Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.15.
Módosítva: 2024.07.16.

A Trump elleni merénylet a békepárti erőket is támadja

Szijjártó Péter elemzése.

A békepárti politikát megpróbálják megakadályozni, és a legbrutálisabb, legelképzelhetetlenebb eszközöket is hajlandók bevetni ennek érdekében, mint ahogy azt korábban a szlovák miniszterelnökkel, Robert Ficóval szemben is tették – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorának adott telefoninterjújában.

„Sorsdöntő hatással ebben a tekintetben az amerikai elnökválasztás bírhat, hiszen ott eldőlhet, hogy az Egyesült Államok a jövőben folytatja-e a mostani háborúpárti politikáját, vagy lesz esély egy békepárti politika előtérbe kerülésének”

– fogalmazott Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter a Donald Trump elleni merénylet kapcsán megjegyezte, a békepárti politikát megpróbálják megakadályozni, és a legbrutálisabb, legelképzelhetetlenebb eszközöket is hajlandók bevetni ennek érdekében, mint ahogy azt korábban a szlovák miniszterelnökkel, Robert Ficóval szemben is tették.

Tárgyalással, a diplomáciai csatornák újranyitásával, párbeszéddel sokkal nagyobb esély van a béketeremtésre

Szijjártó Péter szerint tárgyalással, a diplomáciai csatornák újranyitásával, párbeszéddel sokkal nagyobb esély van a béketeremtésre mint az eddigi fegyverszállításokra, szankciókra, a diplomácia megtagadására alapuló stratégia esetében – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter szerint ma már azt mindenki beláthatja, hogy az elmúlt két és fél év európai, amerikai stratégiája nem működött, bár a nyugati politikusok erről nyíltan nem beszélhetnek, mert akkor a saját politikai stratégiájuk kudarcát ismernék be. Úgy vélte, álláspontjuk képtelen volt a béke irányába terelni a háborút, a szankciók „előbb lábfejen, majd térden, végül tüdőn lőtték az európai gazdaságot”, az európai-amerikai fegyverszállítmányok pedig nem változtatták meg a harctéri helyzetet, és nem vittek közelebb a háború lezárásához. A külügyminiszter kiemelte:

a csatatéren nincsen megoldás, azt máshol kell keresni, méghozzá a tárgyalóasztalnál, a diplomáciai csatornák megnyitásával.

Rendkívül fontosnak nevezte, hogy vissza kell adni a békéről szóló párbeszédnek a legitimitást, ugyanis azt egyes európai szereplők vitatják.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt heti megbeszélései kapcsán Szijjártó Péter leszögezte: ezt ma a magyar kormányfőn kívül egyetlen egy politikus sem tudta volna megcsinálni, főleg nem európai. Hozzáfűzte: gyakorlatilag a magyar miniszterelnökön kívül elfogytak azok az európai politikusok, akik mindenkivel beszélni tudnának, akit mindenhol fogadnának, akit mindenhol tárgyalópartnerként elfogadnának. A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy ma

Orbán Viktoron kívül Európában senki nincsen abban a helyzetben, hogy egy héten belül a kínai, az orosz, az ukrán, a török és a volt, valamint sokak szerint leendő amerikai elnökkel is megbeszélést folytasson.

Mint mondta, a két háborúzó félen kívül három olyan nagy szereplője van a világpolitikának, amely képes lehet a tűzszünet elérésére: a békepárti álláspontot képviselő Kína, az Egyesült Államok, ahol most „kampánykáosz” van, illetőleg az Európai Unió, amely eddig nem tett mást, mint az Egyesült Államok politikáját másolta. Ebből kettőnek, de inkább mindháromnak békepárti álláspontra kell helyezkednie, akkor van esély arra, hogy a háborús felek a béke és nem a további eszkaláció irányába képnek – mondta.

Merényletkísérlet miatt nyomozás indult a Donald Trump elleni támadás ügyében. Rendőrségi források szerint az elkövető mesterlövész volt, de egyelőre nem tudni, hogy a 20 éves férfi miért lőtt a volt elnökre. Egy szemtanú a merénylet előtt egy férfit látott felmászni az egyik épület tetejére, egy puskát is látott nála, de állítólag hiába szólt a rendőröknek, nem történt semmi. Néhány pillanat múlva eldördültek a lövések.

Hirtelen a füléhez kapott, majd az emelvény mögé bukott Donald Trump. A republikánus elnökjelölt éppen egy választási gyűlésen beszélt a pennsylvaniai Butlerben, amikor több lövés dördült. A tömegben hatalmas pánik tört ki, visítás hallatszott és mindenki a földre vetette magát.

A volt elnök köré szinte azonnal odagyűltek a testőrök és a fegyveresek, miközben egy újabb lövés is hallatszott.

A republikánus elnökjelölt nem sokkal később felállt, miközben a biztonsági emberek a testükkel igyekeztek védeni. Donald Trump ekkor a magasba emelte az öklét, jelezve, hogy jól van, arcának jobb oldalán és jobb fülén azonban vérfolt látszott.

Szájáról közben a „fight!”, vagyis a harcoljatok szót lehetett leolvasni. A volt elnököt végül a tömeg éljenzése közben kísérték le a színpadról az autójához.

A rendezvény Donald Trump utolsó nyilvános választási gyűlése volt a republikánus párti országos jelölőgyűlés előtt. A kampányeseményen tízezrek vettek részt.

Donald Trump alig hat perce beszélt a szimpatizánsaihoz, amikor eldördültek a lövések. A golyók a közönség egyik tagját találták el, aki azonnal életét vesztette, két másik résztvevő pedig súlyosan megsérült.

Az elnök tőlem jobbra volt, nagyjából két óránál. Elnéztem balra, és láttam, hogy tíz méterrel arrébb valami történt. Később jöttünk rá, hogy ott volt az egyik áldozat. Több ember ruhája tiszta vér volt, többen is próbálták kihúzni a sérültet a lelátóról” – emlékezett vissza a merényletre az egyik szemtanú.

A támadót még a helyszínen lelőtték. Butler megye kerületi ügyésze az incidens után azt közölte, hogy

a lövések a gyűlés biztonsági zónáján kívülről érkeztek, nagyjából 130 méterre a színpadtól, egy közeli épület tetejéről.

Vagyis a támadó nem ment keresztül a lőfegyverek kiszűrésére szolgáló ellenőrzőkapun.

Donald Trump két órával a támadás után a kórházból üzent. Közösségi oldalán megerősítette, hogy a lövés a jobb fülén érte, de jól van.

Meglőttek egy lövedékkel, amely a jobb fülem felső részét szúrta át. Azonnal tudtam, hogy valami nincs rendben, mivel sistergő hangot hallottam, lövéseket és azonnal éreztem, ahogy a golyó átszakítja a bőrömet. Hihetetlen, hogy egy ilyen cselekmény megtörténhet hazánkban” – fogalmazott a republikánus elnökjelölt, aki megköszönte a titkosszolgálat gyors reakcióját, és részvétét fejezte ki a halálos sérülést szenvedő résztvevő családjának.

Donald Trump vasárnap reggelre elhagyhatta a kórházat,

magángépe vasárnap a Newark Liberty nemzetközi repülőtéren landolt New Jersey-ben.

Anthony Guglielmi, az amerikai titkosszolgálat szóvivője a szervezet közösségi oldalán azt írta: a nyomozás jelenleg is tart, azt a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vette át. Az FBI nyomozói szombat éjjel tartottak sajtótájékoztatót: a támadóról és motivációjáról egyelőre nem közöltek részleteket, csupán annyit, hogy egy 20 éves pennsylvaniai férfi, bizonyos Thomas Matthew Crooks adta le a lövéseket.

Ez egy gyilkossági kísérlet volt Donald Trump ellen, a helyszínelés jelenleg is tart. Ügynökeink szoros együttműködésben nyomoznak a szövetségi szervekkel, az állami hatóságokkal és a helyi rendőrséggel” – mondta az FBI megbízott nyomozója.

Az FBI hozzátette: a jelenlegi információk szerint magányos elkövetőről van szó, és nem áll fenn további kockázat.

Mike Waltz floridai republikánus képviselő szerint többször kérték az amerikai belbiztonsági minisztert, hogy erősítsék meg Donald Trump titkosszolgálati védelmét a kampányidőszakban, Alejandro Mayorkas azonban visszautasította azt – számolt be a Fox News online kiadása.

„Nagyon megbízható forrásból tudom, hogy többször kérték (a volt elnök) megerősített titkosszolgálati védelmét. Mayorkas miniszter azonban elutasította azt” – írta Waltz az X-en.

Mike Waltz, aki a washingtoni belbiztonsági bizottság tagja, ezt néhány órával azután írta, hogy Donald Trump volt elnök ellen fegyveres merényletet követtek el szombaton, a pennsylvaniai Butlerben rendezett kampánygyűlésen.

A Fox News szerint

a képviselőház belbiztonsági bizottsága ki fogja vizsgálni az állításokat, melyek szerint Donald Trump – kampánystábja kérései ellenére – nem kapott szigorúbb titkosszolgálati védelmet.

„Ezek a jelentések a bizottság elé kerültek, és alapos vizsgálatot fogunk folytatni annak érdekében, hogy kiderüljön, mi történt a Trump (volt) elnök elleni merényletkísérletet megelőzően, illetve közvetlenül azután. Nyilvánvaló, hogy az ilyen események rendkívül aggasztóak és kivizsgálást igényelnek” – idézte a meg nem nevezett belügyi forrást a Fox News.

A titkosszolgálat közleménye szerint a Trump-nagygyűlés egyik résztvevője meghalt, két másik ember pedig megsebesült, amikor egy férfi tüzet nyitott a volt elnök kampánygyűlésén. A merénylőt, Thomas Matthew Crookst is lelőtték.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek