A Magyar Péter-lufi elkezdett leereszteni

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.08.

Ezt üzente a világ vezető hatalmainak az Orbán Viktorral tárgyaló kínai elnök

Segítsék Oroszországot és Ukrajnát a közvetlen párbeszéd és tárgyalások újraindításában

Az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnöke békemissziója részeként Pekinben tárgyalt. Orbán Viktor következő állomása Washington lesz.

HSZI Csin-ping; ORBÁN Viktor

Orbán Viktor Kínában Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Hszi Csin-ping kínai elnök felszólította a világ vezető hatalmait, hogy segítsék Oroszországot és Ukrajnát a közvetlen párbeszéd és tárgyalások újraindításában – közölte a kínai CCTV-re hivatkozva az AP amerikai hírügynökség. Mint arról lapunk korábban beszámolt, Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel egyeztetett ma a kínai vezető.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Hszi Csin-ping kínai elnök (j2) tárgyal Pekingben 2024. július 8-án. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Hszi Csin-ping kínai elnök (j2) tárgyal Pekingben 2024. július 8-án. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Orbán Viktor békemissziója részeként érkezett Kínába, miután a múlt héten Oroszországban és Ukrajnában járt, hogy megvitassa az ukrajnai békés rendezés kilátásait.

A nemzetközi közösségnek feltételeket kell teremtenie, és segítséget kell nyújtania a két fél számára a közvetlen párbeszéd és tárgyalások folytatásához – mondta Hszi Orbánnak, hozzátéve: 

csak akkor jöhet létre a tűzszünet ebben a konfliktusban, ha az összes nagyhatalom pozitív, nem pedig negatív energiát fejt ki.

Hszi a találkozó során gratulált Orbán Viktornak az Európai Unió soros elnökségének átvételéhez és nagyra értékelte a magyar kormányfő erőfeszítéseit az ukrajnai válság politikai rendezésének előmozdítására, kifejezve emellett Peking készségét arra, hogy az ügyben továbbra is kapcsolatban maradjon Budapesttel – közölte a kínai külügyi tárca.

A kínai elnök hangsúlyozta, hogy a mielőbbi tűzszünet és a politikai rendezés minden fél érdeke, és kijelentette, hogy „a helyzet lecsillapítása a legfontosabb, három elv betartásával: a harctér nem terjedhet tovább, a harcok nem eszkalálódhatnak, és egyik fél sem szíthatja tovább a helyzetet”.

A kínai államfő elmondta továbbá, hogy jövőre lesz Kína és az Európai Unió közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 50. évfordulója, és hozzátette, hogy a két fél között nincs geopolitikai ellentmondás vagy alapvető érdekellentét, ezért szerinte továbbra is elkötelezettnek kell maradniuk az együttműködés mellett.

„Remélhetőleg Magyarország mint az Európai Unió soros elnöke, pozitív szerepet fog játszani a Kína-EU kapcsolatok szilárd és stabil fejlődésének előmozdításában és a konstruktív párbeszéd elősegítésében” – fogalmazott.

A CCTV szerint Orbán méltatta Kína „konstruktív és fontos kezdeményezéseit” a béke elérése érdekében, Pekinget pedig a globális turbulencia közepette stabilizáló erőnek minősítette.

Mint arról korábban beszámoltunk, Orbán Viktor folytatja a békemisszióját, következő állomása Washington lesz. Ezt a Fidesz közösségi oldalán jelentette be a kormánypárt.

Kijev és Moszkva után a békemisszió harmadik állomásáról, Pekingből jelentkezett Orbán Viktor a közösségi oldalán. Az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnöke a Facebookon rövid videót osztott meg a látogatásról.

Most ért véget a találkozó Hszi Csin-ping elnök úrral. A háborúban a végső szót persze a háborúzó felek mondják ki, de döntő befolyása van három világhatalomnak: Kínának, az Egyesült Államoknak és az Európai Uniónak. Ők is befolyásolják, hogy mikor lesz vége ennek a háborúnak

 – fogalmazott Orbán Viktor.

A kormányfő hozzátette: a háborúzó felekkel történt találkozóját követően ezért ment el Pekingbe.

Hszi elnök úrral megvitattuk a kínai béketervet. Kína az egyetlen világhatalom, amely kezdetektől és egyértelműen elkötelezett a béke mellett. Ez fontos Magyarország és fontos az egész az Európai Unió számára

 – mondta.

A videóban Orbán hangsúlyozta, a kínai elnök világossá tette, hogy folytatni fogja a béke megteremtésére irányuló erőfeszítéseit. 

Nem vagyunk egyedül, mi is folytatni fogjuk a munkát

 – zárta szavait a miniszterelnök. 

Újabb katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajnának az új brit kormány. John Healey védelmi miniszter hivatalba lépése után szinte azonnal Ukrajnába utazott, hogy találkozzon Volodimir Zelenszkij elnökkel. Az új holland vezetés sem húzza az időt. A kormány F–16-os vadászgépeket ígért Kijevnek, és megerősítette azt is, hogy a kormányváltást követően is folytatni fogja Ukrajna politikai, katonai és pénzügyi támogatását. Közben Moszkva is megszólalt. Szergej Lavrov közölte: Oroszország reagálni fog arra, hogy a régióit amerikai fegyverekkel támadják.

Az orosz védelmi minisztérium hozta nyilvánosságra a Híradóban bemutatott felvételeket. Szerintük az látszik rajta, ahogy a katonai légierő csapást mér az ukrán fegyveres erők egységeire. Egy másik videó pedig már azt mutatja, ahogy az orosz csapatok megsemmisítenek két ukrán Patriot légvédelmi rendszert, és további támadásokat indítanak.

Oroszország és Ukrajna között folyamatosak a harcok. Ukrajna védekezik: hadserege több orosz támadást is visszavert, miközben ők is támadtak: nemrég a Donyeck megyei orosz célpontokra mértek csapást.

 

A háború 866. napján jól láthatóan feszült a helyzet. Ukrajna nyugati támogatói további segélyeket jelentettek be az elmúlt napokban.

Hollandia vezetése közölte: a kormányváltást követően is folytatja az elődei által megkezdett munkát. Hollandia új külügyminisztere és védelmi minisztere vasárnap Ukrajnába utaztak, ahol F–16-os harci repülők haladéktalan szállítását ígérték Kijevnek.

„Továbbra is támogatni fogjuk Ukrajnát politikailag, katonailag, pénzügyileg és erkölcsileg is” – mondta a külügyminiszter, aki megerősítette azt is, hogy Ukrajna egy további Patriot légvédelmi rendszert is kap Hollandiától.

Új katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajnának a brit védelmi miniszter is. Ebben negyedmillió lőszer, 90 páncéltörő rakéta, ötven kisebb folyami és parti műveletek támogatására alkalmas katonai vízi jármű is szerepel.

John Healey brit védelmi miniszter a munkáspárti kormány hivatalba lépése után szinte azonnal Ukrajnába indult, ahol találkozott Volodimir Zelenszkij elnökkel. A tárcavezető elrendelte az előző, konzervatív párti kormány által áprilisban megígért hadfelszerelési csomag gyorsabb leszállítását.

„Kötelezettséget vállaltunk arra, hogy az Egyesült Királyság továbbra is támogatja Ukrajnát. Igyekszünk fokozni ezt a támogatást. Az a döntésem, hogy a hivatalba lépésem második napján itt vagyok, azt tükrözi, hogy ez a legfontosabb prioritásunk, és elkötelezettek vagyunk Ukrajna iránt – fogalmazott a brit védelmi miniszter. Az új brit miniszterelnöknek pedig szintén az első dolga volt felhívni Volodimir Zelenszkijt, hogy elmondja: országa Ukrajna mellett áll” – mondta az új brit védelmi miniszter.

Megszólalt Ukrajna támogatásáról a NATO- főtitkár is. Jens Stoltenberg nagyon súlyos kérdésnek nevezte Ukrajna NATO-tagságát, ugyanakkor közölte: most a legfontosabb az országnak nyújtott támogatás növelése annak érdekében, hogy Ukrajna fennmaradhasson, amit bármilyen jövőbeli tagság előfeltételének nevezett.

Oroszország sem nézi tétlenül a nyugati lépéseket.

Oroszország reagálni fog arra, hogy a területét amerikai fegyverekkel támadják az ukránok – közölte vasárnap az orosz külügyminiszter. Szergej Lavrov elmondta: a válasz belátható időn belül megszületik.

Amerika még június elején adott szabad utat Ukrajnának, hogy az általa küldött fegyverekkel orosz területeket támadjon. De több európai állam, így Franciaország és Nagy-Britannia is hasonló engedményt tett Kijevnek, pedig Moszkva többször egyértelművé tette: egy Oroszország elleni támadás esetén azok az országok is hadviselő féllé válnak, amelyek a fegyvereket küldték Ukrajnának.
 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek