POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.01.

A németeknél a legtöbb bűncselekményt külföldiek követik el

Meghívót jelent az új állampolgársági törvény

Németországban nem csillapodnak a kedélyek a bevándorlók által elkövetett múlt heti, brutális gyilkosság miatt, amikor egy migránsbanda halálra vert egy 20 éves fiút. Ebben a hangulatban lépett életbe a baloldali kormány által erőltetett állampolgársági törvény reformja, aminek hatására sokkal könnyebben kaphatnak német állampolgárságot a migránsok. Szakértők szerint az új törvény meghívólevelet jelent majd a bevándorlóknak- írta a hirado.hu.

Az Észak-Rajna-Vesztfália tartományban található Bad Oeynhausenben most is égnek a mécsesek. Szinte az egész országot megrázta a múlt heti gyilkosság, amely során egy 20 éves fiatalt vert halálra egy migránsbanda.

A 20 éves áldozat, barátjával egy érettségi buliból tartott hazafelé hajnalban, amikor egy tíz fős, migránsokból álló csapat rájuk támadt. A megvert fiú a fején sérült meg.

Az orvosok napokig küzdöttek az életéért, kedden viszont a kórházban belehalt sérüléseibe.

Az elkövetőről közben kiderült, hogy egy 18 éves szír fiatal, aki a város menedékszállójában él. Az M1 németországi tudósítója, Noll Katalin elmondta, a gyanúsítottat azóta elfogták,

kiderült, hogy egy szír férfiről van szó, aki 2016-ban érkezett Németországba.

Áldozatát valószínűleg nem ismerte, őt viszont a rendőrök jól ismerték. Rendőrségi körökben elhíresült már az általa elkövetett bűncselekményekről, csak tavaly öt alkalommal követett el rablást, de a kábítószerrel történő visszaélés sem volt tőle idegen, illetőleg az erőszakos cselekedetek sem.

A hasonló erőszakos incidensek mára mindennapossá váltak Németországban. A berlini kormányzati statisztikák szerint az országban jelenleg

a legtöbb bűncselekményt külföldiek követik el.

A kormány ennek ellenére úgy döntött, könnyebbé teszi a német állampolgárság megszerzését a bevándorlók számára, és lehetővé teszi a kettős állampolgárságot is.

Németországban csütörtökön lépett hatályba az új állampolgársági törvény, ezzel a migránsok rövidebb idő alatt, könnyebb feltételekkel kaphatnak német állampolgárságot. A korábbi nyolc év, öt évre rövidül. Aki pedig hajlandó dolgozni is, már a hat helyett három év után is németté válhat – legalább is papíron.  Jelentkező várhatóan bőven lesz.

Németországban jelenleg a lakosság csaknem egy negyede migrációs hátterű.

Egyes becslések szerint az új törvény régiónként kétszeresére, vagy akár háromszorosára is növelheti majd a német állampolgárságot kérvényezők számát.

A berlini lakosságnak több mint fele migrációs hátterű. Az M1 Híradóban bemutatott Kazim Törökországból származik; 1990 óta él Németországban, állampolgársága viszont még nincs. „Nem azért, mert nem kapnám meg, hanem mert nem is kérvényeztem. Anélkül is csodálatosan élek Németországban” – mondta a férfi.

Nem ő az egyedüli. „Koszovóból származom, itt élek Németországban” – mondta egy másik férfi, akinek szintén nincs állampolgársága.

A berlini balközép kormány a gyorsabb integráció ösztönzését reméli a változtatással. Az ellenzéki pártok viszont azt állítják, hogy ezzel elérhetőbbé válik a német útlevél, ami további problémákat fog okozni.

Az új német honosítási törvény meghívót jelent majd a migránsok számára

– erről ifjabb Lomnici Zoltán beszélt az M1-nek. A Századvég Tudásközpont tudományos igazgatója rámutatott: ez nemcsak Németországban érezteti majd hatását, hanem a többi migrációs útvonalon is.

„Egyértelműen megnöveli elsősorban a német közigazgatás azon belül is a migrációs és menekültügyi szervek leterheltségét, újabb költségeket generálnak a német polgárok számára, de ami ennél sokkal fontosabb a magyar vonatkozásban, hogy ez ismét meghívónak számít, és újabb migrációs hullámokat idézhet elő az egyébként is leterhelt mediterrán útvonalakon” – mutatott rá a Századvég politikai tanácsadója.

Ifjabb Lomnici Zoltán hozzátette: a következő két évben – az új migrációs paktum életbe lépéséig – várhatóan hatalmas káosz alakul majd ki Európa-szerte az új törvény miatt.

2016 óta nem látott szintre emelkedett Németországban a lopások és az erőszakos bűncselekmények száma – derült ki a német Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) 2023-as bűnügyi statisztikájának keddi, berlini bemutatóján. A statisztikából az is kiolvasható, hogy amíg a német elkövetők száma egy százalékkal emelkedett 2022-höz képest, addig a nem német – vagyis bevándorló hátterű – bűnelkövetők körében 17,8 százalékkal nőtt a bűncselekmények száma egyetlen év alatt. A migránsbűnözés megfékezése érdekében Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter a kitoloncolási eljárások felgyorsítására tett ígéretet.

Jelentősen, 2026 óta a legmagasabb szintre emelkedett a bűncselekmények száma Németországban – derült ki a német Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) 2023-as bűnügyi statisztikájának keddi bemutatóján. A rendőrség összesen 5,941 millió bűncselekményt regisztrált, ez 5,5 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A pandémia előtti utolsó évhez, 2019-hez viszonyítva pedig 9,3 százalékkal emelkedett a bűnügyek száma.

Kiugróan magas migránsbűnözés

Kiemelkedően magas a bevándorlók – a hivatalos megfogalmazás szerint „német útlevéllel nem rendelkezők” – magas aránya a bűnügyeken belül. Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter ezért ígéretet tett a kitoloncolási eljárások felgyorsítására a berlini sajtótájékoztatón.

„Aki nem tartja be a szabályokat, annak mennie kell” – jelentette ki a szociáldemokrata párti belügyminiszter.

Míg a német állampolgárságú gyanúsítottak száma egy év alatt egy százalékkal – 1,32 millióra – nőtt, addig a migrációs hátterű bűnelkövetők száma 17,8 százalékkal, mintegy 923 ezer főre emelkedett. A migráns bűnelkövetők aránya az összes bűncselekményhez viszonyítva egy év alatt 3,7 százalékponttal 41,1 százalékra nőtt – derül ki a hivatalos statisztikából.

A belügyminiszter újságírói kérdésre válaszolva sürgette a rendőrség következetes fellépését és a zéró toleranciát, valamint „gyorsabb eljárásokat, következetes ítéleteket és reális büntetéseket” ígért. A Die Welt beszámolója szerint Faeser kilátásba helyezte német büntető törvénykönyv szigorítását és a kitoloncolások felgyorsítását, emellett a kormány – ígérete szerint – új bűnmegelőzési kampányokat is tervez.

A politikusok is felelősek

Michael Stübgen (CDU) brandenburgi belügyminiszter a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a Németországban élő bevándorlók „átlagon felüli mértékben” követnek el bűncselekményeket.

A konferencia elnöke kiemelte a politikusok felelősségét is, akiknek „határozottan ki kell állniuk amellett, hogy Németország jövője attól függ, hogy az ott élők betartják-e a rendet és a törvényeket.”

A fiatalkorú elkövetők száma, s azon belül a bevándorló hátterűek aránya is jelentősen emelkedett 2023-ban. A hatóságok valamivel több mint 104 ezer kiskorú (14 év alatti) gyanúsítottat tartottak nyilván, ami rendkívüli, 43 százalékos növekedést jelent 2019-hez képest. A 14–18 éves elkövetőkkel szemben indított bűnügyi eljárások száma mintegy 177 ezer volt, ez 17 százalékkal több, mint öt évvel ezelőtt.

A növekedés mindkét csoportban leginkább a bevándorlók körében volt tapasztalható. A lopások esetében a migránsok által elkövetett bűncselekmények száma szintén nagyobb mértékben nőtt, mint a német gyanúsítottak körében – mutat rá a Die Welt.

Miniszter: nincs bocsánat a befogadott bűnözőknek

Cem Özdemir német zöldpárti agrárminiszter is kommentálta a rendőrségi statisztikákat.

„Aki Németországba jön védelem reményében, és itt követ el bűncselekményt, az nem számíthat bocsánatra. Újra el kell hagynia hazánkat. Ezt nem lehet szociális problémaként elbagatellizálni”

– írta a miniszter az X-en.

„De a német elkövetők száma is növekszik. Túl könnyű lenne mindent a migráció növekedésére fogni. A neuralgikus pontokon, például a vasútállomásokon a videokamerás megfigyelés megerősítése építőelem lehet a közterületi bűnözés ellen” – tette hozzá Özdemir.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek