POLITIK

Szerző t.t.

Létrehozva: 2024.07.11.

Jó hír a nyugdíjasoknak, ennyivel nő a nyugdíjak reálértéke

Pénteken utalja a július nyugdíjakat a Magyar Államkincstár, és az eddigi inflációs adatok azt vetítik előre, hogy egy átlagos nyugdíj esetében mintegy ötezer forinttal ér többet az idősek pénze.

Az eddigi inflációs adatok alapján az látszik, hogy a januári 6 százalékos nyugdíjemelésnél kisebb lesz az éves infláció, és az úgynevezett "nyugdíjas infláció" még ennél is alacsonyabb lesz.

Nyugdij_04
Pénteken utalja a Magyar Államkincstár a júliusi nyugdíjakat - Fotó: Ujvári Sándor

A KSH szerint az első hat hónapban bőven 6 százalék alatt maradt az infláció: 
Január 3,8%
Február 3,7%
Március 3,6%
Április 3,7%
Május 4,0%
Június 3,7%
Vagyis a kifizetett pénzek reálértéke 2 százalék és 2,3 százalék közötti értékkel nőtt havonta. A KSH adatai szerint a januári 6 százalékos emeléssel 230 700 forintra nőtt az átlagnyugdíj, ezzel számolva a havi reálérték-növekedés ötezer forint körül alakul, összességében pedig fél év alatt 31 ezer forintot ért el.

LUS_9951
Májushoz viszonyítva csökkentek az élelmiszerárak - Fotó: Kallus György

Mindez nem pusztán játék a számokkal, hanem szó szerint húsbavágó kérdés. Nem mindegy, hogy ugyanannyi pénzből mennyi áru vásárolható.
Az is kedvező a nyugdíjasok számára, hogy júniusban az élelmiszerárak májushoz viszonyítva 0,3 százalékkal csökkentek. A háztartási energia 2,7, ezen belül a vezetékes gáz 5,2, az elektromos energia 2,4 százalékkal olcsóbb lett. 
 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek