POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.06.30.

Sorsdöntő választások Franciaországban

Macron alól kicsúszhat a talaj.

Az M1 híradója szerint a baloldali és centrista pártok egyik fellegvárának számító vidéken, a Bretagne déli partjainál fekvő településeken is nő a Nemzeti Tömörülés népszerűsége.

A családi vállalkozásban dolgozó Richard Martenot például először adja voksát a jobboldali pártra.

„Az a gond, hogy a bevándorlók idejönnek Franciaországba, nem dolgoznak, nem fizetnek adót, de mindent megkapnak. Mi keményen dolgozunk, hogy ki tudjuk fizetni a számlát, de azt látjuk, hogy a jövedelmünkből levont adó olyanokhoz kerül, akik zsebre tett kézzel jöttek ide” – indokolta döntését a fiatal szakács, Richard Martenot.

Franciaországban a jelek szerint egyre többen gondolják úgy, hogy a régi, hagyományos pártok nem adnak megfelelő választ a megélhetési problémáikra. Mindenesetre ezt tükrözte június 9-én az európai parlamenti választás eredménye: a Nemzeti Tömörülés a voksok harmadát besöpörte , és csaknem 20 százalékkal utasította maga mögé Emmanuel Macron elnök pártját. Az államfő még aznap este feloszlatta a nemzetgyűlést és előrehozott választást írt ki (június 30-ra és július 7-re).

Emmanuel Macron francia államfő korábban megerősítette, hogy kitölti mandátumát 2027 májusáig, ugyanakkor elismerte, hogy a kormányzás módjának alapjaiban meg kell változnia az előrehozott nemzetgyűlési választásokat követően, ezért szavazásra kért mindenkit.

„Készen állunk a kormányzásra” – mondta Jordan Bardella, aki másfél éve vette át Marine Le Pentől a Nemzeti Tömörülés vezetését. A 28 éves politikus a költségvetési egyensúly megteremtését ígéri, és kijelentette, egyik első intézkedésként negyedére csökkenti az energia és az üzemanyagok áfáját.

A listavezetők szerda esti vitáján a hivatalban lévő miniszterelnök gazdaságilag megalapozatlannak nevezte ezeket a terveket.

„Én is tehetném azt, amit a politikai ellenfeleim, és mondhatnám azt a franciáknak, hogy bármire képesek vagyunk: növelhetjük a kiadásokat, csökkentjük az adókat, tetszés szerint emelhetjük a minimálbért. De én miniszterelnökként nem akarom lehazudni a holdat az égről” – fogalmazott Gabriel Attal miniszterelnök.

A Nemzeti Tömörülés a migráció visszaszorítását is zászlajára tűzte.

„Drasztikusan csökkenteném a bevándorlási hullámot, azonnali hatállyal eltörölném a születési jogon járó állampolgárságot, visszaállítanám a határellenőrzést, és a rendezetlen státuszú külföldiektől megvonnám az ingyenes egészségügyi ellátást” – sorolta Jordan Bardella.

A felmérések szerint a vasárnapi, első fordulóban, a francia választók csaknem kétharmada valószínűleg elmegy szavazni.

Ilyesmire több mint negyedszázada nem volt példa. Kétszázötvenezer külföldön élő francia már leadta voksát az online felületen.

„A jobboldal egyesítése túl csekély ambíció, én az összes franciát szeretném egyesíteni” – jelentette ki Jordan Bardella, a Franciaországban az európai parlamenti választásokon aratott totális győzelmével politikai kataklizmát előidéző Nemzeti Tömörülés (RN) elnöke. A kormányfői poszt egyik esélyesének a közösségi média dinamikus használata révén sikerült csatasorba állítania a fiatalabb generációkat.

Mint a népmesékben a legkisebb királyfi, egy szerény körülmények között élő család sarjaként látta meg a napvilágot Jordan Bardella, a Nemzeti Tömörülés (RN) európai listavezetője és pártelnöke. Az 1995-ben a Párizs környéki Drancyban, egy

italautomatákkal kereskedő cégnél dolgozó vállalkozó fiaként született,

anyai ágon olasz, míg apai részről francia–algériai származású, s vérében egy csipetnyi elzászi vér is csörgedez.

A sors fintora, hogy a hírneves elitképző, a Science Póba azért nem jutott be, mert nem tudott kielégítő választ adni az algériai háborúval kapcsolatos kérdésre. Bár egy ideig földrajz szakra járt a párizsi Sorbonne-ra, tanulmányait végül nem fejezte be, s már igen fiatalon a politikának szentelte életét.

Tény, hogy Marie Le Pen, aki elhatározta, hogy megújítja édesapja pártját, a radikális jobboldali megnyilvánulásai okán páriaként kezelt és kirekesztett, ráadásul rohamosan elöregedő szavazótáborra épülő Nemzeti Frontot, a kezdetektől épített Bardellára.

A fiatal politikus, aki 2012-ben, 16 évesen lett a Nemzeti Front tagja, 2014-ben, 19 évesen lett a párt megyei titkára Seine-Saint-Denis-ben, így ő lett a párt valaha volt legfiatalabb megyei tisztviselője.

Bardellát a 2015-ös regionális választásokon beválasztották Ile-de-France regionális tanácsába, 2016 januárjában elindította a Külvárosi hazafiak nevű szervezetet; Marine Le Pen kampánycsapatának tagja lett a 2017-es elnökválasztáson. Ugyanabban az esztendőben kinevezték ki a párt szóvivőjévé.

A feltörekvő politikus 23 évesen indult a Nemzeti Tömörüléssé (RN) párt listavezetőjeként a 2019-es európai parlamenti választásokon. Bár a szélsőbaloldali Libération ekkor még Marine Le Pen bábjának nevezve próbálta lejáratni az ígéretes konzervatív tehetséget, a megújult párt már ekkor 23 mandátumot szerzett meg a szavazatok 23,3 százalékával.

Jordan Bardella és Marine Le Pen a konzervatív párt európai parlamenti kampánygyűlésén 2019. május 24-én (Fotó: Sylvain Lefevre/Getty Images)

Az ily módon első helyre került RN megelőzte Emmanuel Macron elnök Reneszánsz pártját.

Bardella ezzel az Európai Unió történetének második legfiatalabb európai parlamenti képviselője lett

a 21 éves német Ilka Schröder után.

A következő „nagy ugrás” az RN elnöki posztja volt 2022-ben, amikor Marine Le Pen lemondott, hogy elindítsa kampányát a 2022-es francia elnökválasztáson. Barrdella elnökségére a párttagok 85 százaléka voksolt a 15 százalékkal végző Louis Aliot-val szemben.

Az, hogy a pártbeli szavazók ilyen nagy százalékban voksoltak rá, már az utóbbi időszakban országosan is egyre népszerűbb politikus személyes varázsát tükrözi.

Bardella tipikus „fenegyerek”, aki egy pohár sörrel vagy borral a kezében nyilatkozik a sajtónak a vásári forgatagban.

„Én is alábecsültem a TikTok erejét” – fogalmazott még június 9-én, a pártja által elért, mindössze 5,5 százalékos eredmény után Marie Toussaint zöldpárti jelölt, Bardella pártjának 31,5 százalékos, Franciaországban politikai atombombaként ható áttörésére utalva.

Bardella

hónapok óta ontja magából a videókat és a milliós nézettséget

– írja a BFMTV –, amivel a TikTok egyik legnépszerűbb politikusa lett.

„A TikTok közönségének nagy része 35 év alatti. Jordan Bardella áttörése segített elérni ezt a választói réteget, amely választási szempontból általában nem a legaktívabb” – mondja Romain Fargier, a Cepel (Montpellier-i Egyetem) politológus kutatója.

A közösségi oldalakon való jópofizás mellett talán jóval fontosabb szempont, hogy az utóbbi időszakban – részben az X-en és a Facebookon, részben a média hagyományos csatornáin át megfogalmazott, markáns üzeneteivel vált az utóbbi esztendőkben Bardella igazán megkerülhetetlenné.

Markáns, de soha nem szélsőséges hangnemben megfogalmazott véleményei, állásfoglalásai az iszlamizmus agresszív térhódításáról, a bevándorlást feltétel nélkül támogató baloldalról és a veszélybe került nemzeti identitásról képesek voltak egy jövőképet is felvázolni a franciák számára.

Így nyilatkozott erről a Le Figarónak: „Hiszem, hogy az RN-nek hivatása van arra, hogy megteremtse ennek az összefogás feltételeit. Országszerte érezhető az Emmanuel Macronnal szembeni düh, ám az RN szavazata mögött most már a változás és a múlttal való szakítás szándéka áll. A nép körében a hazafiság erjedése pezseg föl, s néha ez az elit köreiben is érezhető.

Célom, hogy hidat képezzek e munkásosztálybeli, középosztálybeli Franciaország és az elit egy része között, akik szintén azt akarják, hogy hazánk talpra álljon.

2022: A Nemzetgyűlés bevétele, így kezdődött Le Pen-ék menetelése...

A 2022-es törvényhozási választásokon a Nemzeti Tömörülés (RN) történelmi áttörést ért el: 89 megválasztott képviselőt juttat a Nemzetgyűlésbe. A Nemzeti Tömörülés a vezető ellenzéki párt lett a francia törvényhozásban.

2024: Jerikó falai alatt

2024-ben a párt sorozatban harmadszor szerezte meg az első helyet az európai parlamenti választásokon.

A Nemzeti Tömörülés küldheti a legnagyobb nemzeti delegációt Franciaországból az Európai Parlamentbe 30 képviselővel.

A Nemzeti Tömörülés az exit poll eredmények szerint a szavazatok nagyjából 32,3-33 százalékát szerezhette meg az EP-választáson, míg a Macron vezette pártszövetségre csak 14,8-15,2 százalék körül szavaztak.

 

Az ellenzéki Szocialista Párt alig lemaradva, 14 százalék körüli eredménnyel a harmadik helyre kerülhet. Jordan Bardella, a Nemzeti Tömörülés EP-listavezetője már Macron bejelentése előtt felszólította az államfőt, hogy írjon ki új választást. Az államfő bejelentette, hogy

feloszlatja a nemzetgyűlést, és június 30-án új parlamenti választásokat tartanak,

a második forduló időpontja pedig július 7. lesz. Macron kijelentette: a vasárnapi választási eredmény katasztrofális a kormányzatra nézve, és senki nem tehet úgy, mintha ezt nem látná.


 


 

origo.hu

Komár László zűrös élete és drámai halála

ripost.hu

Rengeteg idén az ingyen gyümölcs: mire jó a fosóka, vagy szebb nevén mirabella szilva?

borsonline.hu

Jogos volt a nagy aggodalom; Szoboszlai elismerte, amitől addig csak féltünk

mandiner.hu

Válogatott Rossi nélkül? Csattanós választ adott a kapus

ripost.hu

Vírusjárvány tört ki egy népszerű olasz üdülőhelyen

hirtv.hu

Orbán Viktor: Még 4-5 nap, és sokan fognak meglepődni

ripost.hu

"Félelmetes" - brutális döntést hozott Vilmos herceg, ebben nem lesz köszönet

mindmegette.hu

Gumicukortól téptek be turisták Budapesten – íme a részletek!

ripost.hu

Figyelmeztet a NASA: stadion méretű aszteroida száguld a Föld felé

ripost.hu

Pénzeső júliusban: 3 csillagjegyre most rámosolyog a szerencse

ripost.hu

Lenyűgöző IQ-d van, ha legalább 7 kérdésre helyesen válaszolsz

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Kiterjed a háború: Zelenszkij szabad kezet kér a nyugati fegyverek bevetésére

POLITIK

Ez lenne Trump béketerve Ukrajnában

POLITIK

Drónok háborúja a Fekete-tenger fölött: amerikai-orosz összecsapás fenyeget

POLITIK

Újabb csata Brüsszelben! Meg kell akadályozni, hogy Európa belesodródjon a háborúba

POLITIK

Orbán Viktor átvette a soros EU-elnökséget

POLITIK

A demokraták folyamatosan elpártolnak Bidentől

POLITIK

Egyértelműen Le Pen pártja nyert Franciaországban

POLITIK

A németeknél a legtöbb bűncselekményt külföldiek követik el