POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.14.

Itt vannak az első képek Trump merénylőjéről

Agyonlőtték a biztonságiak.

Egy 20 év körüli pennsylvaniai férfi követhette el a Donald Trump elleni merényletkísérletet, akit a hatóságok fejbe lőttek.

Azonosíthatták a Donald Trump elleni támadót. A rendelkezésre álló információk alapján a 20 éves Thomas Matthew Crooks követhette el a merényletet.

Az NBC News beszámolója szerint a támadót a titkosszolgálat (Secret Service) azonnal hatástalanította. Hozzáteszik: az elkövető motivációja egyelőre ismeretlen. A támadó a Pittsburgh melletti Bethel Parkban élt, a hatóságok a helyszínen egy AR-15-ös félautomata puskát is találtak az elkövető mellett.

Merényletkísérlet miatt nyomozás indult a Donald Trump elleni támadás ügyében. Rendőrségi források szerint az elkövető mesterlövész volt, de egyelőre nem tudni, hogy a 20 éves férfi miért lőtt a volt elnökre. Egy szemtanú a merénylet előtt egy férfit látott felmászni az egyik épület tetejére, egy puskát is látott nála, de állítólag hiába szólt a rendőröknek, nem történt semmi. Néhány pillanat múlva eldördültek a lövések.

Hirtelen a füléhez kapott, majd az emelvény mögé bukott Donald Trump. A republikánus elnökjelölt éppen egy választási gyűlésen beszélt a pennsylvaniai Butlerben, amikor több lövés dördült. A tömegben hatalmas pánik tört ki, visítás hallatszott és mindenki a földre vetette magát.

A volt elnök köré szinte azonnal odagyűltek a testőrök és a fegyveresek, miközben egy újabb lövés is hallatszott.

A republikánus elnökjelölt nem sokkal később felállt, miközben a biztonsági emberek a testükkel igyekeztek védeni. Donald Trump ekkor a magasba emelte az öklét, jelezve, hogy jól van, arcának jobb oldalán és jobb fülén azonban vérfolt látszott.

Szájáról közben a fight vagyis a harcoljatok szót lehetett leolvasni. A volt elnököt végül a tömeg éljenzése közben kísérték le a színpadról az autójához.

A rendezvény Donald Trump utolsó nyilvános választási gyűlése volt a republikánus párti országos jelölőgyűlés előtt. A kampányeseményen tízezrek vettek részt.

Donald Trump alig hat perce beszélt a szimpatizánsaihoz, amikor eldördültek a lövések. A golyók a közönség egyik tagját találták el, aki azonnal életét vesztette, két másik résztvevő pedig súlyosan megsérült.

Az elnök tőlem jobbra volt nagyjából kétóránál. Elnéztem balra és láttam, hogy 10 méterrel arrébb valami történt. Később jöttünk rá, hogy ott volt az egyik áldozat. Több ember ruhája tiszta vér volt, többen is próbálták kihúzni a sérültet a lelátóról” – emlékezett vissza a merényletre az egyik szemtanú.

A támadót még a helyszínen lelőtték: Butler megye kerületi ügyésze az incidens után azt közölte, hogy a lövések a gyűlés biztonsági zónáján kívülről érkeztek, nagyjából 130 méterre a színpadtól, egy közeli épület tetejéről. Vagyis a támadó nem ment keresztül a lőfegyverek kiszűrésére szolgáló ellenőrzőkapun.

Donald Trump két órával a támadás után a kórházból üzent. Közösségi oldalán megerősítette, hogy a lövés a jobb fülén érte, de jól van.

Meglőttek egy lövedékkel, amely a jobb fülem felső részét szúrta át. Azonnal tudtam, hogy valami nincs rendben, mivel sistergő hangot hallottam, lövéseket, és azonnal éreztem, ahogy a golyó átszakítja a bőrömet. Hihetetlen, hogy egy ilyen cselekmény megtörténhet hazánkban” – fogalmazott a republikánus elnökjelölt, aki megköszönte az amerikai elnökök védelmét is ellátó titkosszolgálat gyors reakcióját, és részvétét fejezte ki a halálos sérülést szenvedő résztvevő családjának.

Donald Trump reggelre elhagyhatta a kórházat, magángépe vasárnap a Newark Liberty nemzetközi repülőtéren landolt New Jerseyben.

Anthony Guglielmi, az amerikai titkosszolgálat szóvivője a közösségi oldalon azt írta: a nyomozás jelenleg is tart, azt a Szövetségi Nyomozó Iroda vette át. Az FBI nyomozói szombat éjjel tartottak sajtótájékoztatót: a támadóról és motivációjáról egyelőre nem közöltek részleteket, csupán annyit, hogy egy 20 éves pennsylvaniai férfi, bizonyos Thomas Matthew Crooks adta le a lövéseket.

Ez egy gyilkossági kísérlet volt Donald Trump ellen, a helyszínelés jelenleg is tart. Ügynökeink szoros együttműködésben nyomoznak a szövetségi szervekkel, az állami hatóságokkal és a helyi rendőrséggel” – mondta az FBI megbízott nyomozója.

A Szövetségi Nyomozó Iroda hozzátette: a jelenlegi információk szerint magányos elkövetőről van szó, és nem áll fenn további kockázat.

Joe Biden amerikai elnök szombaton elítélte a vetélytársa, Donald Trump volt ellen elkövetett merényletkísérletet, kampánystábja közölte, hogy felfüggeszti a kampányhirdetések közlését.

Az elnök a politikai erőszak megszüntetésére szólított fel. Hangsúlyozta:

„Amerikában nincs helye az ilyen jellegű erőszaknak. Ez beteges”

– mondta, hozzátéve, hogy alaposan tájékozódott az ügyben, és tervezi, hogy beszélni fog Trumppal.

A 81 éves elnök a Delaware állambeli Rehoboth Beach-en egy templomban tartózkodott, amikor a lövöldözés történt, majd később rezidenciájára indult. Kiadott egy írásos nyilatkozatot, majd elhagyta delaware-i tengerparti házát, és a helyi rendőrkapitányság felé vette az irányt, hogy kamerák előtt beszéljen a kérdésről.

Arra a kérdésre, hogy szerinte a lövöldözés merénylet volt-e, Biden azt mondta: „van egy véleményem, de nem ismerek minden tényt”. Később telefonon beszélt a 78 éves Trumppal – közölte a Fehér Ház, de részleteket nem közöltek.

Biden egyik kampánytisztviselője azt mondta, hogy a csapat „azon dolgozik, hogy a lehető leggyorsabban levegyük a televíziós hirdetéseinket”, válaszul a történtek súlyosságára.

Donald Trumpra a pennsylvaniai Butlerben tartott kampánygyűlésen lőtt rá egy 20 éves férfi. A merénylő több lövést is leadott a volt elnökre, aki csak könnyebben sebesült meg. Egy másik ember viszont meghalt a támadásban és ketten életveszélyesen megsebesültek. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) Trump elleni gyilkossági kísérletként kezeli az ügyet. A támadóval a helyszínen végeztek a hatóságok.

Donald Trump elhagyhatta a kórházat, miután szombaton este egy választási gyűlésen fegyveres támadás érte, és a fülén lőtt sérülést szenvedett.

A hatóságok helyi idő szerint szombaton éjfélkor tartott sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a támadó a Pennsylvania állambeli Butler településen tartott nagygyűlés elkerített területén kívül, mintegy 130 méterre, egy épület tetején helyezkedett el. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), és Pennsylvania állam rendőrségének tájékoztatóján megerősítették, hogy a nyomozás merényletkísérlet miatt zajlik.

A támadóról és motivációjáról egyelőre nem közöltek részleteket, csupán annyit, hogy magányos elkövetőről van szó, és nem áll fenn további kockázat. A hatóságok a támadót ártalmatlanították, a jelentések szerint a titkosszolgálat emberei lelőtték. A támadáshoz használt fegyverről egyelőre nem közöltek részleteket. Annyit tudni, hogy

egy 20 év körüli, Pennsylvania államból, Butler megyéből származó férfiról van szó.

A rendőrségi képviselője újságírók kérdésére azt is megerősítette, hogy a támadásban egy férfi meghalt, kettő pedig súlyosan megsebesült a nagygyűlés közönségének tagjai közül.

„A támadás helyszínét lezárták, és bűnügyi helyszínként kezelik, amelyen nagy létszámú nyomozói csoport dolgozik ”

– hangzott el a rendőrség részéről.

A Fehér Ház szombaton késő este közölte, hogy Joe Biden telefonon beszélt Donald Trumppal. A tájékoztatás szerint az elnök Delaware állambeli otthonából visszautazott Washingtonba. Joe Biden szombaton az esti órákban újságírók előtt rövid nyilatkozatban ítélte el a történteket, amelyekkel kapcsolatban azt mondta, hogy erőszaknak nincs helye Amerikában. Időközben Donald Trumpot kiengedték a kórházból, a Trump-kampánycsapat és Republikánus Nemzeti Konvenció (RNC) közleményt adtak ki, amiben úgy fogalmaznak:

„Trump elnök alig várja, hogy csatlakozhasson önökhöz Milwaukee-ban, amikor folytatjuk a konvenciónkat, hogy őt jelöljük az Egyesült Államok 47. elnökévé ”

– derült ki a közleményből. Hozzátették, pártjuk jelöltjeként Donald Trump „továbbra is megosztja majd vízióját, hogy Amerika újra naggyá váljon”.

A szombati támadás volt az első merényletkísérlet a Ronald Reagan elleni 1981-es lövöldözés óta egy elnök vagy elnökjelölt ellen.

A Donald Trump elleni pennsylvaniai nagygyűlésén történt merénylet a világ vezetőinek aggodalmukat kifejező és a támadást elítélő üzenetek áradatát váltotta ki.

Orbán Viktorhoz hasonlóan megszólalt Trump legnagyobb politikai riválisa, a jelenlegi elnök Joe Biden, aki az X-en azt írta, hogy hálás, hogy Trump biztonságban van és jól van. „Imádkozom érte és családjáért, valamint mindazokért, akik ott voltak a gyűlésen. Jill és én hálásak vagyunk a titkosszolgálatnak, amiért biztonságba helyezték.

Amerikában nincs helye az ilyen jellegű erőszaknak. Egy nemzetként kell összefognunk, hogy elítéljük.”

Olaf Scholz német kancellár mielőbbi gyógyulást kívánt Donald Trumpnak, és az X-en azt írta, hogy az „ilyen erőszakos cselekmények fenyegetik a demokráciát”. Hozzátette:

a Donald Trump elleni támadás „megvetendő”.

Mielőbbi felépülést kívánok neki. Gondolataim mindazokkal is vannak, akiket érintett a támadás” – írta a szociáldemokrata politikus.

Emmanuel Macron francia elnök

„demokráciáink tragédiájaként” ítélte el a Trump elleni támadást. „Franciaország osztozik az amerikai nép megdöbbenésében és felháborodásában”

– írta az államfő az X-en, és mielőbbi gyógyulást kívánt.

Hszi Csin-ping kínai elnök együttérzését fejezte ki Trumpnak, aki a lövöldözésben megsebesült” – áll a külügyi tárca közleményében, hozzátéve, hogy Peking is figyelemmel kíséri a volt amerikai elnök elleni merénylet körülményeit.

A frissen megválasztott brit miniszterelnök Keir Starmer is arról beszélt, hogy „megdöbbentették a Trump elnök gyűlésén történt sokkoló jelenetek”, és a legjobb kívánságát küldi Trumpnak és családjának.

„A politikai erőszaknak semmilyen formában nincs helye társadalmunkban, és gondolataim a támadás minden áldozatával vannak”

– posztolta Starmer az X-en.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megdöbbenéssel értesült a lövöldözésről. „Az ilyen erőszaknak nincs létjogosultsága és helye sehol a világon. Soha nem szabad, hogy az erőszak győzedelmeskedjen.

Megkönnyebbülve értesültem arról, hogy Donald Trump már biztonságban van, és mielőbbi felépülést kívánok neki.”

Narendra Modi indiai miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy mélységesen aggasztja barátja, Donald Trump elleni támadás. „Határozottan elítélem az incidenst. Az erőszaknak nincs helye a politikában és a demokráciákban. Mielőbbi gyógyulást kívánok neki. Gondolataink és imáink az elhunyt családjával, a sérültekkel és az amerikai néppel vannak.”

Karl Nehammer osztrák kancellár mielőbbi gyógyulást kívánt Trumpnak. „Megdöbbenéssel tölt el a Donald Trump ellen a pennsylvaniai nagygyűlésén elkövetett merénylet, és gyors és teljes felépülést kívánok neki. A politikai erőszaknak nincs helye a társadalmunkban! Gondolataim a támadás minden áldozatával vannak!” – mondta Nehammer..

Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök szerint ez megbocsáthatatlan támadás volt az ausztrálok és az amerikaiak közös demokratikus értékei és az általunk nagyra becsült szabadság alapján. „Ezek az értékek azok, amelyek összekötik országainkat.”

Laj Csing-te tajvani elnök azt írta, hogy „Gondolataim és imáim Trump volt amerikai elnökkel vannak, és gyors felépülést kívánok neki. A politikai erőszak bármilyen formája soha nem elfogadható a demokráciáinkban. Őszinte részvétemet fejezem ki a támadás által érintett áldozatoknak”, míg Shehbaz Sharif pakisztáni miniszterelnök megdöbbentőnek nevezte az esetet és azt mondta, hogy minden fajtáját elítéli a politikai erőszaknak.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök azt mondta, hogy a történtek után „rosszul érezte magát”. Hozzátette, a politikai erőszak soha nem elfogadható. Antonio Guterres ENSZ-főtitkár szóvivője elítélte a lövöldözést, és „politikai erőszakcselekménynek” nevezte azt. Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök elfogadhatatlannak nevezte a lövöldözést, miközben másokat is a cselekmény elítélésre szólított fel.

„A Donald Trump volt elnök elleni támadást a demokrácia és a politikai párbeszéd minden védelmezőjének hevesen el kell utasítania. Amit ma láttunk, az elfogadhatatlan”

– tette hozzá. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szintén felemelte szavát a politikai erőszak ellen, jobbulást kívánva az amerikai politikusnak. Aláhúzta:

a NATO-tagok közösen állnak ki a szabadság és a közös értékek védelméért.

Dick Schoof holland kormányfő ugyancsak elítélte a támadást.

Egy emberként fejezték ki felháborodásukat lengyel, cseh és román vezető politikusok a Trump-merénylettel kapcsolatban. Andrzej Duda szerint az eset megrázó pillanat nemcsak Amerika, hanem az egész szabad világ számára.

Duda „megrázó pillanatról” beszélt, Morawiecki kifejezte teljes szolidaritását Donald Trumppal

Lengyel vezetők is elítélték vasárnap a Donald Trump korábbi amerikai elnök ellen helyi idő szerint szombaton elkövetett merényletkísérletet. Andrzej Duda lengyel elnök úgy ítélte meg a közösségi médiában, hogy

a merénylet „megrázó pillanatot jelent nemcsak Amerika számára, hanem az egész szabad és demokratikus világ számára is”.

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz kormányfőhelyettes, védelmi miniszter „megrázónak és megengedhetetlennek” nevezte a támadást. Mateusz Morawiecki volt lengyel kormányfő „teljes  szolidaritását” fejezte ki Trump iránt.

„A politikában elszabadult gyűlölet forgatagát meg kell állítani!”

– hangsúlyozta.

Donald Trumpra a pennsylvaniai Butlerben tartott kampánygyűlésen lőtt rá egy 20 éves férfi. A merénylő több lövést is leadott a volt elnökre, aki csak könnyebben sebesült meg. Egy másik ember viszont meghalt a támadásban és ketten életveszélyesen megsebesültek. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) Trump elleni gyilkossági kísérletként kezeli az ügyet. A támadóval a helyszínen végeztek a hatóságok.

Andrej Babis is támogatásáról biztosította Donald Trumpot

A politikának az eszmék harcának kell lennie, s nem lehet benne helye az erőszaknak – hangsúlyozta Petr Fiala cseh kormányfő a Donald Trump volt amerikai elnök elleni merénylettel kapcsolatban vasárnap Prágában.

„Határozottan elítélem a merényletet és gyors felépülést kívánok Donald Trumpnak”

– írta Petr Fiala az X közösségi oldalon megjelent bejegyzésében.

„A demokráciában nézeteinket a választásokon való részvétellel és szóban kell kinyilvánítani, egész sor lehetőségünk van, de a fegyverek használata, az erőszak elfogadhatatlan” – nyilatkozta Markéta Pekarová Adamová, a cseh parlamenti alsóház, a Képviselőház elnöke.

„Gondolatban önnel, családjával és sérüléseket szenvedett hívei családjaival vagyunk elnök úr”

– írta Andrej Babis volt kormányfő, az ellenzéki Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) mozgalom elnöke a szociális hálón. A Donald Trump elleni támadás azonnal a cseh média központi témájává vált. A közszolgálati hírtelevízió és hírrádió (CT24 és a Raduozurnál) már éjfél után megszakította adását, s kizárólag a merénylettel foglalkozik.

Klaus Iohannis: az erőszak és és agresszivitás nem a demokrácia jellemzői

Megdöbbenésüket fejezték ki és határozottan elítélték az erőszakot a román vezetők a Donald Trump volt amerikai elnök elleni merényletre reagálva vasárnap.  A jobboldali Klaus Iohannis államfő közösségi oldalán azt írta: megdöbbentette a támadás, amelyet egy választási gyűlésen követtek el Donald Trump volt elnök ellen.

„Az erőszak és agresszivitás nem a demokrácia jellemzői. A amerikai nép mellett állunk”

– fogalmazott az X-en közzétett bejegyzésében a román elnök. Marcel Ciolacu román szociáldemokrata miniszterelnök is az X-en kívánt mielőbbi felépülést Donald Trumpnak és a támadás más sebesültjeinek. „Semmilyen politikai vegy ideológiai nézetkülönbség nem indokolja és nem teszi elfogadhatóvá az erőszakot” – írta a román kormányfő.
Nicolae Ciuca a bukaresti szenátus nemzeti liberális párti házelnöke bejegyzésében a véleménynyilvánítási és gyülekezési szabadság elleni támadásként értékelte a Donald Trump elleni merényletet.

„Gyors felépülést kívánok neki! Isten áldja meg őt és az amerikai népet”

– írta közösségi oldalán a román házelnök.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek