POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.04.

Egymást eszi a baloldal a választási bukás után

Teljes a káosz.

A június 9-én tartott európai parlamenti és önkormányzati választás hurrikánként söpört végig a magyarországi ellenzéken. Számos pártban tisztújítást jelentettek be, mások pedig nem hajlandók vállalni a vereség következményeit -írta a hirado.hu.

A június 9-i választások jelentősen átrajzolták a magyar belpolitikai térképet. A Magyar Péter vezette Tisza Párt jelentős szeletet szakított ki az ellenzéket eddig támogató szavazói tömbből, és ez bizony megviselte a parlamentben ülő ellenzéki pártokat.

Gyurcsány: Nem Gyurcsány a hibás

A Tisza Párt felbukkanásáig legnagyobb ellenzéki erőnek számító Demokratikus Koalíciót sokan hibáztatják a katasztrofális eredményért. Maga a DK is a korábbi négy EP-mandátum helyett csupán kettőt tudott szerezni, azt is az MSZP-vel és a Párbeszéddel összefogva. A párt árnyékkormányát ugyan feloszlatták, de a párt elnöke, Gyurcsány Ferenc nem hajlandó lemondással vállalni a felelősséget.

A választás óta a volt miniszterelnök számos alkalommal és több felületen magyarázta a bizonyítványt, de lényegi mondandója összefoglalható egy mondatban: Gyurcsány szerint nem Gyurcsány a hibás. Számos kritika érte a DK elnökét a baloldalról is, például a párt egyik alapító tagja, Leel-Őssy Gábor is lemondásra szólította fel Gyurcsányt.

A Momentumban tapintható a feszültség

Míg a 2019-es EP-választáson meglepően jó eredményt ért el a Momentum, addig 2024-re bezuhant támogatottságuk egyetlen mandátum megszerzéséhez sem volt elég. A liberális párt Donáth Anna vezetésével hónapok óta építgette Gyurcsány-mentes brandjét, de a választók szemében láthatóan nem volt hiteles a pálfordulás, hiszen 2022-ben a DK-val közös listán indultak az országgyűlési választáson.

Donáth korábbi ígérete szerint lemondott az elnökségről a választási eredmény fényében, és kudarcként értékelte azt. Posztjára már bejelentkezett a Momentum vissza-visszatérő elnöke, Fekete-Győr András, de az országgyűlési képviselőként tevékenykedő Tompos Márton is pártelnök szeretne lenni. Sajtóértesülések szerint a kis párttá zsugorodott Momentumban komoly belső feszültség uralkodik.

Új elnök a Jobbik élén

A Jobbik – Konzervatívok számára is földindulást hozott június 9. Gyöngyösi Márton korábbi pártelnök és EP-képviselő egyik tisztségben sem újrázott, a párt pedig meg is tartotta a tisztújítást. Az országos politikában ismeretlennek számító Adorján Béla lett a befutó, őt elnökhelyettesként a párt korábbi főpolgármester-jelöltje, Brenner Koloman segít majd.

LMP – az egyszemélyes projekt

Az országosan nem túl nagy támogatottságnak örvendő LMP az európai parlamenti kampányban szinte láthatatlanul működött. A párt stratégiája láthatóan Budapest megszerzését célozta meg Vitézy Dávid főpolgármester-jelöltségével, és ezzel nagy kockázatot vállaltak. Vitézy végül nem tudta leváltani Karácsony Gergelyt, az LMP helyzete pedig egyre kínosabb, hiszen már az előző országgyűlési választás után csak a Gyurcsány vezette DK segítségével tudtak frakciót alakítani a parlamentben.

Az MSZP-ben ajtót mutattak

A baloldal egykor meghatározó erejeként működő MSZP lejtmenete láthatóan megállíthatatlan. A 2010 óta permanensen megújulást hirdető szocialisták immár 14 éve veszítik el támogatóikat, és a tőlük szakadárként távozó Gyurcsány Ferenc DK-ja már jóval erősebb, mint az elődpártjuk. A DK után az MSZP-t is számos bírálat érte a választási eredmény miatt, és a párt országos választmányi ülésén Komjáthi Imre és Kunhalmi Ágnes is lemondott társelnöki tisztségéről.

Párbeszéd – zuhanás nélkül

Míg a baloldali pártok támogatottsága láthatóan bezuhant, addig a Párbeszéd-Zöldek megtartotta 0 százalékos pozícióját. Az MSZP-vel gyakorlatilag összeforrt pártot elhagyta korábbi ismert arca, Tordai Bence, s bár tartottak tisztújítást, a vezetés változatlan maradt. A párt fennállása óta egyetlen értelmezhető politikai teljesítménye, hogy Karácsony Gergely főpolgármester a Párbeszéd tagja.

A Mi Hazánk jól vette az akadályt

A Jobbikból kiugrott politikusok által alapított Mi Hazánk az egyetlen parlamenti párt, amely győzelemként tudja eladni az EP-választás eredményét. A párt történetének első európai parlamenti választásán egy mandátumot tudtak megszerezni, ráadásul szavazatszámban is megközelítették a DK–MSZP–Párbeszéd triumvirátust.

Gyurcsány kézcsókra szólította fel Magyar Pétert

Ő is és pártja elnöksége is marad a helyén az EP-választási vereség után is – erről Gyurcsány Ferenc beszélt az Indexnek adott interjúban. Magyar Péternek egyebek mellett azt üzente: majd, ha feleannyit küzdött, mint ők, akkor szólhat, addig meg köszönjön neki „kezeit csókolommal” – számolt be róla az M1 Híradó.

Hiába kritizálták volt és jelenlegi balliberális politikusok, nem mond le sem Gyurcsány Ferenc, sem pedig a párt vezetése a június 9-ei újabb választási vereség után. A DK elnöke az Indexnek adott interjúban közölte azt is: az általa és a pártja által képviselt politika önérték, ezért a haza legyen büszke rá, hogy van még olyan politikai erő, mint a Demokratikus Koalíció (DK) – hangzott el az M1-en.

A Demokratikus Koalíció elnöke a műsorban elmondta, hogy akik támadják, azok mögött még párt sincs érdemben, majd a bukott miniszterelnök ráfordult a Magyar Péter-jelenségre. Megjegyezte:

a Tisza Párt alelnökét személyében és erkölcsileg is alkalmatlannak tartja, miközben az ország 30 százaléka rábízná a hazáját is.

„Ilyen alapon az anyám is csinálhatna filmeket, mert még ő sem csinált filmet, de már látott Várkonyi Zoltántól kiváló filmeket. Az a legfontosabb dolog, hogy az legyen miniszterelnök, aki még nem volt az életben, akkor van itt még k…rva sok miniszterelnök – ezt most mondtam, vagy csak gondoltam… majdnem…” – fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

A DK elnöke elárulta azt is, mit gondol a vele szemben megfogalmazott 2006-os elszámoltatásáról, miközben párhuzamot vont saját politikai munkássága és Magyar Péter eddigi tevékenysége között.

„Nekem még egyszer nem mondják el, hogy én vagyok a hibás… én, én? …amíg te fölvettél milliókat, én meg az ügyészség előtt voltam? …én, én? …amikor én tüntettem a rabszolgatörvény ellen, te meg fölvettél milliókat és aláírtál túlárazott szerződéseket? …tudod mit, kolléga? …álljál sorba, aztán majd ha kiderül, hogy feleannyit kockáztattál az életedből, mint mi…, ha kiderül, hogy feleannyit küzdöttél, mint mi, akkor, majd szólhatsz… addig meg köszönjél kezeit csókolommal, jó? …és érdektelen, hogy 30 százalékod van… 30 százaléka nagyon sok rohadék politikai tömörülésnek volt Európában, a 20. században…” – fejtette ki véleményét a Demokratikus Koalíció elnöke.

Gyurcsány Ferenc a Tisza Párt alelnökét az orosz–ukrán háború kapcsán képviselt kommunikációja miatt is kérdőre vonta.

„Ha te nem mersz megszólalni Oroszország ügyében, akkor te egy gáz ember vagy, és nekem egy gáz ember ne magyarázza meg, hogy merre van az előre”

– mondta a bukott miniszterelnök.

A DK elnöke – ahogy Magyar Péter is tette a napokban – nekiment a magyar sajtónak. Gyurcsány Ferenc szerint a függetlennek mondott szerkesztőségek nagy része egyértelműen DK-ellenes, a magyar sajtó fő bűne pedig szerinte a középre állás a diktatúra és a nem diktatúra világában.

origo.hu

Hatalmas botrányt kavart III. Károly király és Vilmos herceg

ripost.hu

Zseniális IQ-d van, ha meg tudod fejteni ezt a matekfeladványt

borsonline.hu

Újabb milliomosa lett Magyarországnak: ezzel az öt számmal lehetett nyerni a lottón

magyarnemzet.hu

Nagy Ervin pökhendi kirohanása Magyar Péter vesztét okozhatja

mindmegette.hu

Mediterrán fasírt, ami azonnal egy tengerparti étterembe repít: videón mutatjuk a receptet

vg.hu

Egyhavi csúcson a forint, rég volt ennyire olcsó az euró

ripost.hu

Forró videó: így készül Tolvai Reni barack popsija

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. július 6-12.: Kellemetlen konfliktusokat jeleznek a bolygók

ripost.hu

Feladta a küzdelmet az edzésbalesetet szenvedett Antal Attila

ripost.hu

Rád fog kacsintani a szerencse, ha ez a csillagjegyed

ripost.hu

Kihúzták az ötöslottó nyerőszámait, 3,53 milliárd volt a tét

ripost.hu

Csak két hozzávaló, és tökéletes lesz a cukkinis vacsorád

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Zelenszkij népszerűsége csökken, Putyin elfogadottsága nő – Belefáradt a világ a háborúba

POLITIK

Orbán Viktor: A béke érdekében lépéseket kell tenni

POLITIK

Egyre pesszimistábban az európaiak Ukrajnával kapcsolatban

POLITIK

Háborús készülődés Németországban

POLITIK

A Dán Néppárt is csatlakozik hatodikként a Patrióták Európáért EP-csoporthoz

POLITIK

Migránslövöldözés Bécsben, többeket kórházba vittek

POLITIK

Ezért fontos a Türk Államok Szervezete

POLITIK

Az ukrán energetikai hálózatok támadják az orosz drónok