából, egészen elképesztő, hogy így viselkednek”

– mondta felháborodva. „Nem kellett volna feloszlatni (a nemzetgyűlést)! – tette hozzá.

Eric Ciotti, a jobbközép Köztársaságiak vitatott elnöke, aki szövetségre lépett az RN-nel, az Europe 1 rádió és a Cnews hírtévé közös műsorában úgy vélte, hogy a kinevezések jól illusztrálják az általános pánikot az elnöki tárborban. Ez a vereség, de talán a tisztánlátás jele is – tette hozzá, ugyanakkor elismerte, hogy mindig is így történt a kinevezésekkel.

Az RN az első fordulóbeli győzelme miatt olyan helyzetbe került, hogy a relatív többséget vagy akár az abszolút többséget is megszerezheti vasárnap.

A nagyon magas, 66,71 százalékos részvételi arány következtében az 577 választókerületből 306-ban mind a három nagy politikai blokk – az elnöki tábor, az RN és a baloldali szövetség jelöltjei – továbbjutottak a második fordulóba, de 165 helyen a baloldal vagy az elnöki tábor jelöltjei már visszaléptek egymás javára annak érdekében, hogy megakadályozzák az adott választókerületben az RN győzelmét. A visszaléptetéseket kedden 18 óráig kell bejelenteni.

Jordan Bardella többször megerősítette, hogy csak akkor vállalja a kormányzást, ha pártja megszerzi az abszolút többséget a második fordulóban. Ebben az esetben úgynevezett politikai társbérlet alakul ki, azaz Emmanuel Macron és az ellenzéke által adott kormány közösen fogja vezetni az országot.

A francia alsóházban 289 mandátumra van szükség az abszolút többséghez.

Marine Le Pen kedden elmondta: ammenyiben pártja 270 helyet megszerez, szerinte már elképzelhető egy Bardella-kormány, mert az abszolút többséghez meg lehetne győzni 19 független jobb- és baloldali képviselőt, akik korábban jelezték, hogy közel állnak hozzájuk az RN javaslatai.


 

origo.hu

Óriási bajban Spanyolország, undorító lények leptek el több várost - készüljön, ha oda utazik

ripost.hu

Forró videó: így készül Tolvai Reni barack popsija

borsonline.hu

Műveltségi teszt: ha ebből a 10 régi magyar szóból csak 6-ot is ismersz, már átlagon felüli vagy!

hirtv.hu

Politikai földindulást okozott a Vox párt lépése Spanyolországban + videó

metropol.hu

Dárdai Pál: „Bencét nem lehetett meggyőzni” – Napokig sírt a mama

vg.hu

Rendkívüli kormányinfót tart Gulyás Gergely, fontos bejelentések jöhetnek

ripost.hu

"Ritka ízléstelen..." Kemény kritika érte Kulcsár Edinát

mindmegette.hu

Mi legyen az ebéd? Hűsítő fogások, laktató lakomák hétvégére

ripost.hu

Borbás Marcsi gyászol: „Sokkal szomorúbb hely lett a világ”

ripost.hu

Ne edd meg: visszahívták ezt a népszerű sajtot a magyar boltokból

ripost.hu

Csak két hozzávaló, és tökéletes lesz a cukkinis vacsorád

ripost.hu

Kiadták a riasztást: pokoli, ami erre a három vármegyére lecsap

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Zelenszkij népszerűsége csökken, Putyin elfogadottsága nő – Belefáradt a világ a háborúba

POLITIK

Orbán Viktor: A béke érdekében lépéseket kell tenni

POLITIK

Egyre pesszimistábban az európaiak Ukrajnával kapcsolatban

POLITIK

Háborús készülődés Németországban

POLITIK

A Dán Néppárt is csatlakozik hatodikként a Patrióták Európáért EP-csoporthoz

POLITIK

Migránslövöldözés Bécsben, többeket kórházba vittek

POLITIK

Ezért fontos a Türk Államok Szervezete

POLITIK

Az ukrán energetikai hálózatok támadják az orosz drónok