Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.23.

Bident egy politikai cunami takarította el

Így látja a hirado.hu szakértője.

Az amerikai történelemben még nem fordult elő, hogy 107 nappal a választás előtt visszalépjen egy elnökjelöltnek tekintett politikus. Közben senki nem beszél arról, hogy a jolly jokerként előhúzott Kamala Harris Joe Biden minden döntésében benne volt az elmúlt négy évben – fejtette ki a hirado.hu-nak az Egyesült Államokban tartózkodó Kiss Rajmund, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) diplomáciai műhelyének vezetője.

Már június 27-én a CNN atlantai stúdiójában, az elnökjelöltek vitáján kiderült, hogy Joe Biden nem nyerhet az elnökválasztáson – szögezte le lapunknak az elemző, és felidézte, hogy „két értelmes mondatot nem tudott mondani. Teljesen értelmezhetetlen szavakat használt, és ketten támogatták le a színpadról”. Kiss szerint 1960. szeptember 26-án volt az első elnökjelölti televíziós vita Nixon és Kennedy között. Függetlenül attól, hogy demokrata vagy republikánus volt-e az illető, több elismert véleményformáló,

ismert professzorok beszéltek arról, hogy azóta még soha nem láttak képernyőn ilyen gyenge elnökjelöltet

az amerikaiak!

Elfújta a szél?

Csakhogy most a visszalépett Joe Biden elnökről a képviselőház republikánus elnöke, Mike Johnson azt mondta: ha nem érzi magát akár fizikailag, akár szellemileg alkalmasnak arra, hogy elnökjelölt legyen, azonnal mondjon le, mert ez esetben az elnöki teendőit sem tudja ellátni – folyatta Kiss Rajmund. A Fox News közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek 70 százaléka kérte, hogy a jelöltségétől elbúcsúzó elnök hivatalából is azonnal mondjon le. Természetesen ez inkább a republikánus oldal szavazóinak véleményét tükrözi. „Tudjuk, kik nézik a Fox Newst” – tette hozzá.

A volt diplomata kérdésünkre válaszolva megerősítette, hogy az Egyesült Államokban belpolitikai válság van:

„Elmondható, hogy Bident nem a szél vitte el, hanem egy cunami.”

Ha Biden gyenge teljesítménye nem lett volna elég, a demokraták azzal is szembesülhettek, hogy a Trump elleni merénylet hatására a republikánus elnökjelölő milwaukeei kongresszus szinte fesztivállá változott, ahol több tízezren ünnepelték hősként Trumpot, aki még a golyót is túléli. S erre még választott Trump maga mellé egy rövidesen 40 éves alelnököt is, aki fiatal és dinamikus.

Nem lehetett tehát folytatni – fejtette ki, és személyes élményeként megemlítette, hogy „Milwaukeeból Washingtonba visszatérve két napig vezettem: mindenhol amerikai zászlók lobogtak a kocsikon, az ablakokban Trump-fotók”.

Nála van a pénz

Biden azt kérte, hogy Kamala Harrist támogassák a demokraták. Az idő sürgeti őket, nincs már egy hónap sem a demokraták jelöltállító kongresszusáig, ami augusztus 19. és 22. között Chicagóban lesz. Ekkor kapta volna meg Biden hivatalosan is a jelölést.

Jogi vita tárgya tehát, hogy elvileg nem léphet vissza az elnökjelöltségtől, hiszen nem is jelölt.

Augusztusban kellett volna jelölnie őt a demokrata elnökjelölő kongresszusnak – ismertette Kiss Rajmund a felmerülő kérdéseket, melyek közül szerinte ezek a kisebb súlyúak, eltörpülve a kampánypénzek kérdése mellett. A Biden elnökjelöltségéért dolgozó kampánybizottság számláján ugyanis jelenleg 33 milliárd forintnak megfelelő összeg van. Ehhez a pénzhez állítólag csak Kamala Harris férhet hozzá, sőt, arról is beszélnek, hogy a Biden-kampány nevét viselő alapot máris átnevezték Harris-kampánybizottságra, melynek számláján a legutóbbi ismeretek szerint 91 millió dollár volt, és azóta ez az összeg csak növekedett – ismertette Kiss Rajmund az egyik felmerülő dilemmát.

Egy forrás szerint az elnöki vita 90 perce után a Biden-kampányt támogatók elzárták a csapokat – mára viszont újra „aktivizálódtak” a támogatók.

„Az őrült”

Vagy harminc demokrata szenátor nyilatkozott úgy, mintha Harris afféle jolly joker lenne, akit most húztak ki a fiókból. Csakhogy Trump elnökhelyettes-jelöltje, J. D. Vance éppen arra emlékeztetett, hogy Harris az elmúlt négy év összes politikai döntésében benne volt.

A nevét adta mindenhez.

Kiss emlékeztet: Trump röviden „őrültnek” nevezte.

A volt nagykövet hozzáfűzte: „Harris egyetlen komoly, őrá delegált feladatot kapott: ez a határvédelem és a migráció volt. Csakhogy ilyen rossz határvédelmi és migrációs helyzet még nem volt az Egyesült Államok történetében!”

Biden jobban áll?

Mindeközben több olyan közvélemény-kutatást is láttunk nemrég, amelyben Biden jobban áll, mint Harris, aki kizárólag az afroamerikai szavazók körében erős, de például olyan listákon, ahol a női szavazók szimpátiáját nézik, már nem vezeti a listát – emlékeztetett Kiss Rajmund.

Ráadásul

ő volt a „legszocialistább”, leginkább baloldali kaliforniai szenátor, s már abban a pozíciójában sem volt népszerű.

Az alelnök teljesítményét egyetlenegy közvélemény-kutatás sem értékelte az elmúlt években – fűzte hozzá.

Bár ez a megközelítés „szexista”, de Hillary Clinton elnöki esélyeit gyengítette, hogy 2016-ban azt mondták: nem tudják elképzelni, hogy a hadsereg főparancsnoka egy nő legyen – emelte ki Harris jelöltségének esetleges buktatóit Kiss. Ez a hozzáállás azóta sem sokat változott: „Ma egy afroamerikai, demokrata, női szavazó azt mondta: nem látja Kamala Harrist maga előtt, ahogy hadműveleti központban kiadja a parancsot például Szíria ellen, hogy »nyomjátok meg a gombot«.”

Átírt jelen

A Bidennel kapcsolatos, váratlan demokrata pálfordulás után a republikánusok többször is felhozták: a napokban Coviddal kezelt Biden nem tegnap lett beteg. Állapotáról hazudtak az orvosok, s Biden közvetlen kollégái is, de legfőképpen a média – hiszen arról szóltak a hírek, hogy milyen kitűnő állapotban van az elnök. Kiss hozzátette: az utolsó napokban Bident nem a Covid szigetelte el, hanem, a Demokrata Párt.

Mindeközben máris megkezdődött a közelmúlt átírása: Barack Obama közölte, hogy Biden helyretette az USA nemzetközi hírnevét, ezzel szemben ilyen rossz hírneve még nem volt az Egyesült Államoknak, amely Afganisztánból is távozni kényszerült.

Szintén Obama említette Biden kitűnő gazdasági teljesítményét. Kiss viszont rámutatott: 1930 óta nem volt ekkora államadóssága Amerikának.

Ez a 34 ezer milliárd dollár azt jelenti, hogy a csecsemőktől a százéves polgárig minden amerikainak 101 ezer dollárnyi adóssága van;

mindeközben a költségvetési hiány sem volt ekkora a nagy világválság óta.

Új műsorhoz új férfi kell

Sokan álltak ki Harris mellett, de a legnagyobb demokrata támogatók még nem. Ez nem jelenti azt, hogy feltétlenül más névvel állnának elő, de az óvatos kivárást igen. Obama például most nem mondta ki Harris nevét. Inkább úgy fogalmazott: „Ismeretlen vizeken fogunk hajózni.” A volt elnök embereként emlegetik Hakeem Jeffries demokrata kongresszusi képviselőt, jogászt – tette hozzá.

Vance, Trump alelnökjelöltének mintájára

Harris mögé is beállíthatnak egy fiatal, tehetséges alelnökjelöltet

– erre a pozícióra esélyes lehet Josh Shapiro, Pennsylvania kormányzója is. Mindez a színfalak mögött mehet inkább végbe: „Ha el akarnak búcsúzni a Fehér Háztól nyolc évre, nyílt versenyt hirdetnek” – jelentette ki Kiss.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek