Ilyet még nem látott: Magyar Péter rászólt egy árvízi önkéntesre, hogy ne lapátoljon

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.14.

A baloldali lapok próbálják elhallgatni a Trump elleni merényletet

Csak "zajról" beszélnek, nem lövésekről. Elképesztő.

„A titkosszolgálat sietve levitte Trumpot a színpadról, miután elesett a gyűlésen” – mutatjuk, hogy számoltak be a baloldali lapok a Trump elleni merényletről

Az amerikai fbaloldali sajtó mindent megtett, hogy ne kelljen leírnia: merénylet történt -írja a Mandiner.

 

Fotó: MTI/AP/Gene J. Puskar

„Trump elhagyta a gyűlést, miután hangos zajok törtek fel” – ez volt a The Washington Post cikkének címe, amelyben a Donald Trump elleni merényletről számoltak be. A hangos zajokról ugyebár tudni lehet, hogy lövések voltak, de úgy tűnik, az amerikai lapnak ez nem volt egyértelmű.

 

 

Még meghökkentőbb, ahogy a CNN címezte az egyik beszámolóját a történtekről. Mint írták: 

A titkosszolgálat sietve levitte Trumpot a színpadról, miután elesett a gyűlésen”.

Ez elsőre egészen úgy hangzik, mintha a volt elnököt egyszerűen csak elfogta volna valami rosszullét, ami miatt megszédült és elesett, majd a titkosszolgálat embereinek kellett felsegíteni.

 

Azóta cikkükben átírták, de a Google-ön továbbra is ezzel az ajánlócímmel jelenik meg egy szintén CNN-es írás: 

Trump megsérült egy incidensben a gyűlésen”.

Alatta a leadben pedig „nagy durranásokról” írtak, melyek után „Trump sérülten zuhant a földre”.

Utóbbi szövegből már lehet azért sejteni valamit az esetről, de még mindig nem az igazi.

 

A New York Times igen szkeptikusan kezelte Trump beszámolóját is az esetről. Mint ismert, a volt elnök a merénylet után a közösségi médiában közölte, hogy egy lövedékkel eltalálták a fülét. Az amerikai napilap viszont inkább idézőjelbe tette a „lövedék” és a „meglőni” szavakat. Trump fülsérülését viszont már nem vonták kétségbe, arról ugyanis jó ideje videók keringtek, hogy a volt elnököt vérző füllel viszik le a testőrök a színpadról. Igaz, ezeken a felvételeken a lövések is jól hallhatók.

Robert Fico: Mintha csak lemásolták volna a forgatókönyvet

A szlovák elnök is véleményt mondott a Donald Trumpot ért merényletről.

 

Slovak PM speaks in video for first time since assassination attempt

Nyitókép: SLOVAK GOVERNMENT / AFP

Ha Donald Trump merénylője tudna szlovákul, elegendő volna elolvasnia a Denník N-t, a SME-t vagy az Aktualityt, hogy gusztust kapjon a rendrakásra az USA korábbi engedetlen elnökével. Mintha csak lemásolták volna a forgatókönyvet”

– írta a republikánus elnökjelölt ellen elkövetett merényletről a májusban meglőtt szlovák kormányfő. 

Donald Trump politikai ellenfelei megpróbálták őt leállítani, és amikor ez nem sikerül, annyira felbosszantják a közvéleményt, hogy valami szerencsétlen fickó fegyvert ragad. És most majd arról lesz szó, hogy megbékélésre és megbocsátásra van szükség” – jelentette ki a Facebook-posztban Fico. 

John Fitzgerald Kennedy unokája az X-en kommentálta a Donald Trump elleni merényletet.

Hálás vagyok, hogy Donald Trump biztonságban van. Ma este a családjára gondolok. A politikai erőszak elfogadhatatlan. De a történelmünk része. Fogjunk össze, mint korábban, és ítéljük el” – írta Jack Schlossberg az X-en.

Schlossberg annak John F. Kennedynek az unokája, aki a mai napig a legutolsó, merénylet következtében elhunyt elnök, akit 1963. november 22-én Dallasban gyilkoltak meg. A 31 éves férfi 2022-ben a Harvard egyetemen szerzett diplomát, majd ezután a Vogue magazin politikai újságírójaként kezdett dolgozni.

„Elképesztő, hogy az amerikai titkosszolgálat nem volt felkészülve egy ilyen eseményre, és hogy egy fegyveres férfi ott lehetett az egyik közeli ház tetején” – mondta Richard Painter, a Fehér Ház korábbi jogi tanácsadója a BBC World adásában vasárnap reggel, a Donald Trump volt amerikai elnököt ért támadással kapcsolatban. Stephen Moore, Trump kampányának vezető tanácsadója kiemelte: sokkal komolyabb védelmet kell biztosítani a republikánus elnökjelöltnek.

A helyi idő szerint szombat este, a pennsylvaniai Butlerben történt lövöldözésről készült jelentés szerint a biztonságiak lelőttek egy 20 éves férfit, aki egy közeli ház tetejéről nyitott tüzet a puplitus előtt álló Donald Trumpra. A volt amerikai elnököt az egyik lövedék a fülénél találta el. A közönség soraiban egy ember életét vesztette, ketten súlyosan megsérültek.

„Egy húszéves férfi lövöldözött, aki meglehetősen zavartan viselkedett.

„Elképesztő, hogy (egy fiatal ember) bármikor vehet egy automata fegyvert az Egyesült Államokban, de sört nem”

– mondta Richard Painter, a Fehér ház korábbi jogi tanácsadója a BBC World vasárnap reggeli élő adásában.

Trumpnak sokkal komolyabb védelemre van szüksége

Stephen Moore, Trump kampányának egyik vezető tanácsadója szintén a BBC World adásában azt mondta: „Mindannyian sokkos állapotban vagyunk”.

Moore kifejtette: a videófelvételek alapján „úgy tűnik, hogy a golyó csak súrolta (Donald Trump fejét), de ami igazán ijesztő, hogy

ha a golyó egy centivel arrébb találja el a fejét, akkor most egy merényletről beszélnénk.”

A tanácsadó hozzátette: „Trumpnak a jelek szerint nagyobb védelemre van szüksége – már sokan vizsgálják, hogy a Secret Service kellőképpen felkészült volt-e”.

A Donald Trump elleni merénylet helyszíne a Google Maps térképén a pennsylvaniai Butlerben. A BBC elemzése szerint a lövöldöző 20 éves férfi egy közeli ház tetejéről, mintegy 130 méterről lőtt rá a volt amerikai elnökre és támogatóira 2024. július 13-án (forrás: BBC World)

A BBC a Google Maps segítségével kielemezte a lövöldöző férfi pozícióját. Eszerint

a merénylő, Thomas Matthew Crooks mintegy 130 méterre volt az emelvénytől, amelyen Trump a beszédét tartotta, onnan adta le a – szemtanúk beszámolója szerint – hat vagy hét célzott lövést.

A helyszínt biztosító fegyveres erők egyik tagja még a merényletkísérlet közben lelőtte a támadót.

A Donald Trump elleni pennsylvaniai nagygyűlésén történt merénylet a világ vezetőinek aggodalmukat kifejező és a támadást elítélő üzenetek áradatát váltotta ki.

Orbán Viktorhoz hasonlóan megszólalt Trump legnagyobb politikai riválisa, a jelenlegi elnök Joe Biden, aki az X-en azt írta, hogy hálás, hogy Trump biztonságban van és jól van. „Imádkozom érte és családjáért, valamint mindazokért, akik ott voltak a gyűlésen. Jill és én hálásak vagyunk a titkosszolgálatnak, amiért biztonságba helyezték.

Amerikában nincs helye az ilyen jellegű erőszaknak. Egy nemzetként kell összefognunk, hogy elítéljük.”

Olaf Scholz német kancellár mielőbbi gyógyulást kívánt Donald Trumpnak, és az X-en azt írta, hogy az „ilyen erőszakos cselekmények fenyegetik a demokráciát”. Hozzátette:

a Donald Trump elleni támadás „megvetendő”.

Mielőbbi felépülést kívánok neki. Gondolataim mindazokkal is vannak, akiket érintett a támadás” – írta a szociáldemokrata politikus.

Emmanuel Macron francia elnök

„demokráciáink tragédiájaként” ítélte el a Trump elleni támadást. „Franciaország osztozik az amerikai nép megdöbbenésében és felháborodásában”

– írta az államfő az X-en, és mielőbbi gyógyulást kívánt.

Hszi Csin-ping kínai elnök együttérzését fejezte ki Trumpnak, aki a lövöldözésben megsebesült” – áll a külügyi tárca közleményében, hozzátéve, hogy Peking is figyelemmel kíséri a volt amerikai elnök elleni merénylet körülményeit.

A frissen megválasztott brit miniszterelnök Keir Starmer is arról beszélt, hogy „megdöbbentették a Trump elnök gyűlésén történt sokkoló jelenetek”, és a legjobb kívánságát küldi Trumpnak és családjának.

„A politikai erőszaknak semmilyen formában nincs helye társadalmunkban, és gondolataim a támadás minden áldozatával vannak”

– posztolta Starmer az X-en.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megdöbbenéssel értesült a lövöldözésről. „Az ilyen erőszaknak nincs létjogosultsága és helye sehol a világon. Soha nem szabad, hogy az erőszak győzedelmeskedjen.

Megkönnyebbülve értesültem arról, hogy Donald Trump már biztonságban van, és mielőbbi felépülést kívánok neki.”

Narendra Modi indiai miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy mélységesen aggasztja barátja, Donald Trump elleni támadás. „Határozottan elítélem az incidenst. Az erőszaknak nincs helye a politikában és a demokráciákban. Mielőbbi gyógyulást kívánok neki. Gondolataink és imáink az elhunyt családjával, a sérültekkel és az amerikai néppel vannak.”

Karl Nehammer osztrák kancellár mielőbbi gyógyulást kívánt Trumpnak. „Megdöbbenéssel tölt el a Donald Trump ellen a pennsylvaniai nagygyűlésén elkövetett merénylet, és gyors és teljes felépülést kívánok neki. A politikai erőszaknak nincs helye a társadalmunkban! Gondolataim a támadás minden áldozatával vannak!” – mondta Nehammer.

Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök szerint ez megbocsáthatatlan támadás volt az ausztrálok és az amerikaiak közös demokratikus értékei és az általunk nagyra becsült szabadság alapján. „Ezek az értékek azok, amelyek összekötik országainkat.”

Laj Csing-te tajvani elnök azt írta, hogy „Gondolataim és imáim Trump volt amerikai elnökkel vannak, és gyors felépülést kívánok neki. A politikai erőszak bármilyen formája soha nem elfogadható a demokráciáinkban. Őszinte részvétemet fejezem ki a támadás által érintett áldozatoknak”, míg Shehbaz Sharif pakisztáni miniszterelnök megdöbbentőnek nevezte az esetet és azt mondta, hogy minden fajtáját elítéli a politikai erőszaknak.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök azt mondta, hogy a történtek után „rosszul érezte magát”. Hozzátette, a politikai erőszak soha nem elfogadható. Antonio Guterres ENSZ-főtitkár szóvivője elítélte a lövöldözést, és „politikai erőszakcselekménynek” nevezte azt. Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök elfogadhatatlannak nevezte a lövöldözést, miközben másokat is a cselekmény elítélésre szólított fel.

„A Donald Trump volt elnök elleni támadást a demokrácia és a politikai párbeszéd minden védelmezőjének hevesen el kell utasítania. Amit ma láttunk, az elfogadhatatlan”

– tette hozzá. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szintén felemelte szavát a politikai erőszak ellen, jobbulást kívánva az amerikai politikusnak. Aláhúzta:

a NATO-tagok közösen állnak ki a szabadság és a közös értékek védelméért.

Dick Schoof holland kormányfő ugyancsak elítélte a támadást.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek