POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.04.

Biden mégsem lép vissza

Iszonyú csapdában a demokraták.

A Fehér Ház valótlannak minősítette a Joe Biden elnökjelölti visszalépésének reális lehetőségéről szóló sajtóinformációkat szerdán.

Karine Jean-Pierre, az elnöki hivatal szóvivője napi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, „teljes mértékben hamis” a New York Times napilap értesülése, miszerint Joe Biden elnök fontolgatja, hogy folytassa-e az újraválasztásáért folyó küzdelmet. A napilap az elnök „kulcsfontosságú szövetségesére” hivatkozott, akivel állítólag azt közölte, hogy gondolkozik a visszalépésen.

A szóvivő szintén valótlannak nevezte az ABC News televízió szerdai tudósítását is arról, miszerint az elnök magánbeszélgetésen úgy nyilatkozott, hogy a következő napok meghatározóak lesznek abban, hogy versenyben maradhat-e.

Joe Biden elnök szerdán találkozott több demokrata törvényhozóval, valamint 22 demokrata párti kormányzóval. Egyikük, Illinois állam kormányzója, J. B. Pritzker a CNN hírtelevíziónak a megbeszélés előtt azt mondta, hogy „az elnöknek többet kell kommunikálnia”, ha azt akarja, hogy sikerüljön ellensúlyoznia a június 27-i, Donald Trumppal vívott televíziós vitában nyújtott szereplése negatív hatásait.

A Fehér Ház kedden és szerdán több új programot jelentett be, amelyeken az elnök a következő napokban részt vesz, köztük egy televíziós, valamint több rádiós interjút és nyilvános szereplést.

Szerdán újabb, az elnökjelölti vita után készült közvélemény-kutatások jelentek meg, amelyek Donald Trump fölényét mutatják. A New York Times által megrendelt felmérés szerint Donald Trumpot jelenleg az amerikaiak 49 százaléka, míg Joe Bident 43 százalék támogatja. Ez az arány megegyezik a CNN hírtelevízió közvélemény-kutatásának eredményével, ami kedden vált elérhetővé. A The Wall Street Journal napilap megrendelésére elkészült felmérés 48 százalékos Donald Trump-fölényt mutat Joe Biden 42 százalékával szemben.

Joe Biden amerikai elnök néhány napja egy adományozóknak tartott, zárt ajtók mögötti beszédben vallotta be, hogy majdnem elaludt a múlt csütörtöki elnökjelölti vitán.

Az elnök a csörte előtt tett tengerentúli utazásaival magyarázta a várakozásokat alulmúló szereplését – számol be a Hill cikkét szemléző Portfolio.

Nem voltam túl okos. Úgy döntöttem, hogy néhányszor körbeutazom a világot nem sokkal a vita előtt – jelentette ki a demokrata elnök kampányadományozók jelenlétében kedden Virginia államban.

Nem hallgattam a stábomra, és aztán majdnem elaludtam a színpadon

– tette hozzá Joe Biden, kiemelve: „Ez nem kifogás, hanem magyarázat.”

Biden a vita előtt egy hétig a mindenkori elnök erdei birtokán tartózkodott, hogy felkészüljön a CNN által közvetített megmérettetésre. Biden oda június 20-án érkezett, majd június 27-én reggel hagyta el Camp Davidet, hogy Atlantába utazzon a vitára.

A 81 éves elnök ezt megelőzően június 14-én tért vissza az Egyesült Államokba olaszországi útjáról, amely magába foglalta a G7-ek vezetőinek csúcstalálkozóját. Biden a mediterrán ország előtt Franciaországban vett részt a normandiai partraszállás 80. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen június 6-án.

Patrick Morrisey, Nyugat-Virginia állam főügyésze korábban felszólította Kamala Harris amerikai alelnököt, hogy a 25. alkotmánykiegészítés alapján nyilvánítsa fizikailag alkalmatlanná és váltsa le Joe Bident. Az államügyész érvelése szerint Biden az elmúlt hónapokban többször is összekeverte a világ vezetőit és politikai személyiségeket, zavartan téblábolt nyilvános rendezvényeken, és alapvető kérdésekről sem tudott összefüggően beszélni, tehát a kognitív hanyatlása nyilvánvaló - írja a Fox News amerikai hírtelevízió online kiadása.

Államügyész: Biden szellemileg alkalmatlan, le kell váltani

„Biden elnök kognitív hanyatlása nagyon aggasztja az amerikaiakat, különösen ezekben az időkben, amikor nemzetünk válságról válságra néz szembe itthon és külföldön egyaránt"

- fogalmazott nyílt levelében Morrisey, aki hozzátette, hogy az Egyesült Államoknak egy olyan elnökre van szüksége, aki minden tekintetben alkalmas a feladatai ellátására.

Az államügyész Biden eltávolítása melletti érvként hozta fel továbbá azt az igazságügyi minisztériumi jelentést, ami "idős, rossz memóriájú és szellemileg korlátolt" embernek minősítette az elnököt.

 A dokumentum állításaira reagálva Biden hevesen tagadta a mentális és fizikai egészségével kapcsolatos aggodalmakat. “Idős ember vagyok, de tudom, mit csinálok” – erősködött az elnök egy múlt heti sajtótájékoztatón.

A szellemileg látványosan hanyatló amerikai elnök kora egyébként komoly aggodalmat okoz a választók körében is. Az ABC News/Ipsos  felmérése szerint az amerikai választók 86 százaléka úgy véli, hogy Biden túl idős ahhoz, hogy még egy cikluson át tölthesse be hivatalát.

A 25. alkotmánykiegészítés az amerikai elnök utódlásáról rendelkezik olyan rendkívüli esetekben, ha a kormányfő lemond, meghal, vagy bármilyen okból kifolyólag cselekvésképtelenné válik. A törvényt John. F. Kennedy elnök meggyilkolása után fogadta el a Szenátus 1965-ben.

A kiegészítés alkalmazása rendkívül körülményes, különösen akkor, ha az elnököt alkalmatlannak kell nyilvánítani. Erről a 4. szakasz rendelkezik, mely szerint az elnök alkalmatlanságát az alelnök, a végrehajtó miniszterek többsége, vagy egy, a Kongresszus által kinevezett felülvizsgálati testület állapíthatja meg. Ha ez megtörténik, a Kongresszus mindkét házának kétharmados többséggel kell megszavaznia ezt.

A 4. szakasz alapján még sosem nyilvánítottak alkalmatlannak elnököt. Ehhez legközelebb Ronald Reagen került, amikor 1981 márciusában meglőtték és életmentő műtéten esett át. A kabinet tagjai ekkor előkészítette az alkalmatlanná nyilvánításhoz szükséges papírmunkát, de végül soha nem írták alá.

Az államügyész felszólítása kapcsán mindenképp fontos felidézni, hogy a Wall Street Journalnak adott egy korábbi interjújában Kamala Harris kijelentette, hogy “kész a szolgálatra” és szükség esetén leváltani Bident, hozzátéve, hogy senkit sem kell meggyőznie arról, hogy képes az ország vezetésére.

Egyre nagyobb a botrány egy  a Joe Biden mentális képességeit is vitató jelentés miatt. A Fehér Ház az Egyesült Államok főügyészét hibáztatja, amiért engedélyezte, hogy megjelent elemzésben az amerikai elnök emlékezőképességét megkérdőjelező kijelentések is szerepeljenek. Donald Trump szerint felháborító, hogy Joe Bident a memóriazavarára hivatkozva nem akarják bíróság elé állítani.

Néhány hónapja került nyilvánosságra a Joe Biden otthonában jogtalanul tárolt, titkosított dokumentumokról szóló jelentés. Az elemzésből az is kiderül, hogy az amerikai elnök súlyos emlékezetkiesésekkel küzd.

Nagy botrányt kavart, hogy a vizsgálatot vezető ügyész indoklása szerint az elnök éppen azért nem elszámoltatható a nemzetbiztonságra érzékeny dokumentumok visszatartása miatt, mert a bíróságon egy szimpátiát ébresztő, jószándékú, memóriazavaros öregemberként tűnne fel.

„Mint tudják, én győztem meg Szíszi mexikói elnököt, hogy nyisson humanitárius folyosót Gázába” – mondta az egyiptomi elnököt mexikóinak nevező Joe Biden percekkel azután, hogy újságíróknak azt állította: nincs baj az emlékezőképességével.

Sokan aggasztónak találják, hogy a világ legerősebb hatalmának élén egy láthatóan csökkent képességű idős ember áll.

„Egy bizonyos kor felett az ember már nem tud olyan koncentrált lenni, az elnöki pozíció pedig rengeteg kötelezettséggel jár és sok figyelmet igényel” – mondta egy atlantai férfi.

Az elnök a kínos megszólalása óta nem nyilatkozott az ügyben. Sajtóhírek szerint a Fehér Ház az Egyesült Államok főügyészét hibáztatja, amiért engedélyezte, hogy a jelentésben az elnök mentális állapotára vonatkozó kijelentések is szerepeljenek.

De nemcsak az elnöki irodának van problémája a jelentéssel. Donald Trump korábbi amerikai elnök szerint felháborító, hogy vele ellentétben Joe Bident nem akarják felelősségre vonni.

„Vele ellentétben nekem jogomban állt magamnál tartani a minősített iratokat. De tudják, mit?

Ha választhatnék, inkább állnék bíróság elé, mint hogy ne tartsanak beszámíthatónak”

– mondta Donald Trump, aki szerint az ügy rámutat az amerikai igazságszolgáltatást átszövő korrupcióra.

Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága májusban tervezi tárgyalni Donald Trump ügyét. A korábbi elnök azzal érvel, hogy az úgynevezett elnöki nyilvántartási törvény védelme alatt áll, így a hivatali ideje alatt keletkezett dokumentumok az ő tulajdonát képezik, ezért nem köteles azokat visszaszolgáltatni.

„Biden elnök gyakran mond olyan történeteket, amelyeket kiszínez, vagy akár teljességgel kitalál, ám ezek a kitalációk rohamosan szaporodnak” – kezdte Joe Biden amerikai elnök mentális állapotát firtató cikkét a The Washington Times amerikai napilap. A portál mentálhigiénés szakértőket kérdezett arról, hogy a hamis emlékek, vagy politikai célra kialakított történetek mennyire a zavarodottság jelei, amely olyan neurológiai betegségekhez is kapcsolódhat, mint a demencia.

President Biden Delivers Remarks On Economic Growth, Jobs, And Deficit Reduction
A kórtörténete alapján Joe Biden demenciában szenved

"A zavarodottság leginkább a demencia okozta memóriavesztéssel hozható összefüggésbe. Megpróbálsz elmesélni egy történetet, de az agyad nem emlékszik mindenre, ezért azzal védekezik, hogy kitalál dolgokat"

 – fogalmazott Tanveer Ahmed pszichiáter, aki ugyan nem vizsgálta meg az elnököt, ám szerinte az általa mutatott zavarodottság jelei egyértelműek. Ezzel Ahmeddel Carole Lieberman igazságügyi pszichiáter is egyetértett.

 

origo.hu

Ha így áll a pincér az étterem bejáratában, az intő jel, jobb ha tudod, mit jelent

ripost.hu

Csak két hozzávaló, és tökéletes lesz a cukkinis vacsorád

borsonline.hu

Eldőlt Szoboszlai jövője Liverpoolban? Az új edző nem sokat lacafacázott

vg.hu

Titokzatos bejelentés: Orbán Viktor hétfőn rendkívüli politikai tettre készül

metropol.hu

Kimosta férje munkásruháját, ez lett a szegény asszony halálának oka

vg.hu

Francia választás: mint a fociban, villámgyorsan nyílnak meg Le Pennek az állami pénzcsapok

ripost.hu

Borbás Marcsi gyászol: „Sokkal szomorúbb hely lett a világ”

mindmegette.hu

Jelentős árváltozás jön a Lidlnél – itt vannak a részletek

ripost.hu

Kiadták a riasztást: pokoli, ami erre a három vármegyére lecsap

ripost.hu

Ne edd meg: visszahívták ezt a népszerű sajtot a magyar boltokból

ripost.hu

Forró videó: így készül Tolvai Reni barack popsija

ripost.hu

3 csillagjegy számára érzelmi robbanást hoz a szombati Rák-újhold

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Zelenszkij népszerűsége csökken, Putyin elfogadottsága nő – Belefáradt a világ a háborúba

POLITIK

Orbán Viktor: A béke érdekében lépéseket kell tenni

POLITIK

Egyre pesszimistábban az európaiak Ukrajnával kapcsolatban

POLITIK

Háborús készülődés Németországban

POLITIK

A Dán Néppárt is csatlakozik hatodikként a Patrióták Európáért EP-csoporthoz

POLITIK

Migránslövöldözés Bécsben, többeket kórházba vittek

POLITIK

Ezért fontos a Türk Államok Szervezete

POLITIK

Az ukrán energetikai hálózatok támadják az orosz drónok