Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.19.

Immár hivatalos: Trump és Vance a republikánus jelöltek

Indul az évszázad legfontosabb politikai küzdelme.

Hivatalosan is elfogadta a republikánus párt elnökjelöltségét Donald Trump. A korábbi amerikai elnök a jobboldali párt nagygyűlésének utolsó napján mondott beszédet. Az elnökjelölt az Egyesült Államok politikai megosztottságának lezárását ígérte a Republikánus Párt elnökjelölő gyűlését lezáró beszédében csütörtökön Milwaukee-ban.

Donald Trump elfogadta a párt elnökjelöltségét, amivel hivatalossá vált jelöltsége a november 5-i elnökválasztásra.

A volt elnöknek az elnökjelölő konvención elmondott beszéde volt az első nagy nyilvánosság előtt tartott felszólalása a múlt szombaton Pennsylvania államban ellene végrehajtott sikertelen merénylet óta.

A beszédet azzal kezdte, hogy a „magabiztosság, erő és remény” üzenetét hozta el. Ismertette politikai programjának fő elemeit, és a 2024-es választást a legfontosabbnak nevezte az ország történetében.

Megfogalmazása szerint az infláció összeroppantja az embereket, az illegális bevándorlás változatlanul zajlik, és válság van Európában, valamint a Közel-Keleten.

A tervezett gazdasági intézkedések között említette a kamatok csökkentését, valamint a belföldi energiaforrások fokozott kitermelését az energiaárak leszorítása érdekében.

Adócsökkentést ígért, közte a vendéglátóiparban dolgozók borravalóját terhelő adó megszüntetését.

A republikánusok elnökjelöltje az illegális migráció elleni fellépés érdekében ismét a határok lezárását helyezte kilátásba, valamint a határfal építésének befejezését. Megjegyezte, hogy az Egyesült Államok számára szükséges bevándorlás csak legális lehet.

Megismételte az ukrajnai háború lezárására, a közel-keleti konfliktus megoldására vonatkozó ígéretét, és a kemény fellépést Iránnal szemben, valamint szigorú gazdasági intézkedéseket Kína visszaszorítására.

Donald Trump egyetlen alkalommal említette politikai ellenfele, Joe Biden nevét, akiről azt mondta, hogy

a jelenlegi elnök elképzelhetetlen károkat okozott az ország számára.

A volt elnök részletesen beszámolt arról, hogy miként élte meg az ellene elkövetett merényletet, és ahogy mondta, először és utoljára beszél róla, mert fájdalmas felidézni.

Megemlékezett a lövöldözésben meghalt Corey Comperatore egykori tűzoltóról, akinek bevetési öltözéke ott volt a színpadon. Beszámolt arról, hogy a támadás során megsebesült két további ember már jól van.

Közölte, hogy öt nap alatt 6,3 millió dollárt sikerült összegyűjteni az áldozat és sebesültek családjainak javára, és beszámolt arról, hogy mindhárom érintett család tagjaival beszélt.

A Republikánus Párt elnökjelölő konvenciójának harmadik napján, szerdán

hivatalosan elfogadta az alelnök-jelöltségre vonatkozó felkérést J. D. Vance szenátor, akinek nevét hétfőn a közösségi médiában jelentette be Donald Trump.

Az Ohio állam iparvidékéről származó alelnökjelölt beszélt személyes indítékairól, amelyek a politika felé vitték.

J. D. Vance, aki jelenleg a szenátus legfiatalabb tagja, 2016-ban saját nehéz gyerekkorának élményei alapján írta meg sikerkönyvét, amiből 2020-ban filmet forgattak, és amelyet magyarul Vidéki ballada az amerikai álomról címen mutattak be.

Az elnökjelölő konvención felszólalt Donald Trump két fia, Donald Trump Jr. és Eric Trump, valamint szerdán legidősebb unokája, Kai Trump, aki saját kérésére szólalt meg azt követően, hogy nagyapjára rálőttek.

Ha megnézzük az adatokat, jóval több mint tízmillió amerikai lenne kész akár erőszakra is Donald Trump hatalomra jutásának, elnökké választásának megakadályozása érdekében – nyilatkozta Demkó Attila a hirado.hu-nak. Az írótól, aki biztonságpolitikai szakértőként és a Mathias Corvinus Collegium geopolitikai műhelyének vezetőjeként is ismert, a Trump elleni merénylet amerikai belpolitikára gyakorolt hatásai felől érdeklődtek.

Egy ismert művében ön azt a kérdést bontja ki, hogy akár egy mozdulatnak is következményei lehetnek, s miképpen befolyásolhatja akár a világpolitikát is, ha egy ember vagy egy csoport elkövet egy gyűlölet-bűncselekményt. Vajon kiélezheti a megosztottságot az Egyesült Államokban a Donald Trump elleni merénylet vagy inkább kijózanító hatása lehet?

– Szerintem mind a kettő lehetséges: egy rendkívül felfokozott kampány zajlott Donald Trump személye, illetve az általa képviselt párt ellen, miszerint ha a Republikánus Párt nyeri meg a novemberi elnökválasztást, akkor vége lesz a demokráciának, s visszafordíthatatlan helyzet áll elő. Egy abszolút túlzó, gyűlöletkeltő kampányt folytattak Trump ellen, s ennek a felfokozott hangulatnak az eredménye a merénylet. Hogy ezt enyhíti-e az, hogy Joe Biden elnök és maga Trump is a nemzeti megbékélés irányában nyilatkozott, azt még meg fogjuk látni; mindenestere kijózanító ez a történet. Láthatjuk, hogy az adott szavaknak súlya van.

– Többen beszéltek, nyilatkoztak az igen feszült helyzetről az Egyesült Államokban. Milyen széles tömegeit érinti ez a választóknak?

– Ha megnézzük az adatokat, jóval több mint tízmillió amerikai lenne kész akár erőszakra is Donald rump hatalomra jutásának, elnökké választásának megakadályozása érdekében. Jóval kevesebben vannak azok – akárhogy is állítja be a jórészt liberális fősodratú média –, akik Trumpért fognának fegyvert, az ő számuk 40 százalékkal alacsonyabb. Láthatjuk, hogy ez a kampány hová vitt; reméljük, hogy eljön a kijózanodás pillanata. Hiszen Trump előző, négyéves elnöksége alatt sem lett vége az amerikai demokráciának, s nyilván most sem lesz – bár egyes kérdésekben természetesen eltérő hangsúlyok érvényesülnek. Donald Trump nem egy önmagában álló jelenség, hanem kifejezi sok-sok tíz-, sőt akár százmillió amerikainak is a gondolkodását, világlátásását.

Tucker Carlson amerikai televíziós személyiség és konzervatív kommentátor, Byron Donalds floridai képviselő, Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje, J. D. Vance ohiói szenátor, alelnökjelölt és Mike Johnson louisianai képviselő, a képviselőház elnöke (b-j) a republikánusok elnökjelölő országos gyűlésén 2024. július 15-én (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)

– Milyen kérdésekben?

– Elsősorban a migráció nagy kéréséről, de felmerülhet az abortusz kérdése, a nemzethez való hozzáállás – és ezt el kéne fogadniuk azoknak is, akik azt gondolják, hogy az ő nézeteik az egyedül üdvözítők. Legalábbis remélem, hogy ebben az irányba indulnak majd el.

Demkó Attila, az MCC Geopolitikai Műhely vezetője (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka).

– Donald Trump a republikánus elnökjelölő kongresszuson megnevezte alelnökjelöltjét, J. D. Vance ohiói szenátort is. Vance az egyik legerősebb ellenfele lehetett volna az újra induló egykori elnöknek a republikánus táboron belül.

– Nyilván a Republikánus Párton belüli taktikai eleme is van ennek a választásnak, az, hogy egy 39 éves, dinamikus fiatalember, megtestesíti az amerikai konzervatív értékeket, hiszen a tengerészgyalogságnál szolgált, három gyereke van. Sokkal inkább megjeleníti a republikánus törzsszavazókat, mint maga Trump, aki egy milliárdos és nyilván nem volt katona. Ilyen értelemben is jó választás.

– Nem is árt a fiatalítás, hiszen egyelőre két idős ember mérkőzik az elnöki posztért.

– Valószínűleg azért is jó választás, mert ő lehet az utód, ha lejár Trump négy éve. Fontos szempont a lojalitás is, hiszem Trump egyik legélesebb kritikusából lett az egyik legeltökéltebb támogatója. Korábban, még Trump kormányzása előtt, 2016-ban igen élesen támadta a jelenlegi elnökjelöltet.

– A jelenleg zajló republikánus elnökjelölő  kongresszust követi augusztusban a demokrata jelöltállítás. Befolyásolhatja-e a Trump elleni merénylet ezt az eseményt?

– Mindenképpen befolyásolja, hiszen Joe Biden elmozdítására erőteljes mozgalom indult, s lehet, hogy ez menti meg a jelöltségét.

– Miképpen?
 

– A merénylet óta lekerült az újságok címlapjairól, hogy Biden alkalmas-e vagy nem a jelöltségre. Ez a merénylet most valamennyire stabilizálta a helyzetét, bár továbbra is nagy erők állnak készen az elmozdítására.

 

 

– Valóban, a lapok inkább olyan kérdésekkel foglalkoznak, hogy egy távolságmérő szerkezetet fedeztek föl valakinél 30 perccel a merénylet előtt, vagy hogy állítólag robbanószer is volt a merénylő kocsijában.

– Egy ilyen helyzetben mindig rengeteg hír, információ és álhír, összeesküvés-elmélet is felbukkan. Tény, hogy súlyos hibát vétett az elnök védelme és a titkosszolgálat, hiszen például rendőrnek kellett volna állnia annál az épületnél, amelyről tüzet nyitottak. Bizonyos az is hogy instabil személy volt az elkövető, republikánus is volt és demokrata is, túl fiatal is volt még. Ám ahhoz hosszú hónapok nyomozásai kellenek még, hogy erről bárki valami komolyabbat is tudjon mondani.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek