POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.06.22.

Ukrán energetikai létesítményeket lőnek az oroszok

Szétlövik az infrastruktúrát.

Az orosz hadsereg rakétákkal és drónokkal támadta Ukrajnát péntek éjszaka, aminek a során energetikai létesítményeket ért találat és legalább két ember megsebesült.

Az ukrán légierő szombat reggeli beszámolója szerint a légvédelem a 16 orosz rakéta közül 12-öt lelőtt és megsemmisítette mind a 13 drónt. Az Ukrenergo ukrán hálózatüzemetető beszámolója szerint az orosz támadás megrongált több energetikai létesítményt a délkeleti Zaporizzsja és a nyugati Lviv régiókban. A Zaporizzsja régióban két energetikai dolgozó megsebesült, őket kórházba szállították.

Moszkva már korábban jelezte, hogy az ukrán energiainfrastruktúra elleni légicsapásai megtorlásként szolgálnak az orosz területen végrehajtott ukrán dróntámadásokért.

Az orosz hadsereg március óta fokozza az ukrán energiarendszer elleni támadásokat,

ami jelentősen visszavetette a termelőkapacitást és súlyos energiahiány alakult ki.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön utasította a kormányt, hogy tegye elérhetővé a napenergia felhasználását az ukrán lakosság számára is az ukrán energetikai létesítmények elleni mindennapos orosz támadások okozta áramhiány mérséklésének érdekében.

Az államfő rendelkezése szerint a lehető leggyorsabban minden iskolára és minden kórházra napelemeket kell telepíteni, intelligens mérőórákat és energiatároló berendezéseket felszerelni.

A kormányt arra is utasította, hogy dolgozzon ki olyan feltételeket, amelyek megkönnyítik a napelemek telepítését a lakosság számára is.

Nagy hatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és drónokkal mért csapássorozatot az orosz hadsereg olyan ukrajnai energetikai létesítményekre, amelyek a hadiipart szolgálják – jelentette be csütörtökön az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint ez az orosz energetikai létesítmények elleni támadásokra volt válasz, és elérte a célját. A célpontokat a közlemény nem nevezte meg.

A csütörtöki moszkvai hadijelentés szerint az utóbbi egy napban az orosz hadsereg hatból öt frontszakaszon előrenyomult Ukrajnában, miközben nyolc ukrán ellenrohamot vert vissza. Az orosz összegzés szerint az ukrán hadseregnek több mint 2150 katonája esett el, vagy sebesült meg súlyosan a frontvonalon.

A minisztérium a nap folyamán megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett egyebek mellett öt tábori lőszerraktárt, egy amerikai M142-es HIMARS és egy horvát RAK SA-12-es sorozatvetőt, 11 páncélozott harcjárművet, egy német Panzerhaubitze-2000-es önjáró, valamint két-két amerikai M777-es és M198-as, valamint egy brit FH-70-es vontatott tarackot, amerikai HIMARS sorozatvetők 21 rakétáját, továbbá 74 drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek csütörtökön ukrán tüzérségi és dróntámadást. A határtól távoli Tambov megyében, Platonovkában és Adigeföldön is kigyulladt egy-egy olajraktár pilóta nélküli repülőgépekkel végrehajtott támadás következtében.

Az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) csütörtökön közleményt adott ki, amelyben azt állította, hogy a nyugati országok készek feláldozni a lejárt mandátumú Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt egy kompromisszumért a fegyveres konfliktusban, ha az orosz fegyveres erők sikerei a fronton tartóssá válnak. Az SZVR szerint helyére Washington a legalkalmasabb jelöltnek Valerij Zaluzsnijt, az ukrán fegyveres erők volt főparancsnokát tartja, egyelőre azonban Nyugaton mindenkit kielégít Zelenszkij, akinek tényleges legitimitása az ő támogatásuktól függ.

Már a jövő héten elindulhatnak a csatlakozási tárgyalások Ukrajnával, jelentette be a belga soros elnökség. Azért gyorsíthatták fel a folyamatot, hogy még a jelenlegi ciklus alatt rendezhessék az első csatlakozási tárgyalást. A nyugati szövetségesek közben folyamatosan küldik a fegyvereket Ukrajnába.

Csütörtökön jelentette be a román kormány, hogy átadják Ukrajnának az egyik Patriot védelmi rendszerüket. A felajánlást az ukrán elnök örömmel fogadta és közölte: más hasonló ajánlatokat is szeretnének.

„Ez a lépés nemcsak Ukrajna, hanem Moldova, Románia és a Balti térség biztonságát is növelni fogja. A csapatunk jelenleg is újabb Patriot rendszerek beszerzésén dolgozik. Mindez lehetővé teszi, hogy megtörjük Oroszország birodalmi ambícióit és visszahozzuk a békét Európába” – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

A NATO főtitkára üdvözölte Románia döntését.

Jens Stoltenberg ismét sürgette Ukrajna szövetségeseit, hogy a lehető leggyorsabban ajánljanak fel ők is légvédelmi rendszereket.

Az Egyesült Államok ezzel párhuzamosan közölte: sürgősségi alapon, a többi országnak szánt légvédelmi eszközeit folyamatosan Ukrajnába szállítják. A Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője szerint Patriot rakéták százai juthatnak így az ukrán haderőhöz. A döntés 16 hónapra vonatkozik, ez alatt az idő alatt Ukrajna bárki másnál előbb jut ilyen eszközökhöz.

„Az első légvédelmi rakéták a következő hetekben megérkeznek Ukrajnába. Minden bizonnyal a nyár vége előtt befutnak az első szállítmányok” – szögezte le John Kirby a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője, aki szerint az Egyesült Államok nehéz, de elengedhetetlen döntést hozott, amikor átalakította a prioritási sorrendet

Láthatóan Ukrajnába a következő hetekben is özönleni fognak a nyugati fegyverek.

Jövő héten pedig az országgal már megkezdődnek a csatlakozási tárgyalások is – a hírt a soros belga elnökség jelentette be, amely az elmúlt hetekben igyekezett inkább felgyorsítani a folyamatot, hogy még az ő elnöki ciklusuk alatt rendezhessék az első csatlakozási tárgyalást.

„Várakozással tekintünk a jövő hét, június 25. elé, amikor Ukrajna és az EU megtartja első kormányközi konferenciáját, és ezzel ténylegesen megkezdődik a tárgyalási folyamat” – írta Volodimir Zelenszkij az X-en.

A háborúban álló ország felvétele szakértők szerint több okból sem jó ötlet, az államcsőd közelében lévő Ukrajna ugyanis az összes tagállam működésére negatív hatással lenne.

Ukrajna ráadásul nemcsak uniós, hanem NATO-tagságot is akar.

A törekvéseket Oroszország nem nézi jó szemmel. Vlagyimir Putyin a múlt héten beszélt arról, hogy országa kész az azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra, ennek azonban az a feltétele, hogy Ukrajna lemond a NATO-tagság tervéről és kivonja csapatait az oroszok által részben vagy egészben elfoglalt területekről. Az orosz külügyminiszter szerint jelenleg Vlagyimir Putyin tárgyalási feltételei a legreálisabbaknak.

Az Egyesült Államok átirányít más országoknak ígért légvédelmi rakétákat, hogy felgyorsíthassa a szállításokat az ukrán haderő számára – közölte a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője csütörtökön.

John Kirby szavai szerint Patriot rakéták százai juthatnak el így az ukrán haderőhöz. A döntés indokaként azt hangoztatta, hogy Ukrajnának sürgősen és azonnal szüksége van a szóban forgó kiegészítő katonai képességekre az orosz légitámadásokkal szembeni védekezéshez.

A Nemzetbiztonsági Tanács vezető tisztségviselője úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államoknak nehéz, de elengedhetetlen döntést kellett hoznia, amikor átalakította a prioritási sorrendet a közeljövőre ütemezett eladásokat illetően más országok hadseregei számára. Azt nem közölte, hogy mely országoknak kell várniuk a megrendelt légvédelmi eszközökre, de megjegyezte, hogy a döntés nem érinti Tajvan szükségleteit a Kínával szembeni önvédelmi képességek fenntartásában.

John Kirby arról is beszámolt, hogy a szállítások átirányítása 16 hónapos időtartamra vonatkozik, és ez alatt az idő alatt Ukrajna elsőbbségi alapon jut az eszközökhöz, amint azok lekerülnek a gyártószalagról. Megállapítása szerint az így Ukrajnába jutó légvédelmi rakéták elegendő képességet jelentenek Ukrajna számára az említett időszakra.

A szállítások halasztása által érintett országok reakcióját a fehér házi illetékes „összességében megértőnek” írta le, hozzátéve, hogy „ők is tudják, milyen komoly szükséget szenved Ukrajna”.

Áramellátás nélkül maradt a dél-ukrajnai megyeszékhelyű Herszon város a csütörtöki orosz ágyúzások miatt – közölte Olekszandr Prokugyin, a régió kormányzója a Telegramon.

A tisztségviselő hozzátette, hogy a szakemberek már hozzáláttak „a vészhelyzeti helyreállítási munkálatoknak, és felszámolják az ellenséges támadás következményeit”.

A kormányzó egy másik bejegyzésében arról adott hírt, hogy délelőtt az orosz csapatok rálőttek egy polgári személygépkocsira a régióbeli Teksztilne faluban, aminek következtében egy 43 éves férfi meghalt.

Az ukrán energetikai minisztérium közölte, hogy a csütörtöki orosz támadások során két energetikai létesítmény hét dolgozója szenvedett sérüléseket, egy közülük súlyos állapotban van.

A DTEK ukrajnai energiaszolgáltató magánvállalat korábban közölte, hogy az orosz hadsereg az éjjel megtámadta egyik hőerőművüket, aminek következtében három ott dolgozó megsérült, az állomás berendezései pedig súlyosan károsodtak – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda.

A hírportál hozzátette, hogy az állami Ukrenerho vállalat arról számolt be, hogy az éjszakai orosz támadások következtében Ukrajna négy régiójában, Vinnicja, Dnyipropetrovszk, Donyeck és Kijev megyékben polgári energetikai infrastrukturális létesítmények rongálódtak meg.

Az ukrán vezérkar délelőtti harctéri helyzetjelentésében azt írta, hogy a nap eleje óta 47 katonai összecsapás történt a fronton, az orosz csapatok 523 tüzérségi támadást hajtottak végre az ukránok állásai és lakott területek ellen.

A vezérkar legfrissebb összesítése szerin

t az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg megközelítette az 531 ezret. Az ukrán erők szerdán megsemmisítettek egyebek mellett három orosz harckocsit, 45 tüzérségi és két légvédelmi rendszert, valamint 39 drónt.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) drónjai éjszaka eltalálták a Tambovnyefteprodukt és a LUKOIL-Jugnaftoprodukt orosz vállalatok olaj- és üzemanyagraktárait az oroszországi Adigeföldön található Enemszkben – közölték az SZBU-nál az Ukrajinszka Pravdával. A közlés szerint a létesítményekben nyersanyagokat és késztermékeket dolgoztak fel és tároltak, amelyeket – mint állítják – később az orosz hadsereg szükségleteire használtak fel. Az SZBU drónjainak sorozatos találatai nyomán mindkét helyszínen tüzek keletkeztek.

A dél-koreai kormány csütörtökön bejelentette, hogy felülvizsgálja álláspontját ukrajnai fegyverellátásával kapcsolatban, miután Észak-Korea és Oroszország aláírta azt a szerződést, amelyben kölcsönösen elkötelezték magukat az azonnali katonai segítségnyújtásra, ha valamelyiküket támadás éri – jelentette a Yonhap dél-koreai hírügynökség, amelyet az Ukrajinszka Pravda idézett. Csan Ho Jin nemzetbiztonsági tanácsadó a Yonhap szerint arra utalt, hogy megváltozott Dél-Korea azon politikája, hogy nem nyújt élet kioltására alkalmas fegyvereket Ukrajnának.

„A konkrét megállapodásokat később fogjuk nyilvánosságra hozni, és érdekes lesz látni, hogyan reagál majd Oroszország, de előre nem szeretném felfedni a terveinket”

– fogalmazott a tanácsadó.

A délkelet-ukrajnai Zaporizzsjában megkezdték a város első földalatti iskolájának építését – hozta nyilvánosságra csütörtökön a megyei kormányzói hivatal, hozzátéve, hogy ez lesz a régióban a hatodik megerősített oktatási épület. Az építési munkálatok másfél hete kezdődtek – közölte a hivatal. A földalatti iskola a régió legjobb intézményeként ismert Szicsovij Kollégium része lesz, ötszáz férőhellyel, és két turnusban ezer gyermek tanulhat benne.

origo.hu

Ne csodálkozzunk, ha a portugálok elcsalják a meccsüket a magyar válogatott kárára

ripost.hu

Ez a teszt olyat fed fel rólad, amit valószínűleg nem is sejtettél

borsonline.hu

"Mondogatta, hogy nem erre a világra való" - Megszólalt az életét önkezével kioltó tinilány édesanyja

hirtv.hu

Schmidt Mária: Ez az ember úgy hazudik, mint a vízfolyás

ripost.hu

Nincs visszaút: egyértelmű jelét adta Ben Affleck, hogy vége

ripost.hu

Kínos lebukás: Óriási kamu Kulcsár Edina és G.w.M rongyrázása

ripost.hu

Vészjósló jelek: Ennek a 3 csillagjegynek romba dönti életét az idei nyár

ripost.hu

Veszélyes medvék és farkasok lepték el az erdőt: ezt tedd, ha találkozol velük!

ripost.hu

Zseni vagy? Csak az emberek 1 százaléka képes megoldani ezt a tesztet!

ripost.hu

A házi kedvenceink tudják, mikor halnak meg - szívszorító gesztussal búcsúznak tőlünk

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Hivatalos: Donald Trump így teremtene békét Ukrajnában!

POLITIK

Újabb csata Brüsszelben! Meg kell akadályozni, hogy Európa belesodródjon a háborúba

POLITIK

Lesből támadt a gyerekekre két szexragadozó a strandon

POLITIK

Világháborús veszély: Brüsszel katonai kiképzőket küldene Ukrajnába

POLITIK

Ukrán katonai reptereket támadnak az oroszok

POLITIK

Gyurcsány: "Magyar Péter köszönjön kezeit csókolommal!"

POLITIK

Az oroszok szerint: Washington hiába próbál stratégiai vereséget mérni Moszkvára

POLITIK

Negyven új hadihajóval bővül az orosz flotta