Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.21.

Drónnal cserkészte be a terepet Trump merénylője

A biztonságiak erre sem figyeltek fel.

Az a fegyveres, aki múlt hét szombaton tartott pennsylvaniai nagygyűlésen meglőtte Donald Trump volt elnököt, néhány órával a politikus színpadra lépése előtt egy drónnal berepülte a helyszínt – mondta el az ügyben jártas forrás az NBC Newsnak.

A kamerás drón lehetővé tette a 20 éves Thomas Matthew Crooks számára, hogy felülnézetből lássa a helyszínt, ami értelemszerűen segített megszervezni a támadást. 

A The Wall Street Journal értesülései szerint Crooks egy "előre meghatározott úton" reptette az eszközt, bár továbbra sem világos, hogy mikor használta azt, és hányszor haladt el vele a terület felett. A dolog azért is érthetetlen, mert a titkosszolgálat (secret service) jellemzően megtiltja a drónok használatát az általuk biztosított területek felett. Egyelőre nem világos, hogy ez megtörtént-e a butleri gyűlés esetében. Ahogyan az sem, hogy a nyomozók hogyan szereztek tudomást a drón repüléséről – de a drónok gyakran hagynak elektronikus nyomokat a repülési útvonalukról, és a gyártónak lehet, hogy van feljegyzése a repülésről. Egy magas beosztású hatósági forrás ugyanakkor arról számolt be a lapnak, hogy 

a lövöldözést követően egy drónt és drónfelszerelést találtak Crooks autójában.

Annak ellenére, hogy Crookst több mint egy órával korábban "gyanús szereplőnek" titulálták, Trumpot mégis felengedték a színpadra.

crooks
Thomas Matthew Crooks  Fotó: Getty Images via AFP / Getty Images via AFP/2024 Getty Images

Egy forrás azt nyilatkozta a New York Postnak, hogy a Crooks már tavasszal nyomon követte Trump mozgását az internet segítségével. A New York Times pedig forrására hivatkozva arról írt, hogy hat nappal az esemény előtt, július 7-én egyszer már járt a helyszínen Crooks, vélhetően azért, hogy előre felmérje a terepet. Az egyik mobiltelefonjának cellainformációi szerint a támadás reggelén, július 13-án még egyszer kilátogatott, és feltehetőleg tett egy újabb terepszemlét. 

Mivel finoman szólva is sok a bizonytalanság a történet körül, Mike Johnson kongresszusi vizsgálat lefolytatását kezdeményezte a lövöldözéssel kapcsolatban , és egyben felkérte Kimberly Cheatle titkosszolgálati igazgatót, hogy hétfőn jelenjen meg a képviselőház felügyeleti bizottsága előtt. A belbiztonsági minisztérium főfelügyelői hivatala a lövöldözést követően három vizsgálatot indított a titkosszolgálat ellen. Az egyikben azt vizsgálják, hogy a szolgálat hogyan biztosította a politikai kampányrendezvényt Butlerben. 

Közel egy hét telt már el a Donald Trump elleni merényletkísérlet óta, de egy dologgal még mindig adósak a hatóságok: az elkövető indítékának felderítésével. Sőt szűkszavú nyilatkozataival mintha inkább csak ködösíteni próbálna a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) - írja a Magyar Nemzet. A portál szerint tekintve, hogy az egykori elnököt, republikánus elnökjelöltet vette célkeresztbe a tettes, nehéz elképzelni, hogy ne politikai motivációja lett volna.

A Magyar Nemzet összefoglalója szerint a merénylő politikai beállítottsága nem egyértelmű. Thomas Matthew Crooks mindössze húszesztendős volt, így az előző elnökválasztáson még nem voksolhatott. Habár az amerikai média szerint Pennyslvaniában republikánus szavazóként regisztrált, 2021-ben 15 dollárral támogatta az egyik legnagyobb demokrata szervezetet. A Magyar Nemzet szerint ezek önmagukban semmit nem bizonyítanak, de felmerül a gyanú, hogy valójában egyik politikussal sem szimpatizált. Szülei pedig állításuk szerint arról sem tudtak, hogy különösebben érdekelte volna a politika. 

Foglalkoztatta a politika

Ennek viszont ellentmond egykori osztálytársának véleménye, aki a Fox Newsnak úgy nyilatkozott, a fiút nagyon is foglalkoztatta a politika, bár kétségtelenül az összes politikust utálta. Emlékei szerint Thomas Matthew Crooks egy vitájuk során

lehülyézte, amiért hispán létére Donald Trumpot támogatja.

Médiaértesülések szerint az elkövetőt az iskolában meglehetősen sokat cikizték, csúfolták. Egy FBI-ügynök ennek ismeretében úgy vélte, könnyen lehet, hogy valójában a fiatalembert csak hírnévre vágyott, meg akarta mutatni, hogy mire képes. Emlékeztetett rá, hogy Ronald Reagan amerikai elnök merénylőjének, John Hinckley-nek is az volt az indítéka, hogy le akarta nyűgözni Jodie Foster színésznőt.

Donald Trump Holds A Campaign Rally In Butler, Pennsylvania
Fotó: Getty Images via AFP

Gyanúsan hallgat az FBI

Nem veszem be, hogy nincs semmijük!

– fogalmazta meg ugyanakkor a sokakban felmerülő aggályt Tim Burchett republikánus képviselő is. A politikus rámutatott, elég nehezen hihető, hogy több mint kétszáz vallomás és 12 ezer felvétel megtekintése után a hatóságok még ne ismernék az indítékot. Figyelmeztetett: ha nem akarják, hogy összeesküvés-elméletek keljenek szárnyra, jobban tennék, ha mielőbb előállnának az igazsággal. Csakhogy néhány hónappal a novemberi elnökválasztások előtt annak súlyos következményei lehetnének, ha kiderülne, az elkövetőt politikai indítékok vezérelték volna. 

Abban a legtöbb szakértő már egyetért, hogy a Donald Trump ellen hergelő médiának és politikának jelentős szerepe lehetett abban, hogy Thomas Matthew Crooks végül fegyvert ragadott.

Joe Biden demokrata elnök éppen néhány nappal a merénylet előtt fogalmazott rendkívül szerencsétlenül úgy, hogy „célkeresztbe” kerül Donald Trump. 

Szigorított biztonsági intézkedések közepette tartotta Donald Trump választási gyűlését szombaton Michigan államban, az elsőt az után, hogy egy héttel korábban merényletkísérletet hajtottak végre ellene.

A Grand Rapids városában tartott választási eseményt, szemben a július 13-i nagygyűléssel, zárt csarnokban rendezték, és ez volt az első, amelyen Donald Trump és hétfőn megnevezett alelnök-jelöltje, J.D. Vance közösen vett részt. Michigan állam az elnökválasztás szempontjából meghatározó, a billegő államok között tartják számon, ahol republikánus és demokrata győzelemre egyaránt esély van.

Donald Trump beszédének elején felhívta a figyelmet arra, hogy szinte percre pontosan egy héttel korábban történt a fegyveres támadás a Pennsylvania állambeli Butlerben tartott nagygyűlésen, egyben

köszönetet mondott a merényletkísérlet után érkezett jókívánságokért, valamint a gyors ellátásért a helyi kórházban.

Úgy fogalmazott, hogy csakis „isteni kegyelemből” állhat ott egy héttel később Michigan államban. Megemlékezett Corey Comperatore-ról, aki a közönség tagjaként a lövöldözésben életét vesztette, hősnek nevezve a korábbi tűzoltót.

Donald Trump elnökké választása esetén ismét határozott fellépést ígért az illegális bevándorlással szemben, és azt mondta, hogy megroppantja az úgynevezett „migránsbűnözést”, azaz az illegálisan az országban tartózkodók által elkövetett bűncselekményeket.

Kölcsönösséget ígért a Kínával szemben követett vámpolitikát illetően, és kilátásba helyezte, hogy megvonja a kereskedelemben 2000-től alkalmazott legnagyobb kedvezmény elvén alapuló státuszt (most-favored-nation status) az ázsiai gazdasági versenytárstól.

Donald Trump utalt Orbán Viktor magyar miniszterelnök szavaira, aki az elnökjelölt megfogalmazása szerint az ő újbóli elnökségével kapcsolja össze a világ stabilitásának helyreállítását.

A republikánus elnökjelölt és a magyar kormányfő július 11-én Floridában találkozott és tárgyalt egymással.

A csütörtökön zárult republikánus elnökjelölő konvenciót értékelve Donald Trump úgy fogalmazott, hogy a párt egyetlen mozgalommá vált, valamint egységesebb és eltökéltebb, mint valaha.

Szombaton Donald Trump lőtt sebesülésével kapcsolatban közleményben adott tájékoztatást Ronny L. Jackson volt elnöki orvos, jelenlegi kongresszusi képviselő, aki az elmúlt egy hétben felügyelte a kezelést.

Az orvos arról számolt be, hogy a Butlerben elkövetett merényletkísérlet során a golyó Donald Trump jobb fülének felső részét találta el, amelyen két centiméteres sebet vágott.

Az orvosi leírás szerint a golyó kevesebb mint egy centiméterre volt attól, hogy elérje a koponyát.

Beszámolt arról is, hogy a sebesülést követően jelentősebb vérzés lépett fel, és a teljes felső fülön duzzanat keletkezett, ami mostanra megszűnt, és a gyógyulás megfelelően halad.
 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek