POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.06.18.

Putyin komoly segítséget ígért Észak Koreának

Kereskedelmi és biztonsági rendszereket.

Vlagyimir Putyin orosz elnök június 18-19-én állami látogatást tesz Észak-Koreában, 19-20-án pedig Vietnamban – közölte hétfőn a Kreml sajtószolgálata.

„Kim Dzsongün, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság államügyekért felelős elnökének meghívására Vlagyimir Putyin elnök június 18-19-én baráti állami látogatást tesz a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságban” – állt a közleményben.

Putyin legutóbb 2000-ben járt Észak-Koreában, Phenjanban a köztársaság akkori hivatalban lévő vezetőjével, Kim Dzsong Illel találkozott.

Kim Dzsongün tavaly szeptember 12. és 17. között látogatott Oroszországba. Felkereste Vosztocsnij űrközpontot, Komszomolszk-na-Amure várost, a tengermelléki Knevicsi repülőteret és Vlagyivosztokot. A KNDK vezetője ekkor hívta meg az orosz elnököt.

Ezt megelőzően Kim Dzsongün 2019 áprilisában járt Vlagyivosztokban. Ekkor volt az első személyes találkozója Putyinnal.

A Kreml sajtószolgálata közölte, hogy az orosz elnök Észak-Koreát követően Nguyen Phu Trong, a Vietnami Kommunista Párt Központi Bizottsága főtitkárának meghívására utazik a Vietnami Szocialista Köztársaságba. A főtitkáron kívül To Lam elnökkel, Pham Minh Chinh miniszterelnökkel és Tran Thanh Mannal, a Nemzetgyűlés elnökével folytat majd megbeszélést.

Vlagyimir Putyin orosz elnök olyan kereskedelmi és biztonsági rendszerek kiépítését ígérte Észak-Koreának, amelyeket nem ellenőriz a Nyugat, a politikus egyben rendíthetetlen támogatásáról biztosította Phenjant - derült ki a az észak-koreai médiában kedden nyilvánosságra hozott leveléből, a kelet-ázsiai országba tervezett látogatása előtt.

A Koreai Munkapárt párt központi lapjában, a Rodong Szinmunban megjelent dokumentumban az orosz elnök azt írta, hogy a két ország az elmúlt 70 évben jó kapcsolatokat és partnerséget alakított ki, amelyek az egyenlőségen, a kölcsönös tiszteleten és bizalmon alapulnak.

Olyan alternatív kereskedelmi és kölcsönös elszámolási mechanizmusokat fogunk kidolgozni, amelyeket nem a Nyugat ellenőriz, és közösen ellenállunk a törvénytelen egyoldalú korlátozásoknak” – írta Putyin. Hozzátette: ezzel egyidejűleg felépítjük – az egyenlő és oszthatatlan biztonság architektúráját Eurázsiában.

Az orosz államfő megköszönte Észak-Koreának, hogy támogatta az Oroszország által különlegesnek nevezett ukrajnai katonai műveletét, és támogatást ígért Phenjan azon erőfeszítéseihez, hogy megvédje érdekeit az amerikai nyomás, zsarolás és katonai fenyegetések ellenére.

A cikk egy nappal azután jelent meg, hogy a két ország bejelentette: Putyin 24 év után először látogat Észak-Koreába, kedden kezdődően két napra.

A látogatás során a két vezető négyszemközti megbeszéléseket folytat majd egymással, lesz egy gálakoncert, állami fogadás, továbbá dokumentumokat írnak alá és a felek nyilatkoznak a médiának – mondta az orosz elnök külpolitikai tanácsadója, Jurij Usakov a sajtónak a bejelentést követően.

Az Egyesült Államok hanoi nagykövetsége korábban bírálta Vlagyimir Putyin orosz elnök vietnami látogatásának tervét, kiemelve, hogy a külföldi út „legitimálná az Oroszország által elkövetett súlyos, a nemzetközi jogba ütköző jogsértéseket”.

„Egyetlen országnak sem szabad teret adnia Putyinnak, hogy agressziós politikáját népszerűsítse, s ezáltal természetesnek tüntesse fel az atrocitásokat” – szögezte le a diplomáciai képviselet szóvivője, utalva Oroszország Ukrajna elleni, több mint két éve indított háborújára.

A vietnami külügyminisztérium egyelőre nem reagált a bírálatra.

Vietnami tisztviselők – egyelőre nem hivatalos – közlése szerint Putyin ezen a héten tesz kétnapos látogatást a délkelet-ázsiai országban, ahol To Lam államfővel is egyeztet majd, és a tervek szerint több kétoldalú szerződést kötnek a kereskedelem, a technológiai fejlesztések és az oktatás területén.

Vietnam nem küldött képviselőt a hét végén Svájcban tartott, az ukrajnai rendezésről szóló békekonferenciára, ellenben képviseltette magát a BRICS-országok külügyminisztereinek a múlt héten, az oroszországi Nyizsnyij-Novgorodban rendezett találkozóján.

Bár a látogatás hírére az Európai Unió még nem reagált, a szervezet a múlt héten bírálta Hanoit, amiért elhalasztott egy, az orosz szankciókról szóló egyeztetést az EU képviselőjével.

Dél-koreai várakozások szerint

Vlagyimir Putyin még a héten Észak-Koreába is ellátogat.

Moszkva és Phenjan mélyülő kapcsolatai miatt Szöul többször aggodalmát fejezte ki, Sin Von Sik dél-koreai védelmi miniszter mindazonáltal hétfőn azt mondta, nem valószínű, hogy Oroszország megosztaná haditechnológiájának legfejlettebb részeit Észak-Koreával.

A Bloomberg News hírügynökségnek adott interjújában a tárcavezető úgy vélte, Vlagyimir Putyin lőszert és ballisztikus rakétákat kér Phenjantól az ukrajnai háborúhoz, hozzátéve, hogy Szöul már legalább 10 ezer hajókonténernyi, Észak-Koreából Oroszországba érkező szállítmányt észlelt.

Elmondta továbbá, hogy Észak-Korea szerintük orosz technológia segítségével igyekszik fejleszteni kémműholdjait, például azt is, amelyet május végén lőtt fel, azonban röviddel a kilövés után darabjaira hullott.

origo.hu

Akkora sokk érte a franciákat, hogy a stadionban felejtették az egyik sztárfocistát

ripost.hu

Aurelio elárulta, mennyit keresett eddig az EB meccsein

borsonline.hu

"Életerős nő volt" - zokogó családja közölte, 46 éves anyuka a mérai vonatbaleset egyik áldozata

mandiner.hu

Szlovák lap: Orbán Viktor egy váratlan húzással sokkolta az ellenfeleit

ripost.hu

Varga Barnabásnak üzent a legendás világsztár

vg.hu

Brutálisan olcsó menüvel újít a McDonald’s – 1850 forintért rengeteget lehet enni

ripost.hu

Csodájára járnak: Különleges képességgel van megáldva a kunmadarasiak csordása

travelo.hu

Újra strandolhatunk ebben az egyedülálló sós vizű tóban

ripost.hu

Szomorú látvány: Az enyészeté lett Stadler József legendás stadionja - Fotó

ripost.hu

A házi kedvenceink tudják, mikor halnak meg - szívszorító gesztussal búcsúznak tőlünk

ripost.hu

Nincs visszaút: egyértelmű jelét adta Ben Affleck, hogy vége

ripost.hu

Zseni vagy? Csak az emberek 1 százaléka képes megoldani ezt a tesztet!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Világháborús veszély: Brüsszel katonai kiképzőket küldene Ukrajnába

POLITIK

Világháborús veszély: könnyebb lesz megnyomni az atomgombot

POLITIK

Orbán Viktor: Nem lenne háború, ha Angela Merkel maradt volna a kancellár

POLITIK

Magyar Péter megütött egy embert, erőszakkal elvett egy telefont és a Dunába dobta

POLITIK

Zelenszkij a frontvonalra látogatott

POLITIK

Egyre népszerűbb a csok plusz és a falusi csok

POLITIK

Már kínai és indiai cégeket is sújtanak az EU-szankciók

POLITIK

Európa legbefolyásosabb vezetőivel találkozik Orbán Viktor