POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.12.
Módosítva: 2024.07.13.

Bankszámladíj- és kártyadíjstopot vezetett be a kormány

Újabb segítség a családoknak.

A kormány a háború okozta gazdasági nehézségek idején is védelmet nyújt a magyar családoknak – mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Facebookon pénteken közzétett videójában.

Elmondta: a kormány bankszámladíj- és kártyadíjstopot vezetett be azért, hogy a bankok ne háríthassák az ügyfelekre a terheiket. A döntés előzménye, hogy a kormány a héten bejelentette a háborúellenes akciótervet. Ennek alapján védelmi hozzájárulást kell fizetnie azoknak a multinacionális vállalatoknak, amelyek extraprofitot halmoztak fel a háborús időkben. Ez a bankszektorra is vonatkozik.

„Fontosnak tartjuk, hogy a kirótt terheket a bankok ne háríthassák át a családokra. Ezért vezetjük be a díjemelési stopot a lakossági számlákhoz kapcsolódó díjak, költségek és egyéb fizetési kötelezettségekhez kapcsolódóan”

– mondta Dömötör Csaba.

Ez azt jelenti, hogy december 31-ig a pénzügyi szolgáltatók a lakossági ügyfelek bankszámláinál közvetlen és közvetett díjemelést sem valósíthatnak meg egyoldalúan. Ez a tiltás az összes fizetési számlához kapcsolódó díjra vonatkozik. Vonatkozik a már meglévő szerződésekre és az újakra is. A részletes szabályok a Magyar Közlönyben jelentek meg – tette hozzá az államtitkár.

„Az a célunk, hogy a háború okozta gazdasági nehézségek idején is védelmet nyújtsunk a magyar családoknak” – mondta Dömötör Csaba a Facebookon közzétett videóban.

A kormány háborús időkben is megvédi a családtámogatásokat, ezért döntött úgy, hogy két évvel meghosszabbítja a 2019. július 1. és 2021. június 30. között felvett babaváró kölcsönök gyermekvállalási határidejét – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán.

Zsigó Róbert felidézte, a babaváró támogatást 2019. július elsejétől lehetett igényelni, így idén júliusban jár le az első igénylők esetén az ötéves határidő az első gyerek megszületésére, amely feltétele annak, hogy a hitel továbbra is kamatmentes maradjon.

A hitelt eddig 245 ezer házaspár vette fel, 158 ezer családban pedig már született is gyermek. Ugyanakkor júliusban 547, az év végéig pedig tízezer olyan család van, amelyben nem született még gyerek – mondta el az államtitkár, hozzátéve, hogy ezeknek a családoknak most egy összegben kellene visszafizetniük az eddigi kamattámogatást, nagyjából kétmillió forintot, valamint megszűnne a fennmaradó hitelösszegre a kamattámogatás, így ötvenezerről százezer forintra nőne a havi törlesztőrészlet.

Zsigó Róbert arról beszélt, hogy a gyerekvállaláshoz békére és biztonságra van szükség, 2019 óta azonban elég sok vis maior helyzet volt – a koronavírus-járvány, az orosz-ukrán háború, a brüsszeli rossz döntések miatti energiaválság -, amelyek mind nehezítették a családok helyzetét.

Magyarországon 2010 óta családbarát kormány van, amely minden házaspárnak szeretné megadni a lehetőséget arra, hogy megszülessen a vágyott gyerekük, ezért döntöttek most a visszafizetés elhalasztásáról – emelte ki az államtitkár.

Zsigó Róbert a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, hogy a szabad felhasználású babaváró hitelt az igénylők nagy része otthonteremtésre fordította.

Az államtitkár hangsúlyozta, a kormány senkinek sem akarja megmondani, hogy vállaljon-e gyereket, de aki vállal, az számíthat a kormány támogatására.

Már több mint 30 intézkedés segíti a családokat, a rendszer különlegessége pedig az, hogy – a házasságkötéstől kezdve az otthonteremtésen és a gyerekek felnevelésén át egészen a nagyszülővé válásig – a teljes életúton át segíti a családokat – mutatott rá Zsigó Róbert.

A lehetőség kedd esti felfüggesztéséig 32 430 előregisztrációs kérelem érkezett be a modern napelemes rendszerek telepítését támogató kiírásra. Az Energiaügyi Minisztérium az eredeti 75,8 milliárd forintos keretösszeget 30 milliárd forinttal emelte meg. A kormány így az előzetesen becsült 15 ezernél sokkal több, akár 25-26 ezer családtól vállalhatja át beruházási költségeik kétharmadát a Napenergia Plusz Programmal – jelentette be az MTI-nek szerdán küldött közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).

Azt írták, a jövő a zöldenergiáé. Magyarország élenjáró szerepre tör a termelésében és a tárolásában az otthonokban, az ipartelepeken és a gépjárművekben is. A napenergia hazai aránya az áramtermelésben tavaly a világon a harmadik, Európában pedig a második legmagasabb volt. Az időjárásfüggő megújulók hatékonyabb, rugalmasabb hasznosításában a legfontosabb eszköz az energiatárolás elterjesztése – erősítette meg a minisztérium.

A Napenergia Plusz Programban a kormány ingatlanonként legfeljebb 5 millió forint támogatást kínál a családok számára napelem és energiatároló beszerzéséhez. A fejlesztések megerősítik a háztartások önellátási képességét, csökkentik áramszámlájukat. A megtermelt zöldenergia eltárolása és helyi felhasználása mérsékli a villamosenergia-hálózat terhelését. A program hozzájárul Magyarország energiaszuverenitásának és a hazai ellátás biztonságának megerősítéséhez – írták.

A pályázók 2024. január 15-e óta nyújthatták be előregisztrációs kérelmeiket, ezt az összes érdeklődő majdnem fele rögtön az első napon megtette.

A felfüggesztés híre ismét megélénkítette a jelentkezési kedvet: a megelőző hónapok napi néhány tucatjával szemben kedden csaknem ezer kérelem érkezett be.

A felfüggesztéssel és a keretemeléssel a várható lemorzsolódást is figyelembe véve a pályázati feltételeknek mindenben eleget tevő jelentkezők hozzájuthatnak az igényelt állami segítséghez. Magyarországon a legfrissebb adatok szerint több mint 271 ezer háztartási méretű naperőmű üzemel, számukat önmagában a Napenergia Plusz Program mintegy tizedével növelheti – tájékoztatott az EM.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek