Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2024.07.09.

A szakembereket is megdöbbentette a magyar gazdaságról érkezett bombahír

A KSH közzétette a legújabb inflációs adatokat. A szakemberek stagnálásra számítottak, ehhez képest mást mutatnak a számok.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közzétette a júniusi inflációs adatokat. 2024. júniusában a fogyasztói árak átlagosan 3,7%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Májushoz viszonyítva átlagosan nem változtak az árak, az élelmiszereké viszont 0,3%-kal csökkent.

húsvét
Húsvét bevásárlás
Két hónap után júniusban ismét csökkent hazánkban az infláció mértéke. Fotó: Világgazdaság

A KSH azt írja elemzésében, hogy tavaly júniushoz képest a következő élelmiszerek ára nőtt:

  •  cukor 27,4%-kal;
  • büféáruk 9,2%-kal;
  •  csokoládé és kakaó 9,1%-kal;
  • gyümölcs- és zöldséglé 8,7%-kal;
  • éttermi étkezés 8,1%-kal;
  •  sertéshús 7,8%-kal;
  • az alkoholmentes üdítőitaloké 5,6%-kal.

Az alábbi élelmiszerek árai viszont csökkentek tavalyhoz képest:

a tojás ára 22,3%-kal; 

a liszté 19,2%-kal; 

a tejtermékeké 10,2%-kal; 

a száraztésztáé 10,0%-kal; 

a kenyéré 8,2%-kal; 

a tejé 6,2%-kal; 

a baromfihúsé 5,5%-kal. 

A Világgazdaságnak előzetesen nyilatkozó elemzők éves alapon 4, havi bázison pedig 0,2 százalékos inflációra számítottak.

Tehát a mai adat mindenképpen meglepetés, ezzel két hónap után ismét csökkent az infláció Magyarországon. Ami azt is jelenti, hogy egyre nagyobb az esélye annak, hogy az éves átlagos infláció is 4 százalék közelében alakuljon.

Márciusban érte el a mélypontot, akkor 3,6 százalékra süllyedt a drágulás a üteme, azóta ha lassan is, de fokozatosan visszakúszott a jegybank célsávjának felső szélére. A pénzromlás fokozódásában közrejátszott az üzemanyagárak többszöri elszállása, előbb áprilisban, amikor először keveredett vitába az üzemanyag-kereskedőkkel a kormány, illetve most júniusban.  Pont ez ami a múlt havi adat kapcsán a legnagyobb talány. Noha június 1-jén a benzin ára átlagosan 600 forint, a gázolajé 603 forint volt, a hónap utolsó napjában már 613, illetve 629 forint, a statisztikai hivatal adatfelmérése nem esik egybe a hónap fordulóval, így az inflációs hatás is átcsúszhat júliusra.

A háztartási energia 2,7, ezen belül a vezetékes gáz 5,2, az elektromos energia 2,4 százalékkal olcsóbb lett. A tartós fogyasztási cikkekért 1,3 százalékkal kevesebbet kellett fizetni, ez utóbbin belül a használt személygépkocsik ára 8,8 százalékkal csökkent, az új személygépkocsiké 5,7, a szobabútoroké 2,1, a konyha- és egyéb bútoroké 1,9, a fűtő- és főzőberendezéseké 0,8 százalékkal nőtt. A járműüzemanyagok 3,2 százalékkal drágultak.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek