POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.06.07.

Ukrajna elkezdte használni az amerikai fegyvereket Oroszország területein

Élnek az amerikai engedéllyel.

Joe Biden kormánya néhány napja engedélyezte Kijevnek, hogy a Harkivval határos területeket amerikai fegyverrel lőjék. Harctéri felvételek alapján legalább két alkalommal lőtték az ukránok Belgorod megyét amerikai HIMARS rakétarendszerekkel. A Reutersnek egy meg nem nevezett tisztviselő elismerte, hogy az ukrán hadsereg elkezdett amerikai fegyvereket használni Oroszország területe ellen, de eddig tökéletesen betartják Joe Biden kérését, vagyis csak az ukrán határ mentén, csak katonai célpontokat támadnak.
Emmanuel Macron francia elnök elutasította a béke lehetőségét csütörtök esti tévéinterjújában. A legnagyobb francia kereskedelmi csatornánakk, a TF1-nek és a fő közszolgálati tévének (France 2) adott közös interjút Caenban, ugyanis a partraszállás 80. évfordulóján Normandiában volt az elnök.

 

Fotó: AFP

Ha valakinek volt reménye, hogy Macron nem folytatja háborús őrületét, azt a francia elnök az interjú szó szerint első percében elutasította. Szerinte az most megadást jelentene, és folytatni kell az orosz–ukrán háborút – írja az Origó. 

 

Macron arról beszélt, hogy több mint negyezer ukrán katonát fognak kiképezni, Mirage 2000-5 gépeket küldenek az ukránoknak és franciák fogják kiképezni a pilótákat. Egy úgynevezett „francia brigád” fog szolgálni így az orosz–ukrán háborúban – ők ukránok, csak franciák képezik ki őket. A „francia brigád” kifejezéssel nyilvánvalóan a harmincas évekre, a spanyol polgárháború nemzetközi brigádjaira utalt.

– Ukrajna független. Tehát miért is ne lehetne ukrán földön ukránokat kiképezni franciáknak? – tette fel a kérdést a francia elnök. Mint közismert, Putyin szóvivője szerint ezzel a francia kiképzők legitim célpontokká válnak. Megerősítette, hogy lőhetnek orosz célpontokat, ami Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint egyenes út a világháború felé.

Macron az interjúban azt is elmondta, hogy Ukrajnát fel kell venni az Európai Unióba.

A francia államfő egyébként súlyos belpolitikai válság elé néz. Jobboldali ellenzéke, a Nemzeti Tömörülés vasárnap – még a baloldalhoz közeli közvéleménykutató-intézetek szerint is – 33 százalékot kaphat az EP-választáson, míg Macron pártja 15 százalék körüli eredményre számíthat. Ez történelmi vereség lehet, ugyanis 1979, az első listás EP-választás óta francia kormánypárt sohasem szenvedett ilyen megsemmisítő vereséget.

A német szövetségi kormány részletes tervet készített arra az esetre, ha az orosz–ukrán háború elszabadulna.

 

Fotó: Anadolu via AFP

A Bild című német bulvárlapban jelent meg először a német szövetségi kormány azon terve, amelyet arra az esetre készített, ha az orosz–ukrán háború tovább eszkalálódna, és világháború robbanna ki – hívta fel a figyelmet a Ria Novosztyi orosz hírügynökség. 

 

A kiadvány szerint a blokk csapatait Németországon keresztül a NATO keleti szárnyára telepítenék át. A terv egyenesen kimondja, hogy egy több helyen egyszerre bekövetkező támadás esetén az állam nem lesz képes mindenkinek segíteni, aki rászorul. Az embereknek ezért fel kell készülniük arra, hogy saját maguknak kell megbirkózniuk a nehézségekkel egy világháborúban.

Ezenkívül a pincéket, a föld alatti parkolóházakat és a metróállomásokat bombatámadás esetén óvóhelyként kell használni. A hatóságok pedig fenntartják a jogot az ország egyes részeinek evakuálására, de a családokat nem szabad szétválasztani. Emellett a kórházakat fel kell készíteni arra, hogy nagyszámú beteget tudjanak hosszú időre befogadni.

 

A terv a parlament feloszlatásának tilalmát is magában foglalja. A dokumentum azt is megemlíti, hogy az országot élelmiszerhiány fenyegetheti a háború alatt, ezért az élelmezésügyi minisztérium szabályozhatná az élelmiszerosztást, a kormány pedig titkos helyeken tárolhatna búzát, rozst és zabot. A kabinet emellett rizsből, hüvelyesekből és sűrített tejből is „vészkészletet” tart majd fenn, hogy a lakosságnak napi egy meleg ételt biztosítson. Ez elsősorban a nagyvárosok lakóit célozza meg.

A német hatóságok fenntartják maguknak a jogot arra is, hogy a vállalatokat arra kötelezzék, hogy kizárólag a katonai szükségletekre termeljenek. Egy világháború kirobbanása esetén az országban visszatérne a kötelező katonai szolgálat, vagyis a lakosok bármikor behívhatók a hadseregbe. A 18 éves és idősebb embereket bizonyos munkákra kötelezhetik, például postahivatalokban, pékségekben vagy idősotthonokban való munkavégzésre.

Putyin szerint a nyugati fegyverek orosz területek elleni bevetés a Nyugatot egy Oroszországgal folytatott háborúba taszíthatja.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a nyugati fegyverek orosz területek elleni bevetése kapcsán arról beszélt, hogy különbség van az egyes rakéták között, de arra is figyelmeztetett, hogy az egyre erősebb fegyverekkel történő támadás eszkalációhoz vezethet, amely a Nyugatot egy Oroszországgal folytatott háborúba taszíthatja.
Putyin szerint a nyugati rakétákkal történő támadásra Oroszország válasza ezek lelövése lesz, és név szerint említette az amerikai ATACMS rakétákat, valamint brit és francia rakétarendszereket. Emellett az orosz elnök azt is felvetette, hogy szintén erre válaszul Oroszország hasonló, nagy hatótávolságú rakétákat telepíthet az Egyesült Államok és európai szövetségesei közelébe, ahonnan képes elérni ezeket az országokat is.
Az atomfegyverek használata kapcsán Putyin azt mondta, Oroszországnak van nukleáris doktrínája, ami lehetővé teszi atomfegyverek bevetését, ha Oroszország szuverenitását és területi integritását fenyegeti veszély. Ezt nem szabad félvállról, felületesen venni – jelentette ki az orosz elnök, hozzátéve, egyesek a Nyugaton valamiért azt hiszik, hogy soha nem vetnék be ezeket a fegyvereket.
 Az orosz elnök azzal kapcsolatban is megszólalt, hogy Oroszország meg akarná-e támadni a NATO-t. Azt hitték, hogy Oroszország meg akarja támadni a NATO-t? Teljesen megőrültek? Ki találta ezt ki? Ez teljes képtelenség, tudod? Totális hülyeség – fakadt ki Putyin.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek